Mest läst just nu

MacWorld

Apples tangentbordspatent
Apple utvecklar tangentbord med multitouch

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Google Maps lyfter siffrorna för iOS 6

Noll koll

2012-12-19 21:26

"Användningen av iOS 6 lär ta ytterligare ett skutt uppåt när Google anpassar sin nya Youtube-app för iPad. Än så länge är nämligen appen endast anpassad för iPhone och iPod Touch."

Eh? Noll koll som sagt.

Poodle

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-12-19 21:57


Noll koll

2012-12-19 22:16

Äh, vissa är bara avundsjuka och hatar per definition allt som på något sätt skulle kunna insinuera att Google skulle kunna vara bättre än Apple, vilket ju inte kan vara sant...

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Noll koll

2012-12-19 22:33

Äsch. Orkar inte bry mig längre. Det enda idg.se vill ha är klick för att locka annonsörer och några sådana klick från mig blir det inte i fortsättningen.

Hej då idg.se.

Poodle

Noll koll

2012-12-20 00:09

Lustigt nog var det ditt inlägg som löd "Vilken nolla är det som har anmält mitt inlägg? Varför?" som dom raderade....

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Noll koll

2012-12-20 05:36

Eh???
Kollade alldeles nyss och då fanns ingen iPad-version.

Berger Brosa

iPad då?

2012-12-20 00:07

Saknar vettig version för mina iPads. Ligger kvar på iOS 5 tills Google gör en iPad-variant. Inte snyggt att köra iPhone/iPod-version på iPad!

BärsåSprit

iPad då?

2012-12-20 05:39

Jag håller med dig om att det inte är snyggt med Google Maps som en iPhone-app på iPad, men jag personligen skulle inte låta bli att uppgradera till iOS 6.x bara för avsaknaden av Google Maps.

Men det beror ju självklart på hur mycket man använder iPad som en navigator.

Berger Brosa

jailbreak

2012-12-20 00:10

Hade det bara funnits en vettig jailbreak också... ärligt talat förstår jag inte varför inte Apple inofficiellt stödjer jailbreak. Med JB vinner de en helt annan användarbas som sedan påverkar övriga användargrupper. Iphone hade sannolikt inte haft alls så mkt användare som det har idag om det inte varit möjligt.

lasdjfk

jailbreak

2012-12-20 02:03

Nja. Det är nog inte speciellt många som jailbreakar. Känner säkert 20 pers som har iphone. Ingen av dem jailbreakar vad jag vet.

Little Mac

jailbreak

2012-12-20 02:09

Du och jag umgås nog inte i samma kretsar...

Av de jag känner så jailbreakar i alla fall 30% av innehavarna, minst. Å andra sidan är de inte genuina Apple-fanatiker.

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

jailbreak

2012-12-20 03:10

Är kanske inte så många procentuellt sett, men tror ofta det är nyckelpersoner som jailbreaker och påverkar många andra till att skaffa iphone. De är ofta tekniskt kunniga och många litar på att de har valt en bra smartphone - och väljer att köpa samma som dem. Det blir en nätverkseffekt som sprider sig.

lasdjfk

jailbreak

2012-12-20 13:48

Jag håller nte med om att det oftast är tekniskt kunniga som jailbreakar. Det är löjligt enkelt numera att jailbreaka. Ett tag kunde man göra det utan dator via en hemsida. även i början va det ganska enkelt, fanns mängder med guider man kunde följa steg för steg. Jag tror, av vad jag har sett, att det är mest tonåringar som jailbreakar för att kunna flasha med olika flashiga sätt att scrolla sidor med etc. Min tekniskt okunniga syster ville testa jailbreak på sin gamla iPhone 3G så jag gav henne en länk som förklarade för henne hur man gjorde. Det tog henne fem minuter att jailbreaka. En vecka senare va hennes telefon flashig och sjukt jobbig att manövrera och det blev väldigt uppenbart varför Apple inte tillåter detta. Telefonen blev seg och långt ifrån stilren. Visst tycker många, framförallt tonåringar, att det är häftigt att ikonerna snurrar när man byter sida men det är verkligen inget för mig.

Feelip

jailbreak

2012-12-20 15:29

IPhone och iPad är ju för slipsnissar och tjejer. Vi som är lite mer tekniskt intresserade (förlåt alla tjejer för jag drar er över en kam :- )) köper nog helre en Android-telefon eller platta och rootar den.

Redan en orotad Android-pryl är, enligt vad jag förstått, mer flexiel än en jail-breakad iOS-enhet.

Berger Brosa

jailbreak

2012-12-20 15:57

Haha, du verkar ha bra koll du. Det är snarare så att Android är för nördar och folk som inte har råd med iPhone. Många gillar sina android och det är ju bra för dem men jag stör mig så på folk man träffar som säger "Har du en iPhone? Vet du inte att man inte ens kommer åt filsystemet?" Jag vet ingen som är missnöjd med sin iPhone, (det finns givetvis folk som är missnöjda) däremot vet jag många som bytt till iPhone pga att de inte gillade android. Dock tror jag inte att det är Googles fel för de billigare telefonerna som kör android klarar inte riktigt det.

Jag är otroligt tekniskt intresserad men föredrar iPhone/iPad långt före Android träsket. Stackars er som måste dras med en laggig telefon, ingen android jag provat flyter på smidigt, det erkänner ju t.o.m google. Project butter gjorde saken bättre men inte helt 100 än.

Vad gäller din sista kommentar har jag inget svar på. Du har troligtvis fel eftersom iPhonen blir helt obegränsad med jailbreak men som sagt, jag vet inte.

Feelip

jailbreak

2012-12-20 16:23

Jag vet inte heller när det gäller den sista punkten. Det är bara vad jag läst här bland kommentarerna från dom som föredrar Android som operativsystem.

Jag tycker att det är skönt med iPad för då kan jag vara produktiv utan att behöva tänka på "det tekniska". Skräddarsy, modda, överklocka och experimentera gör jag på PC. En platta (eller telefon för den delen också) vill jag ska fungera och där får jag helt enkelt lita på att Apples utvecklare gjort en bra kompromiss mellan enkelhet och smidighet, vilket jag tycker att dom lyckats med hittills.

Dock är man som app-utvecklare jäkligt låst jämfört med Windows Mobile/Windows CE.

Berger Brosa

jailbreak

2012-12-20 16:38

Själv jailbreakar jag mest för att jag tidvis vill kunna komma åt filsystemet - t.ex. finns inget smidigt sätt att föra över röstinspelningar till datorn. Då är det gott att kunna köra en rsync över ssh.
Det andra är WhoIsCalling som jag blivit lite smått beroende av (kunna se vem som ringer utan att det finns i adressboken).

Om nu Apple ska motarbeta jailbreak så får de minsann öppna upp sitt API lite mer! Om de fortsätter med sitt väldigt begränsade API och gör det omöjligt att jailbreaka kommer de på längre sikt förlora väldigt många användare till andra OS. Trots att de gör sjukt bra telefoner.

Ett exempel är hur rädda de är för att apparna ska dra för mkt batteri. Jag säger: gör det istället enkelt att se exakt hur mkt batteri en app/process drar så får användaren själv välja vad hen vill prioritera. Det ska vara enklare att kontrollera batteriåtgången än på Android men inte lika stängt som IOS är idag.

lasdjfk

jailbreak

2012-12-20 17:01

Själv har jag ännu inte behövt komma åt filsystemet. Jag för över det jag skapar på datorn via iClouds PhotoStream, via SoundCloud eller via iTunes (som i och för sig suger bj*rnp*ng som program betraktat).

WhoIsCalling behöver inte jag eftersom inga andra än dom jag ha vi kontakter ringer mig (och dom ringer väldigt sällan). Men jag förstår att den appen kan vara användbar om man får många okända samtal.

När det gäller hur mycket ström en app drar så får man efter ett tag ett slags fingertoppskänsla och kan själv begränsa sitt användande av dom appar som drar mycket när man bara har 70% kvar av laddningen (det är där laddnojan kommer och man börjar snegla efter ett ledigt vägguttag).

Berger Brosa

jailbreak

2012-12-21 17:06

"...som är lite mer tekniskt intresserade... ...köper nog helre en Android-telefon eller platta och rootar den."

Sen så finns det ju de som vill verka tekniskt kunniga och intresserade eller som helt enkelt måste göra tvärtom... ;-)

Zulo

jailbreak

2012-12-21 17:20

Och som sen här skriver hur mycket bättre och friare livet och allt annat blev efter jailbreaket/rootningen :- ).

Fast jag trimmade ju min moppe när jag var 15 ...

Berger Brosa

jailbreak

2012-12-21 19:52

...och när du blev för gammal för moppe, och datorer började bli allmängodis så gick du över till att trimma PCs... ;-).
(Läste ovan att du vid sidan av ditt iPryl-liv skruvar i PC.)

Fast jag håller inte med dig (och andra) om att iTunes är dåligt.

Vet annars inte vad det är för filer folk vill föra över, det finns ju såväl Dropbox som USB-pinnar, men visst vore det bekvämt att kunna använda iPhonen som lös HD (men hur många vill egentligen det, jag menar, hur många springer omkring med USB-pinnar hela dagarna). Det finns ju också program som iPhoneView om man vill komma åt en del saker (kanske inte rena filer).

Zulo

jailbreak

2012-12-21 20:06

He-he ... jo, nog har jag "skruvat PC". Det ger en lite annorlunda dimension åt brukandet. Men det finns tillfällen då jag bara är en användare och vill att allt ska fungera - till exempel när jag sätter mig ner för att göra musik. Strular tekniken då blir jag rasande, inspirationen försvinner och aldrig att jag då öppnar PCn.

Det jag har emot iTunes är att det interaktionsmässigt inte fungerar bra. iTunes skiljer sig för mycket från andra Windows-program. Men det kanske är jag (och dom andra som klagar) som inte begripit flödet med ibland automatisk synk och ibland först lägga till och sen synka och tredje ibland helt manuellt dra in filer till respektive tjänst/app.

Det är inga problem att få ner och upp filer, det är bara ett par steg för mycket.

Berger Brosa

jailbreak

2012-12-21 22:56

Oki, det är i Windows du har problem med iT som jag uppfattar det (hört att många har det). Jag använder bara Windows på jobbet och i firman med ekonomiprogram som inte finns till Macen.
Ska nog testa iT i Windows för att se hur det funkar. Installerade dock det hos en kompis (för några år sen) och det jag reagerade på var krånglet med att hitta och hantera mapparna med låtfilerna (tycker förvisso att fil- och mappstrukturen i en PC är både fram- och bak- och upp- och nervänd).

Vet ej om det där med synkproblematiken också är i Macen. Jag märker dock att iT och iP synkar appar var och en för sig. Kan te sig märkligt då appen ska vara i iP, och då kan man ju tycka att appstore borde "meddela" iT att iP redan tagit hem uppdateringen...
Apropå uppdateringar av appar - tycker de uppdateras stup i kvarten...

Använder också Macen till musikskapande (även om den verksamheten är vilande just nu). Har dock en del program/pluggar etc som inte funkar med Intel så min G5a väntar på en städning och ominstallation. iMacen kan jag å andra sidan inte uppgradera till L/ML då PPC-stödet är borta...

Är sugen på en Padda, finns gott om musikprogram till den som verkar intressanta. Låsa in sig med en Padda och en MIDI-klaviatur...

Zulo

jailbreak

2012-12-21 23:10

Ja, det borde jag skrivit att det är Windows-iTunes och jag som inte kommer så bra överens ...

Jag tycker absolut att du ska titta på hur man kan göra musik på en iPad med dom utmärkta program (och infrastruktur [SoundCloud] och synkmöjligheter som kommit under det senaste året.

Jag köpte min första iPad (ettan) bara för iMS-20 och sparade cirka 70 tusen jämfört med motsvarande hårdvara. Först därefter upptäckte jag att det gick att maila och surfa med den :- ).

Nu har jag börjat tre meningar med "Ja" ...

Berger Brosa

jailbreak

2012-12-22 00:33

Funkar MS-20 ("hårdvaran") man får med Legacy Collection med appen?

Zulo

jailbreak

2012-12-22 07:43

Har inte själv testat men här
http://chriscarterchemistrylessons.blogspot.se/2011/02/ipad-ims20-controlled-by-legacy.html?m=1
är en som kör dom tillsammans.

Observera att du måste ha en strömförsöjd USB-kontakt tillsammans med Camera Connection-kitet (det kunde man räknat ut i sömnen).

Berger Brosa

jailbreak

2012-12-22 12:03

Intressant... :) ...tack för tipset!

Det är bl a såhär forumet ska kunna användas. Är också gärna med på att diskutera och kritisera Apple.

Uppgraderade till iOS 6 nu när Googles kartapp kommit och glömde bort att 6an även "raderar" vissa SMS (typ "Pakethämtning på Posten") - kom på det när jag stod i postluckan och skulle kolla... :( ...fick kontakta Adlibris så det löste sig ändå. Men hur f-n kan man göra nåt sånt..? Och inte åtgärda det i uppdateringar..?
(BTW, har märkt att Google Maps (i datorn på webben) faktiskt har sina brister.)

Har också märkt att en funktion i Mail har försvunnit - före 6an kunde man markera ett mejl som oläst, men det verkar man inte kunna numera. Tyckte det var rätt praktiskt, man kollade mejlen i iP och markerade sen dem som behövde följas upp el dyl som "oläst" som en lightvariant av "flagga".

God Jul!

Zulo

jailbreak

2012-12-22 12:08

Saknar också olästfunktionen. Jag kan gå in på mitt Exchange-konto hos Cryston via Web-Outlook och göra mailen olästa, men det är ju väldigt omständligt förven sån enkel sak.

Hoppas funktionen kommer tillbaka i iOS 9 eller kanske ännu tidigare :- ).

God jul du med!

Berger Brosa

Har någon sniffat i limburkarna igen?

2012-12-20 05:58

Nu är procent och procentenheter ihopblandade igen. Normalt brukar redaktörerna dock förväxla tvärtom.

Ökningen skall vara 29 procentenheter och inte 29 procent - antag (som ett exempel) att 55 procent av alla iOS-användare kör andra versioner av iOS än 6.x och att den siffran ökar med 29 procent, så är vi uppe i 71 procent, vilket är en ökning med 16 procentenheter.

Diagrammet är helt vansinnigt - Mopub har valt att sätta 100% som startvärde för dagen före Google Maps släpptes och ha denna siffra som utgångspunkt, alltså 100% av dom som redan uppgraderat och som då korrekt ökade med 100 procent eftersom vid en ökning från 100 procent blir procent och procentenheter samma.

Mopub, gör om, gör rätt! Mikael, ta reda på hur många procent som körde iOS 11 december och gör om och gör rätt!

Berger Brosa

Har någon sniffat i limburkarna igen?

2012-12-20 15:10

Allt är ju precis som det ska vara?
Det DU vill är att de ska räkna på hur många som kör iOS och sedan räkna ut hur många procentenheters ökning som har skett.
Det som både MacWorld och källan/länken gjort är att visa hur många procent iOS 6.x har ökat med sedan Google Maps släpptes Var det 100 användare är det numera 129. Var det 765039 är det numera 986900 (approximativt). Ingenting är vansinnigt och allt är logiskt?

Katana

Har någon sniffat i limburkarna igen?

2012-12-20 15:19

Förvisso är siffrorna korrekta, men inte ett dugg intressanta.

Om en procent av alla iOS-användare körde iOS 6.x den andelen ökar med 29 procent är det en stor procentuell ökning men i antalanvändare högst margiell.

Vid 50 procents iOS 6.x-penetration före Google Maps och sen en ökning med 29 procent har vi en dramatisk faktisk ökning.

Det är därför jag tycker att redovisningen av ökningen borde skett i procentenheter av andelen som använde iOS 6.x före Google Maps.

Är du med?

Berger Brosa

Har någon sniffat i limburkarna igen?

2012-12-20 15:23

Jag är med, redan från början, och det beror på vad man tycker är intressant. Jag hade helst velat se båda siffrorna. Jag tycker personligen att det är intressant att det helt plötsligt är en relativt stor ökning, då jag antar att de inte direkt har ökat med 29%/dag sedan släpp.

Katana

Har någon sniffat i limburkarna igen?

2012-12-20 15:38

Hade vi fått ökningen i procentenheter av andelen som kör iOS 6.x hade det varit lätt att räkna ut att ökningen är 29 procent men tvärtom (som det nu redovisas) är det omöjligt.

Observera också att det är på tre dygn som ökningen är 29 procent, vilket gör cirka 10 procent per dygn i snitt, och givetvis är den inte så stor normalt.

Nått för Apples kartdivision att fundera över och iOS 6-gänget skänker nog Google Maps-gänget en liten varm tanke :- ).

Berger Brosa

Siffror från Chitikas

2012-12-21 07:14

Det här var det jag ville ha:
http://www.idg.se/2.1085/1.484380/google-maps-inte-alls-drivande

71,5% både före och efter (fast bara i USA). Men det låter väldigt konstigt att andelen som har uppgraderat inte ökade alls på tre dygn. Lanseringen av Google Maps måste rimligen gjort att några uppgraderade.

Nu vet vi inte hur många respondenter som undersökningen omfattade och därmed inte heller konfidensintervallet.

Vad var det Sam Clemens sa? :- )

Berger Brosa

Comments powered by Disqus
Meerkat och utmanarna.

MacWorld

Bästa appen för att strömma din video live med Iphone

Apples tangentbordspatent

MacWorld

Apple utvecklar tangentbord med multitouch

MacWorld

OS X Yosemite

Fjärde betaversionen av OS X 10.10.4 är här


MacWorld

TV

Därför dröjer Apples nya tv-tjänst


MacWorld

Indien

Foxconn vill bygga Iphone-fabrik i Indien


M3

mobil tillbehör kamera

9 roliga prylar för dig som plåtar med mobilen


IT24

Jony Ive

Jony Ive befordras - blir Apples designchef


MacWorld

10 tips för att komma igång med Lightroom

10 tips för att komma igång med Lightroom


Sajter om it & teknik

 • CIO Sweden It-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
 • Cloud Magazine Allt om cloud computing.
 • Computer Sweden Dagliga nyheter om it, telekom och affärer.
 • IDG.se De viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
 • Internetworld Allt om affärer på internet.
 • IT i vården Mötet mellan vård och it.
 • IT24 Affärerna och människorna i it-branschen.
 • M3 Sveriges prylsajt
 • MacWorld Allt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
 • PC för Alla Sveriges största och mest lästa datortidning.
 • Säkerhet24 Mötesplatsen för alla it-säkerhetsansvariga i Sverige.
 • TechWorld För it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
 • IT.Branschen Sveriges enda branschtidning för IT-återförsäljare.
 • Pitchbibblan Sveriges startups visar upp sig

Andra områden

 • Anbud24 För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rätt Regler och verktyg för miljöproffs.
 • Miljöaktuellt Hållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng