- MacWorld:

Bygg din egen Fusion Drive

Av

Sida 1 / 2
Med en Fusion Drive får du det bästa av två världar: snabbheten i en sdd-disk och den stora och betydligt billigare lagringskapaciteten i en vanlig hårddisk. Apple erbjuder Fusion Drive som tillval om du köper en ny Mac Mini eller en iMac, men om du är någotsånär händig och har två hårddiskar kan du faktiskt bygga en egen Fusion Drive.

Om du tycker att det låter som en bra idé behöver du använda Terminalen. Vi går igenom vilka kommandon du ska använda och det är inte speciellt många. Men ett varningens ord kanske är på sin plats om du inte använt Terminalen tidigare: det är inte lika enkelt som att använda ett grafiskt gränssnitt eftersom det är viktigt att du stavar exakt rätt och du har ingen meny eller lista med kommandon som du kan använda. Du måste också ha OS X 10.8.2 eller senare.

Diskarna

Du behöver två hårddiskar och om du vill få upp farten på dataöverföringen bör den ena vara en ssd-disk. Vi använde en 2,5-tumsdisk från Hitachi på en terabyte (samma som sitter i Mac Mini) och en ssd-disk på 240 gigabyte, OWC Mercury Extreme Pro 6G.


En hårddisk på 1 TB från Hitachi (från en Mac Mini) och en ssd-disk på 240 GB.

Apple väljer ut vilka enheter de ska använda efter omfattande tester, därför rekommenderar de att du beställer en Fusion Drive samtidigt som du köper en ny Mac. Du får ingen support från Apple om du skapar en egen Fusion Drive.

Gör backup

Om du har saker du vill spara på någon av diskarna måste du göra en ordentlig backup först. När du kopplar ihop enheterna med coreStorage, processen som används för att skapa en Fusion Drive, kommer allt som finns på dem att raderas.

Använd Terminalen

diskutil coreStorage listar de Terminalkommandon du kan använda.


Skivverktyg (Program>Verktygsprogram>Skivverktyg) har inte stöd för att skapa eller hantera Fusion Drive i det grafiska gränssnittet, och känner vi Apple rätt kommer det aldrig att få stöd för det. Vi kommer visserligen att använda Skivverktyg, för att skapa en Fusion drive, men via kommandoraden i Terminal i stället.

Om du inte tänker ha med den disk du startar från i din Fusion Drive kan du öppnar Terminalen (som finns i Verktygsprogram). Det kan du till exempel göra om du har en Mac Pro med flera hårddiskplatser, eftersom du kan formatera båda diskarna externt.

Tänker du däremot använda din nuvarande startskiva i din Fusion Drive måste du starta om i återställningsläge och köra Terminalen därifrån. Processen coreStorage, som används för att koppla ihop de båda diskarna formaterar dem. Det kan du inte göra med din startskiva. Du startar i återställningsläge genom att hålla nere kommando + R när du startar Macen, sedan öppnar du Terminalen.

Tänk bara på att om du använder en Mac som ingår i Apples nuvarande produktlinje, till exempel en 13-tums Macbook Pro Retina eller en ny Mac Mini, kan du inte använda vilken gammal startskiva som helst. De nyare maskinerna kräver en speciell version av Mountain Lion som inte finns i App Store ännu. Därför är det bäst att använda återställningsläget i det här fallet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning
Varsågod, vi bjuder på MacWorlds testspecial 2014!


Mer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Annons: Nyheter från Telia

Apples lanseringar ställer stora krav

Apples lanseringar ställer stora krav

Smart lösning gjorde att Halebop undvek seg sajt vid senaste Iphone-lanseringen, läs hur de gjorde.

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.- MacWorld:

Liva upp Macen med snygga bakgrunder


- MacWorld:

Är det verkligen Apple som ringer?


- MacWorld:

Hitman till iOS med ny spelstil


- MacWorld:

Apple firar Earth Day runt om i världen


- MacWorld:

Sex bra appar som förgyller påsken


- MacWorld:

iPhone

Blygsam ökning för iPhone väntasNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Säkra din mobila media

Populära appar till Iphone just nu

Är du också rädd att bli av med dina bilder?

Så väljer du rätt mobilabonnemang

iOS 7 och OS X Mavericks

- MacWorld:

iOS

"Apple testar nya versioner av iOS"


- MacWorld:

iPhone

"Yahoo vill ersätta Google på iOS"


- MacWorld:

Hur kopplar jag in en extern skärm?


- MacWorld:

Bota bitrötan - lagra dina filer i hundra år


- MacWorld:

iOS 8 kan få musikidentifiering


- MacWorld:

Så bytte Samsung strategi mot Apple


- MacWorld:

Här är Googles roligaste påskägg


- MacWorld:

iPad

Brittiska lärare varnar för pekplattor


- TechWorld:

Så gör du OS X säkrare i företaget

Annons: Nyheter från Telia

Apples lanseringar ställer stora krav

Apples lanseringar ställer stora krav

Smart lösning gjorde att Halebop undvek seg sajt vid senaste Iphone-lanseringen, läs hur de gjorde.

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.