Till skillnad från iPhone och iPod touch så skapades iPad med skrivandet av längre texter i åtanke. Skärmens storlek, det stora virtuella tangentbordet i landskapsläge, och stödet för externa tangentbord gör iPad till ett naturligt val för den som behöver skriva ibland på resande fot.

För väldigt många betyder det att läsa, redigera och spara Microsoft Word-filer. Även om det inte finns en iPadversion av Word (än, rykten säger att det är på väg) så kan du jobba med filerna om du bara står ut med ett par kompromisser.

Läsa Wordfiler på iPad
Behöver du bara läsa och bläddra i Wordfiler har du det lätt. iOS kan redan förhandsvisa dessa filer så allt du behöver göra är att få in dem i paddan på något sätt. Du kan till exempel skicka de via mejlen, eller använda ett program avsett för att föra över och visa dokument. Air Sharing är ett alternativ, Readdledocs for iPad ett annat, och så finns så klart populära Goodreader for iPad.

Att redigera dokumenten är lite mer problematiskt. Det finns flera bra val men alla har tillkortakommanden och saknar flera funktioner från det riktiga programmet. Så oavsett vilken väg du väljer får du leva med att vissa saker inte går att göra och att viss formatering kan försvinna.

Redigera med Apples Pages
Ett lättanvänt val är Apples Pages för iPad, som kan importera och exportera Wordfiler och har ett kraftfullt och användarvänligt gränssnitt för att skapa och redigera textdokument med layout.

Så länge du kör OS X 10.8 Mountain Lion, har senaste versionen av Pages för Mac och iOS, och har ett iCloud-konto blir det extremt lätt att föra över filerna mellan enheterna, tack vare iClouds dokumentdelningstjänst.

Tyvärr försvinner mycket av formateringen och filattribut när du importerar en Wordfil i Pages. Om du bara vill få in texten och nöjer dig med Pages formateringsmöjligheter och inte bryr dig om kommentarer och sånt är Apples program förmodligen det bästa valet, men om det är viktigt att filerna är intakta efter redigeringen bör du titta bland de andra alternativen.

Uppdatering: Ändring i texten om Pages då den alldeles nyligen fått stöd för att spåra ändringar i Word-filer.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning