Kikar du i bin-katalogerna på din uppgraderade maskin kommer du att hitta en del nya kommandon. De flesta är inte särskilt intressanta, men gillar du att skriva skript lär du uppskatta några av dem.

Först ut är caffeinate. Som namnet antyder handlar det om att hålla din Mac vaken. Perfekt om du till exempel inte vill att datorn ska somna mitt i en nedladdning.

Jobba med flaggor
Du har en handfull olika flaggor att jobba med. Men i princip definierar du vad kriteriet för vakenhet är och hur länge du vill att det här ska gälla. För att hålla din maskin och skärm i gång i en timme kör du till exempel caffeinate –d –t 3600. Som du ser räknas tiden i sekunder.

Nästa kommando är pgrep. Det är en kombination av kommandona ps och grep. Om du någon gång jobbat med systemadministration vet du att de ofta används tillsammans. Nu slipper du att skriva ps –ef | grep cupsd | grep -v grep för att hitta det du söker. Kör bara pgrep cupsd så får du sessionsid till skrivarprocessen.

Döda processer
Det nära besläktade pkill tar pgrep ett steg längre. Använd pkill och processen dödas omedelbart. Var därför försiktig när du använder kommandot. Men är du helt klar över vad du gör kan du använda funktionen för att slå ihjäl med samma varma själ som greve Kulneff. Med pkill –U Safari försvinner exempelvis alla uppstartade instanser av webbläsaren.

Nästa funktion är inte heller dum. Om du använder utdelningsmöjligheterna kommer du att uppskatta att det nu enkelt går att sköta dem från terminalen. Du kan skapa – och ta bort – pub­licerade mappar med ett nytt kommando. Väldigt smidigt om du vill öppna upp för vänner under en kort period.

Programmet du använder heter, lämpligt nog, sharing. Eftersom det hanterar såväl afp som smb och ftp finns det en hel del flaggor att leka med. Men du kan också köra rakt av och låta
OS X hantera detaljerna.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning