2013 ska Apple äntligen släppa en riktig uppdatering av Mac Pro, den dyraste och kraftfullaste Macen, som på senare år varit så pinsamt underutvecklad att många proffs som egentligen vill arbeta med Mac har tvingats köpa pc när de behövde en ny maskin.

Nyligen meddelade Apples vd Tim Cook att företaget ska investera 100 miljoner dollar i en fabrik i USA för att tillverka en av sina Macmodeller i hemlandet, och Fortune har kommit fram till att Mac Pro förmodligen är den utvalda produkten.

Detta är inte en ren gissning utan baseras på ganska noggranna beräkningar:

  • Enligt en ekonom på Michigan Manufacturing Technology Center kan en fabrik med en investering kring 100 miljoner dollar anställa cirka 200 personer och tillverka omkring en miljon enheter om året.
  • Förra året såldes 18 miljoner Macar, varav 4,6 miljoner var stationära och resten bärbara. Bara Mac Pro och Mac mini säljer färre än en miljon enheter om året.
  • Mac Pro är Apples tyngsta dator – tyngre och större innebär högre transportkostnader, vilket gör tillverkning i USA förhållandevis billigare.
  • Datorn är även företagets dyraste, och det är mycket lättare för kunder att smälta en höjning med ett par tusenlappar om datorn från början kostar över 20 000 kronor. För en Macbook air som kostar 10 000 vore det en mycket större prishöjning.
  • Mac Pro är dessutom den Mac som är lättast att montera och göra ändringar i, vilket är viktigt eftersom det saknar duktiga industriarbetare i USA. Tim Cook har flera gånger påpekat att kostnaden bara är en liten del av orsaken till att Apple tillverkas sina produkter i Kina och kompetens är en större.