iPad har blivit populär bland många användargrupper. En kanske något otippad sådan är konstnärer och grafiker som tack vare kluriga utvecklare som tagit fasta på den precisa pekskärmen och sedan tänkt till ordentligt har en plattform som duger inte bara för enkla skisser utan till exempel för omslagsillustrationen på The New Yorker.

För mer precision än en fingerspets kan du köpa en stylus med konduktiv spets för rita med, men många av de bästa apparna använder penslar och en styv stylus ger inte alls samma känsla. Det gör visserligen inte heller stylusen till Wacoms ritplattor, men dessa har ännu mer precision och tryckkänslighet.

Det finns flera tryckkänsliga stylus att köpa till iPad som använder till exempel Bluetooth för att kommunicera med paddan, men den som vill få maximal känsla i sitt skapande kan nu istället satsa på en helt vanlig pensel – ja, med riktiga hår alltså.

Artist Hardware har tagit fram en konduktiv målarpensel som alltså kan användas för att bokstavligt talat pensla på iPadskärmen. Sensu kallas den, och använder speciella syntetiska hårstrån som utvecklats i Japan för att användas för kosmetika – genom att leda en lätt ström genom penseln när den rör vid hud frigörs mikroskopiska partiklar lättare.

Resultatet är att penseln fungerar som ditt finger på iPadskärmen – varje strå förmedlar beröring och du får alltså formen av en pensel, känslan av en pensel men enkelheten av att bara använda iPad som vanligt. Inga batterier eller specialanpassade appar krävs.

Sensu kostar cirka 270 kronor plus internationellt porto och säljs via Thinkgeek och Jet Pens.