Mest läst just nu

MacWorld

Apple Watch
Bilförare fick böter på grund av Apple Watch

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Bästa kartappen till iPhone

Waze...

2012-12-28 13:45

Man behöver väl inte alls ha ett konto för att köra Waze. Fördelen dock är att man få möjlighet att nå andra användare snabbt för att t.ex. mötas upp. Att appen frågar om man är medpassagerare är ju bara en koll på at tman inte själv sitter och kör samtidigt som man försöker lägga in målet...!
MEN att precisionen i Waze är riktigt dålig är helt riktigt. Man kan allt som oftast hamna i närheten av målet vilket kan vara lite yxigt.
Bra att nämna är att Waze är otroligt bra på att ange alternativ vägar om den ordinarie rutten plötsligen blir det sämre alternativet. Den har rättat till många sega köbildningar på väg in mot t.ex. Stockholm där man alltså i stället får hjälp att slingra sig in "bakvägen" in till de centrala delarna.

WhoKnows

Waze...

2012-12-28 23:45

Tycker Waze på senare tid (veckor iaf) gett mig märkliga vägval, rejäla omvägar och rutter som tidigare fungerade failar nu. Vägar som tidigare fanns existerar inte, bland annat en riksväg (37) saknades några mil på. Rekommenderades omväg på många mil. Kanske bara tillfälliga fel, men jag slutar snart lita på Waze, vilket är synd då det i övrigt är min favorit. :-/

mktst

Lite frågor...

2012-12-28 14:31

Hur kan "Långsamt att komma igång" vara en fördel för Waze?

Hur kan "Kan inte använda iPhones kontaktlista", alltså en begränsning i Ios vara till appens nackdel? Det är ju inte direkt så att Google skulle ha undvikit att integrera tjänsten i sin helhet om Apple hade låtit appar integrera i systemet? Det är ju ungefär som att säga att för två år sedan så var en fördel med Facebook-appen att den var integrerad i Windows Phone 7.

Dessutom så har ni ju inte, som ni säger i rubriken, officiellt visat upp de bästa iphone-kartorna. Ni har bara visat upp alla systems svagheter och styrkor.

För att kunna säga att någonting är bättre än någonting annat så bör ni lista upp 5-10 olika prioriteringar i exempelvis en GPS-app och värdesätta dessa enligt ett poängsystem för att därefter jämföra dessa 5-10 olika prioriteringar mellan apparna.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Lite frågor...

2012-12-28 14:42

> Hur kan "Kan inte använda iPhones kontaktlista", alltså en begränsning i Ios vara till appens nackdel?

Kan givetvis vara en nackdel för appen att inte ha den funktionaliteten - oavsett var begränsningen ligger.

Håller annars med om att man bör lägga olika vikt vid olika kriterier. Tillförlitlighet bör t ex vara av högsta prioritet.

Johan

Lite frågor...

2012-12-28 14:45

"Kan givetvis vara en nackdel för appen att inte ha den funktionaliteten - oavsett var begränsningen ligger."

Ja, men alltså. Om begränsningen inte ligger i appen och det inte går att påverka situationen så tycker ju inte jag att det är en negativ sak med appen. Då klagar jag ju hellre på att mitt system inte är så bra.

"Håller annars med om att man bör lägga olika vikt vid olika kriterier. Tillförlitlighet bör t ex vara av högsta prioritet."

Jag håller med... För mig är det nog bra offline-läge, tillförlitlighet, tydlighet, gränssnitt (stort och smidigt för enkel hantering i bilen) samt uppdateringar som är viktigtast. Hur många av mina frågor besvaras av denna artikel?

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Lite frågor...

2012-12-28 14:54

> Ja, men alltså. Om begränsningen inte ligger i appen och det inte går att påverka situationen så tycker ju inte jag att det är en negativ sak med appen. Då klagar jag ju hellre på att mitt system inte är så bra.

Vet inte hur jag ska uttrycka mig mycket tydligare? Går givetvis säga att det är Apples fel, och det säger jag inget annat. Men oavsett, hade det varit tusen begränsningar av olika slag så appen i princip blir oanvändbar så hade det ändå varit negativt med appen att sakna dessa funktioner.

Är vi inte eniga där får vi bara nöja oss med att vara oense, där är ingen biggie så att säga :P

Johan

Lite frågor...

2012-12-28 14:59

Helt klart! Ha en fin fortsättning och gott nytt! :)

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Lite frågor...

2012-12-28 15:01

Tack detsamma =)

Johan

Lite frågor...

2012-12-28 15:18

Apple tillåter nog access till adressboken, så "felet" ligger troligen inte där utan i appen. Andra navigeringsprogram, bl.a. GPS Navigation 2 har iaf. tillgång till telefonens kontaktlista och jag vill mena att det är flera appar jag har installerat som har bett om tillstånd att använda sig av telefonens kontaktlista.

Jazzy

Lite frågor...

2012-12-28 15:19

Tror att artikelförfattaren menar att den inte är integrerad i kontaktlistan.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Lite frågor...

2012-12-28 15:32

Aha, på det viset... :-) Ja, då blir det ju en begränsning, men inte i appen utan i IOS.

Jazzy

Lite frågor...

2012-12-28 15:24

Tycker det är kul att du tar för givet att det är en begränsning i iOS att man inte kan använda kontaktlistan i Google Maps. Alla andra appar som behöver det kan använda sig av min kontaktlista (efter att jag godkänt det) så varför inte Google Maps?

ppson

Lite frågor...

2012-12-28 15:25

Så om du klickar på en adress i kontaktlistan så öppnas Google Maps? Det var faktiskt en nyhet för mig.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Lite frågor...

2012-12-28 15:31

Eh, nej, och det skriver ingen heller. Det det handlar om är att du inte kan komma åt dina kontakter inifrån Google Maps.

Det du snackar om är ju en annan fråga helt och hållet och handlar om att Apple inte låter användaren själv välja förvald app för vissa typer av länkar, tex location, web och mailto. Och jag kan väl hålla med om att det inte skadat att låta folk välja det själv. Personligen är jag nöjd med Safari och Mail på iOS och känner inget behov av ersättare, men kartappen i iOS6 hade jag gärna bytt, i alla fall tills de fixar kartinformationen, för gränssnittet gillar jag.

ppson

Lite frågor...

2012-12-28 15:32

Så tolkade inte jag det utifrån artikeln.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Lite frågor...

2012-12-28 15:34

Ok, men det är så det är. Omvägen för detta är nu att gå till adressboken, hålla nere fingret på adressen, välja kopiera, gå tillbaka till Google Maps och välja klistra in.

ppson

Lite frågor...

2012-12-28 15:37

Jag vet, jag använder Ios av och till. Jag tolkade nackdelen som artikelförfattaren påpekar att man utifrån kontakterna inte kan gå direkt till Google Maps.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Lite frågor...

2012-12-28 18:15

Som Google Maps fungerade tidigare (innan IOS 6) var att när man sökte adresser i Google Maps så sökte den även bland kontakterna. Det gör den inte längre. Många andra kart/nav-appar gör det, men inte nya Google Maps. Det är en begränsning i nya Google Maps.

Att man inte kan klicka på en kontakt i adressboken (utanför Google Maps) och att den då öppnar Google Maps, är en begränsning i IOS, eftersom man inte kan konfigurera default apps för olika events.

Swenba

Lite frågor...

2012-12-28 20:56

"Hur kan "Kan inte använda iPhones kontaktlista", alltså en begränsning i Ios vara till appens nackdel? Det är ju inte direkt så att Google skulle ha undvikit att integrera tjänsten i sin helhet om Apple hade låtit appar integrera i systemet?"

Det är ju dock möjligt att hämta ut data från användarens kontaktlista genom Address book API:erna. Poängen är ju att andra kartprogram har stöd för att navigera till ens kontakter, men inte Google Maps.

Radan

Begränsning i Google Maps

2013-01-01 14:17

Det är ingen begränsning i iOS att Google Maps inte använder kontakter, det är en begränsning i Google Maps. Det finns många program för iOS som använder kontakter. Nej se Google Maps i sin nuvarande version som ett snabbjobb det kommer säkert läggas till funktioner i framtiden.

Raphael Mabo

Waze är en navigator och socialt media..

2012-12-28 14:31

och som ovan men en fördel också är att man kan skapa nya vägar om de inte finns..... på så sätt skapar man kartan via användaren också...

Om ni tar upp Waze så får ni ta upp alla Navigator appar, fast troligen dom som är gratis...

MacHedberg

Waze är en navigator och socialt media..

2012-12-28 15:25

Tyvärr visar det också på Waze stora svagheter, den suger när det kommer till att ha en karta som täcker alla vägar.
Det är främst en lämplig app för pendlare och de som bor nära stora städer där vägnätet finns med och där den sociala biten med att påvisa köer, poliser, olyckor mm spelar större roll.
Jag körde det ett tag men blev knäpp på att så mycket vägar saknas. Att sitta och bygga dem själv och sedan behöva administrera varje byggd väg för att den skall läggas till är ett jäkla jobb.
Jag kör idag navigons Europa karta och är jäkligt nöjd med den, visst, den kostar pengar, men den är lätt värd det eftersom det är offline kartor också.

Rickard Hansson

Waze är en navigator och socialt media..

2012-12-28 17:00

Waze har blivt bra mycket bätrre under året. I dag have bara waze och openstreetmap rätt på alla ställen jag körde. I sig 1 timma norr och öster om Göteborg. Google maps hade inte fått till alla byggen runt Göteborg E45 var den gamla vägen. Röde orm missade påfarterna. Det saknades ett par rondeller.

Här är det t.ex. en rondell sedan snart ett år tillbaka: http://goo.gl/maps/IXhv9

Ofline kartor, svårt att se behovet i Sverige. Jag har slutat använda garmin kartorna i min GPS för att Garmin (som navigon är en del av) updaterar för dåligt.

Anders Arnholm

Waze är en navigator och socialt media..

2012-12-28 20:37

Visst har waze blivit bättre, men jag anser fortfarande att de ligger långt från en kommersiell produkt så som navigons kartor (exempelvis).

Jag köpte till update-tjänsten för mina kartor, en gång varje kvartal får jag uppdaterade kartor till navigon programmet, bara att ladda ner.

Offline skall inte underskattas, även om man är i sverige, även om täckningen i sverige är bra i de flest fallen så finns det tillfällen då offline kartor har "räddat situationen".

Men i slutändan, smaken sombaken, man väljer det som man tycker funkar bäst för en själv, idag, vem vet vad som funkar bäst imorgon. :-)

Rickard Hansson

Waze är en navigator och socialt media..

2012-12-29 07:46

Bara för att man får nya kartor varje kvartal från Garmin (Navigon) innebär inte att ändringarna är inne på ett kvartal det tar ofta mycket längre tid än så. På de ställen i sverige jag varit i år har Waze haft bland de bättre kartorna när det gälller vägnätet. Efter som Waze har 4sq sökning klarar det POI nästan lika bra som Google maps.

Som bil-navigering i sverige tycker jag att den är klart bäst. Min mor som kört Navigon i bilen byte till Waze också nu i höst efter som navigonen, (e.g. googles kartor) har så mycket fel runt Göteborg. Ja, hon/far har en kart updaterings prenumeration.

Det är klart att det finns skillnader i felen mellen de olika systemen. Waze är definitivt en komersiell produkt och imho har den mist like bra och ofta mycket bättre kartor än t.ex. Garmin. Garmin och TomTom har på senare tid tappat det försprång de en gång hade. N'r det gäller nokias kartor käns de som de har alla skogssiger med som fanns för 10 år sedan men har glömt att ta in väguppdaretingar.


Gjorde en jämförels mellen olika kartor hemma vid när Apple Maps kom ut. Waze är minst like bra som Hitta ocj Eniros kartor.
https://plus.google.com/photos/103483572681717996349/albums/5791846869836448481

Anders Arnholm

Ett par plus till Google Maps

2012-12-28 15:02

Ett par plus på Google Maps är att man även kan få navigering för gång, cykel och buss.

Samt att de börjar med inomhus kartor för kända affärer :)

sprite

Ett par plus till Google Maps

2012-12-28 16:17

Det hade blivit for manga plus och inte givit en bra bild av apple maps.

bobobaba

Ett par plus till Google Maps

2012-12-28 17:33

Ett stort minus är dock att själva navigeringen är usel. Ofta visas helt fel väg som tar dubbelt så lång tid.

Det är iofs bara i beta-läge än, så det blir säkert bättre i framtiden... men ändå!

Pucko

Ett par plus till Google Maps

2012-12-28 22:43

Kanske därför att även Apple Maps har det, skulle eventuellt läggas på minussidan för Waze.

Nicke300

Falk Navigator Country

2012-12-28 15:32

139 kr + 38 för svenskt språk ifall man vill ha det...
Funkar superbra och kostar knappt något....
De har flera varianter också..
Men här prata vi om Turn by Turn.... inte karta med körfunktion...

MacHedberg

Australien?

2012-12-28 17:00

Hur många av oss kör bil i Australien? Det var kanske inte den mest relevanta anmärkningen mot Apple Maps för oss svenskar. Nog hade man kunnat hitta ett svenskt exempel istället.

Annars så kan man lika gärna påpeka att den australienska polisen också gått ut med en varning för att blint lita på Google Maps också (http://appleinsider.com/articles/12/12/12/australian-police-also-warn-of-safety-concerns-with-google-maps)

Men det ska sägas att efter Apples beslut att sluta använda Googles kartdata i sin app (för det var Apples app med Googles data) så har vi Iphoneanvändare ett bra läge med två bra appar när Google kom med sin egna app som innehöll de funktioner som de inte ville släppa till IOS först.

Apples egna app är inte så dålig som det görs gällande. Det som den suger på är points of interrest (som mycket riktigt tas upp som en nackdel) men navigeringen till angivna adresser brukar fungera mycket bra så vitt som jag har sett.

BlackSmp

Olika preferenser ...

2012-12-28 17:50

... är det inte svårt att tala om för och nackdelar med dessa kartor... det finns säkert tusentals olika användare som hittar för och nackdelar just utifrån deras sätt att bruka kartorna på... vill jag ha en en Lada eller en Lamborghini... finns för och nackdelar här också... själv använder jag enbart Navigon Europa... bra eller dålig ...skitsamma den passar mina preferenser bra... god fortsättning alla

lennart

lännart

Livsfarligt för Australiensare - oseriöst

2012-12-28 18:02

Felet i kartan fixades inom ett dygn efter att polisen hade varnat allmänheten om det. Hur länge ska Apple lida för ett fel som inte är deras och som man rättat?

http://www.macrumors.com/2012/12/11/apple-fixes-australian-map-error-that-caused-police-warning-issue-traced-to-official-gazetteer/

Artikeln skriven av en Apple-hatare?

Palle Plutt

Livsfarligt för Australiensare - oseriöst

2012-12-30 12:52

För att dessa fel fortfarande utgör en livsfara genom att det finns alldeles för många av dom.

Har du inte hängt med alls eller har du bara valt att sålla bort negativa skriverier om Apples karta?

Balle Valle

Livsfarligt för Australiensare - oseriöst

2012-12-30 22:31

Det viktiga är att du inte själv lider för att fok hackar på apple för detta. Det finns gott om företag som fått lida i många år för likande misstag och även misstag av mildare grad. Dock lär det tystas ner av media så räkna med några år då. ;-)

True story

Vackra kartor?!?

2012-12-28 19:39

På vilket sätt är Apple's pinsamma kartor vackra? Är det de svarta hålen i Malmö, eller den spännande blandningen av gråskala, färgskala & gigantiska pixlar i ytan däremellan?

hvCAD

Vackra kartor?!?

2012-12-28 21:08

Reagerade också på denna plus poäng, att rita Stortorget i Malmö som en grön park, vackert ja, sant nej. Jobbar själv i området västra hamnen i Malmö har därför tittat på detta område i Apples kartor, att vägarna går igenom husen, vackert? Nej! Som sagt mitt svar gäller BARA att man får pluspoäng för "vackra" kartor, är inte svårt att rita vackra kartor, titta på hur man ritade kartor för flera hundra år sedan otroligt vackra men de stämde heller inte med verkligheten men deras ursäkt är lättare att förstå.

Gcos7

Integrerat i iOS

2012-12-29 09:47

Fy! Man får inte skriva "Integrerat i iOS" under plusset bara för att fylla ut listan.

lunetics

Integrerat i iOS

2012-12-30 22:34

Om man är appletroll så får man väl det ;-)

True story

Google Maps for Ipad

2012-12-30 00:17

Www.google.com/mobile/iOS

Lumineux

Google Maps for Ipad

2012-12-30 12:53

404. That’s an error.

The requested URL /mobile/iOS was not found on this server. That’s all we know.

Balle Valle

Android har mer att välja på

2012-12-31 17:47

Android har mera alternativ att välja på
Tex Locus

http://fatherben.se/wordpress/locus-en-riktig-uppstickare-pa-vag-dodsstoten-for-allt-i-ett-navigatorerna/

Bengt39

Andra pros and cons

2013-01-01 22:54

Håller inte riktigt med om för och nackdelarna på de olika apparna.
Waze
+ hittar snabbaste vägen att köra baserad på aktuell trafikdata från andra som använder appen.
+ går att använda utan att allt man söker på ska lagras hos leverantören.
- husen är inte med, bara gator.
- saknar ofta husnummer.
- på små orter kan kart-data helt saknas.

Apple Maps
+ snabb.
- Vet inte vad som är viktigt och oviktigt när man zoomar

Google maps
+ väldigt detaljerade kartor
- all din användning spåras.
- ingen bra turn by turn navigering.

Sen tycker jag de här har lite olika syften. Waze är ju mer än navigator, medan google maps är mer för gående folks. eller har jag fel?

macjonte

Comments powered by Disqus
Skärmen är svart

PC för Alla

Så gör du när datorn startar men skärmen är svart

Iphone-försäljningen ökar

MacWorld

Starkt uppåt för Iphone-försäljningen

MacWorld

Google Photos

Google släpper obegränsad fotomolntjänst


MacWorld

Apple Watch

Bilförare fick böter på grund av Apple Watch


MacWorld

Iphone startar om

Speciellt meddelande kan krascha IOS - så får du igång telefonen igen


MacWorld

Macbook Pro

Nya Macbook Pro har stöd för 5K-skärmar


M3

Tysta fliken!

Så får du tyst på skräniga Chrome-flikar


MacWorld

Apple Watch-appar

Äkta appar för Apple Watch kommer i höst


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng