Av någon outgrundlig anledning har de flesta människor utanför Sverige valt att inte lära sig svenska. Det blir ett problem när du ska kommunicera över gränserna. Men om Mohammed inte vill komma till berget, får du helt enkelt knuffa på Kebnekaise och lära dig andra språk.

Det kan kännas som en tuff utmaning. Men faktum är att det är påvisbart bra för hjärnan att lära sig ett nytt språk. Så du får flera positiva effekter. Dessutom är det inte längre lika svårt att komma i gång som det en gång var.

Tack vare interaktiv mjukvara kan du nämligen lära dig på ett snabbare och roligare sätt än tidigare. Mycket tack vare bra program till din dator och dina iEnheter.

Rosetta Stone – känsla för språk
Det finns en lång rad olika program att välja mellan. Största namnet i branschen är Rosetta Stone. En stor anledning till detta är att de med framgång använt sin metod i över 20 år.

Programmet, som i grund och botten är webbaserat, visar dig bilder och läser texter för dig. Du får ingen översättning, utan får gissa dig till betydelsen. Det kan låta knepigt, men genom repetition listar du snart ut såväl glosor som strukturen på språket.

Till exempel kan du se texten och höra orden una mujer. På bilderna ser du en man och en kvinna. Du pekar ut vilken bild det är som stämmer överens med orden. Givetvis blir det snabbt svårare och du får gå tillbaka och repetera för att hänga med.

Det är väldigt lätt att komma in i ett nytt språk, höra hur det uttalas och få en känsla för det i allmänhet. Efter bara minuter kan du avgöra om det är kvinnan, mannen eller barnet som beställer fisken.

Men Rosetta Stones metod har fått hel del kritik. Det som belackarna framför allt slår ner på är att du lär dig allting genom fraser. Du får ingen riktig förklaring till hur språket fungerar. Därför blir det svårt för dig att till exempel förstå hur verb böjs.

Å andra sidan har hjärnan en märklig förmåga att snappa upp mönster. Även om du inte riktigt vet varför du böjer vissa ord på ett visst sätt kommer du att göra rätt. Hur många har egentligen grundförståelse för hur deras eget modersmål är uppbyggt?

Öva ljud i Innovative Language
Innovative Language är mer traditionellt. Har du någon gång läst språk i skolan kommer du att känna igen dig. De har en mer lös dialog där de presenterar ett scenario, till exempel ett restaurangbesök. Meningarna repeteras sedan många gånger.

Till skillnad från Rosetta Stone får du förklaringar till hur språket hänger ihop. Bland annat får du reda på hur verb böjs och hur du skiljer på maskulina och feminina substantiv i de språk där det är relevant.

Allting återkommer flera gånger och de pekar på en handfull olika exempel. Du får i regel höra både själva orden och hur de används i en mening. I textform får du ännu lite mer information.


Om du tycker om ljudbaserad träning kan Innovative Language passa. Deras utbildning påminner mest om prat­radio. Programdelen är i princip bara ren text.

Utöver språkhjälpen får du lite kulturella restips. Men det är inga avancerade grejer du får dig till livs. I regel handlar det om allmänna förslag och rekommendationer som du kan läsa på Wikipedia.

Tyvärr använder Innovative Language inte datorn fullt ut. I princip är det en ljudbok med texten i ett program. Du får inga övningar och inspelningarna du gör rättas av dig själv. Dessutom är kurserna mer än lovligt hejiga och enbart på engelska.

Den fullständiga avsaknaden av interaktiva hjälpmedel gör detta till ett oerhört tråkigt verktyg. Att de dessutom fullständigt hoppar över viktiga komponenter är obegripligt. För grundkursen i ryska förväntas du till exempel kunna läsa kyrilliska tecken.