Om du minns Baldur’s Gate-serien och den tanken väcker något positivt inom dig så har vi en glad nyhet. Spelet har släppts i en uppdaterad version till Mac och PC som tar hänsyn till moderna datorer med större skärmar, och vi kan äntligen spela rollspelet på iPad.

Spelet som släpptes 1998 var lite av en nytändning för rollspel från västerländska utvecklare, en marknad där de japanska utvecklarna plockat allt mer mark även i väst. Men samtidigt som det är en trogen översättning av ett riktigt rollspel med papper, pennor och tärningar så är det också just det som gör det otillgängligt för många spelare.

Spelsystemet är Advanced Dungeons & Dragons av andra utgåvan men det i grunden turbaserade regelsystemet har dolts bakom ett realtidssystem där tiden flyter på med nya tärningsslag i bakgrunden hela tiden. Om du inte pausar och ger nya order så kommer dina gubbar fortsätta med den syssla som du senast sa åt dem att göra.

Karaktären du bygger upp börjar på nivå ett, och det gäller att ge sig ut i världen för att hitta bundsförvanter som är villiga att följa med på resan och ta reda på vilken elak makt som är ute efter dig och varför. Det här är ett relativt avskalat spel: berättelsen kommer inte vinna några litterära priser, grafiken skapades för 15 år sedan och spelsystemet saknar allt det där som gör att frustrationen nuförtiden är mycket lägre, på gott och ont. Dessutom är grafiken lite för plottrig och liten på iPad-skärmen. Spelet funkar bättre om du skärmdubblar det på en tv med Apple TV, men det kanske är en smaksak.


Som tur är kan du pausa mitt i en strid och omgruppera, ge nya order till dina karaktärer eller kanske byta utrustning.

Baldur's Gate är dessutom svårt. Det innebär att du kommer att dö och ladda in ett sparat spel, om och om igen. Särskilt de första timmarna när dina karaktärer är hopplöst svaga inför allt utom de klenaste av dussinfiender kommer du att se laddningsskärmen nästan lika mycket som själva spelet. Ett exempel som kan vara främmande för den som är van vid moderna spel är att om du spelar på den normala svårighetsgraden kan du råka ut för saker som att dina gubbar som du lagt ner en massa möda på dör permanent. Inga trollformler för att återuppliva dem hjälper så det är bara att ladda ett sparat spel och försöka igen. Som tur är finns lite olika svårighetsgrader så du som är nybörjare bör välja den lättaste där sådana irritationsmoment är borta (även om det så klart även påverkar utmaningen).

Dessutom måste du ta till dig ett inte helt övertydligt spelsystem där man till exempel vill ha så hög styrka och så många hälsopoäng som möjligt, men samtidigt ha så låg rustningspoäng (ac) och träffpoäng (thac0) som du kan nå. Vi rekommenderar att du spelar igenom instruktionsdelen innan du ger dig i kast med själva äventyret.


Beroende på vad du svarar kan du styra dialogerna och få olika mycket information.

Alla spel som i grunden är musstyrda borde ju rent intuitivt funka bra på paddans pekskärm och så är det för det mesta i Baldur's Gate. Dock finns vissa tillfällen då ett finger helt enkelt är för trubbigt och du trycker fel. Det kan vara när du ska plocka upp fallna fienders utrustning och måste stå på exakt rätt ställe för att grejerna ska dyka upp och får trycka fyra-fem gånger för att hamna rätt. Det kan också vara när du ska välja svarsalternativ i dialoger och väljer fel med ödesdigra konsekvenser.


På vissa ställen är iPad-versionen nästan onödigt trogen originalet. "Keyboard scroll speed"? Eh, va?

Särskilt denna första utgåva av Baldur’s Gate är inte för alla. Om du minns spelet med glädje eller verkligen gillar siffror och hög svårighetsgrad så föreslår vi att du provar. Om du varit nyfiken på Baldur’s Gate så föreslår vi att du väntar på att del två släpps, som på många punkter var ett mycket bättre spel. Och om det här låter oerhört tråkigt och frustrerande så kommer det förmodligen också vara det. Notera även att Baldur's Gate kommer att äta upp 1,8 gigabyte av utrymmet i din padda.

Fakta om Baldur's Gate: Enhanced Edition
Pris: 75 kr
Version: 1.0.2007
Plattform: iPad (testat), OS X och Windows
Länk: http://mw24.se/1sl
Betyg