Mest läst just nu

MacWorld

Iphone startar om
Speciellt meddelande kan krascha IOS

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Haparandas smarta framtidsval

Eh....

2013-01-25 16:24

Gissningsvis den mest upprörande artikel jag någonsin läst på IDG.... är detta en reklamartikel för Haparanda och Apple eller vart är de kritiska frågorna? Hur smart är det för en kommun att helt sätta sig i knäet på en tillverkare gällande all sin IT? Är det ens lagligt? Riktigt, riktigt, riktigt sjukt.

Charlie2k

Eh....

2013-01-25 17:41

Det är inte utan att man känner viss sympati för skribenten, som sannolikt skrivit artikeln innan Apples rapport kom ut. Att Apples datorförsäljning rasade med 22% gör att det mer känns som en historiebeskrivning än ett framtidsscenario.

hvCAD

Eh....

2013-01-25 18:42

"Tidigare hade man använt pc-datorer i skolan, men även om Macarna var och är dyrare i inköp så vägde alla medföljande program och användarvänligheten tyngre."

Smart val. Genom att välja hårdvara från Apple får man inte bara detta, utan även en plattform att köra de tre största operativsystemen supportat out of the box om man skulle vilja. Det är valfrihet, det.

Freewill

Eh....

2013-01-25 23:37

Själv föredrar jag möjligheten att kunna köra vilket x86-64 system som helst, tyvärr uppfyller inte apple det kravet.

True story

Eh....

2013-01-26 09:47

Nej, du kan inte få allt, men du kan få mycket.

Visa mig en annan hårdvaruplattform som kan köra Windows, valfri Linuxdist, och OS X supportat out of the box.

Freewill

Eh....

2013-01-26 18:53

"Visa mig en annan hårdvaruplattform som kan köra Windows, valfri Linuxdist, och OS X supportat out of the box."

Det kan göras lagligt eller olagligt men att beskylla hårdvarutillverkarna för det är bara patetiskt eftersom det är apple som inte supportar osx på andra plattformar än sina egna, avsaknad av drivrutinger, begränsat hårdvarustöd med mera, den så kallade inlåsningseffekten slår till igen. Vill jag köra osx får jag helt enkelt nöja mig med hårdvara från apple också, samma gäller för ios, android, WP och övriga hårdvarubundna os.

Vill jag köra Linux eller Windows kan jag göra det på vilken x86-64 enhet som helst. I slutändan hänger det hela på mjukvarorna eftersom hårdvarutillverkarna (bortsett från apple) klarar av att hålla sig till standarden och därmed lyckats skapa full kompabilitet mellan enheterna.

True story

Eh....

2013-01-26 19:09

Så du tycker att skolor och kommuner ska göra olagliga saker för att kunna komma upp i samma valfrihet som de skulle få om de valde Apples hårdvara?

Oavsett vad du försöker skylla bort det faktum att du har större valfrihet med olika operativsystem på en Mac med, så är det ett faktum.

"Vill jag köra Linux eller Windows kan jag göra det på vilken x86-64 enhet som helst..."

Precis som på en Mac med andra ord. Förutom att på en Mac kan du köra OS X också.

".....I slutändan hänger det hela på mjukvarorna eftersom hårdvarutillverkarna (bortsett från apple) klarar av att hålla sig till standarden och därmed lyckats skapa full kompabilitet mellan enheterna."

Ahhh....ytterligare en expert som vet allt om Apples medskickade mjukvaror och dess standarder. Då ger jag dig samma uppgift som en annan expert fått här på forumet:

Räkna upp vad Apple skickar med i form av programvaror i sitt klient-OS out of the box, och gör sedan samma sak med t.ex Windows klient-OS. Återkom sedan med ett sansat uttalande om du tycker Apple låser in sina användare. Vi vet redan att du inte gillar Apple, så triviala uttalanden runt det undanbedes.

Freewill

Eh....

2013-01-26 22:46

Det är ju Apples val att göra det olagligt. Hur är de för frihet då? Linux fungerar inte alltid så bra på Mac-datorer just eftersom Apple inte släpper tillräckligt med info för att Linux-utvecklarna ska kunna utveckla bra drivrutiner.

För övrigt är det bara MS och Linux som har någon slags skrivbordsmiljö tillgänglig på ARM-enheter (vissa bärbara och surfplattor inklusive hybridvarianter med tangentbordsdockor).

Dessutom kan vem som helst utveckla sitt eget OS och sin egen hårdvara och hävda bredast kompatibilitet eftersom de stöder sitt eget OS plus flera andra. Bara till att slänga in drivrutiner för några BSD-varianter och så har man bredast OS-stöd.

Just på skrivbordsdatorerna så står inte Apple för lika mycket inlåsning som på sina mobila enheter, men de har fortfarande massor av egna API:er för allt möjligt.

Natanael L

Eh....

2013-01-26 23:04

"Det är ju Apples val att göra det olagligt. Hur är de för frihet då?..."

Återigen. Folket i Haparanda har full frihet att köra Windows, Linux och OS X på sina Mac:ar. Det är väl ändå ur användarnas perspektiv du måste titta på var man har mest frihet, och inte genom dina egna glasögon över vad du tycker är rätt eller fel eller orättvist.

"Linux fungerar inte alltid så bra på Mac-datorer just eftersom Apple inte släpper tillräckligt med info för att Linux-utvecklarna ska kunna utveckla bra drivrutiner..."

Och det problemet tror du inte finns på annan hårdvara heller? Hört talas om klagomålen på vissa grafikkortstillverkare eller?

"Dessutom kan vem som helst utveckla sitt eget OS och sin egen hårdvara och hävda bredast kompatibilitet eftersom de stöder sitt eget OS plus flera andra. Bara till att slänga in drivrutiner för några BSD-varianter och så har man bredast OS-stöd."

Det kan de säkert, men nu pratar vi ju om ett val som gjorts av en kommun med de alternativ de hade vid den tiden beslutet togs. Att fantisera vad "vem som helst" kan eller inte kan göra påverkar väl ändå inte det val som gjordes i Haparanda?

"Just på skrivbordsdatorerna så står inte Apple för lika mycket inlåsning som på sina mobila enheter, men de har fortfarande massor av egna API:er för allt möjligt."

Tror du verkligen att det dagliga användandet av Mac:ar i Haparanda skulle hämmas av API:er? Seriöst? API:er används för att underlätta programutveckling, och de egna API:erna används bara vid utveckling av native Mac-program.

Freewill

Eh....

2013-01-26 23:25

Likväl är det inte ett problem skapat av de som tillverkar "vanliga" datorer.

För en gångs skulle börjar tillverkarna av komponenter för vanliga datorer släppa infon som krävs för att man ska kunna göra vettiga Linux-drivrutiner. Men jag tvivlar på att Apple någonsin kommer välja att göra det lätt för någon annan än MS att få deras OS att köra buggfritt på hårdvaran.

Var det det jag sade? Nej. Och att Mac-datorer kan köra OSX lagligt betyder inte att det är just de datorerna man måste ge till alla.

"Tror du verkligen att det dagliga användandet av Mac:ar i Haparanda skulle hämmas av API:er? Seriöst? API:er används för att underlätta programutveckling, och de egna API:erna används bara vid utveckling av native Mac-program."

Nu misstänker jag nästan att du aktivt feltolkar mig.

Apple använder egna API:er som skiljer sig från vad andra OS använder så pass att det krävs extra arbete för att porta Mac-program till andra plattformar. Program skrivna för Linux är nog de som är lättast att porta till andra plattformar eftersom praktiskt taget allt som de programmen brukar kräva finns tillgängligt för andra OS. Bland annat Qt och Gtk.

Natanael L

Eh....

2013-01-26 23:33

"Likväl är det inte ett problem skapat av de som tillverkar "vanliga" datorer."

Men nu är det ju inget problem, utan en möjlighet.

"Och att Mac-datorer kan köra OSX lagligt betyder inte att det är just de datorerna man måste ge till alla."

Absolut inte. Men nu är det förmodligen inte bara det man tittat på. Att du har så stor frihet att köra de största operativsystemen out of the box på en Mac är en bonus, vilket iofs kan vara ganska avgörande beroende på vad du ska använda datorerna till.

"Apple använder egna API:er som skiljer sig från vad andra OS använder så pass att det krävs extra arbete för att porta Mac-program till andra plattformar."

Liksom MS gör med Windows. Inget nytt under solen. Vad jag undrar över är varför de ska porta andra programvaror till Mac i Haparanda?

Freewill

Eh....

2013-01-26 23:45

Försök att förstå kontexten och hålla dig till den. Är det en möjlighet för Asus, Samsung, Acer och Dell att de inte kan köra OSX på sina datorer?

Behöver man OSX-program på alla datorer? Sannolikt inte. Därför förvånar det mig att man valt att köra genomgående Apple.

De lär ju ha haft andra program de kört tidigare på Windows.

Natanael L

Eh....

2013-01-28 11:28

Eh, so finns bara en plattform där man får allt detta. Bara faktum ingen syndabock.

Juan_

Eh....

2013-01-26 19:29

Tja, godkänner åpple att man kör OS X på nåt annat än deras egendesignade(skrattar)hårdvara ens? Det argumentet föll bort blixtfort.

Kalle_Anka

Eh....

2013-01-26 19:44

Vad gör det för skillnad. Faktum kvarstår - Grabbarna i Haparanda kan köra fler operativsystem out of the box eftersom de valt Apples hårdvara.

Freewill

Eh....

2013-01-26 22:47

Vanliga datorer kan nog köra fler varianter av BSD, och Kolibri OS (http://kolibrios.org/en/download.htm) såväl som många andra OS av den typen.

Natanael L

Eh....

2013-01-26 23:27

Attans! Synd att inte Haparanda visste det när de valde mellan dest förekommande plattformarna som Win/PC eller Mac.

Jag antar att förstår att vi argumenterar om val av plattform som ska vara användbara i det dagliga arbetet också?

Freewill

Eh....

2013-01-26 23:33

Kan de utan problem byta till Mac så tror jag att de kör så mycket i webbläsaren att även Kolibri OS lär fungera utmärkt. :)

Natanael L

Eh....

2013-01-27 00:44

Och varför tror du det?

Freewill

Eh....

2013-01-27 01:09

För att jag inte tror att de har haft så många program som de inte kan ersätta med något de kör i webbläsaren om de kan byta till Mac så enkelt. Som jag sade innan. Allting finns ju inte både till Mac och Windows, och jag tror inte att de vill byta från program som bara finns till Windows mot sådana som bara finns till Mac.

Natanael L

Eh....

2013-01-27 01:25

"För att jag inte tror att de har haft så många program som de inte kan ersätta med något de kör i webbläsaren om de kan byta till Mac så enkelt."

Jo, du sa det. Jag frågade varför du tror det. Office t.ex finns till Mac/PC, liksom en rad andra vanligt förekommande program. Har de haft något specifikt Windows-program så kan de köra det på Mac:en också.

"Allting finns ju inte både till Mac och Windows, och jag tror inte att de vill byta från program som bara finns till Windows mot sådana som bara finns till Mac."

Det är mycket tro här. Varför skulle de inte kunna göra det bytet om det finns möjlighet?

Freewill

Eh....

2013-01-27 01:38

Varför byta ett plattformsberoende mot ett annat?

Google Docs, Zoho, Office 365, mm... Samtidigt gör man det plötsligt betydligt enklare att använda andra slags enheter som surfplattor för att använda samma funktioner. Sade de inte att studenterna kunde välja en iPad istället för dator?

Natanael L

Eh....

2013-01-27 01:55

"Varför byta ett plattformsberoende mot ett annat?"

För att den nya plattformen ger andra fördelar i deras verksamhet kanske? Finns samma programsvit på den nya plattformen är ett byte inget hinder. Vill man i samband med bytet gå över till webbaserade lösningar så är det heller inget hinder att byta.

"Samtidigt gör man det plötsligt betydligt enklare att använda andra slags enheter som surfplattor för att använda samma funktioner"

Ja men det behöver inte betyda webbaserade lösningar, på iOS finns program som också finns till Mac som gör att du kan hoppa utan problem mellan platta/laptop i samma dokument. Men det är ju inget vi vet något om, eftersom vi inte vet vilka funktioner det rör sig om.

Freewill

Eh....

2013-01-27 01:57

Är det enbart Office, så visst. Men då blir det ju ännu märkligare att motivera Apple-only.

Natanael L

Eh....

2013-01-27 02:03

Det brukar vara mer än Office. Poängen är varför skulle man inte välja Apple om man tycker det passar verksamheten bättre.

Freewill

Eh....

2013-01-28 11:31

Aj, den frågan blev svår att svara på...

Juan_

Eh....

2013-01-28 11:28

Stratt hårdvara, var det dom aio datoerna du länkade till en gång du syftar på?

Juan_

Eh....

2013-01-26 09:59

Kan du utveckla detta vidare?

Kefr

Eh....

2013-01-26 09:59

-

Kefr

Eh....

2013-01-25 21:30

Djupandas och tänk efter lite....

Är det mindre sjukt med en 100% MS-miljö?

I så fall varför då?

Tjoflojt

Eh....

2013-01-25 22:33

Kanske beror på vad man ska använda grejorna till?

Jag antar att en kommun som bestämmer sig för 100% Macklienter måste göra något av nedanstående:

- Tvingar användarna att endast köra webinterface mot sina verksamhetssystem (som sannolikt körs på Win-servrar). Det funkar för många, men oftast inte för avancerad användning, där en klientprogramvara brukar krävas. En del verksamhetssystem funkar dessutom bara på IE.
- Kör en Citrixlösning för åtkomst till verksamhetssystemen (MS-baserade).
- Utvecklar egna klienter till befintliga verksamhetssystem, för Mac.
- Utvecklar/bekostar utveckling av helt Mac-kompatibla verksamhetssystem.
- Köper Windowslicenser och installerar på sina Macar.

Eftersom artikeln antydde att allmänheten hade haft synpunkter på Haparandas kostnader torde det knappast vara det första alternativet.

Skulle faktiskt vara kul att få se vad man har för tänk och vad det egentligen kostar.

swepri

Eh....

2013-01-26 10:02

Om det är som du skriver så inser man hur djupt inlåsta vi är i Microsoft.

Då är det ju bra att någon bryter detta beroende, så att man måste börja tänka i nya banor som är mer standaliserade och plattformsoberoende.

Kefr

Eh....

2013-01-26 11:37

Så länge Windowsmiljön funkar tillräckligt bra, och det gör det ju fortfarande, finns det ingen anledning att byta.

En kommunal handläggare har inte dator i jobbet bara för att surfa och skicka några mail, det handlar i regel om att utföra ganska specialiserade sysslor i några få verksamhetssystem, hela tiden. I den pedagogiska delen av skolan kan det möjligen vara annorlunda, där behövs ingen struktur, och samordning är bannlyst.
Och det är ju just i skolan Apple har fokuserat lobbyarbetet, med viss framgång.

swepri

Eh....

2013-01-26 12:32

"Så länge Windowsmiljön funkar tillräckligt bra, och det gör det ju fortfarande, finns det ingen anledning att byta."

Dom flesta som gjort bytet tjänar bra med pengar på det. Det kan ju vara en hyggligt vass anledning.

Tjoflojt

Eh....

2013-01-26 13:26

Bra att du säger det, för jag vet inte några kommuner, förutom Haparanda, som har gjort det.

Kan du peka på några exempel?

swepri

Eh....

2013-01-26 16:48

Det vet inte jag heller varför jag tycker att det var kul.

Jag vet däremot många både små och stora företag som gjort ganska stora satsningar på att byta sina klientmiljöer till Apple med ekonomin som huvudargument.

Det finns ordentligt med undersökningar gjorda för den som vill försöka borra djupare i hur mycket mer eller mindre en klientmiljö kostar i underhåll/support/stödsystem som krävs till just verktyget x eller y/användares egen produktivitet och problemlösningsförmåga osv..

Vill man så finns gott om argument till att titta på andra klientmiljöer än just MS och i den komersiella delen av världen så är eg det enda alternativet OS X och Apple.

Tjoflojt

Eh....

2013-01-26 17:30

Ja eller nej? Vet du några kommuner som har sparat in pengar på det eller.. ;-)

Klienter... Resten av miljön då?

Kalle_Anka

Eh....

2013-01-28 20:13

"Klienter... Resten av miljön då?"

ehh, är du en sån som på riktigt tror att man bara kan använda EN tillverkares lösningar åt gången och anser att en blandad miljö är dyr och av ondo?

Tjoflojt

Eh....

2013-01-28 11:35

Nu ansåg de ju att det fanns anledningar till att byta. Användar vänligheten omtalades ju bl.a.

Själv ser jag många anledningar till att bryta MS beroendet. Dessutom får du mer bang for the buck med Apple jämfört med MS. Titta bara på OS i sig självt och uppgraderings kostnader. Stor skillnad.

Juan_

Eh....

2013-01-25 23:39

MS kommer aldrig upp högre än 50% även om alla kommunens datorer, telefoner samt plattor skulle köra Windows eftersom MS själva endast tillverkar mjukvaran, ser vi från den ekonomiska biten blir den siffran betydligt lägre då hårdvaran kostar mer än mjukvaran. I dethär fallet har de valt apples ekosystem vilket verkligen ger apple ett monopol inom kommunen vilket är något värre.

True story

Eh....

2013-01-26 01:18

he he.. Han förstår nog inte batter.. Han tror väl att det finns företag som kör 100% med MS xbox och MS Surface som IT-lösning :-)

iSheep

Eh....

2013-01-26 10:05

I jämförelse med licens- och underhållskostnader, är hårdvarukostnaden minimal.

Kefr

Eh....

2013-01-26 18:46

Saknar du kompetensen för att hantera en mjukvara så kostar det mycket för företaget att ta in någon som kan lära dig eller åtgärda felet. Detta gäller naturligtvis för alla mjukvaror.

True story

Eh....

2013-01-28 11:43

Men du behöver enbart en tredjedel av dessa.

1 Support person / 100 Windows användare.
1 Support person / 300 Mac användare.

Om du har följt diskussionen kring detta på senaste tid så är det sådana siffror som ges.
Omskolnings kostnaden från Win -> Mac är relativt låg, betydligt lägre än Win -> Linux.

Och vilka vertyg saknas, SAP har mac klienter, aktive directory stöds i osx, mm mm. Kör du linux servrar så är ju kompatibliteten än bättre med mac. Exchange stöd hittar du i macen, även om det finns bättre lösningar än Exchange.

Finns ingen orsak att köra windows på klient sidan. Det är dessutom billigare på långsikt.

Juan_

Eh....

2013-01-28 12:16

"Finns ingen orsak att köra windows på klient sidan. Det är dessutom billigare på långsikt."

Håller med.

Det finns en mycket lång lista med orsaker som driver mer-kostnader kring Windows-klienter där motsvarande arbetsinsatser och kostnader ligger lägre för Mac OS.

Fjärr-styrning/Fjärr-admin
Netboot/Netinstall
Övervakning
Vagnparksbyten/uppgraderingar och tid som går åt vid dylika insatser
Underhåll
Säkerhet
Licenshantering
osv...

Enda WIn-klienter man BÖR köra är givetvis där Win-klienten är ett bättre val ur ett funktionsperspektiv. Det finns gott om nisch-områden där Win är att föredra.

Festligt nog verkar samma människor som orsakat stora berg av merkostnader pga sina gjorda val göra om samma sak igen fast nu med plattor och telefoner, dvs välja det alternativ som driver mest mer-kostnader.

Problemställningar kring Android liknar väldigt mycket problemställningar med tidigare Windows-klienter.

Kanske ligger i sakens natur. Teknik-människan väljer det tekniskt mest svårbemästrade och tryggar därför sin egen position i en organisation där man bevisligen verkligen behövs.

Tjoflojt

Eh....

2013-01-25 22:39

Vad härligt att du blir upprörd, då vet jag ju att de gör det mesta rätt där.


Om en kommun baserar allt på Windows. Jisses vad bra.
Om en kommun köper macar "är det ens lagligt"?

Du hör inte hur pompöst överlöjligt det låter?

GoflorpOSX

Eh....

2013-01-25 23:41

Så hur fungerar dina Windowsinstallationer om du inte har någon hårdvara att köra dem på? "Baserar allt på" kan du ju fortsätta tjata om, dock blir det aldrig så om man handlar från flera olika tillverkare vilket man gjort tidigare.

True story

Eh....

2013-01-26 12:31

Jo för hårdvaran utgör ju själva funktionen?

Mjukvaruplattformen ÄR funktionen och skapar grunden för allt teknik-kunnande som byggs upp både hos användare och tekniker. Hårdvaran är i alla lägen helt irrelevant.

Branschens alla intäkter och kostnader baseras redan idag endast på "mjuka" kostnader och intäkter.

Men i ditt huvud är det helt OK att MS har monopol på allt detta humankapital och när någon enstaka större kund tänker annorlunda så är detta förkastligt.

Snacka om att ni levt som spec-runkare för länge.

Fattar du inte hur ditt hårklyveri rakt av är urbota fånigt så är du nog mer inlåst i ditt huvud och MS än vad Apples iOS anses inlåst.

Tjoflojt

Eh....

2013-01-26 14:05

Hade väl inte varit något som helst problem om det varit så att OS X fick köras på annan hårdvara än enbart Apples direkt ur box. Har nämligen svårt att tro att kommunen införskaffat en massa Apple-hårdvara för att sedan köra Windows/Linux på dem i första hand, så att ett eventuellt byte av hårdvaruleverantör i framtiden inte skulle vålla några som helst problem.
Men om de nu trots allt införskaffat Apple-hårdvara för att INTE lägga merparten av sina ägg i en OSX/iOS-korg så kvittar det helt och hållet för mig att det råkade bli hårdvara med ett äpple på.

Smala Elefanten - När man pratar om trollen har man livlig fantasi.

Eh....

2013-01-28 11:48

Varför är det ett problem att det endast kan köras på Apple hårdvara?

Det är kanske den kombinationen de är ute efter, istället för en samsung masking med en bassa bloat ware, eller hp bloatware.

Maskinen är igång och i användning på några minuter efter uppackning. Jag har nu väntat en månad på min nya win-7 masking ska komma från it, avdelningen. Maskinen har varit innom huset redan över en månad. Effektivt tycker du?

Juan_

Eh....

2013-01-26 20:51

Vad är en spec-runkare?

Tss...

Kalle_Anka

Eh....

2013-01-27 01:40

En som runkar over specs - precis som du runkar över ditt trollande.

Pete123

Kul &

2013-01-25 17:05

Småskönt att läsa en artikel där någon gått sin egen väg och fokus varit användande & handhavande snarare än teknik:

"Det är viktigt att it-verktyg i skolan handlar om lärandet och inte tekniken i sig"

Jag tror att det är många företag & kommuner som är oroliga att att de "missar" något om de inte väljer något som det står MS på (oavsett om det är linux/apple eller whatever... som alternativ), därför tycker jag att detta var en trevlig artikel att läsa. Trevligt när lyckade och mindre vanliga vägval lyfts fram!

onedot

Chef

2013-01-25 17:32

"it-chefen skulle tas in i själva ledningen av kommunen för att få både strategiska och operationella kunskaper bakom de beslut vi behövde ta. Han fick bland annat uppdraget att se till att vi gick över till en mer renodlad Apple-miljö och så har vi jobbat sedan dess, berättar kommunchefen"

Så omyndigförklarad tandlös chef. Degraderad till att vara en springpojke som ringer Apple och beställer i-produkter med i-programvara.

Nordbrygga

Chef

2013-01-25 21:29

Ja, det håller jag med om. En bra ledningsgrupp ska väl inte diktera detaljer kring vilka tekniska lösningar man ska, då behövs ju bara en upphandlare som stöd.

Kanske fanns några såna där avlönade Apple-lobbyister bland Haparandas personal också?

swepri

Chef

2013-01-28 11:50

Inte. En ledning som förstår vilka tekniska landvinningar de måste göra och ser lösningar är A och O för mig.

Eller vill du ha e lednings som bara kolla prislappen och signerar dokument utan att veta / förstå vad produkterna ska användas till.

*host*
Roligt att se att alla gillar framåtanda.

Juan_

Chef

2013-01-28 20:27

Jag tror inte du känner till hur kommuner förväntas fungera.

Ska, i ditt tycke, ledningsgruppen bestämma vilka kylskåp som ska finnas i köken? Eller ska de lita på fastighetsfolkets kompetens?

Ska de välja fabrikatet på sopbilarna, eller är det folket på avfallshanteringen som ska föreslå?

Brandbilarna? Tvål och dasspapper?

Eller ska ledningen peka åt vilket håll man ska och sedan ordna resurser för att genomföra det? I min kommun gör vi det sistnämnda.

swepri

Chef

2013-01-29 17:20

Ta beslut som är bra om inte bäst för komunen.

Att lyssna tillförslag går ju alltid, men sen ska fördelar och nackdelar vägas och beslut tas.

Juan_

Chef

2013-01-26 14:09

IT chefen ska implmentera det den samlade ledningen beslutar. IT chefer har varit för maktfulla länge och vi sitter nu med en renodlad Win miljö i många fall och ett antal människor som till varje pris förespråkar windowmiljöns förträfflighet när de egentligen bara argumentarar för en miljö som gör att de kan behålla jobben.

Nejdu. Var glad för en ledningsgrupp som kan ta överordnade IT beslut istället för en ledning som bara lyssnar och gör vad IT chefen säger.

Förbannad användare

Chef

2013-01-26 14:17

Om ledningen vill ha papperslöst kontor så ska IT-chefen lösa det med sin kompetens oavsett vilken plattform som passar deras behov. Att ledningen vill ha ett visst märke gränsar till olovligt upphandlingsvillkor. Som att de ska ha tjänstebilar och ber om BMW. Kommuninvånarna borde ifrågasätta om deras skattemedel går till statusprodukter.

Nordbrygga

Chef

2013-01-26 14:44

Utan att trolla allt för mkt kring åpple (gör jag aldrig :) ). Det ligga en hel del i det du skriver.

I min hemkommun så slog det hårt med att ett visst bolag fick hand om mertalet affärer inom ett visst område..

Alla turer är inte klara än men det kommer kosta mkt pengar i böter tyvärr för kommunen.

Kalle_Anka

Chef

2013-01-27 12:05

Då gränsar det till till olovligt att bara köpa Microsoft mjukvara också eller hur? Se dig inte blind på inköpspriset för hårdvara. Kostnaderna för mjukvara, utbildining och support är mycket större om prylarna ska användas till något. Nu har jag inte sett en opartiskt undersökning av total kostnader för OSX/iOS/Apple mot Windows/Dell/HP. Det hade varit intressant med några olika scenarion så vi kunde ta mer kvalificerad ställning till total kostnader. Dvs Apple som du påstår är status produkter kan bli billigare i längden än motsvarande Win konfiguration.

Förbannad användare

Chef

2013-01-27 20:20

Det här var inte beslut baserade på upphandlingar eller kostnadsavvägningar. Det var kommunledningen som ville ha Apple punkt.
Jag tror inte att andra kommuner beordrar "IT-chefen" att standardisera på Sharepoint.

Nordbrygga

Chef

2013-01-27 20:42

Tror duger inte:-) Det är avsevärt större risk är att IT-chefen får fritt mandat och kör slentrianmässigt vidare i Microsoft fåran. Dvs det finns inga möjligheter till demokratiskt styra kommunens IT om vi lämnar över det till IT-chefen. Därför är det bra att Haparanda ger IT-chefen en order. Vi vet dock inte om Haparanda kommun har lyssnat på sina invånare så vi vet inte om det är perfekt demokratiskt belut eller inte. Men vi har representationsdemokrati och om beslutet kommer från folkvalda så är det ett demokratiskt beslut.

Nu är jag inte för homogena miljöer om de nu kommer från Apple, Microsoft eller Linux. Då IT är så centralt idag för individen så ser jag val av OS och maskiner som en personlig rättighet som ska jämställas med yttrandefriheten.

Till ekonomin. På landsplan är ju Apple en småspelare i kommuner så om en kommun bestämmer sig helhjärtat för Apple så är det bara bra. Då kan totalkostnader sakligt evalueras mot motsvarande Microsoft baserade produkter. Min hypotes är, till den är motbevisad, att Apple inte är dyrare än Windows/HP/DELL om total kostnader tas med i beräkningarna. Alltså Apple är ingen statussymbol.

Förbannad användare

Chef

2013-01-27 23:25

"Dvs det finns inga möjligheter till demokratiskt styra kommunens IT om vi lämnar över det till IT-chefen. Därför är det bra att Haparanda ger IT-chefen en order. Vi vet dock inte om Haparanda kommun har lyssnat på sina invånare så vi vet inte om det är perfekt demokratiskt belut eller inte. Men vi har representationsdemokrati och om beslutet komme r från folkvalda så är det ett demokratiskt beslut."

Det är ganska mycket fel om en ledningsgrupp styr vilka produkter IT-miljön byggs på. Det är lika fel som att IT-chefen fattar beslut om bemanningen inom äldrevården - helt galet.

För att ta det i den utmärkta liknelsen med borrmaskinen och hålen:
Ledningsgruppen ska inte prata om borrmaskinen, de ska prata om hålen de vill ha borrade. IT-chefen väljer borrmaskin utifrån hur många hål som behövs, diameter och djup, när hålen behövs och vilket material hålen ska borras i.

Tror du att kommuninvånarna bryr sig ett skvatt om vad kommunen har för IT-lösningar? Ja, om det skulle vara ohemult dyrt eller illa skött skulle nog organisationen ifrågasättas, men då handlar diskussionen om outsourcing, inte om Mac eller Windows.

Kommuninvånaren bryr sig om dagisköer, snöröjning, äldrevård och liknande.

swepri

Chef

2013-01-28 13:45

Så all makt till IT-chefen? Vad är bättre en ledning som säger hur många hål eller en ledning som kan tillräckligt för att också ta in parametrar som djup och materialer? Var glad att det finns ledningar som tar beslut över IT och vågar hantera antal hål, djup, materialer och till och med har insikten att ha åsikter om vilken typ av borr som ska användas. IT är så centralt idag att ledningen inte bara kan säga "så ska vi ha ett IT system" och sedan lämna över det till IT-chefen. Glöm det. IT tillhör affärsprocessen så ledningen ska ta större ansvar än så och kunna mer än så. Lite som för ledningen att säga; "vi ska ha mer i vinst" och sedan dumpa det hela på ekonomichefen.

Jag fattar inte vad bråket handlar om. Är det faktumet att ledningen tog ifrån IT-chefen och därmed IT-avdelningen makten i detta fall?

Förbannad användare

Chef

2013-01-28 16:16

Du menar som att regeringen säger åt generaldirektören för Transportstyrelsen att gå över på en mer renodlad NCC-miljö för landets motorvägar, och väljer vilken betongsort som de ska använda? Du kanske tycker att kommunstyrelsen ska bestämma att räddningstjänsten ska gå över till en mer renodlad Scaniapark istället för blandat med Volvo och annat? Det är oerhört odemokratiskt och inkompetent. Jag anser att beslut skall grunda sig på utredningar av nämnder/departement eller vad, och okunniga politiker ska läsa dessa långa utredningar (det är därför de vill ha papperslöst) och förlita sig på tjänstemännens och underchefernas kompetens.

Nordbrygga

Chef

2013-01-28 18:58

Givetgis ska beslut gruda sig på en vettig (opartisk och grundlig) undersökning som sedan politiker ska ta ställning till. Att förlita sig på tjänstemännens och undercheferns kompetens och godtycke är lika med korruption. Vi får väl lita på att Haparanda har sina demokratiska processer på plats samt att det föreligger en grundlig opartisk undersökning. Den hade varit intressant att läsa.

Du beskriver med exemplen ovan Windows (vägen) som byggs av Microsoft (NCC) som lastbilar från Volvo och Scania kör på (Dell och HP).

Apple är flyget eller tåget och alltså inte kompatibelt med vägen. När nu Haparanda väljer tåget eller flyget blir det ett himla liv men så länge man håler sig till vägen så är allt OK. Knappast.

Som jag sade förrut så stödjer jag inte homogena miljöer så i grunden stödjer jag inte Haparandas beslut. Det innebär väl inte att Haparanda har gjort något dåligt eller lagvidrigt i detta fall.

Förbannad användare

Chef

2013-01-28 22:31

"Givetgis ska beslut gruda sig på en vettig (opartisk och grundlig) undersökning som sedan politiker ska ta ställning till. Att förlita sig på tjänstemännens och undercheferns kompetens och godtycke är lika med korruption. Vi får väl lita på att Haparanda har sina demokratiska processer på plats samt att det föreligger en grundlig opartisk undersökning. Den hade varit intressant att läsa. "

Det du beskriver brukar kallas ministerstyre, något som inte är tillåtet i Sverige. http://sv.wikipedia.org/wiki/Ministerstyre
Principen är lika ända ner på kommunal nivå.

Politiker ska syssla med visioner och mål, detaljpill och produktval är uppåt väggarna fel. Politiker som detaljstyr IT är extra fel eftersom de sannolikt är invalda på andra frågor. Skola vård, omsorg är standard.

swepri

Chef

2013-01-29 09:20

Så att ta beslut baserad på ett opartisk och grundlig undersökning är ministerstyre? Är det bra att IT göms undan och kan styras som experterna vill utan politisk granskning? Men det är klart IT är ju inte för vem som helst att förstå sig på så okunniga politiker ska bara hålla sig undan eller? IT är på inga sätt svårare än skola, omsorg, försvar och alla andra samhällsfunktioner (ja IT är idag en samhällsfunktioner).

Det övergripande linjerna på ledningsnivå borde vara att ta ställning till om IT ska vara plattformsoberoende, öppen källkod eller kommersiella system. Det är också ett strategiskt beslut att köra Apple eller Windows och i min värld tar ledningen inklusive ministrar strategiska beslut. Det räcker inte längre med att säga att vi ska ha "IT". Ska användarbasen bli nöjd med IT så måste ledningen ha bättre insikt än så. Hur ofta klagar vi inte på politikers och ledningars okunnighet på just vårt egen special område? Ofta så vi vill att ledningar ska ha mer kunnande men det ger också större detaljstyre. Detaljnivån är hur mycket minne det sitter iPaden eller klockfrekvensen i datorer. Det går under upphandling och ska inte belasta ledningen eller politiker.

Ska jag vara elak här så kallar du det ministerstyre när Apple implementeras i stat och kommun och demokratiskt rätt när Windows implementeras.

Förbannad användare

Chef

2013-01-29 12:48

"Ska jag vara elak här så kallar du det ministerstyre när Apple implementeras i stat och kommun och demokratiskt rätt när Windows implementeras."

Du påstår att jag menar saker som jag inte har sagt. Det är lika fel om en politiker talar om att vi ska ha Windows som att vi ska ha Mac. Det ligger inte i uppdraget och det är inte därför de har folkets mandat.

Från politiken ska vi få veta vad vi ska serva medborgarna med, helst uttryckt i vision och mål och med ekonomiska ramar fastställda. När det gäller IT kan det t.ex. handla om att man vill ha en-till-en i skolan, av rättviseskäl eller för att höja betygen, eller att man vill bygga bredband på landsbygden för att täcka x% av hushållen när Telia river sitt kopparnät. Och då är det för politiken fullkomligt ointressant vilka produkter man anskaffar eller vilken slang man plöjer ner, uppgiften ska lösas på bästa sätt. Mer IT än så hör inte hemma i politiken.

swepri

Chef

2013-01-29 16:01

Som jag sagt tidigare. Jag är inte för homogena IT system så i grunden är jag inte enig med Haparandas beslut. Jag finner det dock ironiskt att ingen reagerar när det väljs Windows för gång nummer 1000.

Sedan är visionerna olika i lokalpolitiken och på regeringsnivå. De visioner du exemplifierar är på regeringsnivå och kanske på kommun nivå. Kommun ledningen tar beslut som ligger närmare den praktiska verksamheten och då kan plattformsval mycket väl ingå.

Förbannad användare

Chef

2013-01-29 17:43

Att ingen höjer på ögonbrynen för att en kommun väljer MS-plattform beror väl helt enkelt på att det är branschstandard. Nästan alla verksamhetssystem idag bygger på MS.

Och så har de ett koncept för kommuner, något som Apple saknar (vad jag vet iaf) än så länge:
http://www.microsoft.com/sv-se/business/bransch/offentlig-sektor/mskd.aspx

Det är just därför det är intressant att Haparanda går åt andra hållet.

swepri

Chef

2013-01-28 11:15

Min hypotes, tills den motbevisas, är att kommunens IT-beslut bygger på kommunchefens privata preferenser.

Nordbrygga

Chef

2013-01-28 11:42

Så det är OK när det är IT-chefens privata preferenser men inte kommunchefens? Eller ska jag tolka det som att det inte är OK att använda Apple men helt OK att köra windows?

Förbannad användare

Chef

2013-01-28 11:52

Den enda här som ständigt tar upp Windows är du.
Låt mig spekulera att om inte IT-chefen i Haparanda är kommunchefens svåger så har han större teknisk kompetens att göra en behovsanalys och en bra upphandling än hela den samlade politiska kommunstyrelsen. Jag hoppas också att de på andra områden låter folk som kan nåt sköta sina jobb och inte kör micro management av hela kommunens verksamhet.

Nordbrygga

Chef

2013-01-28 12:00

Bull shit han sitter i en jäv situation. Han väljer den plattfrom som tryggar hans arbete, och möjligen sina kollegers.

Juan_

Chef

2013-01-28 12:15

Så valet av windows som OS ska inte ifrågasättas? Visste inte att Sverige måste betala Redmondskatt.

En sak till, dumförklara inte användarna, kommunchefer eller annan icke teknisk personal som sedan ska använda systemet. Kort och gott, så länge IT-chefen egenmäktigt bestämmer val av OS, program och hårdvara utefter egen agenda så kommer användarna i bästa fall vara irriterade på IT-avdelningen och i sämsta fall förlorar verksamheten pengar.

Teknisk kompetens kan ligga en i fatet då man har svårt att förstå den gemene användare. Jag ser det i mitt jobb. Jag utvecklar analyssystem. Vi tycker de är enkla att använda men den vanliga användaren skriker att det är för svårt. Samtidigt skriker jag att det WEB ekonomisystemet inte går att förstå. Så ta beslut för andra med lägre teknisk kompetens är riktigt svårt och misslyckas ofta.

Förbannad användare

Chef

2013-01-28 12:46

I deras miljö skulle jag gissa att en Linux+Androidlösning skulle ligga närmare behoven och budgeten, men jag tänker inte spekulera djupare i det. En IT-chef som inte kan se alla alternativa lösningar är felrekryterad. Som en snickare som använder hammaren till allt.

Jag utvecklar också system med gränssnitt både mot proffs och lekmän. All feedback jag får på det är värdefullt och tas tillvara. Det är svårt att balansera allas behov men som spindeln i nätet kan jag hitta andra vägar så alla blir nöjda(re). De system som flest verkar missnöjda med verkar vara enterprisy konsulter som inte verkar utgå från slutanvändarna alls innan det närmar sig leverans, t.ex. patientsystem.

Nordbrygga

Chef

2013-01-28 11:57

Så du menar man inte får ställa krav på produkterna annat än pris.

Gissa vad, jag vägrade äta skolmaten. Den handlades från den som bjöd lägsta priset. Men ingen satte krav på kvaliten. Aldrig att jag skulle ha ätit den maten, cycklade hem via affären och gjorde min mat själv. Kostnaden var ibland t.om. lägre och kvaliten långt bättre.

På samma sätt väljer jag mina prylar. Hur många PC'n tror du jag ägt som inte varit en mac?
Kan säga dig att jag har köpt hela en Windows dator, någon fler blir det inte.

Juan_

Chef

2013-01-28 12:14

Du får göra vad du vill med dina pengar och din tid. När du förvaltar andras pengar så gäller andra regler.

Nordbrygga

Chef

2013-01-28 17:41

Prat har du en fullmakt så har du. Visserligen innom de ramar som fullmakten ger.

Juan_

oseriöst agerande

2013-01-25 18:47

Tittade lite snabbt på kommunens hemsida och dess e-tjänster. Enkel inloggning (inte via e-leg), pdf formulär.. körs på ASP.NET.. wow liksom! Nä att pimpa upp klienter med överprisade MAC'ar är inte modern IT enligt mig. Lägg istället pengarna på att bygga riktigt bra tjänster enligt SOA och publisera dessa API'er publikt. Bygg gränssnitt ovanpå med HTML5 och ni framtidssäkrat för alla olika typer av devicer och ni slipper ett beroende till dyra MAC'ar.

Artiklen isig var riktigt dåligt skriven av IDG och tycker lite synd för haparanda för i min värld så är detta negativ publicitet

glada gubben

oseriöst agerande

2013-01-28 00:04

Vad härligt med en besserwisser som kommer och drar en snabb slutsats efter att ha gjort något snabbt test.

"Nä att pimpa upp klienter med överprisade MAC'ar är inte modern IT enligt mig."

Nu var det ju dålig info gällande exakt vad de använder för mjukvarulösningar, men bara för att det är en Microsoft-lösning på hemsidan och e-tjänsten så behöver det inte motsäga valet av OS X som operativ. Sen är inköpspriset på hårdvaran är inte allt. Om datorn gör vad den ska mer tillfredsställande än en annan så spelar ju inköpspriset mindre roll i längden.

Till sist vill jag påpeka att folk som skriver Mac med varelser (MAC) oftast är ute och cyklar i sina slutsatser när det gäller just Mac…

star-affinity

Många experter

2013-01-25 19:42

som kommenterar om hur det egentligen ska vara.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-25 22:41

Hela idg är fullt med gamla feta medelålders surgubbar som anser att riktiga män med hår på bröstet minsann installerar nätversdrivrutiner hela dagarna.....
Skall bli så skönt när de fått skjutit av det köttberget med pensioner.

GoflorpOSX

Många experter

2013-01-26 14:35

På senare tid har forumet fyllts med okunniga idioter tyvärr.
Ungefär samtidigt som iPhone släpptes sjönk intelligensen drastiskt här.
Nyttiga idioter som agerar reklampelare åt åt sina husgudar duggar tätt tyvärr och detta är konsumentens fara nr. 1

För kommunarbete behövs inga licenser eller designdatorer!
Fri mjukvara borde vara det uppenbara valet.

Jag har bytt nick

Många experter

2013-01-26 14:46

Tsss... Snoppa av profeten på det viset. Det kommer nog grin och skrik i nästa inlägg från densamme.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 15:53

"För kommunarbete behövs inga licenser eller designdatorer!
Fri mjukvara borde vara det uppenbara valet."

Man skulle kunna tycka det men kommuner som gick över till open source har lämnat det för kostnaden för support ökade.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 17:05

Samt att supporten i vissa fall fanns på en bulgarisk sida som låg på en server i bakre asien eller något i den stilen.

Vinkelberg

Många experter

2013-01-26 17:54

Var ligger bakre asien? Ser 2 träffar på google (inte apple maps) och dom hänvisar till resedagdboken. Nu börjar det bli allt bra desperat eller hur?

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 17:56

Sök på "humor" istället.

Vinkelberg

Många experter

2013-01-26 19:39

Det var det jag gjorde. Eller menade du allvar ;-)

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 03:46

/me är alltid allvarlig :-)

Vinkelberg

Många experter

2013-01-26 23:39

Hur många exempel har du på det?

Vid vilket plattformsbyte som helst måste man vara villig att genomföra det fullt ut och utbilda användarna. Ger man upp direkt när någon klagar på att något inte ser ut som det brukar så är det ju inte förvånande att kostnaderna ökar. Man kan inte bara byta tillbaka igen efter bara någon månad.

Natanael L

Många experter

2013-01-27 00:18

Samma visa med dig hela tiden det ska vara obestridda bevis,det ska vara en uppsjö med exempel för att du ska tro.
Men det kvittar att servera hur mycket bevis som helst för dig för du kommer alla fall inte inte tro.
Det är ingen som sagt att dom bytte efter en månad eller att inte försökt.

Jag hörde detta dels i radion och en podcast och kan inte presentera källor men det gör det inte mindre trovärdigt
Vet att det finns kommuner som går över till open source också men kan inte heller presentera fakta på det men jag är övertygad att det tror du mer på.

Skulle open source vara bra för alla så är jag övertygad att man skull gått över till det för länge sen men nu är det inte så.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 01:27

Det räcker med lite fakta, men för dig räcker tydligen total avsaknad av fakta.

Lite Google-skills har du väl? Det borde inte vara omöjligt att hitta om du citerar några av meningarna och skriver in det i en sökmotor?

"Skulle open source vara bra för alla så är jag övertygad att man skull gått över till det för länge sen men nu är det inte så."

Tja...

"Skulle demokrati/vetenskapsbaserad medicin/energibesparing vara bra för alla så är jag övertygad att man skull gått över till det för länge sen men nu är det inte så."

Natanael L

Många experter

2013-01-27 09:28

"Det räcker med lite fakta, men för dig räcker tydligen total avsaknad av fakta.
Lite Google-skills har du väl? Det borde inte vara omöjligt att hitta om du citerar några av meningarna och skriver in det i en sökmotor?"

Testa att Googla själv så ser du att det finns både artiklar om både dom som går över till och lämnar open source så nog finns det fakta.
Du kräver fakta men det är tydligt att det är en ensidigt krav för du presenterar inga fakta heller på dina påståenden.

""Skulle demokrati/vetenskapsbaserad medicin/energibesparing vara bra för alla så är jag övertygad att man skull gått över till det för länge sen men nu är det inte så.""

Oh herrengud du jämför Linux med energibesparing!!! Du har tappat verklighetsuppfattningen totalt!!
Jag tänker inte diskutera med en person som inte kan hålla sig till ämnet utan måste ta ut svängarna så det är en omöjlighet att argumentera.
Om du vill fortsätta diskussionen så är det bäst att du jämför med saker som GÅR att jämföra.
För Linux har INGENTING med demokrati,vetenskap eller energi att göra så lägg ner.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-29 13:25

"Testa att Googla själv så ser du att det finns både artiklar om både dom som går över till och lämnar open source så nog finns det fakta.
Du kräver fakta men det är tydligt att det är en ensidigt krav för du presenterar inga fakta heller på dina påståenden"

Vad har jag påstått som du kräver källa för som jag inte har presenterat?

"Oh herrengud du jämför Linux med energibesparing!!! Du har tappat verklighetsuppfattningen totalt!!"

lol. Way to miss the point. Du kunde alltså inte se varför ditt eget argument inte höll.

(För övrigt så FINNS det de som byter till ARM för energibesparing där Linux är enda alternativet, men nu var ju inte det poängen.)

Natanael L

Många experter

2013-01-29 14:51

Bla bla bla bla.....du har förverkat att tas på allvar med ditt sätt att argumentera.

hdtv-lol

Många experter

2013-02-03 21:08

Säger herr aldrig-svara-med-något-annat-än-personangrepp.

Natanael L

Många experter

2013-02-03 21:09

För mig är denna diskussion över för jag vet att jag har rätt och du kommer aldrig kunna övertyga mig eller någon annan så dra dina valser för någon annan.

hdtv-lol

Många experter

2013-02-03 21:11

Exakt samma svar i kommentarerna i en helt annan artikel?

Försöker du aktivt förlöjliga dig själv?

Natanael L

Många experter

2013-02-03 21:12

För mig är denna diskussion över för jag vet att jag har rätt och du kommer aldrig kunna övertyga mig eller någon annan så dra dina valser för någon annan.

hdtv-lol

Många experter

2013-02-03 21:14

Du kan inte ignorera fakta bara genom att klipp-och-klistra samma svar hela tiden.

Natanael L

Många experter

2013-02-03 21:52

För mig är denna diskussion över för jag vet att jag har rätt och du kommer aldrig kunna övertyga mig eller någon annan så dra dina valser för någon annan.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 16:40

Du verkar ju iofs inte så intresserad av att diskutera sakfrågan i artikeln, men låt oss göra ett försök.

Jag är medelålders, inte fet, kanske surgubbe. Min kommunchef, ledningsgruppen och kommunstyrelsen har trots detta förtroende för mig som IT-chef. De uppskattar t.ex. mångårig erfarenhet av kommunal verksamhet och kommunal IT-utveckling.

Jag är genuint intresserad av hur man bedriver verksamhetsutveckling i kommuner med stöd av IT.

Jag ger dig följande erbjudande: Du får, när du vill och det passar i min kalender, komma och hälsa på mig och få en introduktion i hur villkoren ser ut i en kommun, vad vi jobbar med, hur lagar och krav på myndighetsutövning sätter ramar för vad som får göras.

Mitt motkrav är att du lämnar pajaserierna och faktiskt konstruktivt försöker påvisa hur en Applemigrering skapar större nytta i kommunen, både för anställda och kommunmedborgare.

Vågar du?

swepri

Många experter

2013-01-26 17:07

Du bör nog höra med Målsman också.

Vinkelberg

Många experter

2013-01-26 17:55

Jag ställer upp som målsman.

Kom igen nu och berätta för oss andra :)

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 18:05

Du borde ju kontakta kommunen ifråga istället.
De vet ju precis i det här fallet.

Kunde ju vara ett uppvaknande i "myndighetsutövningen" kanske.

GoflorpOSX

Många experter

2013-01-26 18:16

Ok, då vet jag. Men du fick i alla fall chansen att försöka behålla någon slags värdighet.

swepri

Många experter

2013-01-26 18:19

Det enda vi vet är att ett troll har öppnat käften.
Att en seriös IT-chef skulle kommentera på IDG´s forum visar bara på var kommunerna är på väg någonstans.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 18:27

Synd om du känner dig utmanad av att sakfrågor diskuteras av folk som faktiskt vet något.

swepri

Många experter

2013-01-26 18:29

Nu har du inte sagt något som vem som helst kan Googla fram så nej du har inte visat att du vet något.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 18:38

Då erbjuder jag dig samma utmaning som osxgoflorpslurk(ungefär) fick ovan.

Och jag menar allvar, du är mycket välkommen att uppvisa en seriös nyttokalkyl kring kommunal IT och Applemigrering.

Om du inte bara kommenterar här för att försöka förolämpa andra så har du därmed en utmärkt chans att få någon slags kreditibilitet och visa att du kan något och inte bara har en subjektiv åsikt.

swepri

Många experter

2013-01-26 19:16

Nu är det inte min kredibilitet utan din som det handlar om för det är du som påstår att du är en IT-chef.
Att du sen inte kan återge ett nick korrekt visar på att du är enbart ett patetisk troll som inte har något bättre för sig.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 19:25

Du verkar ha missförstått att mitt syfte med att kommentera här är att jag vill diskutera artikeln och hur en nyttokalkyl skulle kunna påvisa att Apple skulle vara bättre än något annat.

Jag blir dock hela tiden bombarderad med en massa tramsinlägg, inte minst från dig. Om det gör det lättare för dig får du gärna låtsas att jag är Steve Jobs eller jultomten, om du nu inte tror på vad jag säger. Det spelar egentliogen ingen roll utifrån min frågeställning, eller hur? Vet du något om kommunal verksamhet och hur Apple skulle kunna vara ett bra alternativ får du gärna diskutera det.

swepri

Många experter

2013-01-26 19:27

Visst spelar det roll vem du är för du påstår en sak utan bevis.
För min del är du bara ett Apple hatar troll och dess synpunkter/åsikter betyder ingenting.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 20:01

Ok, då konstaterar jag att du inte kan tillföra något till diskussionen och hänför det till att du saknar kunskap i frågan.

Det som förvånar mig är att du, trots att du verkar gilla Appleprodukter, motarbetar en nyttodiskussion om Applemigrering i kommuner. Eventuella påvisade nyttovinster skulle ju sannolikt gynna Apple i längden. Ditt agerande framstår som kontraproduktivt, eller hur?

Men tack ändå!

swepri

Många experter

2013-01-26 20:17

"Ok, då konstaterar jag att du inte kan tillföra något till diskussionen och hänför det till att du saknar kunskap i frågan."

Det spelar ingen roll vad jag kan för det är du som påstår att du besitter kunskaper utan att kunna bevisa dom.
Du påstår att att du har en befattning som icke är trovärdig och speciellt inte eftersom du hänger här.

"Det som förvånar mig är att du, trots att du verkar gilla Appleprodukter, motarbetar en nyttodiskussion om Applemigrering i kommuner. Eventuella påvisade nyttovinster skulle ju sannolikt gynna Apple i längden. Ditt agerande framstår som kontraproduktivt, eller hur?"

Du har missförstått en sak.
Jag gillar ALLA produkter och det spelar ingen roll om det är Samsung eller Apple.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 20:54

Är det därför du dumförklarar folk som är tvungen att googla..?

Är det därför...

Dags att bekänna färg nu.. -vilket du redan gjort så varför försöker du ens?

LOL.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 21:34

Jag har inte dumförklarat någon för att dom Googlar.
Utan det är din enkelspåriga hjärna som gör det.

Du verkar vara av uppfattning att om man inte vet och Googlar är man dum.
Det innebär att du är dum för du har Googlat en hel del i ditt liv.
Så med andra ord säger du att du själv är dum.

Jag däremot har inte gjort det för jag anser inte att man är dum för att man Googlar.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 21:42

Haha.. Nehejdu.
Det det får försöka klistra på någon annan.

Synd att du inte googlar mera då. Kunde ge dig kanske en bättre utav verkligheten.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 21:50

Ska du komma med anklagelser så är det bäst att du kan stå för dom och citera.

Jag Googlar en hel del för att lära mig men din definition av dum är lite skev.
Det finns ingen som vet allt och absolut inte du.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 22:29

Jag står för dom.
etc?
Står du för dina inlägg?

Varför sådana personagrepp på mig ;-) Vet du allt eller?

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 22:43

Jag står för alla mina inlägg bra som dåliga.

Nu är vi där igen att du kommer med anklagelser som inte är sanna.
Håll dig till ad hominem argument.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 22:48

Är det därför du nämner registrering på *Mc Gurk?

Du har nog en hel att lära.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 22:54

Så med andra ord vågar du inte registrera dig på Macworld och avslöja ditt riktiga namn.
Det finns ett uttryck för dok som inte vågar stå för sina åsikter öppet.
Den dagen när det blir krav på ett FB-konto för att kommentera på IDG ska jag jubla.
För då är det inte många och speciellt inte du som kommer vara lika kaxiga.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 23:51

Så värdens räddning är FB? Tror du försäkringstagare utav FK(Försäkringkassan) tycker det samma?

Nix du hittar mig inte där.

Anslöjar en del om dig själv dock.

FB för att kommentera? Ja din plattforms insikt är avsljöjad.

Sluta och försök inte med mig personen. Du är en sådan som vill lyfta identiter på nätet? Gudskelov att inte bl a Sv politkerna håller med detsamma inom EU.

Jag skrattar.
Jag skrattar.

Skrev jag att jag skrattar..?

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 00:23

"Så värdens räddning är FB? Tror du försäkringstagare utav FK(Försäkringkassan) tycker det samma?"

Nej men det är ett sätt att förbättra kvaliteten på kommentarer.
Och dina kommentarer bevisar att det behövs.

"Nix du hittar mig inte där."

Vad bra för det skulle innebära att vi slipper dig här också.

"Sluta och försök inte med mig personen. Du är en sådan som vill lyfta identiter på nätet? Gudskelov att inte bl a Sv politkerna håller med detsamma inom EU."

Klarar man inte av att säga en sak öppet ska man inte säga det anonymt heller.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 00:46

"Vad bra för det skulle innebära att vi slipper dig här också." Men det gör ni inte.

För kvällen kanske.

"utveckla" körde du väl med.

"Klarar man inte av att säga en sak öppet ska man inte säga det anonymt heller."

Anonym på nätet kanske.. påstår "hdtv-lol". Som i det längsta och i ett stort antal inlägg vägrade att bekänna färg.

Och en sån ska vi lita på.. Som inte bekänner sina åsikter.

Nattis.

Jag skrattar..

Bara skrattar.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 09:17

Jag har sagt det hela tiden registrerar dig på Macworld så är det öppna kort men du vågar inte som sagt.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 12:49

Igång idag igen?

Jag skrattar. Har inget som helst intresse utav Mc gurk.

Jag följer och skriver på idg.se :-)

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 12:53

Som sagt en fegis som inte vågar stå för sina åsikter öppet.
Registrerar dig på Macworld så kommer du se vem jag är där.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 21:21

"Ok, då konstaterar jag att du inte kan tillföra något till diskussionen och hänför det till att du saknar kunskap i frågan."

Du börjar känna dig trängd, va..? ;-)

Hur vore det om du talade om vilken kommun du är "IT-chef" i. Jag skulle var orolig om min kommuns IT-chef var ute på så pass hal is som du är när du är här och tjafsar.

Dessutom kan det ju vara så att du har suttit på den posten för länge... ;-) ...kanske dags att släppa in lite nytänk. Att dina polare i kommunledningen håller dig om ryggen är ingen garanti för att du är av yppersta världsklass. De kanske inte har nån annan att förlita sig på, de kanske är dina kompisar och de kanske har egna ryggar att hålla om...

Zulo

Många experter

2013-01-26 21:54

"Du börjar känna dig trängd, va..? ;-)"

Av att ingen som kommer med påhopp verkar kunna något om det som artikeln handlar om? Knappast, jag tolkar det som att det verkar svårt att hitta mervärden med Apple i kommunal verksamhet.

Har du något att tillföra i diskussionen så är jag självklart intresserad att ta del av det.

swepri

Många experter

2013-01-26 22:20

"Har du något att tillföra i diskussionen så är jag självklart intresserad att ta del av det."

Läs mitt inlägg igen... ;-)

Zulo

Många experter

2013-01-26 22:32

Varför det? Jag är fortfarande intresserad av en diskussion om nyttoeffekter i kommuner om man migrerar till Appleprodukter. Ditt inlägg tillför ingenting i den diskussionen.

Om du hänger upp dig på att jag är IT-chef i en kommun så är det ganska märkligt. Jag nämnde min befattning som bakgrund till varför jag är intresserad av nyttodiskussionen. I övrigt har varken din eller min titel någon som helst relevans i sakfrågan. Kunskaper i sakfrågan är däremot önskvärt.

swepri

Många experter

2013-01-28 00:13

Vad jag vet finns det en del undersökningar gjorda och har även hört från olika håll om hur den totala IT-kostnaden (framförallt support och underhåll) kan minska om man satar på Apples grejor. Men jag har ingen direkt källa just nu, mer än att jag jobbat en del år och supportat Apple-grejor.

Men huruvida en kommun skulle få några nyttoeffekter av att gå över till Apple i dagsläget vet jag inte. Windows känns rätt gediget sen Windows 7 tycker jag. Och när som helst slår väl Linux på skrivbordet… :) (det har vi hört förr va?)

star-affinity

Många experter

2013-01-28 06:47

Om du nu är så genuint intresserad av frågan tar nog Haparanda gärna emot dig på studiebesök. Du kan ju be MW göra ett uppföljande reportage om besöket; det skulle vara intressant.

Drinkpinne

Många experter

2013-01-28 17:13

Ja, självklart kan jag fråga Haparanda, men jag trodde att de som i alla sammanhang förordar Applegrejor på forumet kanske skulle kunna något om detta. Jag hade nog fel.

swepri

Många experter

2013-01-28 17:17

Det är nog få på forumet som förordar Apple som arbetar inom kommunal verksamhet.

Drinkpinne

Många experter

2013-01-28 17:34

Naturligtvis så är du ingen IT-chef utan ett troll

hdtv-lol

Många experter

2013-01-28 18:00

Eller så har han trollat till sig en chefspost... ;-)

Zulo

Många experter

2013-01-28 18:31

Innan jag lämnar dig därhän i din magsurhet, låt mig ställa en sista fråga:

Drar Apples produkter till sig misantroper, eller blir man sur och otrevlig av att använda dem?

Jag hade faktiskt hoppats på en bra diskussion, på riktigt.

swepri

Många experter

2013-01-28 18:32

Du är inte trovärdig så stick

hdtv-lol

Många experter

2013-01-28 17:31

" I övrigt har varken din eller min titel någon som helst relevans i sakfrågan."

Nähä, men varför drog du upp att du var "IT-chef"? Är du IT-chef eller inte?
Dessutom tror jag inte att du är intresserad av en nyttodiskussion, fick uppfattningen av att du bestämt dig för att Windows var bäst och Apple är dåligt, därmed basta.

Och fortfarande skulle jag som skattebetalande kommuninnevånare reagera om min IT-chef var med på det här forumet och tjafsade. Som du säkert märkt så är det mest Apple-hatare här på forumet och som sänker nivån på diskussionen, och jag m fl är evinnerligt trötta på dem.

Zulo

Många experter

2013-01-28 17:56

Jag förklarade i ett annat inlägg varför jag nämnde min titel. Sakfrågan har du inte uppfattat, tydligen.

Efter din beskrivning av forumet drar jag följande slutsatser:

1. För att posta här får man inte vara IT-chef, särskilt inte i offentlig sektor.

2. Kunskap och relevanta fakta är något man inte får använda här. Inte heller ställa seriösa frågor.

3. Man måste nedvärdera sina meningsmotståndare, godtyckligt och utan att ens försöka förstå diskussionen.

4. Alla som inte i alla sammanhang anklagar någon annan för att vara Apple-hatare är Apple-hatare.

5. Alla som skriver något på det här forumet tjafsar och är alltså oseriösa.

Har jag missat något?

swepri

Många experter

2013-01-28 18:05

1) Personligen skulle jag nog tycka att "min" IT-chef skulle ligga lågt med sin titel/funktion.

2) Tyvärr så verkar det inte så av alla Apple-haters inlägg att döma.

3) Det finns inget som säger att man måste det. Det är upp till dig själv. Du gjorde ett försök när du påstod att du var "IT-chef".

4) Det där lät trassligt.

5) Näe, men väldigt många. Tycker inte du det?


"Har jag missat något?"

Är det en fråga du vill ha svar på eller var din mening att vara retorisk?

Zulo

Många experter

2013-01-28 18:26

1. Varför då?

2. Och här skiljer sig dina inlägg hur då?

3. Blir du kränkt av att man talar om vad man jobbar med? Vad har du varit med om egentligen?

4. Ok, det ante mig.

5. Jo, av vad jag sett hittills, men det är ju inte ofta folk säger det om sig själva, kudos.

Tror inte att jag har några högre förväntningar på bättre svar, faktiskt.

swepri

Många experter

2013-01-28 18:27

En IT-chef som tjafsar på ett forum?
Jo tjena ett troll är vad du är.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-28 18:34

"Tror inte att jag har några högre förväntningar på bättre svar, faktiskt."

Och du förstår inte varför..? ;-)

Zulo

Många experter

2013-01-28 18:37

Jo:

2. Kunskap och relevanta fakta är något man inte får använda här. Inte heller ställa seriösa frågor.

och

4. Alla som inte i alla sammanhang anklagar någon annan för att vara Apple-hatare är Apple-hatare.

swepri

Många experter

2013-01-26 19:18

Tss.. Tror du på allvar att någon utav dom där ovan skulle kunna ställa upp på seriösa resonemang? Trodde just inte det.

En profet och en som gärna skäller enligt eget tycke angående nedvärderar folk men tycker sig kunna slippa undan när själv denna gör samma sak?

Det har pågått i en massa år nu.

Har'e :)

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 19:19

Du är den sista som ska prata om seriöst resonemang för ditt nick passar verkligen dina tankegångar.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 19:22

"Jamen du har ju tydligen för dig att en massa folk (>73%) inte får igång telefonen utan att googla?".

Vilken plattform gällde det egentligen?

Jag bara skrattar ;-)

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 19:24

Skratta på du men det är du som spytt ut ditt apple hat länge nu på detta forum.
Jag hatar varken någon person eller teknik eller produkt.
Allt behövs för konkurrensens skull.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 19:41

Aha.

Plattform bestämd därmed.

Anklaga mig för hat med tanke på dina egna inlägg som alla kan läsa i tråden?

Nänä. Den kan du försöka lura på någon annan. :)

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 19:43

Har jag uttryckt något hat för någon plattform?
Nej det har jag inte med det har du gjort långt innan jag registrerade mig.

Ditt nick passar verkligen dig

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 19:59

Det där med att söndra och härska får du försöka dig på med någon annan.

Har'e
Mvh

Jag skojar. Jag skrattar naturligtsvis. LOL.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 20:06

Jag försöker ingeting utan konstaterar fakta.
Att du har spytt ut ditt Apple hat har inte gått obemärkt om du nu trodde det.
Önskar att du kunde registrerar ett konto på Macworld och uttrycka dina åsikter där.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 20:46

På Mc gurk som förpestar hela idg.se allt som oftas?

Gäsp.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 21:30

Stor i orden men liten på jorden.
Registrerar med ditt riktiga namn och stå för dina ord.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 21:44

Öhh..
Är du och försöker nu igen?

"Registrerar med ditt riktiga namn och stå för dina ord."

Jepp jag är här.

Till skillnad från dig.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 21:52

Nej nu menar jag på Macworld. Jag finns där inne med med ett nick men med mitt riktiga namn under profilbeskrivning. Jag har min mailadress och telefon nummer.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 22:00

utveckla gärna vad du menade med:

"Smarta människor köper telefoner som man kan använda direkt ur kartong och inte telefoner som man måste rådgöra Google eller annan källa direkt när man ska göra den mest enkla sak." .

Tydligen har du åsikter vilka som köper och vilken plattform folk köper lurar ur i vilken intelligensnivå dom befinner sig i.

Eller befinner sig alla i samma IQ?

Vad vill du påstå att alla försöker surra ikring det med (förutom du)?

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 22:05

"utveckla gärna vad du menade med:
"Smarta människor köper telefoner som man kan använda direkt ur kartong och inte telefoner som man måste rådgöra Google eller annan källa direkt när man ska göra den mest enkla sak." ."

Exakt det jag skrev men det betyder inte att om någon annan inte köper så är dom dumma utan har andra preferenser.

Intressant att du har kommenterat i lång tid intelligens nivån på Apple användare utan att fått stå tillsvars.
Nu plötsligt är det väldigt viktigt att klargöra intelligens nivån på dom som köper vilken telefon.
Snacka om hyckleri från din sida och du har en väldigt snevriden självinsikt.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-26 22:32

Å sitter inne med svaret tycks det verka..

Jag bara skrattar. Nänä. Kom in i machen nu och släpp sargen nu vet jag.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 22:44

Svarslös ser jag

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 00:02

Inte alls Är FB svaret på dina våta drömmar?

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 00:25

Nej men det är som jag skrev i ett annat inlägg ett sätt att säkerställa identiteten på dom som postar.
Samma sak som dom gjort på Aftonbladet men jag förstår att du inte vågar visa vem du egentligen är.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 00:49

Jag vet vem jag är. Du vägrade att bekänna vilken plattform länge och väl.

Det gick att lista ut ändå.

Jag skrattar.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 09:18

Du har inte kunnat lista ut något men för att klargöra så kör jag alla plattformer.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 12:50

På Mc gurk eller?

Gäsp.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 12:55

Istället för att föra en vuxen konversation har du sjunkit ner på en 5-årings nivå.
Men det är ditta vanliga beteende när du inte har fler argument så inte förvånande.
Tragiskt att se egentligen hur vuxen (antar att du är vuxen men kan ha fel) inte klarar av att bete sig normalt.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 18:14

Din åsikt. Inte min.

Spekulera gärna om ålder.

Vad är normal enligt din åsikt?

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 18:14

Din åsikt. Inte min.

Spekulera gärna om ålder.

Vad är normal enligt din åsikt?

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 18:18

Direkt när du började med dina påhopp förverkade du rätten att få svar på dina frågor.
Är du äldre än 15år så är det ändå mer skrämmande hur du beter dig.
Hade du varit 15 år eller yngre kunde man haft överseende med ditt språkbruk men eftersom du påstår att du väger 107kg så antar jag att du är vuxen eller en väldigt fet tonåring.

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 18:37

Hörru personen. Du ska inte tala om för mig vad jag har förverkat ok? Det ligger knappast inom din domän ok?

Jag skrattar. Men börjar tänka på att övergå till ett annat läge.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 18:38

Du har förverkat allt,respekt,rätt till svar på dina frågor.

Så sök för dina problem

hdtv-lol

Många experter

2013-01-28 17:35

"Jag skrattar."

Kul för dej,då... ;-)

Skämt åsido. Varför tjatar du så mycket om att du skrattar..?

Zulo

Många experter

2013-01-27 13:51

Du skrattar?

Jag får mail från andra här så som vill sparka dig i huvudet och klippa av dina fingrar med sekatör?

Låter det roligt?

Precis varenda en som är här fullkomligt hatar dig, många säger rent ut att de vill slå in skallen på dig. Så det är nog tur att du inte lämnar ut namn och adress.

Jag tänker iaf förmedla mailen (anonymiserade givetvis) till redaktionen.
Förhoppningsvis blir du åtminstone avstängd.

GoflorpOSX

Många experter

2013-01-27 16:00

GoflorpOSX ,,, vuxet....

TaZZe2

Många experter

2013-01-27 16:05

Den som inte är vuxen här är Kalle Anka som inte kan hålla konversationen på en sansad nivå utan måste gå till dagis stadiet.

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 18:12

Så.. "Jag får mail från andra här så som vill sparka dig i huvudet och klippa av dina fingrar med sekatör?":

-är vuxet och sker på sansad nivå?

Jag skrattar och ser desperationen lysa igenom. Profeten får stå för sina egna personangrepp. Håller du med?

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 18:14

Du har redan satt standarden med dina barnsliga inlägg och återkommande personliga påhopp.

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 18:19

Gäsp.

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 18:21

Kanske dags att gå lägga sig för det är tid för det för små barn

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 18:25

Jamenvisst får du det. Ska du sommna in till HDTV.. LOL

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 18:28

Sök för ditt problem.

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 18:32

Detsamma. Nix jag vill inte regga mig på Mc gurk.

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 18:32

Sök för ditt problem

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 18:44

Slut på egentillverkade argument å påhyvlandes andra? Det är ingen tåga i ungdomen idag :)

Skrattar!

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 18:57

Sök för ditt problem

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 19:01

Har du inte sommnat än..?

Skrattar :)

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 19:01

Sök för ditt problem

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 19:36

Var "GoflorpOSX" inlägg angående mig vuxet eller bara desperation?

Varför nämner du inte det..

Svar önskas ja..

Flinar. Ont i halsen utav för mkt skratt.

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 18:54

Varför försöker du övertyga "TaZZe2" om det?

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 18:57

Sök för ditt problem

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 19:04

Har sökt på google och svaren jag får upp rekommenderar mig att inte registrera mig på Mc gurk trots uppmaningar.

Det är det första steget i att hemfalla till en sekt enligt sökresultaten ;-)

Skrattar ja!

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 19:05

Sök för ditt problem

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 19:31

Jamen jag har sökt. Problemet ligger inte hos mig enligt svaren.

Flin ;-)

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-27 19:33

Sök för ditt problem

hdtv-lol

Många experter

2013-01-27 18:18

Gör så.

Gäller det motsatta angånde dina patetiska personagrepp på en hel del personer? Du hoppar på en massa personer med otrevligt språkbruk.

Nehä.. Det är skillnad på folk och folk speciellt dom som inte har samma åsikter som du själv ;-)

Jag bara skrattar :)

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 22:01

Och?

Kalle_Anka

Många experter

2013-01-26 19:38

Hoppet är det sista som överger människan sägs det... :)

swepri

... hur många haters finns det?

2013-01-25 19:45

Det som slår mig varje gång jag orkar läsa igenom kommentarer ang Apple och Mac är alla dessa människor (?) som tycks tillbringa dagarna i ända med att ständigt ifrågasätta allt som rör Apple. Vad är det som driver er? Om ni nu tycker att Apple är så fruktansvärt dåliga, varför nöjer ni er inte med att bara konstatera att ni "vet bättre" och därför väljer andra lösningar/leverantörer och sen vara nöjda med det. Måste ni tvångsmässigt tala om för de som har gjort andra val hur okunniga, lurade etc etc dessa personer är i all oändlighet (ni ger er aldrig i en diskussion). Och nästan alltid är det samma rappakalja vi får höra om och om igen, inte så sällan helt irrelevant smörja eller direkt felaktiga argument. Apple är inte ofelbara eller bäst i alla "grenar", men sammantaget är det verkligen ett helt annat, och mycket mycket bättre företag (och produkter) än det som ni ständigt predikar.

Varför har Apple haft så stora framgångar de senaste åren tror ni? Det kan väl ändå inte bero på att dessa nöjda användare har fel och inte fattar sitt eget bästa.

Omol

... hur många haters finns det?

2013-01-25 21:31

"Varför har Apple haft så stora framgångar de senaste åren tror ni? Det kan väl ändå inte bero på att dessa nöjda användare har fel och inte fattar sitt eget bästa. "

Folk är konformister och köper hypade saker.

swepri

... hur många haters finns det?

2013-01-25 21:37

År efter år efter år. Visst serru. Lev i den bubblan du om du har lust.

Googla lite på användares uppfattning om olika plattformar och återkom.

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-01-25 21:49

Jag ser många som köper iPhone för att alla andra har gjort det, inte för att de gör en jämförelse mot alternativen.

Istället för att jag ska googla kan du kanske utveckla hur du menar? Vad ligger bakom en tonårings val av smartphone idag? Vilka kriterier menar du är viktigast i valet för gemene man? Tror du på allvar att man gör en jämförelse av alternativen eller köper man hypen?

swepri

... hur många haters finns det?

2013-01-25 22:00

Tror inte tonåring är apples största kundkrets. men men.

TruB

... hur många haters finns det?

2013-01-25 22:23

Apple vinner år efter år efter år alla undersökningar om hur nöjda kunder är med sin teknik.

Det är inte hype när någåt etablerar sig på det sätt Apples utveckling etablerat sig med sakta men säkert ökat inflytande i teknik-parken runt om i främst den ekonomiskt starka delen av världen där teknik tar stor plats i människors liv.

Till viss del har du givetvis rätt. Varför skulle annars MS haft den position dom har och har haft, men att skylla detta på hype är ju bara konstigt. Flockmentalitet, ja men hype?

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-01-26 23:48

http://blog.wblakegray.com/2010/11/why-more-expensive-wines-taste-better.html

Givetvis påverkar det alla som har satsat mycket på sitt val, men de valen som *kräver* att man satsar mer än de flesta har en tendens att påverkas mer.

Natanael L

... hur många haters finns det?

2013-01-25 22:46

Konstigt. Köper folk android så är de smarta och genomtänkta.
Köper de Apple är de bara korkade får som köper för att vara balla och det som alla andra har....

Jag köper dem för att de är snygga, prisvärda, funkar, inte lider av Galne-Gunnar-Design, gjorda av bra material. Alla prylarna lirar dessutom ihop med resten av mina macgrejer.

Vad tonåringar köper är väl skit samma.

Lika lite som att vad 13-åringar lyssnar på för musik idag styr mitt musikval....

På jobbet köper de in Androidlurar som hamnar i byrålådor hela tiden. Alla vill ha iPhone. De som får dem får saker att fungera, Androiderna funkar ju inte.
Plastskräp. Några tyckte att de kunde väl uppdatera de där lurarna - men det gick visst inte....

GoflorpOSX

(Inlägget är borttaget av moderator)

2013-01-26 02:21


... hur många haters finns det?

2013-01-26 11:11

Du är en av de dör feta medelålders gubbarna va?

Fyfan vilket människoförakt du ligger inne med...

GoflorpOSX

... hur många haters finns det?

2013-01-26 11:42

"Människoförakt" ??

Du stod ialllafall för dagens mest otrevliga kommentar på IDG forum :-)

Lite som att kasta pil i kuvös...

Stor humor hela din kommentar, fast det kanske Du inte ens inser själv..

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-26 13:31

Tja är du förvånad över profetens inlägg? Han brukar rätt ofta grina och skrika när han märker att inte folk köper/delar hans åsikter och kommer med mothugg ;-)

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 12:07

Smarta människor köper telefoner som man kan använda direkt ur kartong och inte telefoner som man måste rådgöra Google eller annan källa direkt när man ska göra den mest enkla sak.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 12:23

Doro ör den ultimata telefonen för din definition på "smarta" människor då...

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-26 12:32

Hur kan det komma sig att Android fanboys ser ner på andra när dom väljer iPhone?
Jag ser inte ner på andra för att dom inte väljer som mig utan jag kan se och förstå att alla har olika preferenser.

Men kan man inte stava som normalt folk vad kan man förvänta sig.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 12:44

Jag ser inte ner på dumma människor, och jag tror inte begåvning kan mätas i hur petonga man är på rättstavning heller :-)

Vad är ditt problem, egentligen?

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-26 12:46

Visst gör du det med dina tykna kommentarer.

Frågan är vad ditt problem är när du dumförklarar folk i onödan

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 13:33

Syftar du på "man måste rådgöra Google eller annan källa direkt när man ska göra den mest enkla sak." som var ditt eget inlägg? :)

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 13:34

Utveckla

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 14:07

Jaha, vill du utveckla "man måste rådgöra Google eller annan källa direkt när man ska göra den mest enkla sak."..

Varsågod. Inte mig emot. Ser fram emot dina klargöranden kring det inlägget :)

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 15:52

Nej jag vill att du utvecklar ditt inlägg så vi minimerar risken för missförstånd.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 17:36

Hehe, försök med den du.

Bollen ligger hos dig.

"Smarta människor köper telefoner som man kan använda direkt ur kartong och inte telefoner som man måste rådgöra Google eller annan källa direkt när man ska göra den mest enkla sak." (hdtv-lol ).

Vilka blir fördummade? Förutom dina egna inlägg och förklaringar utav folks intelligens.

Jag skrattar.

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 18:14

Det är inte fördummande att konstatera att Android inte är något för alla.
Finns dom som inte vill spendera onödig tid att krångla för att klara av produktiva saker.

Skratta på du men faktum är att alla gillar inte Android och vice versa.
Men jag dömer ingen för det utan det handlar om personliga preferenser.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 18:27

Nä men.. -kom in i matchen och berätta hur du anklagar andra för att idiotförklara folk när du själv:

"Smarta människor köper telefoner som man kan använda direkt ur kartong och inte telefoner som man måste rådgöra Google eller annan källa direkt när man ska göra den mest enkla sak.".

Ok du har just idiotförklarat minst 73% utav konsumenterna angående sin/sitt telefon/platta inköp. Känns det bra? Hur kan med den överlägsna intelligensen bevärdiga oss mindre vetande med inlägg? Smarta personer är alltså.. Värden verkar snurra runt ändå verkar det som.

Jag bara skrattar.

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 18:32

Nej jag har inte dumförklarat någon alls utan det är du som tolkar det så.

Du kan inte ens se vilken telefon eller os jag syftar på således dumförklara jag ingen.

Så skratta på du

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 19:20

Jamen du har ju tydligen för dig att en massa folk (>73%) inte får igång telefonen utan att googla?

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 19:23

Citera mig där jag påstår exakt det.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 20:48

Utveckla. Det duger tydligen som svar eller hur :)

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 21:31

Citera mig där jag påstår det du anklagar mig för.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 21:47

Hehe.. Utveckla hette det visst? Duger det som citering?

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 21:53

Se du kan inte ens citera mig där du påstår att jag dumförklarar någon.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 22:04

Behöver jag inte. Dina inlägg berättar en annan historia.

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 22:07

Ett väldigt enkelt sätt för dig att komma undan det ansvar som du själv förväntar dig att jag ska ta.
Det är tydligt att dina argument börjar vattnas ur men jag gör ett nytt försök.
Citera mig där jag klart och tydligt dumförklarar folk.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 22:34

Vilket ansvar?

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 22:47

Ansvaret att bevisa dom anklagelser du lägger på mig.
Det är du som anklagar mig därmed ligger bevisbördan på dig och inte på mig.

Du anklagar mig för att dumförklara folk men kan inte citera mig där jag gör så.
Det är din snevridna tolkningar av det jag skriver som får dig att se saker som inte finns.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 22:34

För Haparanda kommun?

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 22:36

Att du är en ren och skär .. -taliban?

Inte mitt fel då.

Försök att lägga det på någon annan tack!

LOL.

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 22:51

Se vem är det som kommer med personangrepp.
Tror du verkligen att du kommer bli tagen på allvar när du kör den stilen.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 22:55

Så sent på kvällen?

Nu börjar det bra desperat Mc *gurk.

Gäsp.

Har'e

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 23:00

Intressant att dom som är kaxigast är dom som är fegaste när det kommer till kritan.

Skulle vara intressant att se hur du skulle bete dig mellan fyra ögon.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-27 00:05

Kör enbart Linux(förutom vinst). Väger 107Kg därefter med passande längd. IQ, tja gissa.

You are welcom kid. :)

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-27 00:27

Så du tog det som att jag utmanade dig?
"Genom sig själv känner man andra"

Problemet att jag inte gjorde det men jag är övertygad att du inte är lika kaxig irl.
Ps jag är både längre och tyngre än dig så lycka till.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-27 00:50

Jösses vilken nivå på diskussionen..

För killen som tycker sig veta att "Smarta människor" köper iiPhones och DOROs, för att de är lättförståliga utan att ta till sig ny information, direkt ur kartong...

Citat från ovan i tråden: "Smarta människor köper telefoner som man kan använda direkt ur kartong och inte telefoner som man måste rådgöra Google eller annan källa direkt när man ska göra den mest enkla sak."

...verkar det snarare som nävarna är ett starkare vapen än den verbala förmågan .-)

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-27 00:52

Det var du som utmanede mig. Du föll tillkorta. Hela vägen.

Hurså?

Lämna gärna dina mått så vet jag :) Jag står alltid upp för mina åsikter.


Nattis.

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-27 09:20

Jag har inte utmanat dig på någon sorts konfrontation kroppsligt utan det var du som drog den slutsatsen som den person du är.
Det jag vill se är om du vågar vara lika kaxig irl och det är jag säker på att du inte vågar.

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-27 12:52

Tja dina åikter väger ungefär lika tungt som en trähäst som p--kar i Saharaöknen.

Hurså?

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-27 12:59

Hur var det nu med personangrepp som du anklagade mig för att hålla på med.
Du kan inte ens citera mig där du påstår att jag gjorde det men dina inlägg innehåller ett angrepp varje gång nu.
Det är nog dags för dig att rannsaka dig själv och ta sig en funderare vad du är för person egentligen.
Tragiskt är ett ord som passar bra.

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 13:00

Vilka personangrepp? Utveckla tack.

Kalle_Anka

(Inlägget är borttaget av moderator)

2013-01-27 13:01


(Inlägget är borttaget av moderator)

2013-01-27 13:17


Till alla fanboys

2013-01-27 14:23

Jag tar inte åt mig något av det du säger för du har visat vad du går för.
Den enda som håller på med personangrepp är du och enbart du.
Hädanefter vet vi att dina åsikter är inget att bry sig och bör ingen tyngd.
Så tack för att du har visat vad är för person för framtida diskussioner.

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 16:50

Nämen borttagna inlägg :)

I övrigt så kan du kan försöka lägga över det där skitsnacket på någon annan som ev går på det Ok?

Jag bara skrattar vidare.

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 16:56

Att inläggen tas bort spelar ingen roll för du har sett dom och hinner se dom genom dina mail.
Som tur är vet folk redan att din trovärdighet är skjuten i sank.

Testa att hålla dig till ämnet nästa gång

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 17:39

Hör det till ämnet (haparandas kommuns it-val) att skriva om dina åsikter om mina ev tillkortakommanden?

Nu snurrar karusellen fortare och fortare för en del.

Jag skrattar. Flinar med hela ansiktet :)

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 17:41

Nu var det inte jag som kom med personliga påhopp utan det var du.

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 18:20

Skrattar. Gäspar sedan stort.

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 18:22

Tycker man att personliga påhopp är roligt förstår jag att du skrattar för det är det enda du har i din arsenal

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 18:28

utveckla.

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 18:28

invecklat

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 19:06

Jepp.

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 19:07

komplicerat

hdtv-lol

Till alla fanboys

2013-01-27 21:42

Jepp.

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 21:47

Sök för det där

hdtv-lol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 14:15

Prova att nyttja ett kommatecken i vissa av dina meningar, och formulera om andra, innan du med en hänvisning till språkbruk själv anser dig normal, kan jag tycka.

Smala Elefanten - När man pratar om trollen har man livlig fantasi.

... hur många haters finns det?

2013-01-26 12:37

Jösses.

Hoppas verkligen att din mamma älskar dig innerligt.

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-01-25 21:35

Håller med dig och tycker faktiskt lite synd om mupparna som gaddade till tänderna med alla sina cert-förkortningar från MS inser att dom framgent kanske måste lära sig saker på nytt igen.

Ingen av dom gapade och grinade då alla upphandlingar till 100% krävde förinstallerad mjukvara från MS.

Nu när några få stackare vågar prova andra lösningar så blir töntarna rabiata.

Humorn är att det är dom som kallar alla Apple-användare för fanatiska och rabiata :-D

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-01-25 21:51

Varför känner du att du måste vara nedlåtande mot personer som inte delar dina värderingar, förresten?

swepri

... hur många haters finns det?

2013-01-25 22:28

Ho-ho. Du är på IDG:s forum. Jag är egentligen inte nedlåtande mot andras värderingar och åsikter men jargongen på detta forum drabbar även den bäste ;-)

Sorry.

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-01-26 11:40

Humorn är mest att iFanatiker som på mac-tiden rackat ner på MS inlåsthet och krav på enhetlighet, själva nu förespråkar inlåst legacy med 100% från en leverantör nuförtiden.. Det är humor det :-)

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-26 12:35

Du kan inte mycket om Apples plattformar du inte.

The Redmond-force is strooong.

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-01-26 12:49

Jag kanske kan mer än dig om det.. Svårt att säga om det enda du har att komma med är fjantiga kommentarer, om min person, utan substans på IDG forum :-)

Mer exakt, vad är det Du tror jag inte känner till om Apples plattfrom?

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-26 13:29

"Jag kanske kan mer än dig om det."

Så räkna då upp vad Apple skickar med i form av programvaror i sitt klient-OS out of the box, och gör sedan samma sak med t.ex Windows klient-OS. Väg in de valmöjligheter du har att köra olika operativsystem supportat.

Återkom sedan med ett sansat uttalande om du tycker Apple låser in sina användare. Vi vet redan att du inte gillar Apple, så triviala uttalanden runt det undanbedes.

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-01-26 16:48

Att skicka med propretäriära programvaror som t.ex iTunes istllet för att t.ex följa öpnna sdandard för industristandard USB plug&play (MSC/UNC) är INTE att vara öppen, enligt min åsikt :-)

Out of the box saknar iOS prylarna saker som NFC, HDMI, USB, SD/MMC, osv.. De skickar inte med några standardprogram för filöverförong, saknar DNLA, saknar WiDi, saknar fullt stöd för bluetooth-enheter såsom printers, möss, gps.er etc. etc.

I princip är de bara "öppa" om Du köper en ny speciik proprietär "adapter" som sedan kan jobba mot något som är industristandard..

Om jag köper t.ex. en Atom-Z Windows baserad platta så kan man idag "out of the box".. prata med 4G modem, TV apparaten via DNLA streaming, eller USB, eller direkt via en enkel HDMI-sladd, den kan printa via bluetooth eller wifi, man kan vkoppla till ilken sketeen bluetooth mus som helst kan kopplas till den.. Man kan koppla upp sig mot kompisens NAS, och köra koppla den till en projektor, låna kompisens laddare trots att han ha ett helt annat mobilmärke osv. osv..

Jag kan på rak arm inte komma på något man kan göra med t.ex en Iphone 5 out of the box som inte går out of the box med en Noknia 920 eller en Samsung Galaxy S3.

Objektivt sett känns Apple idag som det klart mest stängda och inlåsta systemet.

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-26 19:03

Nu vet jag inte riktigt vilket inlägg du svarade på, men det kan inte ha varit mitt.

Jag ger dig en chans till:

Räkna upp vad Apple skickar med i form av programvaror i sitt klient-OS out of the box, och gör sedan samma sak med t.ex Windows klient-OS. Väg in de valmöjligheter du har att köra olika operativsystem supportat.

Återkom sedan med ett sansat uttalande om du tycker Apple låser in sina användare. Vi vet redan att du inte gillar Apple, så triviala uttalanden runt det undanbedes.

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-01-26 23:26

Menlöst att diskutera med en papegoja som bara upprepar sig, och inte ens verkar ha koll på att Apple har flera OS.. Och att fullfunktions OS som WIndows och OS-X kan användas både på server och Klient sidan.

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-27 00:28

Ursäkta mig, men det här var det absolut dummaste argument jag någonsin läst när det gäller det som artikeln handlade om - kommunal verksamhet.
Det som är intressant för en kommun är inte om man får med iTunes, iPhoto osv utan att man kan köra sina system - inget av dessa kommer med varesig OSX eller Windows.

Apples inlåsning är av precis samma typ som Microsoft inlåsning. Fast den är värre eftersom den är på både hård och mjukvara. Om du sitter med en massa klientmjukvara som enbart stödjer OSX så är du tvungen att fortsätta köpa Mac eftersom OSX inte får installeras på någon annan hårdvara än Apples.
Om du kör Windows kan du iaf byta hårdvaruleverantör - inlåsningen är mao mindre.
Att påstå att Apple INTE låser in är humor.

Spyfrog

... hur många haters finns det?

2013-01-27 00:58

"Det som är intressant för en kommun är inte om man får med iTunes, iPhoto osv utan att man kan köra sina system - inget av dessa kommer med varesig OSX eller Windows."

Nej, det var inte dessa program jag tänkte på i första hand heller. Min fråga till iSheep (som han tydligen inte kan svara på) var rörande alla de andra programvarorna du får med out of the box. Och då utifrån påståendet att man stängs in med Apple.

T.ex Apache, Perl, Python, Ruby oct Ruby on Rails, PHP, SQLite, PostgreSQL och mycket annat. Vi pratar fortfarande om klientversionen av OS X här. Du får mer om du installerar serverdelen.

Mail, Adressboken, iCal t.ex stöder alla standarder som finns idag t.ex CalDAV, vCard, Exchange m.m. så inget konstigt där.

Hur mycket av detta hänger med i en klient Windowsinstallation?

Edit:

Men eftersom du vet, ge gärna ett exempel på en situation där en användare av t.ex MacBook Pro skulle vara mer inlåst med just den datorn, än med någon annan bärbar.

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-01-27 01:21

Nu var diskussionen om Apple om huvudlevernatör, och inte endast som leverantör av laptops. Jag har inga som helst problem med OS X, men som jag tolkar artikeln så inkluderar Haparandas intention även iPhones, iPads etc. som kör iOS och inte OS X..

På iOS är alla de saker du nämde och mycket mer verboten av Apple, och förljer definitivt inte med.

Om De är förinstallerade eller enkelt nedladdningsbara från nätet vid behov är i mitt tycke även en helt irellevant frågeställning..

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-27 01:44

Ja, de har nog sina skäl att välja iOS om de nu gjort det, men bara för att Apple är huvudleverantör i ett avtal så innebär ju inte det att de tvingas "låsa in sig" med iOS för det.

Sist jag kollade fungerade det bra att ha en annan telefon till en Appledator. Men det kan ju vara så vansinnigt hemskt att de faktiskt tyckte iOS var ett bättre val för dem. Huvaligen.

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-01-27 16:42

Att köpa Macbooks är väl helt OK (men då naturligtvis helst inte skattefinansierat, då tycker jag man bör hålla bättre i pengarna), blir inte inlåst av OS X, som jag ser det.

Man får ju dock intrycket att det är mer än bara ett ramavtal för laptops..

Att standardisare kring en proprietär inlåst OS som iOS måste ju vara hål i huvet hela vägen för en kommun som ska ge bra service/krona till innevånarna.. Bygger man upp nfrastrukturen kring iOS har man ju noll/nada hw val och konkurrens sedan.

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-28 08:46

"Att köpa Macbooks är väl helt OK (men då naturligtvis helst inte skattefinansierat, då tycker jag man bör hålla bättre i pengarna), blir inte inlåst av OS X, som jag ser det."

Hur vet du att man inte håller bättre i pengarna om man går över till Mac? Det är betydligt mer än inköpspriset man räknar på.

"Bygger man upp nfrastrukturen kring iOS har man ju noll/nada hw val och konkurrens sedan."

Vad menar du med att bygga upp infrastrukturen med iOS? Vad får dig att tro att man inte kan byta till en annan plattform när det gäller plattor/telefoner redan i morgon om man vill? Ditt resonemang fungerar bara om du förutsätter att man köper/utvecklar appar till iOS och förlitar sig helt på dem.

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-01-28 10:18

"Hur vet du att man inte håller bättre i pengarna om man går över till Mac? Det är betydligt mer än inköpspriset man räknar på".

Vad är det du menar skulle bli billigare av att köra en Macbook retina vs. en billig Lenova/dell dator? Jag har lite svårt att se den besparingen.

"Vad menar du med att bygga upp infrastrukturen med iOS? Vad får dig att tro att man inte kan byta till en annan plattform när det gäller plattor/telefoner redan i morgon om man vill? Ditt resonemang fungerar bara om du förutsätter att man köper/utvecklar appar till iOS och förlitar sig helt på dem."

Vad jag menar är just det.. mjukvara till enheterna, distribution , backup, underhåll, säkerhet osv.. som är helt propritäriärt när det gäller iOS.

Om man använder öppna std. och rena std webb-lösningar etc, så ser jag inget behov att standardisera benhårt på en enda specifik leverantörs grejor, så jag antar att "plattformstänket" innebär att man tänkt köra egna lösningar etc. baserade på dessa proprietiära miljöer..

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-28 17:18

"Vad är det du menar skulle bli billigare av att köra en Macbook retina vs. en billig Lenova/dell dator? Jag har lite svårt att se den besparingen."

Allt från systemunderhåll, licenser, m.m.

"Vad jag menar är just det.. mjukvara till enheterna, distribution , backup, underhåll, säkerhet osv.. som är helt propritäriärt när det gäller iOS."

Det där får du nog utveckla. Vad gäller mjukvara så vet vi inte om de använder något speciellt, det mesta hänger med i telefonen/plattan. Distribution, underhåll, säkerhet? Du använder MDM som finns från ett antal 3:e partstillverkare, inget Apple specifikt där. Mail, kalender, adresser m.m. är också standarder.

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-01-28 19:32

"Vad jag menar är just det.. mjukvara till enheterna, distribution , backup, underhåll, säkerhet osv.. som är helt propritäriärt när det gäller iOS."

Tror nog du kan släppa där....

iSheep bevisar med denna formulering med all önskvärd tydlighet att han vet mycket lite om det han känner sig tvungen att ifrågasätta nämligen Haparanda kommuns val av lösningar.

Det tristaste med alla dessa typer av "debatter" är att alla gnäll-miffon alltid tror sig veta mer än dom som fattat besluten gällande SIN verksamhet tots noll koll på två rätt väsentliga bitar.

1. Plattformens möjligheter och brister (Inte många som hänger här och kritiserar Apples lösningar som vet mer än vad som står att läsa i olika forum vilket märks supertydligt på vad som skrivs och tycks).

2. Hur har behoven sett ut i verksamheten när beslut fattades att byta plattform från det som idg-gnällspikarna själva förordar? (Den plattform dom för övrigt kört i hur många år som helst med för dom kända fördelar och nackdelar samt kostnader.) Det finns knappast många kommuner som kör annat än 90 - 100% MS i dagsläget. Det finns HYLLMETRAR med samlade kunskaper, nyckeltal och data som fastlägger den nuvarande "standardens" fördelar/nackdelar och kostnader.

Haparanda kommun torde således ha god koll på det dom nu bygger bort delar av. GARANTERAT bättre koll än gnäll-trollen.

Det finns många omnipotenta "IT-strateger" här på idg.

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-01-29 22:48

"Det finns många omnipotenta "IT-strateger" här på idg."

hehe....jo....och samtliga med ett certifikat från något andriodforum på webben :-P

I och för sig är de nog färre än det ser ut, för man behöver ju inte direkt vara raketforskare för att se att det är samma användare bakom många nick.

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-01-31 23:01

Näe.. Det är nog snarare en förutsättning att man INTE är raketforskare om man med fanatism och patos hela tiden fullkomligt okritiskt försvarar brunskjorte-fasonerna hos Apple :-)

Frewill = Tjoflojt = GoflorpOSX = diiz = sekt.members .-)

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-02-01 09:40

Du kanske ska lära dig att se skillnad på att försvara Apple och att visa på att du har tokfel i din argumentation tack vare att du inte kan ett dugg om det du försöker argumentera om.

Ingen påstår att Apple inte gör fel från tid till annan, men här kommer du med helt felaktiga fakta i din argumentation, omedvetet eller medvetet, och du använder det för att förkasta valet som man gjort i Happaranda.

Nå...istället för att komma med omogna uttalanden om brunskjortor och annat trams - hur var det nu med ditt påstående att man måsta använda Apple-specifika verktyg för att administrera iPhones/iPads. Hade du rätt eller fel?

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-02-01 10:29

"Du kanske ska lära dig att se skillnad på att försvara Apple och att visa på att du har tokfel i din argumentation tack vare att du inte kan ett dugg om det du försöker argumentera om."

Detta är just problemet.

INGEN av "kritikerna" på detta forum framför ju argument som håller och din slutsats är nog tyvärr den enda som verkar logisk.

Dom som argumenterar kan helt enkelt inget om det som kritiseras. Kunde dom något överhuvudtaget så skulle argumenten hålla en helt annan nivå och kanske tom stämma.

Det finns massor som Apple gör både fel och tom skit-dåligt även i min värld men jag har ALDRIG! läst ett inlägg på idg som lyfter dessa som fel eller brister.

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-02-01 11:01

"Dom som argumenterar kan helt enkelt inget om det som kritiseras. Kunde dom något överhuvudtaget så skulle argumenten hålla en helt annan nivå och kanske tom stämma."

De personer som påstår att de vet allt om personerna bakom olika inlägg på idg's forum, tycker jag nog är de som mest bör ifrågasättas.

Ofta får jag känslan av att Apple-fanatikerna saknar sakliga argument till försvar på bristerna och inlåsningarna i IOS och istället attackerar personerna som framför kritik med en luddig definition om att dessa på något sätt skulle vara okunniga om plattformen,,

"Det finns massor som Apple gör både fel och tom skit-dåligt även i min värld men jag har ALDRIG! läst ett inlägg på idg som lyfter dessa som fel eller brister."

Varför tar Du aldrig upp dessa då? Så det blir en seriös diskussion istället för att framstå som värsta okritiska fanatikern?

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-02-01 12:02

"Ofta får jag känslan av att Apple-fanatikerna saknar sakliga argument till försvar på bristerna och inlåsningarna i IOS och istället attackerar personerna som framför kritik med en luddig definition om att dessa på något sätt skulle vara okunniga om plattformen,,"

Ja, undrar varför?

För att göra ett glasklart exempel. (nu vet jag inte om du är en Windows-förespråkare så du får ursäkta valet av exempel om du är en open)

Jag skriver till en MS-relaterad artikel följande "kritik"

1. W8 kan man ju bara inte köpa då varje licens är svindyr.
2. Vem faan vill ha ett touch-gränssnitt på en dator?
3. Skiten måste ominstalleras flera ggr i månaden.
4. DLL-helvetet ska dö.
5. Man kan inte använda denna miljö utan bloat-mjukvara i form av virisskydd mm. Oskyddad behöver man ju bara ansluta till internet för att ge bort sin användare till spy-ware och annat skit.
6. osv....

Det är ungefär på denna nivå era inlägg ligger fast då givetvis med Apple eller Apples produkter som målbild.

Skulle DU bemöda dig om att diskutera på en seriös nivå mot denna typ av "kritik"?

Skulle DU uppfatta mig som påläst och kunnig och begrunda min kritik och ta den till dig?

"Varför tar Du aldrig upp dessa då? Så det blir en seriös diskussion istället för att framstå som värsta okritiska fanatikern?"

Det gör jag på andra forum och ibland men ytterst sällan här då det är pärlor för svin. Det är ganska lätträknade "debattörer" som bemödars sig om att försöka förstå vad andra skrivit.

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-02-01 10:46

Vad är det jag påstått menar Du? Du verkar vara lite förvirrad? Kan Du citera mig där jag påstår att det är omöjligt att man "måste" använda Apple-specifika verktyg?

Att bygga en infrastruktur där man stöder såväl klienter från Apple som , Android, WIndows, Blackberry, linux, symbian, you name it går naturligtivis. Men det är väöl inte riktigt vad artikeln belyser??

Vad exakt i artikelns "..över till en mer renodlad Apple-miljö" var det du inte förstod?

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-02-01 10:47

"Vad jag menar är just det.. mjukvara till enheterna, distribution , backup, underhåll, säkerhet osv.. som är helt propritäriärt när det gäller iOS."

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-02-01 10:59

Ja.. vilken öppen standard är det du menar används för detta då? Om det inte är propretäriärt alltså??

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-02-01 11:09

Du har ett antal 3:e-partslösningar, både opencourcelösningar och stängda lösningar. Flera av dem hanterar både Android och iOS parallellt.

Och om inte det duger så är det fritt fram att utveckla en egen lösning med t.ex ruby.

Så det finns ingenting Apple-specifikt här.

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-02-01 17:45

Om en Opensoruce lösning kan har ett "dyrt?" interface som gör att de kan jobba mot ett AS/400 system, innebär det då att AS/400 systemet inte är propretäriärt
? Knappast!

Du har nog inte riktig förstått hela grejen med vad som är öppna standards och propretäriärt hör jag.

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-02-01 19:42

Men jösses...vad svamlar du nu om??

Håll dig till ämnet vi diskuterar. Vad tycker du är propretäriärt för Happaranda med att t.ex utveckla en egen lösning för sin MDM?

Freewill

... hur många haters finns det?

2013-01-26 13:47

"inlåst legacy med 100% från en leverantör"

Om det är din syn på Apples plattform så kan du ingenting annat än idg-forum-trams.

Out of the box är Apples prylar mer kompatibla med allt runtomkring än vad dina favvo-prylar hittils varit och är.

Apple driver en mjukis-butik som låser iPrylarna till ett inköpsställe som stikt och strängt kontrolleras och där stänga policys i hur en tredjepartsmjukis får och kan uppträda råder.

DEN biten är låst på gott och ont. Man får vissa fördelar av detta men även en del nackdelar.

ALLT annat är mer "öppet" och "standard" än prylar från Redmond.

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-01-26 15:56

Apples prylar, främst då iOS grejorna, funkar väldigt dåligt tillsammans med andra prylar, det är den stora anledningen till att många köper fler apple prylar.. dvs för att de ska fungera ihop utan krångel.

Det är också en stor anledning till att folk undviker deras produkter, då man inte kan köpa t.ex standarbaserade USB tillebhör, använda standardkopplingar som DLNA, WiDi, openVPN för access över nätet med de standarder som bjuds.

Vilka öppna standarder för t.ex trådlös printning, fliöverföring, backup/kopiering, videoöverfring, tillbehör som möss, hårddiskar, 3D-Tvs etc menar Du man stöder "out of the box" utan ytterligare propretäriära konverters som ska köpas till, eller helt egna proprietära protokoll som måsta stödjas av de tillverkare man vill koppla prylarna till??

Det känns inte som du ser på frågan nyktert och objektivt, här? Jobbar Du för Apple??

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-26 16:37

Jag pratar plattform och du pratar om IOS-prylar?

Varför då? Jag ser det som ganska självklart att en teknisk pryl har sina funktioner OCH begränsningar. Så har det alltid varit. Du kan inte köpa något alls tekniskt med ditt snurriga resonemang.

Haparanda kommun kör som alla andra primärt datorer men har plattor till möten och sammanträden.

Nästa tankevurpa du gör gäller iOS och dina exempel.

Varför är det fel när Apple tar en befintlig teknik för att göra den helt självkonfigurerande så att användaren inte behöver konfigurera saker när det är just detta MS ägnat sig åt i decennier utan att lyckas värst bra.

Trådlös printning, strömma bild och ljud, dela filer mm mm går huuur bra som helst med iPrylar på samma sätt som att man i en MS-värld kan göra detsamma.

Det som krävs i båda fallen är att man köper prylar som har stöd för teknik x eller y.

Vad är felet i att behöva köpa en högtalare från B&O som har stöd för Airplay kontra att köpa en som har stöd för DLNA eller både och? Airplay ger användaren NOLL konfig. DLNA gör det inte. ALLT som nu säljs stödjer Apples paketering av funktioner på samma sätt som prylar hittills haft stöd för MS paketering av funktioner. På vilket sätt skulle DLNA vara bättre än Airplay? Airplay fungerar ju faktiskt 2-300 ggr bättre i praktiken för den som har det behovet och jag tror inte för en sekund att det finns för få prylar på marknaden som har det stödet inbyggt. Samma gäller Airprint. Tillverkar du idag en printer som kan printa trådlöst som skeppas utan stöd för Airprint så kommer du inte att sälja värst många.

Varför är det ena bra men inte det andra? Ser du verkligen nyktert och objektivt på detta eller jobbar du på något av alla miljontals företag som till 100% bygger all teknik och kompetens kring MS plattform och MS sätt att paketera proppretäriära lösningar i sina försök att göra saker lättare för användare?

Tjoflojt

... hur många haters finns det?

2013-01-26 17:46

" IOS-prylar" är en plattform.

"Trådlös printning, strömma bild och ljud, dela filer mm mm går huuur bra som helst med iPrylar på samma sätt som att man i en MS-värld kan göra detsamma." Jaha.. men den andra plattformen klarar så oändligt mkt mer. Lättare. inbyggdt osv.

Airplay? Funkar det utanför.. Airprint? Ska vi alla köpa nya skrivare utav ett fåtal fabrikat menar du?

Slutkämmen bergriper jag inte alls utav ditt inlägg.

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-27 00:00

Din jämförelse haltar kraftigt, då det ju inte är microsofts standard varken DNLA, Buetooth, USB 2.0, usb 3.0, micor USB, MSC/UNC, HDMI etc etc.. Hade detta varit ägda av microsoft hade du kanske haft en gnutta poäng i jämförelsen. men så är inte fallet.

Har jag prylar som anänder dessa industristandards kan man enkelt koppla in Windows men även prylar med mer öppna OS, såsom Linux prylar, Mac prylar, Blackberry QNX, Android mfl, utan massa dyra extra prylar som "proxy" mellan Insustri-standard och en proprietär Apple-standard.

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-26 16:40

stoa anledningen
stor anldening
standarbaserade USB tillebhör
använda stadnardkopplingar
fliöverföring
utterligare propretäriära konvertes
proppretäriära protokoll

många nya ord blir det!
hetsa inte upp dig så mycket, läs igenom innan du postar.

Man kan ju vända på ditt resonemang också, har man en gång "låst in sig" i MS-miljön så blir det även där svårt att skifta till en annan miljö (kanske bättre i vissa/många avseenden).
Fast det här argumentet gäller ju knappt längre, i varje fall inte när det gäller att Apple inte skulle fungera med det mesta på tredjepartsmarknaden, många gånger är det faktiskt tvärtom. Jag pratar nu i egenskap av en "normal" privat användare och med de behov som 95% av dessa har.

Omol

... hur många haters finns det?

2013-01-27 00:23

Ursäktar mina felskrivningar där (fort och fel), om det tar fokus från förmågan att förstå och diskutera sak-argumenten.

Jag har på inget sätt sagt att man "låser in sig" genom att välja det ena eller andra, eller resonerat kring om man på sikt gör det genom att välja mer proprietära grejor från t.ex. Apple.

Men jag ursäktar dig med att Du säkerligen fokuserade så mycket på mina felstavningar att Du blev förvirrad.

Jag tror inte huvudproblemet är inlåsning, utan snarare så att avsaknaden av industri-standards driver kostnad och går ut över produktiviteten att inte ha största möjliga valfrihet när det gäller enheter i sitt Eko-system t.ex. på en kommun..

Att sätta sig helt i en leverantörs knä känns rätt korkat ur skattebetalar-synvinkel oavsett om det är Apple, IBM, en Microsoft-partner eller annans knä man sätter sig i.

Men det har egentligen inget med inlåsning som sådant att göra, som jag tror är rätt litet, framför allt på klient-sidan.

iSheep

... hur många haters finns det?

2013-01-25 21:42

Ja, jag har köpt deras grejer från 1993.


Konstigt att man kan hålla sig så till ett märke.

Att grejerna fungerar, gör det de skall, inte krånglar, inte ser så fula
ut att man vill gömma dem, Att man ibland upptäcker att någon inte
bara tänk en utan flera ggr på ngn detalj. De fungerar - till 100%

Att man VET att man har en förbannat bra dator, och att om man köper nästa är den lättare, snabbare, tunnare, billigare, mer minne osv än den man redan har och är förbaskat nöjd med. Det är DET som får en att slanta upp en hel hög med pengar vart tredje år för en Mac.

Det andra är att alla Apples grejor sitter ihop; iPaden, iPhonen, TimeMachine etc. Allt lirar ihop med varann i grym harmoni.

Det ÄR verkligen synnerligen bekymmerslöst att ha en uppsättning Macgrejer hemma.
Att däremot får haterklubben att ens komma i närheten av att begripa det, det kan man nog aldrig förklara.

Lite som att åka HD. De som inte gillar HD säger att det är gamla konstruktioner, dåligt hantverk, kromet lossar, lager är kass, alla delar är svindyra, osv osv osv.

De som KÖR HD säger "If I have yo explain why... you would not understand"...

Lite så är det.

De saker jag har och använder kommer från bolag jag lärt mig lita på att de levererar.
Nikon, Leatherman, Apple, BMW, Wacom osv...

GoflorpOSX

... hur många haters finns det?

2013-01-25 21:53

"Att man VET att man har en förbannat bra dator, och att om man köper nästa är den lättare, snabbare, tunnare, billigare, mer minne osv än den man redan har och är förbaskat nöjd med. Det är DET som får en att slanta upp en hel hög med pengar vart tredje år för en Mac."


Ja, man har ju fastlödda minnen osv. i "sin" Mac så annat än att köpa nytt är det väl inte tal om.

yadayada

... hur många haters finns det?

2013-01-25 22:05

Dj...gt bra om du frågar mig. Vi som jobbar vet hur irriterande det är när man kommer till jobbet bara för att upptäcka att nu har någon varit framme och snott minnena igen :-)

Skämt åsido, men jag sa ju att Apple inte är bäst i alla grenar. Sen vet jag inte varför dom valt att löda fast minnena i vissa datorer (MBA är den enda vad jag vet, jag har en sån nämligen), men det kanske finns en bra förklaring till det också, och som inte ensidigt skulle gynna Apple enbart. Jag har f ö alltid petat in så mycket minne från början att det räckt under hela datorns livslängd, vilket innebär ungefär dubbla tiden jmf med alternativa märken.

Omol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 00:20

@Omol 2013-01-25 22:05

"Jag har f ö alltid petat in så mycket minne från början att det räckt under hela datorns livslängd, vilket innebär ungefär dubbla tiden jmf med alternativa märken."

Jaha! Dubbla tiden. Då har du Macdatorer som är 20 år gamla då?

Skriver detta på min P4 2,8Ghz med ca 10år gammalt MSI 845GE Max-L moderkort samtidigt som jag lyssnar på streamad musik från Spotify.

Och PC:n lirar på bra med 2Gbyte ramminne och XP SP3 som inte ominstallerats på flera år.

Vasteras

... hur många haters finns det?

2013-01-26 00:44

Grattis till dig att det fortfarande fungerar, men särskilt skojigt (förutom Spotify då) kan du väl inte ha när du är ute på internet.
Nä, någon 20-åring har jag inte. Jag brukar byta min "park" ungefär vart 3-5 år. Då är de fortfarande attraktiva på beg-marknaden och jag kan lätt sälja för 25-30 % av vad jag gav när de var nya. Så fungerar det inte på PC-sidan har jag förstått, utan de maskinerna ligger i drivor på återvinnings-stationerna (i bästa fall).
Jag har däremot startat mängder med gamla Mac’ar som är 10-15 år och de flesta plingar igång utan att protestera. Nostalgitrippar blir det, men i datorvärlden gäller verkligen inte uttrycket "det var bättre förr", inte ens när det gäller gamla (obs! ej ruttna som en del älskar att skriva) Äpplen.

Omol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 01:00

@Omol

" Då är de fortfarande attraktiva på beg-marknaden och jag kan lätt sälja för 25-30 % av vad jag gav när de var nya."

Där har du en poäng. :)

Andrahandsvärdet när hårdvaran inte hunnit bli så gammal som min pc som är närmast värdelös vid en eventuell försäljning. (Det blir nog att använda pc:n som ankare).

Vasteras

... hur många haters finns det?

2013-01-26 01:48

Plång!
Här ger vi inte varandra poänger och håller med, utan kängor och mothugg!
Gult kort!
:- )

Berger Brosa

... hur många haters finns det?

2013-01-26 20:50

Jag trodde hade rött kort pga tystnad.

Har du fuskat? :)

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-28 16:40

När det gäller mig så fick jag ett gult kort till och har suttit i utvisningsbåset ett tag.
Men nu är jag tillbaks igen. ;)

Vasteras

... hur många haters finns det?

2013-01-25 22:54

De upptäckte väl att det inte vart många som uppgraderade minnet.

fan vet.

Expresscard34-porten eller vad den hette försvann ju på de bärbara, det var ju inte en kotte mer än någon skum FireWire till obskyrt mätinstrument-koppling som behövde den.

Jag har 16GB i min iMac, fullt från början. Klart.

vad i övrigt går att "uppdatera" och "uppgradera" på sin dator? Grafikkort? När det är dags för det så är ju resten av datorn flaskhalsen.

Macar är som soffor, köp en, njut av den i tre år, köp en ny. Du kommer märka att du till skillnad från en PC faktiskt får något för den begagnade Macen...

Vill du pilla och köra med motorhuven av, dra kablar, byta kort, "uppgradera" saker osv
Experimentera, testa olika hårdvaror ...

...så gör du ett himla dåligt val om du väljer en 21" iMac med fastlödda minnen.

Då kanske du skall ha super-feta-hop-plockade-delar-datorn och Windows uppe på det.

GoflorpOSX

... hur många haters finns det?

2013-01-26 00:47

Alltså jag har inget emot att folk köper nerlimmade hårddiskar och fastlödda minnen, men att sitta och komma med ekonomiska argument för att köpa en Mac är ju rätt korkat. Anledningen är ju såklart att ha kontroll över distribution och servicekanalerna.

Jag har ett teknikintresse såsom de flesta på den här siten och jag vet exakt vad jag betalar för och varför det gäller elektronik. Jag skulle aldrig köpa en Mac som inte ger mig möjlighet att om jag skulle behöva, byta ut en minnesmodul eller uppgradera en hårddisk.

Jag skiter i ekonomiska argument, varför kan jag inte få äga produkten jag köpt fullt ut utan att tillverkaren sätter alla möjliga krokben för no good reason i vägen för att jag skall kunna uppgradera själv om jag vill? Varför skall jag inte få uppgradera en quad core maskin med 8 GB ram som är 4 år gammal och kör Far Cry 3 på full res med enda uppgradering ett nytt grafikkort? Skall jag slänga en fullgod maskin bara för att en del börjar bli slö? För att en maciban som jämför datorer med soffor säger att "CPUn" är flaskhalsen? Skitsnack... Men du måste väl justifiera dina utlägg antar jag.

Du får gärna fortsätta köpa proprietära lösningar med fastlimmade och fastlödda komponenter, inbilla dig dock inte att du betalar premium för någon annan anledning än att göda äpplets marginaler.

yadayada

... hur många haters finns det?

2013-01-26 01:07

Sådär ja, då fick vi ett mycket fin exempel på den typ av personer som vi för en ganska lugn och sansad diskussion om här på lördagskvällen.

Men du har väl helt rätt på en punkt iaf, du kommer aldrig att köpa en "proprietär" (fint ord) pryl från Äpplet. Vi andra som gärna gör det, och är mycket nöjda med våra val, antecknar.

Och apropå att göda Apple’s marginaler, den vinst jag försett Apple med genom åren, har jag tagit tillbaka med flera hundra tusen kronor genom att även investera i detta fina företags aktier. Hur mycket har du "tjänat" på ditt val?

Omol

... hur många haters finns det?

2013-01-26 01:40

"Och apropå att göda Apple’s marginaler, den vinst jag försett Apple med genom åren, har jag tagit tillbaka med flera hundra tusen kronor genom att även investera i detta fina företags aktier. Hur mycket har du "tjänat" på ditt val?"

Du verkar tro att man måste köpa iStuff för att äga Apple-aktier? Det är precis som vilket aktiebolag som helst, man köper och säljer på fakta, inte på kärlek eller andra känslor. Inte tusan skulle jag anlita Swedbank själv, men det har varit lönsamt att äga aktien sista året.

Angående andrahandsvärdet så kan man få en slant även för en treårig PC av standardmodell, det finns tydligen en marknad som efterfrågar sådana, tyvärr måste vi destruera våra hårddiskar, så det blir inte mycket värde kvar. Förmodligen får du mer för en begagnad Mac, men det betalade du ju för när du köpte den.

swepri

... hur många haters finns det?

2013-01-26 01:58

Haha här har vi grabben med höga tankar om sig själv, dina otroliga köp av Applehårdvara har minsann fått aktien att skjuta i höjden så att du tjänat "flera hundra tusen". Med liknande logik så har jag tjänat miljontals kronor på mitt val då jag minnsann skrivit både jobbansökningar, kontrakt och skött affärer på en PC.

Se där, du satsade på fel häst verkar det som :)

yadayada

... hur många haters finns det?

2013-01-28 00:31

"Haha här har vi grabben med höga tankar om sig själv, dina otroliga köp av Applehårdvara har minsann fått aktien att skjuta i höjden så att du tjänat "flera hundra tusen"."

Han skrev väl aldrig att det var just hans köp av Apple-grejor som fått aktien att skjuta i höjden? Snacka om att tolka en text skevt…

star-affinity

... hur många haters finns det?

2013-01-25 23:30

Jag förstår mycket väl som gillar en speciell miljö eller t o m ett speciellt märke men jag förstår faktiskt inte hatarna. Har man verkligen kört Mac och inte gillat det förstår jag att man har synpunkter på det ena eller andra. Men de som bara knappat på kompisens lilla vita plastdator och sen bestämt sig för att allt Apple gör är skit är tyvärr de som dominerar dessa forum. Inskränkt och tramsig med kommentarer att "köpa allt från bara en tillverkare" och "är det lagligt" är så tramsigt så man kan bara le åt det.

Meniac

... hur många haters finns det?

2013-01-26 12:47

Ni är ju sjuka.

Ni gillar Apple (iof kan väl det vara OK) men när man frågar varför kommer det bara en massa flum.

När man sedan pekar på de negativa delarna som pris vs prestanda, mängd program och spel osv osv vaknar offermentaliteten och alla som beskriver verkligheten på ett sätt ni inte gillar är hatare.

Bemöt kritiken istället för att ikläda er offerrollen
Om det finns mycket kritik från många är den väldigt ofta berättigad.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

... hur många haters finns det?

2013-01-26 13:41

Jepp. Det får många att tagga igång när man får läsa samma flosker om och om igen angående åpple. Dom ändras väldigt sällan dessutom.

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 15:18

Är vi sjuka nu också? Frågor om varför folk gillar Apple och Mac har diskuterats i 30 år! Dina frågor måste ha fått sina svar minst en miljon gånger. Vad är det du inte förstår? Jag blir uppriktigt nyfiken. Vad är det som är så svårt att förstå att du måste ta till personangrepp? Och vilken är kritiken du pratar om? Att inte köpa allt från en leverantör? Men det är ju vad som görs redan. Köper man från Apple måste man blanda men att köpa allt från MS är sunt?

Meniac

... hur många haters finns det?

2013-01-26 16:14

Om man benämner kritiker som hatare och blir personligt kränkt när man diskuterar fördelar och nackdelar är har man mentala problem.
Oavsett vilket system eller produkt som diskuteras.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

... hur många haters finns det?

2013-01-26 22:42

+1
Fegt kanske men.. :)

Kalle_Anka

... hur många haters finns det?

2013-01-26 16:50

"När man sedan pekar på de negativa delarna som pris vs prestanda, mängd program och spel osv "

Prestanda kan för många vara nåt mer än bara själlösa siffror som megapixel, GHz, GB etc. Prestanda är också vad man själv kan prestera utan att lägga ner en massa tid på krångel...

Mängden bruksprogram till Macen räcker för de flesta. Tyvärr är man dock svaga på den administrativa sidan, men då kan man köra virtuellt.

Spel, tja. Men då får man väl köpa nåt som passar för det om man har det behovet. Det finns väl ingen lag som säger att alla datorer ska passa till alla spel och vice versa.

Zulo

... hur många haters finns det?

2013-01-28 00:33

+1 på Zulo.

star-affinity

... hur många haters finns det?

2013-01-26 00:43

Håller till 100% med dig Omol. Drar mig för att läsa komentarerna numera, då jag bara blir deprimerad över vad som driver vissa mindre lyckade figurer. Att dessa bittra existerar är vi ju alla självklart medvetna om, men att vederbörande, om än dom gömmer sig bakom ett nick, inte ens när dom ser sitt obskyra beteende printat och då ställer sig själva frågan: Vad faan håller jag på med?, är det kanske tid att bli skrämd! För hur i h-lvete kan nån med den minsta självaktning gå igång på vilken telefon andra har valt! DET är riktigt riktigt sjukt....

carlmicke

... hur många haters finns det?

2013-01-27 15:54

carlmicke.. jag har bara läst en del av inläggen och som vanligt blir det krig.. Nej det finns inget meningsfullt med att gå igång på någons val av telefon ej heller på val av dator. Komentarar här på idg är för mig till 99% underhållning, en studie i individers enfald.. där den som har minst att säga skriver mest.. en underhållning som dock är bekymrande i den meningen att beteendet tyvärr finns i många forum och på många områden..

TaZZe2

... hur många haters finns det?

2013-01-28 15:16

Om beteende lära är något som intresserar kanske lesswrong.com kan vara något.

TruB

Re:Apple hatare

2013-01-26 13:41

Du ställer frågan varför så många här går igång när Apple nämns. Mitt svar är efter att ha ställt liknande frågor: är väl att de inte har något bättre att göra.

Mitt råd att inte läsa kommentarerna här på IDG. Utan istället lägga dig energi på något meningsfullt som vänner och familj.

Mats Lindholm

Re:Apple hatare

2013-01-26 17:48

Tja, -man ju fråga sig varför du skriver ett inlägg då? Moment22 kanske känns bekant eller?

Kalle_Anka

Re:Apple hatare

2013-01-27 02:14

Ingen grund till att bli deprimerad. Det är faktiskt ganska roligt. Apple-hat är inget nytt och det är nästan som en religiös känsla för många människor. De tycker att vi alla bör vara lika i den trista och grå windoze/android värld. De hatar friheten från teknik slaveri och den höga produktivitet att användare av Apples produkter uppvisar. Det har varit så i årtionden. Avundsjuka - ja självklart :)

Pete123

... hur många haters finns det?

2013-01-27 17:44

Det finns en enkelhet i apples produkter som är tilltalande för många samt design spelar roll. Dock är det väldigt inlåst "system" och dyrt så där kanske du har svaret?

Att Apples aktie rasat med mer än googles eller MS börsvärde på knappt 3månader säger en del om framgången.. det svänger snabbt i vår värld

glada gubben

I praktiken

2013-01-26 15:32

Det framgår ju inte i artikeln hur den bakomvarande tekniken ser ut, man fokuserar på användarperspektivet, dvs Macbook och iPads. Rätt typiskt när man pratar om Apple f ö.
Eftersom 9 av 10 kommunala system är designade för och kräver Windows, IE och MS Office på PC-plattform så känns det troligt att det står en riktigt fet VMware View-lösning som hanterar dessa system och ett traditionellt AD, i bakgrunden. Eller något liknande.
Apple-produkterna används mao som tunna klienter mot en MS-miljö, alternativt att man skjuter ut enskilda applikationer med en "play"-funktion.
Som jag ser det är det enda sättet att man ska kunna arbeta på ett vettigt sätt med en Mac i en kommun.
Det användarna ser och använder är Apple OS samt ev ett Officepaket lokalt på datorn. Och sådant klarar ju Apple med glans, deras GUI är ju riktigt lättarbetat och fint.
Nackdelen är ju att det är ett riktigt dyrt sätt att köra dubbelt på det sättet. Men som sagt, man kan ju inte bara se till kortsiktiga kostnader.

Och vad gäller Mac i skolan så kan man ju göra exakt samma saker med en PC, förutom en del småsaker. Den stora nackdelen med Mac är ju att de speciella pedagogiska program och hjälpprogram till barn med diverse problem och specialbehov nästan enbart finns för Windows och PC.

Men inget ont om Apple, deras produkter är lättanvända och snygga, jag använder själv bl a iPad som är helt överlägsen alla andra plattor jag testat.

Men i slutändan kommer Apple ändå till korta, för det finns inget djup, inget grundtänkt. När vi börjar prata servrar, lagring, nätverk, backup, system, rationell klienthantering, säkerhet osv mm så fungerar det helt enkelt inte med Apple.

Father

I praktiken

2013-01-26 17:12

Tack!

Skönt att det finns fler som faktiskt förstår den kommunala verkligheten.

swepri

Frihet att välja

2013-01-26 16:06

Låt kommuner och företag använda vad de anser fungera bäst för sina respektive behov men se till att skattemedlen används klokt. Det behöver inte vara antingen eller när det kommer till Microsoft vs Apple. IT-avdelningens uppgift är att paketera tekniken till användbara tjänster som tillför nytta och effektivitet för verksamheterna. Att effektivt hantera en blandmiljö av produkter mixad med drift av egna och köpta lösningar är framtiden.

PcPelle

Frihet att välja

2013-01-26 16:46

Applåd.

ETT klokt inlägg i en annars helt vardaglig idg-tråd full av skräp.

Tjoflojt

Frihet att välja

2013-01-26 17:31

Tja, hur mkt skräp har du själv skrivit i tråden???

Kalle_Anka

Frihet att välja

2013-02-01 16:29

Inte en rad.

Tjoflojt

Frihet att välja

2013-01-27 00:28

Inte när det gäller stat, kommun och annat jag betalar med skattsedeln.

Då ser jag helst att skattekronorna används på ett så effektivt sätt som möjligt.
Och då menar jag inte kortsiktigt utan på lång sikt och ett par steg framåt.
Nu kommer ett långt inlägg.....

Imho ser det ut så här om vi tar en hundralapp skattepengar:

Hårdvara

Standardisera på Apple
Av dessa hundra kronor får man 70 % så mycket hårdvara jämfört med standard Dell el liknande och hundra kronor går till Cupertino.

Standardisera på Windows/Linux
Man kan välja den leverantör som ger mest hårdvara för pengen.
Man kan t.o.m välja en lokal leverantör som plockar ihop standardkomponenter till fungerande datorer och som betalar moms, skatt samt har ett par anställda som även de betalar skatt.
Även om varje dator är 10% dyrare än en standard Dell så går det en massa skattekronor tillbaka till kommunen vilket gör att det egentligen blir mycket billigare om räknar hur pengarna betalas runt i form av lön och skatter.

Mjukvara.
Apple:
Inga licenser vad jag vet men det är svårt att få fram de program som behövs.
Många pedagogiska program och andra skolprogram finns mest till Windows och några av dessa finns även till Linux.
Jag har ingen aning om hur det ser ut med support men det verkar väldigt glest mellan företag som supportar Apple på den nivån.
Troligtvis blir det till Cupertino skattepengen för support går.

Windows:
Givet val om det inte vore för licensavgifterna.
Program i mängder men det mesta är tyvärr closed source vilket innebär att när utvecklaren lägger ner/tappar intresset kommer det behov av att hitta andra program som ersätter.
Det brukar heller inte vara helt trivialt att få till lokala anpassningar.
Support kan lösas av lokala företag vilka betalar sitt tionde till Redmond vilket gör supporten dyrare än nödvändigt.

Ren Linux:
Inte heller gratis när man köper med support.
Med stor maskinpark kan det ändå bli billigare än licenskostnaden till Redmond.
Program är svåra att hitta men när de finns är det enkelt att gå ihop flera kommuner och anpassa dessa till verksamheten.
Med lokala konsultföretag blir den totala prislappen när skatter och löner räknats in en bråkdel av summan på fakturan.
Det svåra är väl att få myndigheternas olika avd att detta eftersom de alla har olika budget.
Att alla har olika egna små buntar med pengar de håller hårt i har tills nu omöjliggjort något annat än att räkna summor på fakturor snarare än att se till myndighetens hela ekonomi vilket gjort att en kommun hellre slänger 80 kr till Redmond än att slänga ut hundra kronor till ett lokalt företag där de anställda och företaget betalar tillbaka stora delar via skattsedeln.

Om jag vore IT-ansvarig på en kommun skulle jag nog mixa och köra servrar på Linux, klienter med Windows och Android och så mycket som möjligt av mjukvaran på dessa som har någon form av FOSS supportat av lokala bolag som kan kundanpassa till en rimlig penning.

Detta skulle ge både arbeten och en kunskapsbank i kommunen som skulle ge de lokala bolagen mer uppdrag och generera mer skattepengar.
I slutändan skulle jag nog vilja påstå att i en stor kommun skulle driften av IT nära nog kunna vara helt gratis om man ser helheten och räknar med det ökade skatteunderlaget.

Så skulle jag vilja att mina skattepengar förvaltades.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Frihet att välja

2013-01-28 00:41

"Apple:
Inga licenser vad jag vet men det är svårt att få fram de program som behövs."

Jasså? Vilka program är det som behövs och som är svåra att få fram?

Den billiga Dell-datorn är billig för bl.a. för att den har jämförelsevis sunkig skärm och värdelös syrplatta (tvåfingerscollens följsamhet i OS X är av stort värde för många).

Äh, jag orkar inte. Din genomgång har säkert sina poänger, men även den är allt för ytlig i sin jämförelse. Det stora problemet är att inte ser något värde i OS X och Apples hårdvara. Många tycker att det finns ett sådant. Gör man inte det och inte bryr sig om en ordentlig styrplatta så är det så klart okej.

star-affinity

Till alla fanboys

2013-01-27 00:59

Till att börja med ser jag att den här nyheten flödas av löjliga debatter. Visst, om du nu är xxx-fan så är det OK med mig. Det gör inget att du gillar iPhone eller Android eller xxx.

Men när det kommer till statliga saker tycker jag man ska välja det alternativ som gynnar mänskligheten bäst och då är det inte iPhone, Windows, Android eller något annat märke som ger de redan stora bolagen ännu mer pengar.

Nej, när man är en statlig enhet som en kommun så har man ett ansvar, enligt mig, att göra ett val som av uppenbara skäl är bäst för folket (skattebetalarna). All proprietär programvara är säkert jättebra, men det finns alternativ som är lika bra men kostar skattebetalarna mycket mindre.

Ingen xxx-fanatiker har någonsin kunnat övertyga mig om proprietär programvara skulle vara bättre i längden av tre enkla skäl:

1. Öppenhet. Man är garanterad att programvaran är öppen och vem som helst kan förbättra den. Det betyder också att det aldrig kommer att dö för att vem som helst kan fortsätta driva den om det behövs. Det skulle aldrig gå om man hade satsat på proprietär programvara.

2. Prissättningen. Fri mjukvara är i princip alltid gratis och de öppna licenserna medgör att man aldrig kommer få juridiska problem med att använda mjukvaran. Men seriöst, 0 kronor går över det mesta hur kan man ens argumentera om att en produkt som kostar och gör exakt samma sak skulle vara bättre?

3. Valfriheten. Med fri mjukvara får man välja själv, man blir aldrig låst för ett företag inte vill sammarbeta med en viss teknik som folk antagligen använder inom den statliga organisationen. Man blir t.ex. inte låst till att använda iTunes för att föra över musik eller filer mellan telefonen och datorn. Fri mjukvara tenderar till att fungera med allt och om det inte gör det kan man ge det stödet själv om det är värt kostnaden.


Att argumentera mot dessa skäl är ganska dumt. Visst kan man föredra ett annat alternativ som passar en själv bättre men i fall som kommuner så ska det inte bara passa dig utan det ska passa alla, dessutom till den lägsta möjliga kostnaden. Det är helt kool att du själv använder Windows, Mac, ChromeOS eller något annat. Men ta inte din fanatiska vilja och kasta den på alla andra.

Med det sagt vill jag också tillägga att jag inte alltid föredrar fri mjukvara, faktiskt sällan men det är ändå bäst när det kommer till kommunala saker.

Nattefrost

Till alla fanboys

2013-01-27 10:34

Det är en vacker dröm, men man behöver mer än ett klient-OS och en mailklient i kommunerna. Till och med att köra LibreOffice är svårt i en omvärld som kör MS Office.

Det finns idag inte några färdigutvecklade öppna system för t.ex. socialförvaltningen, journalhantering, bygglovshantering. Fastighetsförvaltning, avfallshantering och snöröjning tror jag inte att det finns öppna system för. Vad jag vet finns det inte heller öppna alternativ för ekonomisystem och personalsystem som regelbundet patchas med nya regler/lagar. Det finns ett gäng kommuner kring västkusten som jobbar(/har jobbat?) mot open source-lösningar, men jag vet inte hur det går för dem.

Kostnader man spar in på licenser kommer på supportsidan istället. "Linux är bara gratis om din tid är värdelös" är ju en sanning - tycker även jag som gillar Linux.

Jag håller dock med dig om att open source är fantastiskt, men i enkla miljöer, hemma använder jag mestadels open source där det är möjligt.

Edit: Men det går att göra, München är nästan framme, efter 10 år: http://en.wikipedia.org/wiki/LiMux

swepri

Till alla fanboys

2013-01-27 15:58

Du pratar om frihet ... men fördömer kommunen när man valde "fel" saker...

TaZZe2

Till alla fanboys

2013-01-27 17:42

Taz.., valde dom "rätt" saker enligt din åsikt?

Kalle_Anka

Till alla fanboys

2013-01-27 23:57

Om dom valt rätt eller fel.. Hur ska jag kunna veta det.. dom har sina prioriteringar, sina avtal, sin ide om vad som fungerar bäst. Av det har vi fått ett litet fragment i form av ett kort och ganska ytligt reportage som dock visar på en del goda resultat. Men underlaget är för litet och för vagt för att gör några bedömningar på. Det leder möjligen till att jag blir nyfiken om dom tänkt mer rätt än andra och kanske finner anledning att skaffa mer information om delar av det dom gör.

TaZZe2

Till alla fanboys

2013-02-01 16:32

Nice. En till med vettig syn på saker.

Tjoflojt

Till alla fanboys

2013-01-27 23:57

Läs lite innan ni skriver med ... ingenstans står att de enbart har Mac..

"Vi beslöt 2009 att it-chefen skulle tas in i själva ledningen av kommunen för att få både strategiska och operationella kunskaper bakom de beslut vi behövde ta. Han fick bland annat uppdraget att se till att vi gick över till en mer renodlad Apple-miljö och så har vi jobbat sedan dess, berättar kommunchefen Patrik Oja"

Ingenstans står det att det inte finns andra typer av datorer, inget i det som skrivs utsluter blandade miljöer..
Jag ser inte något problem i detta och förstår inte vart i från några får att allt är Mac inom kommunen..

TaZZe2

Kommentar 300

2013-01-28 13:32

Kommentar nummer 300.

Sedärja, sicker liv det blev när en kommun väljer göra ngt annorlunda.
Ni vet ju inte till er av upphetsning.

Varför inte se och lär istället för att bara hata.

Speciellt han den viktige mannen med insikt i hur Kommunal IT minsann skall bedrivas, han borde ju vara den förste att slänga sig på luren och boka ett studiebesök.

GoflorpOSX

Kommentar 300

2013-01-28 18:54

Hej!

Antar du min utmaning?

swepri

Kommentar 300

2013-02-09 22:17

Köpt biljett till Haparanda än?

GoflorpOSX

Comments powered by Disqus
Spotlight

MacWorld

Så ska Apple konkurrera med Google Now

Yosemite

MacWorld

Apple åtgärdar wifi-problem i Yosemite


MacWorld

Flashlight

Flashlight är dunderhonung för Spotlight


MacWorld

Screentendo

Screentendo gör om hela webben till Super Mario-banor


MacWorld

Meerkat och utmanarna.

Bästa appen för att strömma din video live med Iphone


MacWorld

Apples tangentbordspatent

Apple utvecklar tangentbord med multitouch


MacWorld

OS X Yosemite

Fjärde betaversionen av OS X 10.10.4 är här


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng