Med en Fusion Drive får du det bästa av två världar: snabbheten i en sdd-disk och den stora och betydligt billigare lagringskapaciteten i en vanlig hårddisk. Apple erbjuder Fusion Drive som tillval om du köper en ny Mac Mini eller en iMac, men om du är någotsånär händig och har två hårddiskar kan du faktiskt bygga en egen Fusion Drive.

Om du tycker att det låter som en bra idé behöver du använda Terminalen. Vi går igenom vilka kommandon du ska använda och det är inte speciellt många. Men ett varningens ord kanske är på sin plats om du inte använt Terminalen tidigare: det är inte lika enkelt som att använda ett grafiskt gränssnitt eftersom det är viktigt att du stavar exakt rätt och du har ingen meny eller lista med kommandon som du kan använda. Du måste också ha OS X 10.8.2 eller senare.

Diskarna

Du behöver två hårddiskar och om du vill få upp farten på dataöverföringen bör den ena vara en ssd-disk. Vi använde en 2,5-tumsdisk från Hitachi på en terabyte (samma som sitter i Mac Mini) och en ssd-disk på 240 gigabyte, OWC Mercury Extreme Pro 6G.


En hårddisk på 1 TB från Hitachi (från en Mac Mini) och en ssd-disk på 240 GB.

Apple väljer ut vilka enheter de ska använda efter omfattande tester, därför rekommenderar de att du beställer en Fusion Drive samtidigt som du köper en ny Mac. Du får ingen support från Apple om du skapar en egen Fusion Drive.

Gör backup

Om du har saker du vill spara på någon av diskarna måste du göra en ordentlig backup först. När du kopplar ihop enheterna med coreStorage, processen som används för att skapa en Fusion Drive, kommer allt som finns på dem att raderas.

Använd Terminalen

diskutil coreStorage listar de Terminalkommandon du kan använda.

Skivverktyg (Program>Verktygsprogram>Skivverktyg) har inte stöd för att skapa eller hantera Fusion Drive i det grafiska gränssnittet, och känner vi Apple rätt kommer det aldrig att få stöd för det. Vi kommer visserligen att använda Skivverktyg, för att skapa en Fusion drive, men via kommandoraden i Terminal i stället.

Om du inte tänker ha med den disk du startar från i din Fusion Drive kan du öppnar Terminalen (som finns i Verktygsprogram). Det kan du till exempel göra om du har en Mac Pro med flera hårddiskplatser, eftersom du kan formatera båda diskarna externt.

Tänker du däremot använda din nuvarande startskiva i din Fusion Drive måste du starta om i återställningsläge och köra Terminalen därifrån. Processen coreStorage, som används för att koppla ihop de båda diskarna formaterar dem. Det kan du inte göra med din startskiva. Du startar i återställningsläge genom att hålla nere kommando + R när du startar Macen, sedan öppnar du Terminalen.

Tänk bara på att om du använder en Mac som ingår i Apples nuvarande produktlinje, till exempel en 13-tums Macbook Pro Retina eller en ny Mac Mini, kan du inte använda vilken gammal startskiva som helst. De nyare maskinerna kräver en speciell version av Mountain Lion som inte finns i App Store ännu. Därför är det bäst att använda återställningsläget i det här fallet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning