- MacWorld:

Välkommen till ett riktigt paddparty

Av

Sida 1 / 3
För att du ska hänga med från början: du vet väl vad ett lan-party är? Den enkla beskrivningen är att människor bär med sig sina datorer och träffas under ett och samma tak och kopplar ihop sig i ett nätverk. En gång i tiden, när våra uppkopplingar inte var så snabba, så var det på sådana här tillställningar man verkligen kunde göra saker tillsammans, som att spela och dela med sig av sina alster på hårddiskarna. I begynnelsen fanns det dock inga platta skärmar så det krävdes nästan en extra tågbiljett för att kunna få med sig den gigantiska stationära datorn till lan-partyt.

Nu när iPad gjort sitt segertåg kan det bli ändring på det. När det är paddparty är det bara att ta sin padda under armen och ge sig i väg. På ett paddparty samlar du dina vänner och det enda kravet för att få vara med är att alla har med sig sin iPad. Det här måste jag givetvis testa.

”Oslagbar känsla”
Den första som anländer till mitt första paddparty är datorspelsfantasten Christer Engström, som inte tvekade en sekund att tacka ja till min inbjudan.

– Jag har varit med länge i de här sammanhangen, suttit i dammiga KTH-lokaler och spelat Red Alert i nätverk. Vi använde till och med whiteboardtavlorna i klassrummen för att rita strategier tillsammans. Att träffas och spela samma spel eller helt enkelt bara dela nätverksuppkopplingen tillsammans i ett och samma rum är en oslagbar känsla. Slipper jag dessutom släpa på den stationära datorn och i  stället snabbt och ledigt kan ta min iPad under armen och ändå få samma upplevelse, så varför inte?


Inträdesbiljetten under armen. På väg till paddparty.

Inträdesbiljetten – en iPad
Jag får ihop tre stycken till mitt första paddparty och vi blir fyra inklusive jag själv. Dreamhack leder alltså än så länge. Jakob Vastamäki, min kollega på kontoret, kommer på att vi kanske borde köpa något att äta, för den här typen av datoriserade partyn är ju ofta förknippade med skräpmat och joltcola.

– Köp inga chips eller ostbågar eller något annat flottigt! ryter konstnären Jacob Franzén som precis anlänt. Han vill absolut inte flotta ner sin fina iPad och kommer direkt på en affärsidé att sälja plastfilm i flera lager så att man snabbt kan dra bort det översta om man är mitt inne i ett spel och behöver se bättre snabbt utan att avbryta. Tydligen är det så speedwayförarna gör med sina hjälmvisir när de blir smutsiga och de inte vill förlora tid i tävlingen.


"Ett typiskt paddparty ska vara ljust och fräscht." – Christer Engström

Vilka passar då in på ett paddparty?

– I första hand lär det nog bli en cityvariant av lan-partyt, säger journalisten Jakob Vastamäki, som kommer från den lilla byn Östhammar.

– Jag tror det skulle kunna expandera. Men det kommer nog att dröja några år innan fenomenet når till Östhammar, tillägger han.
Christer Engström håller med och målar upp en bild av att ett typiskt paddparty ska vara ljust och fräscht.

– Helst i helt vita lokaler, säger Christer Engström. Kanske en macchiato serverad i en liten espressokopp. Det är lite hipster över det här och efter ett typiskt paddparty kanske det kommer att finnas spår av surdegssmulor kvar på golvet.

– Kör man via 3g skulle man ju kunna träffas var som helst. Till och med spontant, kanske på ett café eller i skogen, säger Jakob Vastamäki.

Jag får väl erkänna att paddpartyt inte riktigt tagit sin form ännu. Vi vill prova oss fram lite försiktigt och se hur det hela utvecklar sig.


Sida 1 / 3

InnehållsförteckningSälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

Tim Cook

Tim Cook deltar i ny teknikkonferens


- MacWorld:

Apple A8

De tillverkar Apples A8-processor


- MacWorld:

Smart miniskrivare för iPhone-foton- MacWorld:

Spännande förändringar på MacWorld


- MacWorld:

Hur dela filer mellan Mac och Windows?Nyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

9 saker som kostar lika mycket som nya Iphone 6

5 smarta klockor som var före Apple Watch

5 system för smarta hem – del 1 av 3

Feta spel i tunn förpackning- MacWorld:

NBA-spelare stal från Apple


- MacWorld:

Kamerorna i iPhone 6 och 6 Plus testade


- MacWorld:

Apple släpper iCloud Drive för Windows


- MacWorld:

Varför funkar inte webbappen?


- MacWorld:

Tim Cook öppnade dörrarna till iPhone 6


- MacWorld:

Healthkit

Därför dröjer hälsoapparna för iOS 8


- MacWorld:

Så många har uppdaterat till iOS 8


- MacWorld:

Paket

Utvecklare tillåts sälja appar i paket


- MacWorld:

Distributionsnätverk

Apple minskar sitt beroende av Akamai

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple