- Computer Sweden:

Apple ska tillverka Mac i USA

Av |

Apple planerar att tillverka vissa av sina Mac-datorer enbart i USA, säger vd Tim Cook, i en intervju med nyhetskanalen NBC News.

– Vi har arbetat under flera år med att utföra mer i USA, säger Tim Cook i en av de första intervjuerna sedan han tog över som Apple-vd.

I intervjun avslöjar Apples vd att minst en Mac-modell ska tillverkas enbart i USA nästa år. Men han avslöjar inte vilken modell det handlar om utan säger att användarna får vänta och se.

Sedan tidigare har flera av Apples modeller visat sig vara uppmärkta på ett sätt som tyder på att de åtminstone till viss del har monterats i USA. Nu vill Apple gå betydligt längre och investera i tillverkningskapacitet, framför allt via lokala partner.

I en intervju med Businessweek som publiceras samtidigt uppger Cook att Apple ska investera minst 100 miljoner dollar, motsvarande cirka drygt 660 miljoner kronor, i Mac-tillverkning i USA.

– Det betyder inte att Apple ska göra allt själva, men vi kommer att arbeta med personal involverad och vi kommer att investera våra pengar, säger han till Businessweek.

Nyligen avslöjade Apples taiwanesiska elektronikleverantör Foxconn, som bland annat tillverkar Iphone, Ipod och Ipad att företaget ser över möjligheterna att etablera sig i USA. Cook uttalar sig dock inte om vilka partner som Apple avser att samarbeta med. Men den negativa publiciteten kring Foxconns dåliga arbetsförhållanden i Kina är ett växande problem för Apple. Foxconn har mer än 1,2 miljoner anställda och tillverkar även för andra leverantörer, exempelvis Sony.

Att Apple håller fast vid Foxconn handlar inte så mycket om priset, utan även om kompetensen, säger Cook under intervjuen med NBC News.

Cook säger också att han vill att fler jobb ska flytta till USA, men vill inte avslöja var Mac-modellerna ska tillverkas. Totalt säger Cook att Apple har skapat fler än 600 000 jobb i USA. Arbetstillfällen har skapat inom forskning och utveckling, liksom inom distributionsnätet. Sedan tidigare har Apple också datacenter i flera delstater.

Vill du få koll på senaste nytt direkt i din inbox? Registrera dig här för CS nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8


 


- MacWorld:

Foton sägs visa stora iPhone 6


- MacWorld:

iPhone 6

iPhone 6 kan få högre upplösning


- MacWorld:

Tim Cook

Dubai får världens största Apple Store


- MacWorld:

Parallels släpper Desktop 10


- MacWorld:

Hur kan vi begränsa barnens internettid?


- MacWorld:

Foto sägs visa monterad iPhone 6Nyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Sommarens 10 bästa teknikprylar

Så sparar du pengar när internet inte används

Bygg prestanda – spara pengar

Så enkelt reparerar du din Iphone själv- MacWorld:

Spara Youtube-filmer till iPad och Mac


- MacWorld:

Apple uppdaterar proffsvideoprogram


- MacWorld:

Tim Cook

Rykteskoll: Apples alla nyheter i höst- MacWorld:

iOS 8

"Skarp version av iOS 8 är nära"


- MacWorld:

Att återuppväcka en död iPhone


- MacWorld:

OS X Mavericks

Ny betaversion av OS X 10.9.5 släppt


- MacWorld:

Varför visas inte avi-filer i Överblick?


- MacWorld:

Intrång kan ligga bakom ny Apple-policy

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8