Teknikbloggen Technologizer har publicerat vad som troligtvis är de äldsta bevarade fotografierna av Apples allra första datormodell. Bilderna är tagna av ingen mindre än Paul Terrell, mannen som 1975 startade den legendariska datorbutiken Byte Shop i Mountain View, Kalifornien.

En sommardag 1976 fick Terrell besök av två unga herrar vid namn Steve Jobs och Steve Wozniak, med sig hade de en dator som kallades för Apple-1. Terrell imponerades av vad han såg och lade en beställning på 50 enheter. För detta skulle Jobs och Wozniak erhålla 25 000 dollar i kontanter.

Datorerna levererades i juli 1976. Priset sattes till 666,66 dollar, vilket innebar att Terrell tjänade 166,66 dollar för varje enhet som såldes. Allt som allt tillverkades 200 exemplar innan datorn ersattes av Apple II, en modell som i sin tur sålde i närmare sex miljoner exemplar under sin livstid.


Apple-1 var från början ett gör-det-själv-kit. Terrell bad emellertid Jobs och Wozniak att sätta ihop fullt fungerande datorer så att de kunde säljas till vanligt folk.

I juni såldes ett fullt fungerande exemplar av Apple-1 för 374 500 dollar (motsvarande 2,5 miljoner kronor) på auktionsfirman Sotheby’s i New York.

För mer information och fler bilder hänvisar vi till den externa länken nedan.