För de flesta musiklyssnare har gratislurarna som följer med olika Appleprodukter aldrig varit ett alternativ. Att lägga en femhundring eller mer på separata lurar ger en radikal ljudförbättring.

Lyssnar man i sin iPhone är det även smidigt att ha handsfree. De senaste åren har vi därför kunnat se allt fler in ear-hörlurar med inbyggd mikrofon och sladdfjärr. Vi har testat sex sådana modeller i det lite högre prissegmentet kring 1 000 kronor eller mer.

De flesta tillverkare gör idag passivt bullerdämpande lurar med gummiflänsar som trycks in i örat som vanliga öronproppar. De sitter bra, men kan bli obekväma under längre lyssning. Flera modeller har numera också platt kabel vilket ger mindre trassel.

En tydlig trend, även bland in-earlurar, är modelurarna. När en iPhone eller iPod finns i var mans hand har statusvärdet i prylarna minskat. Det har gjort designade lurar med hög prislapp till det nya sättet att göra ett statement eller visa att man har pengar. Hit hör också de kändisbrandade lurarna, med Dr Dre som pionjär med sina Beats.

Tung bas på hög volym
Beats Tour Dr Dres samarbete med Monster blev en fantastisk framgång. Nyligen ingick rapmogulen även ett avtal med HTC, vars mobiler nu levereras med Beats-equalizer. Trots sitt höga pris – eller kanske på grund av det – har lurarna blivit våldsamt populära och numera har man även in-ear-modellen Tour i sortimentet.

Vårt testexemplar är vitt men Tour finns även i svart. Det är en snygg lur med silveraccenter och en platt, tunn kabel som är trasselfri och på något vis också lyckas behålla mjukheten ganska väl under kalla vinterdagar. Sladdfjärren är, precis som hos många andra lurar, lite svår att navigera eftersom tangenterna inte är utmärkta med prickar eller något annat.

Ljudet i mikrofonen är väl godkänt och låter som när man talar genom telefonens egen mikrofon, väl så bra som någon annan lur. Eftersom den har gummiflänsar sitter Tour ganska tätt och den dämpar därför en del omgivande ljud vilket gör att man inte behöver höja volymen till max i bullriga miljöer.

Med ett pris på 1 500 kronor är Tour väldigt dyr, men generellt sett lever den inte riktigt upp till sin prislapp. Ljudet är som väntat bastungt och det gör gott på hårdrock eller hiphop. Det låter fläskigt och känns festbetonat. Volym finns det gott om också och Beats inkopplade i en iPod med volymen på max skulle förmodligen spräcka en och annan trumhinna.

Dessvärre blir de basiga kvaliteterna ibland ett problem. Jazz eller klassisk musik fungerar inget vidare och höga, perkussiva ljud som till exempel cymbaler, har en vass och lite ”fräsig” karaktär. De dovare partierna i musiken smälter ofta också samman till ett kompakt basmuller och det går inte att fokuserat lyssna på till exempel en elbassslinga.

Slutsats
Det sammantagna intrycket av Beats är att de antagligen fungerar bra till tung, modern musik men inte så bra till mycket annat. Då flera av de andra modellerna i testet spelar bättre på i stort sett allt, blir det svårt att rekommendera Betas.

Beats Tour

Mer info: http://mw24.se/1sc
Pris: 1 500 kr
Extragrejer: Utbytbara silikonflänsar, förvaringsask

  • Trasselfri sladd
  • Bra rockljud
  • Bra passform

  • Dyr
  • Vasst ljud i vissa lägen
  • Basen ofta överdriven

Betyg:

Fakta

Hörlurarna testades med ett brett urval musik, däribland John Coltrane, Iron Maiden och Snoop Dogg, samtliga spår i okomprimerat, cd-upplöst format, uppspelade på en iPod classic respektive iPod classic med Griffin line-adapter och en PA2V2 hörlursförstärkare. Mikrofonerna testades genom att ringa från en iPhone 4S inomhus respektive utomhus, till en fast telefon. Lurarnas passform och komfort är ett genomsnittsbetyg från tre olika testpersoner. Prisuppgifterna är genomsnittspriset, från prisjakt.se.