Skanna signaturer

I takt med att fler jobbar allt mer papperslöst ökar också irritationen som uppstår när du måste skriva under ett dokument med din signatur och sedan skicka den elektroniskt. Fram tills det kommer en supersmart universallösning med e-signaturer erbjuder din bärbara Mac en klyftig väg ur problemet.

Gör så här: Starta programmet ”Förhandsvisning” som du hittar i programmappen i din Mac. Gå till den horisontella toppmenyn och välj ”Förhandsvisning” och sedan ”Inställningar”. När ett nytt fönster öppnas väljer du ”Signaturer” från den horisontella knappraden.

Ytterligare ett fönster öppnas och du klickar på knappen ”Skapa signatur”. Nu ska du få upp ännu ett fönster. I en ruta kan du se att Macens inbyggda kamera, eller din externa webbkamera, har aktiverats. Skriv din signatur med mörkt bläck på ett vitt papper.

Håll upp papperet med signaturen framför kameran och försök pricka mitten av signaturen med det blå strecket. Notera i förhandsvisningsfönstret till höger att programmet spegelvänder din signatur så att den blir rättvänd när du ska använda den. Tryck på ”Godkänn” när du tycker att den skannande kråkan ser fin ut.
Din signatur kommer nu att lagras i programmet och du kan via verktygsfältet ”Anteckningar” vid behov klistra in den, exempelvis för skriva under ett pdf-dokument med din unika signatur.

Läs streckkoder

År 1949 uppfann Norman Woodland och Bernard Silver streckkoderna. De ville ersätta morsekoden med streck i olika tjocklekar och pauser. Från 1960-talet och framåt har streckkodssystemet använts för att märka produkter. I motsats till laser-baserade streckkodsläsare, sådana som du exempelvis ser i en butikskassa, kan din Mac utläsa en streckkod på en eller flera bilder.

Med ett program som Evobarcode läser du in streckkoder via kameran i din Macbook eller en extern webbkamera om du har en stationär dator. Programmen som analyserar kamerans bildflöde i realtid har stöd för de gängse standarderna som de olika versionerna av EAN, UPC, Codabar och så vidare. Motsvarigheten när det gäller så kallade QR-koder heter Quickmark eller QR Right och finns i Mac App Store. Dessa kan även användas för att läsa streckkoder.