Winamp – 90-talsmusik
För ett dussintal år sedan fanns en musikspelare som fullständigt dominerade marknaden. Winamp.

I en tid före både iPod och iTunes var folk som
tokiga i den lättviktiga applikationen. Inte så underligt när Real Player var huvudkonkurrenten.

I takt med att Apple tog över den digitala musikbranschen marginaliserades Winamp. Men applikationen har alltid hängt med. Faktum är att den faktiskt är ganska bra.

Om du av någon anledning tröttnat på iTunes kan du testa Winamp i stället. Det kan låta osannolikt, men framför allt Androidägare kommer att gilla den trådlösa synkningen.

Du kan importera allting från ditt gamla program och bara köra vidare. Upplägget påminner mycket om det du hittar i Apples program. Men här har du möjligheten att själv hantera dina filer på disken.

Version: 0.9
Mer info: http://mw24.se/1f8
Pris: 0 kr

Mplayerx – minimalistisk filmvisning
Apples ovilja att skicka med ordentligt med codecar till Quicktime Player har gjort att nära nog alla Macanvändare söker efter alternativ när det är filmdags. De allra flesta landar på videospelaren Vlc. Men i bakgrunden har en utmanare länge försökt få uppmärksamhet.

Det är Mplayerx den heter. Precis som konkurrenten kostar programmet ingenting. Och precis som konkurrenten klarar det av nästan varje filformat på planeten. Men i motsats till Vlc slipper du det nya, lite klumpiga gränssnittet. Här är det fortfarande minimalism som gäller. Och knapparna är placerade på rätt ställe.

Trots det finns de viktiga funktionerna under ytan. Du kan till exempel kontrollera programmet med gester eller Apples fjärrkontroll. Har du flera avsnitt i en katalog fattar Mplayerx hur de hänger ihop och visar dem i rätt ordning. Skulle de råka vara textade hanteras det också automatiskt.

Version: 1.0.16
Mer info: http://mw24.se/1fa
Pris: 0 kr

Handbrake – full fart med handbroms
Att slussa filer mellan datorer, telefoner och surfplattor har blivit lättare på senare tid. Bärbara enheter är numera så kraftfulla att de kan avkoda nära nog vilket videoformat som helst.

Det betyder inte att det är en god idé att fylla telefonen med filmer på flera gigabyte styck. Förutom att det tar tid är det jobbigare för processorn av hantera filen, vilket påverkar batteriet.

Då är det bättre att konvertera videosekvensen så att den passar den mottagande enheten. Med Handbrake blir det löjligt enkelt. I alla fall när du vant dig vid det hemska gränssnittet.

Tjusningen med Handbrake, förutom priset, är att den har fördefinierade inställningar för många enheter. Har du en Apple TV eller en iPhone är det bara att kryssa för respektive enhet och köra.
Programmet är inte jättesnabbt. Men det gäller nära nog alla andra alternativ också. Lyckligtvis kan du ladda upp kön med mängder av filer och låta datorn jobba över natten.

Version: 0.9.8
Mer info: http://mw24.se/yr
Pris: 0 kr

Soundconverter – samla din samling
Om du genom åren samlat på dig musik från alla möjliga håll har du säkert en uppsjö av olika format i katalogerna. Vill du standardisera din samling ska du kika på Soundconverter.

Som namnet antyder omvandlar det en ljudfil från ett format till ett annat. Det finns stöd för bulkkörningar också. Bara välj vad du vill att resultatet ska bli och släpp hela din musikmapp på programmet. Det lär ta en stund, men räknat per sång är hastigheten riktigt bra.

Du kan utgå från att programmet klarar av i princip allting du har. Det finns stöd för över 100 olika format; flera av dem väldigt obskyra. I de flesta fall kan Soundconverter både läsa och skriva formaten. Men det finns ett fåtal undantag där det bara fungerar med det ena eller andra.

Ett något större problem är att du inte kan skicka in filer med drm. Det är inte mycket av ett problem i dag, lyckligtvis. Men har du något liggande från förr blir det tyvärr strul.

Version: 20120123.0
Mer info: www.dekorte.com
Pris: 75 kr

Trackmaster – ljuv musik ur plattan
Om du gärna vill ha en midikontroller men varken har pengar eller plats för ny hårdvara kanske du kan komma undan billigt och enkelt. I alla fall om du har en bärbar Mac eller en extern, magisk trackpad.

Trackmaster heter detta fyndiga lilla program. Det tolkar helt enkelt dina rörelser på plattan som om det vore en midi-enhet. Du kan endera köra helt fritt eller plocka fram tio tangenter att spela på. Allt du gör visas i en liten ruta på skärmen.

Programmet fungerar givetvis ihop med dina vanliga musikapplikationer. Det här är bara ett tillägg på toppen och gör ingen musik i sig självt. Att koppla enheten till det du vill styra är enkelt. Det finns en inbyggd inlärningsfunktion.

Det är också enkelt att slå av eller på funktionen, vilket är bra med tanke på att den tar över styrplattan. Med ett finger på plattan trycker du bara på escapeknappen för att det ska bli som vanligt igen.

Version: 2.1.0
Mer info: http://mw24.se/1f9
Pris: 15 kr

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning