Försäljningen av iMac toppade förra året och 2014 kommer den endast att står för två procent av Apples totala omsättning, det förutspår analytiker i en ny rapport.

Allt-i-ett-datorn iMac introducerades 1998 som en ersättare till Apples Macintosh som lanserades 1984. 2004 släppte Apple en ny modell av iMac där alla komponenter var inbäddade bakom bildskärmen, en formgivning den har än i dag.

Apple återkomst på datormarknaden spåras ofta tillbaka till den första modellen av iMac som släpptes 1998. Det var också den första modellen Steve Jobs lanserade sedan han kom tillbaka till företaget 1997.

Trots det har iMac alltid hamnat i skuggan av Apples bärbara Macbook-modeller som sålt långt bättre. Under de senaste fyra kvartalen har Apples bärbara laptops sålt tre gånger så mycket som iMac.

Ett av skälen till det kan vara den långa tid det tagit för Apple att uppdatera iMac. En nu modell släpptes i maj 2011, sedan tog det ända till oktober i år innan den släpptes med uppdaterade specifikationer. 72 procent längre tid än det tidigare genomsnittet.

Trots att nya iMac lanserades i oktober har Apples dragits med leveransproblem som sträckte sig ända till slutet av november, något som kommer att påverka försäljningen under det fjärde kvartalet. Enligt analytiker på Wall Street kommer det även påverka de kommande kvartalen.

Brian White på analysföretaget Topeka Capital Markets förutspår att Apple endast kommer att sälja drygt en miljon skrivbordsdatorer under det fjärde kvartalet. Det skulle betyda 31 procent färre sålda enheter jämfört med samma period i fjol.

iMac står för en majoritet av Apples skrivbordsdatorer. Mac mini och Mac pro står för en relativt liten volym.

Även Brian Marshall på analysföretaget ISI förutspår dalande försäljning av iMac under det fjärde kvartalet och tror att den totala försäljningen av skrivbordsdatorer kommer att minska med 29 procent.

Och situationen ser inte ut att bli bättre.

I slutet av 2013 tror de båda analytikerna att endast en av fyra sålda datorer kommer att vara en skrivbordsdator. Det betyder att Apple endast kommer att sälja mindre än en miljon skrivbords datorer per kvartal under de närmaste två åren, enligt de båda analytikerna.

Samtidigt förutspår de att försäljningen av Apples bärbara datorer kommer att öka tvåsiffrigt varje kvartal fram till 2014. Något som i slutändan betyder att om Apple inte hade Macbooks skulle företagets datorverksamhet i stort sett vara obefintlig.

IDG News