I en sliten del av storstaden St Armando jobbar Bwana och kollegan Kito med att få sjömacken att gå runt. De har problem med ekonomin och bråkar med elbolaget som verkar ha tagit över hela stan. Då kommer en kvinna som letar efter en gammal bok och ger dem ett erbjudande de inte kan tacka nej till.

Ungefär så börjar kapitel ett i The Journey Down, ett äventyrsspel där du ikläder dig rollen som Bwana; avslappnad rastatyp med skön humor och stor uppfinningsrikedom. Om du spelat något av de klassiska peka och klicka-äventyren från 90-talet, typ Monkey Island eller Simon the Sorcerer, kommer du att känna igen dig. Du rör dig mellan olika skärmar och kan interagera med vissa nyckelelement. Det lönar sig att inspektera allt som går att inspektera för du vet aldrig när kunskapen kan komma till nytta. Du behöver inte klicka hejvilt över skärmen för att leta klickbara saker, utan du kan klicka och hålla kvar för att se vad som är klickbart i närheten. Det är ett smart sätt att underlätta för spelaren utan att göra det för enkelt.


En fråga jag tror många ställer sig i svåra stunder.

Själva spelupplägget handlar sedan om att lägga pussel. Du har ett övergripande problem som ska lösas och stöter sedan på små problem under vägen. För att öppna en dörr måste du hitta ett handtag som ligger i en låda som är låst och nyckeln har en hund ätit upp och så vidare (detta var dock inget exempel från spelet, vi vill ju inte förstöra för dig). Det mesta är logiskt och går att räkna sig till, men ibland får du ha lite tur.

På vägen finns mängder av roliga karaktärer och vi antar att spelets storlek (drygt 400 megabyte) beror på de många replikerna i spelet. Den snygga och egensinniga grafiken gör säkert sitt till spelstorleken också.


Kocken är frustrerad för att hans gryta smakar illa. Kan du kanske hjälpa honom?

Slutligen finns det väl inte så mycket mer att orda om. Gillar du peka och klicka-äventyr kommer du inte att bli besviken. Är du inte bekant med genren sen tidigare är detta en utmärkt ingång. iPad-skärmen passar ju väldigt bra för just denna typ av spel. En liten brasklapp för att det här är första delen, vi får se om nivån hålls uppe i kommande delar. Och för att det är rea på spelet just nu, vi vet inte vad det kommer att kosta senare. Men just nu är det galet prisvärt.

Fakta om The Journey Down: Chapter One
Pris: 7 kr (rea)
Version: 1.01
Plattform: iPad (testad) och iPhone
Länk: http://mw24.se/1t7
Betyg