Minishadow – rensa dina skärmdumpar
Den inbyggda funktionen för att ta skärmdumpar i OS X är kanon. Håll ner skift-cmd-4 för att få fram ett hårkors. Tryck på mellanslag och du kan välja vilket fönster du vill avbilda.

Problemet är att du får med Apples snygga fönsterskugga på bilderna, kanon när du jobbar i operativsystemet, men inte lika bra när du ska visa något på din webbplats.

Minishadow är ett program som plockar bort eller minskar skuggan. Gillar du effekten lägger applikationen till den.

Version: 1.5
Mer info: http://mw24.se/1ez
Pris: 15 kr

Font picker – en fontfest
Att hitta rätt typsnitt för ändamålet är inte alltid enkelt. Av alla hundra- eller tusentals varianter på din dator ska du välja ut ett enda. En tuff uppgift även för veteraner.

Med Font picker blir arbetet lite lättare. Det visar helt enkelt upp en inmatad text med alla typsnitt du har i systemet. Du får en tydlig överblick över alla dina olika valmöjligheter.

De du inte vill ha kan du enkelt klicka bort. Listan som blir kvar kan du skjuta ut till en pdf. Ett enkelt program som ger mycket de få gånger du behöver det.

Version: 1.2
Mer info: http://mw24.se/1f2
Pris: 38 kr

Flickery – ta Flicker till skrivbordet
Det var några år sedan Yahoos fototjänst Flickr hade sin storhetstid. Men den finns fortfarande kvar och många gillar den. Inte minst eftersom du har obegränsat med lagringsutrymme.

Problemet är att tjänsten inte uppdaterats mycket de senaste åren och gränssnittet är allt annat än modernt. Mycket tyder på att det är ändringar på gång när Yahoo fått nytt, produktfokuserat ledarskap.
Vill du inte vänta på det kan du ladda hem det fristående programmet Flickery. Med det blir tjänsten väldigt mycket bättre. I stället för ett trubbigt webbgränssnitt kan du göra allting i ett anpassad klientprogram. Det blir enklare och går väldigt mycket snabbare.

Mjukvaran påminner en del om iPhoto. Du kan organisera dina bilder söka i din bildbank. När du hittat rätt foton kan du titta på dem direkt i Flickery.

Om du mest använder Flickr för att kika på andra bilder är programmet inte till mycket hjälp.

Version: 1.9.31
Mer info: http://mw24.se/1f1
Pris: 95 kr

Imageoptim – krymp dina bilder
Om du driver en webbplats vill du inte att dina användare ska behöva vänta på att bilderna laddas ner. Det finns mängder av olika trick för att bearbeta filer så att de ska bli så små som möjligt utan att tappa för mycket i kvalitet.

Men något du kanske inte tänker på är att det finns en del metadata med i dina foton. Många gånger behövs inte till exempel färgprofiler och kommentarer. Det gäller både png, jpeg och gif.

För att plocka bort onödigt skrot kan du köra ett tiotal olika småprogram på dina filer. Eller använda Imageoptim. Den hanterar alla de andra programmen åt dig under ytan. Du behöver bara dra in alla dina bilder i programfönstret. Tryck på en knapp och du krymper ner bilderna. Helt utan förlora kvalitet. Du får dessutom reda på hur mycket du sparar.

Även bilder som sparats ner för webben i Photoshop krymper. Ibland med så mycket som ett dussin procent. För mindre välhanterade filer kan den siffran öka rejält.

Version: 1.4.0
Mer info: http://mw24.se/1f4
Pris: 0 kr

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning