- MacWorld:

Baldur's Gate - klassiker nu på iPad

Av

Av +

Om du minns Baldur’s Gate-serien och den tanken väcker något positivt inom dig så har vi en glad nyhet. Spelet har släppts i en uppdaterad version till Mac och PC som tar hänsyn till moderna datorer med större skärmar, och vi kan äntligen spela rollspelet på iPad.

Spelet som släpptes 1998 var lite av en nytändning för rollspel från västerländska utvecklare, en marknad där de japanska utvecklarna plockat allt mer mark även i väst. Men samtidigt som det är en trogen översättning av ett riktigt rollspel med papper, pennor och tärningar så är det också just det som gör det otillgängligt för många spelare.

Spelsystemet är Advanced Dungeons & Dragons av andra utgåvan men det i grunden turbaserade regelsystemet har dolts bakom ett realtidssystem där tiden flyter på med nya tärningsslag i bakgrunden hela tiden. Om du inte pausar och ger nya order så kommer dina gubbar fortsätta med den syssla som du senast sa åt dem att göra.

Karaktären du bygger upp börjar på nivå ett, och det gäller att ge sig ut i världen för att hitta bundsförvanter som är villiga att följa med på resan och ta reda på vilken elak makt som är ute efter dig och varför. Det här är ett relativt avskalat spel: berättelsen kommer inte vinna några litterära priser, grafiken skapades för 15 år sedan och spelsystemet saknar allt det där som gör att frustrationen nuförtiden är mycket lägre, på gott och ont. Dessutom är grafiken lite för plottrig och liten på iPad-skärmen. Spelet funkar bättre om du skärmdubblar det på en tv med Apple TV, men det kanske är en smaksak.


Som tur är kan du pausa mitt i en strid och omgruppera, ge nya order till dina karaktärer eller kanske byta utrustning. 

Baldur's Gate är dessutom svårt. Det innebär att du kommer att dö och ladda in ett sparat spel, om och om igen. Särskilt de första timmarna när dina karaktärer är hopplöst svaga inför allt utom de klenaste av dussinfiender kommer du att se laddningsskärmen nästan lika mycket som själva spelet. Ett exempel som kan vara främmande för den som är van vid moderna spel är att om du spelar på den normala svårighetsgraden kan du råka ut för saker som att dina gubbar som du lagt ner en massa möda på dör permanent. Inga trollformler för att återuppliva dem hjälper så det är bara att ladda ett sparat spel och försöka igen. Som tur är finns lite olika svårighetsgrader så du som är nybörjare bör välja den lättaste där sådana irritationsmoment är borta (även om det så klart även påverkar utmaningen).

Dessutom måste du ta till dig ett inte helt övertydligt spelsystem där man till exempel vill ha så hög styrka och så många hälsopoäng som möjligt, men samtidigt ha så låg rustningspoäng (ac) och träffpoäng (thac0) som du kan nå. Vi rekommenderar att du spelar igenom instruktionsdelen innan du ger dig i kast med själva äventyret.


Beroende på vad du svarar kan du styra dialogerna och få olika mycket information.

Alla spel som i grunden är musstyrda borde ju rent intuitivt funka bra på paddans pekskärm och så är det för det mesta i Baldur's Gate. Dock finns vissa tillfällen då ett finger helt enkelt är för trubbigt och du trycker fel. Det kan vara när du ska plocka upp fallna fienders utrustning och måste stå på exakt rätt ställe för att grejerna ska dyka upp och får trycka fyra-fem gånger för att hamna rätt. Det kan också vara när du ska välja svarsalternativ i dialoger och väljer fel med ödesdigra konsekvenser.


På vissa ställen är iPad-versionen nästan onödigt trogen originalet. "Keyboard scroll speed"? Eh, va?

Särskilt denna första utgåva av Baldur’s Gate är inte för alla. Om du minns spelet med glädje eller verkligen gillar siffror och hög svårighetsgrad så föreslår vi att du provar. Om du varit nyfiken på Baldur’s Gate så föreslår vi att du väntar på att del två släpps, som på många punkter var ett mycket bättre spel. Och om det här låter oerhört tråkigt och frustrerande så kommer det förmodligen också vara det. Notera även att Baldur's Gate kommer att äta upp 1,8 gigabyte av utrymmet i din padda. 

Fakta om Baldur's Gate: Enhanced Edition
Pris: 75 kr
Version: 1.0.2007
Plattform: iPad (testat), OS X och Windows
Länk: http://mw24.se/1sl
Betyg
Sälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

iPhone 6

Förhandsboka iPhone 6 redan i natt


7 funktioner i iOS 8 du inte kände till

iOS 8 kommer idag, och du har säkert sett stora nyheter som förändringarna i kameran och det nya gränssnittet för multitasking. Här är sju mindre kända godbitar.

MacWorld:

  1. Så förbereder du dig för iOS 8

    GUIDE I dag 17 september släpps iOS 8. Följ vår guide till vad du behöver göra innan du uppdaterar.

MacWorld:

  1. Bildspecial: Här är nyheterna i iOS 8

    Nu var det ett tag sedan iOS 8 presenterades, men i dag släpps det. Här kan du se nyheterna i din iPhone eller iPad.


- MacWorld:

Apple kan inte dekryptera iOS 8


- MacWorld:

iWork

Uppdateringar för iWork och iLife


- MacWorld:

Var hittar jag Paint i min Mac?


- MacWorld:

Öppet brev från Tim Cook till användareNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

5 smarta klockor som var före Apple Watch

Därför revolutionerar VTX-system ljudbranschen

Feta spel i tunn förpackning

9 saker som kostar lika mycket som nya Iphone 6- MacWorld:

OS X Mavericks 10.9.5 har släppts


- MacWorld:

iOS 8

Skarp version av iOS 8 har släppts


- MacWorld:

Apple TV

Nytt gränssnitt för Apple TV


- MacWorld:

iOS 8

Apple anpassar sina appar för iOS 8


- MacWorld:

Så känns iPhone 6 och iPhone 6 Plus


- MacWorld:

Utvecklare: "Vänta med iCloud Drive"


- MacWorld:

Då släpps nästa omgång Apple-prylar


- MacWorld:

Guide

Så ska Apple locka kunder till iPhone


- MacWorld:

iCloud

Apple förbättrar säkerheten för iCloud

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple