Mest läst just nu

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Analytiker oroas av Apple-aktiens ras

P/E 12.39

2012-11-12 12:19

Vid 547.06 dollar per aktie ligger P/E på 12,39, väldigt attraktivt jämfört med många andra teknikbolag.

Produktionsproblemen för iPhone 5 borde lösas inom kort, iTV ligger i pipeline, nya butiker öppnas ständigt och snart är det jul. Detta samtidigt som folket tillslut börjat tröttna på miniskärmar och bäbisgränssnittet i totalitära iOS som blir allt svårare att jailbreaka, och därför köper Samsungs mobiler i en mycket högre utsträckning än förr.

Köpläge ?

Desplow

P/E 12.39

2012-11-12 13:14

Jag bara väntar på att någon Gordon Gekko skall köpa in så stor bit att denne kan göra en jätteutdelning och sedan stycka upp Apple och sälja ut det.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

P/E 12.39

2012-11-12 13:55

Apple har skrivna regler mot hostile takeovers i sina bolagsstadgar, så det kan bli svårt.

Totte_A

P/E 12.39

2012-11-12 17:41

Med nog många aktier är det lätt att ändra på.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

P/E 12.39

2012-11-12 18:19

Vill du att det ska hända?

Eftersom du utifrån tidigare kommentarer verkar Apple-kritisk antar jag att du gillar Android eller Windows Phone. Dessa är två mycket bra operativsystem, men de hade inte varit lika bra utan konkurrens från Apple.

Om Apple sönderfaller finns det en risk att konkurrensen kommer att minska, och då kanske även utvecklingen kommer att gå långsammare.

E795

P/E 12.39

2012-11-12 18:41

Så fort inkråmet är värt mer än aktiekapitalet brukar det hända.
Imho är det snart i det läget.

Det var så jag menade med "Jag bara väntar"

Jag skrev inte "Jag ser fram mot" eller "Jag bävar inför" utan ett neutralt "Jag bara väntar"


Det var btw länge sedan jag avfärdade IOS som en konkurrent till Android.
Android har fn ingen riktig konkurrent.
Jag hoppas att Jolla kommer att bli en.
IOS kan göra en del saker som Android kan och för vissa duger det.
Men WP8 kan göra samma saker som IOS och där är konkurrensen knivskarp.

Lite som att jämföra Nintendo 3DS och andra inlåsta spelkonsoller med en handdator

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

P/E 12.39

2012-11-12 19:26

"Det var btw länge sedan jag avfärdade IOS som en konkurrent till Android.Android har fn ingen riktig konkurrent."

Jag tänker inte ge mig in i någon "new form of enlightened online discussion" eller använda "the following expressions: Wintard, I-Fag, Fanderoid" utan vill bara säga att vilken som är konkurrent eller inte avgör köparen, utifrån dennes behov. Den kanske inte har konkurrenter för dina behov, men dock för andras. Du kanske menar "konkurrent utifrån mina behov" men utan det senare läses det lätt som ett kategoriskt påstående och blir troll mat för I-Fags och Wintards likaså.

F.ö. för min del ser jag inte alls WP8 som någon som "kan göra samma sak som IOS". Tvärt om. Tänket och GUIt är helt annat. Jag tror faktiskt att WP8 kommer att bli stor succé bland äldre som vill tydliga och lättåtkomliga funktioner samt unga som mest använder sin telefon till a fejsa, twittra och messa. Jag tycker MS har gjort ett kanonjobb.

Jag har inte hört talas om Jolla, men ska googla det.

Edit: nu har jag kollat. Ok, en vidarutveckling av meego. Kan kanske bli något för "power users", men jag tror WP8 vinner på användarvänlighet.

Hare bra. Nu ska jag ut o leka. :)

Putte Fnasker

P/E 12.39

2012-11-13 01:36

Trevligt och nyanserat inlägg som bemöter en känd fanatiker på ett sakligt sätt. Inte helt vanligt bland dessa rader och jag lyfter på hatten.

kaffe-koko

P/E 12.39

2012-11-13 13:19

Tack för din kommentar, kaffe-koko,

Jag upplever Anakin som mer nyanserad än han ger uttryck för. Han har för vana att komma med inlägg som ter sig kategoriska, men efter några välriktade frågor brukar en mer fullständig förklaring komma som visar att han faktiskt är både väldigt intelligent och genomtänkt. Jag håller inte alltid med honom, men respekterar hans analys, när den väl kommer fram, och ibland har jag lärt mig något nytt genom att läsa hans förklaringar. Jag tror att han skulle kunna bespara sig mycket svaromålstid om han från början förklarar tydligt vad han menar, snarare än de ibland väldigt ofullständiga utsagor han ofta gör som förstakommentar (vilket är orsaken till min kommentar ovan).
Men vem vet, kanske han roas av att kasta ut lite trollmat och ser om någon nappar, för att sedan kunna köra över personen med välformulerade argument? :) Alla måste ha någon hobby och detta kanske är hans? Jag vet inte. Eller så är det så att han helt enkelt glömmer att folk inte har direkttillgång till hans hjärna med följden att han glömmer fraser som "för mina behov" eller "enligt min åsikt" trots att han menar så, eller glömmer att alla har inte samma IQ eller kunskap som han varför han måste bifoga sin analys till sina utsagor. Eller så slarvar han för att han är så upptagen med så många trådar och vill bara skriva det han anser vara det essentiella, för att senare inse att ytterligare förklaringar behövs som svar på kommentarer han får. Jag vet inte. Men jag har kommit att uppskatt honom och finner att han är nog den enda här som jag mycket gärna skulle vilja träffa i verkligheten över en kopp kaffe eller ett par öl och ha diskussioner om allt från datorer till filosofi med. Även om vi skulle råka i luven på varandra, så tror jag ett sådant möte skulle kunna vara givande och utvecklande, i vart fall för mig (och egoist som jag är, bryr jag mig inte om han blir uttråkad, så länge som jag finner det stimmulerande :D )
(Anakin, om du anser dig missrepresenterad i mina tankar ovan, får du mycket gärna rätta mig.)

Hursomhelst, för att tala generellt om min hållning i dessa trådar, finner jag alltid att rationella frågor och kommentarer leder antingen till att de som trollar avslöjas genom att de inte lyckas komma med relevanta svar - varför jag sedan kan ignorera dem - eller att diskussionen övergår till ett rationellt utbyte av information och tankar, från vilken jag kan lära mig något.

PS: ifall du undrar om mina engelska citat, så kommer de från en rolig "instruktionsvideo" om trollning som jag vet Anakin känner till, så det kan ses som lite "internt utbyte av humor".

Putte Fnasker

P/E 12.39

2012-11-15 09:27

¿Que?

Juan_

P/E 12.39

2012-11-12 22:35

Snart kommer mobilen ersätta våra kreditkort i allt större utsträckning, och jag tror att system vars namn låter som en könssjukdom och som dessutom bär mer smittor än en hora i Bangkok lätt kan möte problem när folks plånböcker ska läggas i denna smitthärd.

YesSirICanBoogie

P/E 12.39

2012-11-12 19:10

Det som händer är en automatisk "issue" av defensive shares, vilket gör uppköpet direkt olönsamt eftersom dessa shares kontrolleras av företaget.

Totte_A

P/E 12.39

2012-11-12 14:56

Jag kan inte se vad för positivt syfte ett sådant scenario skulle ha.
Du får gärna förklara.

Putte Fnasker

P/E 12.39

2012-11-12 17:34

Jag tänkte ett troligt scenario.
Hur önskvärt det är lägger jag inga värderingar i.
Rent krasst är det bra för aktieägare som vill göra en rejäl vinst på kort tid.
Det finns inget självändamål med att behålla Apple som det är ur ett aktieägarperspektiv.

När aktien rasar finns möjligheten att det sammanlagda aktievärdet är värt mindre än pengarna i Apples kassakista + värdet av Itunes store + värdet av Appstore.

Då kommer Gordon Gekko och gör ett klipp.
Med nog många aktier kan han ändra stadgarna i bolagsordning och göra som han själv vill.
Det räcker med en enda ordentlig aktieutdelning så är kassakistan tom.

Jag vet inte riktigt var gränsen går men det är många miljarder i Apples kassakista som lockar.

Itunes store och Appstore har ordentliga inkomster och borde vara värda en hel del som separata bolag.
Mobile Devices gör ju även de strålande vinster med Iphone och Ipad och borde vara värt en hel del som separat bolag.
Dessa separata bolag torde få en aktiekurs som överstiger dagens aktievärde
Kvar blir ett tömt Apple som säljer Mac.
Gordon Gekko skrattar hela vägen till banken.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

P/E 12.39

2012-11-12 17:59

Tack för förklaringen.Jag missförstod öppningen "Jag bara väntar på" till att betyda att det var ett scenario du såg fram emot. Men du förstår jag din tanke.
Visst, för kvarvarande aktieägarna vore det möjligtvis ekonomiskt gynnsamt, men å andra sidan ser jag inget positivt i att på så sätt gynna dem som faktiskt inte satsat pengar eller arbete eller talang i företaget, utan endast dem som köpt aktier i hopp om en framtida försäljningsvinst, på ren spekulation. Det skulle endast ytterligare förstärka satsningen på den spekulativa produktionslösa ekonomin som redan skadat oss så många gånger.

Föresten, Gordon Gekko har bytt namn. Numera heter han Mitt Romney. :)
Hare gott.

Putte Fnasker

P/E 12.39

2012-11-12 18:47

Förklara: varför borde ett styckat Apple få högre värdering när kärnan i verksamheten är det ekosystem som Apple byggt upp.

#100

P/E 12.39

2012-11-12 19:07

Därför att livet inte är rättvist.
Därför kan aktiekursen falla så långt att inkråmet är värt mer än vad aktierna är värderade till.
Det har hänt i andra bolag förr och det kommer att hända igen.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

P/E 12.39

2012-11-12 19:27

Det var inte det jag frågade - jag frågade varför du tror att ett avstyckat Applebolag skulle ha högre värde på börsen när en Apples stora styrka ligger i tjänsteutbudets symbios.

#100

P/E 12.39

2012-11-12 23:32

Jag tror snarare att du inte fattar mekanismerna.
Orkar inte köra grundkurs ekonomi nu

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

P/E 12.39

2012-11-13 06:03

Jag bad inte om en grundkurs, jag bad dig förklara vad du baserar följande på

"Dessa separata bolag torde få en aktiekurs som överstiger dagens aktievärde"

#100

P/E 12.39

2012-11-12 20:59

Du vet inte vad du pratar om din über-tönt. Att Apple tas över och styckas upp är ungefär lika sannolikt som att Microsoft blir uppköpta av Linus Thorvalds med hans blygsamma privata sparkapital.

messerschmitt

P/E 12.39

2012-11-12 22:35

Putte Fnasker

P/E 12.39

2012-11-12 23:34

Finns det en vinst i att göra det kommer det att hända.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Analytiker?

2012-11-12 12:23

Jag förvånas att analytiker oroas av en aktie som bygger på förväntningar och inte på verkligheten.

Philip P

Analytiker?

2012-11-12 12:28

Nu handlar dock all aktiehandel om investeringar av framtida förväntningar.

Neptune

Analytiker?

2012-11-12 13:04

Gör inte alla aktier det?

GoflorpOSX

Analytiker?

2012-11-12 13:17

Nej, de flesta har bättre kontakt med verkligheten.

whatevér.....

Analytiker?

2012-11-12 13:22

Du menar att det saknas förväntningar. Låter inte som någon större bra investering. Om nu P/E är 12.39 som Desplow skrev ovan så ser du som verklighetsfrånvarande?

Neptune

Analytiker?

2012-11-12 13:38

När analytikerna säger sitt skakar börsen.

Schäfern - http://www.piratpartiet.se

Analytiker?

2012-11-12 16:52

Nej.

Det ursprungliga nyttan med aktier är att man skall kunna ta in kapital till en verksamhet. Räntan på detta kapital beror på hur stor utdelningen blir, dvs i normala fall hur bra företaget går. Nackdelen med aktier för den som utfärdar dom är att med aktierna följer även en ägandedel, så ju mer externt kapital man tar in desto mindre blir huvudägarens kontroll över företaget. För att råda bot på detta finns s k B- och C-aktier som kan ha neråt en tusendels rösträtt mot A-aktier.

Att sedan ha en gemensam marknad för handel av aktier har gjort det möjligt för fler investerare och därmed göra det lättare att ta in kapital till företag. Det "gamla" sättet att handla med aktier är att man helt enkelt hittar köpare och säljare utanför någon marknad. Men själva marknadshandeln har sedan blivit en egen produkt som egentligen inte har något med aktiebolagets reella verksamhet att göra. Om ingen tror på ett företags framtid så rasar aktien, men det påverkar egentligen inte själva bolaget (bortsett från ev belåning av egna aktier) utan ligger helt utanför de verksamheten.

Med andra ord, börsvärdet är enbart ett fiktivt värde på om samtliga aktier i ett företag skulle säljas vid en given tidpunkt till ett givet pris och motsvarar över huvud taget inte ett bolags bokföringsmässiga värde. Men i praktiken är det så att om de som äger ett bolag vill sälja aktierna samtidigt så beror det på samma orsak som att det då inte längre finns någon köpare som är beredd att köpa aktierna till detta pris, varvid "börsvärdet" går ner. Teoretiskt skulle aktier kunna leva sitt eget liv utan någon koppling till ett bolag, men det skulle troligen vara olagligt.

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Analytiker?

2012-11-12 17:26

Det är inte för inte att en gammal kund, en hedgefund i London också ägde några av Englands största betting siter. :)
Verksamheterna är snarlika.

Neptune

Tappat dominansen

2012-11-12 13:20

Eftersom Apple inte kom med några direkta nyheter förutom små finjusteringar och uppdateringar, där slutresultatet är att man knappt hänger med konkurrenterna så ligger i praktiken Apples framtida vinster hos lojaliteten hos kunderna.

Dessutom kan man se tydligare att konkurrenter och underleverantörer samt säljarleden knorrar och vill ha mer utav kakan, vilket i längden kommer att bli svårt för Apple att stå emot.

Så det är helt logiskt att aktien sjunker. Hur mycket är dock en annan femma.

incus

Tappat dominansen

2012-11-12 13:41

Apple har dessutom varit kraftigt övervärderat, det finns ju en orsak till att dom stoppat på sig den där kassan.

Trikks

Tappat dominansen

2012-11-13 01:42

Hmm .. vet inte vilken verklighet du lever i.

kaffe-koko

Pisstävling

2012-11-12 15:15

"Dessutom är Apple fortfarande mer värt än Microsoft och Google ihop."

Personligen förstår jag inte riktigt detta påpekande. För mig låter det mest som en tävling om vem kan pissa längst.

Jag kan på något plan förstå om man påpekar företagets vinst, men även där är det i sammanhanget mest en pisstävling. Men aktievärdet säger faktiskt ingenting om företagets välmående eller substans, utan i princip endast om vad folk tror att dom kan tjäna på att köpa aktien nu och sälja den om något år. Aktiehandeln lever så att säga fritt från företaget som sådant och har ingen faktisk koppling till företaget. Speciellt då man som Apple undviker att ge aktieutdelning.

Hur stor är utdelningen till aktieägarna/aktie för respektive bolag över åren? DET skulle ha någon substans i en jämförelse mellan vad aktierna faktiskt är värda i sig. Men så tittar man bara på aktier för långsiktig investering, där man köper aktier för aktieutelningen och inte dess eventuella prisändring.

Putte Fnasker

Pisstävling

2012-11-12 19:37

Det är för att folk inte fattar att ett börsvärde enbart är ett fiktivt värde som egentligen inte existerar mer än för belåning, handel och beskattning. Men det är ett tacksamt sätt att göra jämförelser när man vill bevisa något som inte finns...

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Pisstävling

2012-11-12 19:51

:)
Helt rätt.

Synd bara att så stor del av vår ekonomi hänger nu på aktie"värde".

Putte Fnasker

Inte oväntat

2012-11-12 15:17

Nu börjar väl nedgången som vi har väntat på. Despoten är borta, det är rörigt i toppen, det kommer inga nya grejor, Apple är inte exklusivt längre och konkurrenternas prylar är bättre och billigare.

Jag är ingen vän av Microsoft heller, men Surface är något betydligt mer innovaitvt än Apple har presterat på länge.

Johan Ovonback

Inte oväntat

2012-11-12 15:50

"Surface är något betydligt med innovaitvt än Apple har presterat på länge."

Du menar att 32GB som lämnar ca. 16GB till användaren, sämre batteritid, dyrt tangentbordsfodral, sämre upplösning och en vikt med fodral som ligger väldigt nära en MBA. En platta som är helt hopplös att använda i porträttläge.
Ja det låter verkligen innovativt. Är det någon som är förvånad över att självaste Monkeyboy går ut och säger att försäljningen av Surface varit ljummen?

Men i sann MS anda så skall vi vänt på Surface Pro. Den där visan har vi hör från MS 1000ggr. förut, vänta på nästa ver. av Windows då skall saker fungera.....

http://gizmodo.com/5959725/steve-ballmer-surface-sales-are-modest-but-wait-for-surface-pro

Prontor

Inte oväntat

2012-11-12 17:40

Varför är äppelkramare så pigga på att ta upp hårdvaruspecar när iPrylarna är lite bättre men påpekar att hårdvaran inte spelar någon som helst roll utan det är upplevelsen när en konkurrent har bättre prylar?

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Inte oväntat

2012-11-12 18:24

För att bittra haters inte har en susning om vad form, funktion och upplevelse är och det var vad det jag skrev om. Fattar man inte det så kan man alltid ru*ka till specar. Ingen slår er på fingrarna där.
Själv kunde jag inte bry mig mindre.

Prontor

Inte oväntat

2012-11-12 18:50

Så ibland är du en bitter hater som egentligen skiter i form, funktion och upplevelse och masturberar till specar.

För vad jag fattat så är det trots allt en del som skiter fullständigt i inlåsningarna, begränsningarna samt den mediokra hårdvaran och verkligen uppskattar upplevelsen WP8 ger.

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Inte oväntat

2012-11-12 21:04

Nej, för att vara en bitter hater krävs att man häckar dag ut och dag in på forum och kommenterar saker man inte äger, använder eller tänker köpa. Du kan inte anklaga mig för det ;)

Inlåsning som att det inte finns Flash eller obefintligt ekosystem av prylar till iPhone och iPad. Känns verkligen tufft. För det är ju så mycket bättre att vara produkten som säljs ;)

Förresten är det inte lite ironiskt att av alla producenter av androidnallar som finns så är det bara samsung som går med vinst, vad innebär det på sikt? Det tragiska är ju att Samsungs framgångar till stor del bygger på ett bra distributionssystem och att man ger operatörerna bättre marginaler än övriga tillverkare. Inom kort är samsung lika spännande som Dell eller HP :) dom är ju redan på god väg med sitt plastsmäck. Men det är väl ett lågt pris att betala när man har specar. Att ru*ka till :)

Prontor

Inte oväntat

2012-11-13 11:42

Sorry, men jag måste säga att det nog är du som verkar vara en rejält bittre hater. Fattar inte ens vad du menar, låter som du säger emot dig själv.

Johan Ovonback

Inte oväntat

2012-11-13 14:17

du fattar inte form & funktion, otippat. Bäst du tar fram en spec. och tar saken i egna händer ;)

Prontor

Inte oväntat

2012-11-12 18:29

Ärligt talat håller jag faktiskt med. På sista tiden har specs blivit viktigare för Apple-anhängarna.

Sedan finns det Apple användare som är nöjda och inte bryr sig (jag inkluderad)

E795

Inte oväntat

2012-11-12 19:02

Det finns många som är nöjda och det är inget fel på det.
Kunde bara inte hålla mig från att påpeka för en tvättäkta Mac-iBan hur de beter sig.
:-)

oxymorphone? Undrar en amatörpharmaceut

Sir Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Inte oväntat

2012-11-12 19:35

"Det finns många som är nöjda och det är inget fel på det."

Nej Anakin: det är lata moderata användare som är stora problemet. De måste väckas till strid för den enda rätta plattformen: den JAG använder. :D

i-vändare i världen: förenen eder!
(ur Karl Mac: det macoholistiska manifestet)

Putte Fnasker

Inte oväntat

2012-11-12 20:47

Det handlar om vad man kan göra, inte hur många megabyte som står till buds. Men det borde ju du som Applefanatiker redan känna till ...

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Inte oväntat

2012-11-12 22:55

Men om jag köper en 32GB version för jag vill ha PLATS till många saker i den...

Och sedan märker att jag har hälten ledigt?

Klart man blir sur.

men nästa version blir säkert bättre.....så säger ju han den nervöst flabbande buffeln jämt.

GoflorpOSX

Inte oväntat

2012-11-13 01:01

Surheten ligger nog i betraktarens egen hjärna. Om det är minnesutrymmet som är det avgörande för vad man skaffar för platta så är ju valet väldigt enkelt, eller hur, så vad är egentligen problemet?

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Inte oväntat

2012-11-13 09:35

Du menar att om man köper en platta med 32GB och öppnar ur förpackningen så har man bara hälften kvar till egna, böcker, tidningar, filmer, bilder och musik. Så är det inget problem. Du kan ha en poäng, det finns ju inte mycket att ladda hem och köra till surface förutom office, så 16GB kvar borde räcka för alla :)

Prontor

Inte oväntat

2012-11-13 11:46

Plugga i ett SD-kort förr 99.50 så får du nog plats med en hel del. Den möjligheten finns väl inte en i en iPad?

Johan Ovonback

Inte oväntat

2012-11-13 11:38

Jag såg en demo och prylen känns mer innovativ och genomtänk än någon padda på gjort på länge, särkilt från Apple som bara kommit med en Mini (Wow!). Det inbyggda skärmstödet och tangentbordet är två saker som gör att den faktiskt bli praktiskt användbar även på jobbet, och inte bara en fånig konsumentpryl.

Spelar ingen roll att den på någon punkt inte är lika bra som en iPad. Det finns en rad paddor som har mycket bättre prestanda än en iPad, så vaför inte jämöra med dem?

Inte för att det har med saken att göra, men vad är det för fel på att släppa en produkt och sedan en uppföljare med bättre prestanda? Apples strategi bygger ju på det. Ett nytt nummer i produktnamnet och folk blir till sig i brallan även om förbättringrna är marginella.

Johan Ovonback

Inte oväntat

2012-11-13 13:30

Det är så oerhört mycket tvärsäkra påståenden om Apples kreativa död helt plötsligt. Inget nytt, inga innovationer, rörigt i toppen osv.

Macintosh (1984)
iMac (1998)
iPod (2001)
iPhone (2007)
iPad (2010)

Typ så ser Apples stora produktlanseringsserie ut (Jag väljer att starta med Macintosh, jag vet att den inte är först). När var och en av dessa produkter lanserats har en uppföljning av de olika produktlinjerna enbart inneburit förfiningar och uppdateringar. Ngt sant revolutionerande sker egentligen aldrig några år in i en produkts livscykel.
Ser man till de årtal de olika produktlinjerna lanserats upptäcker man att de aldrig kommit i en strid ström och som Appleanvändare sedan mitten av 90-talet är jag väldigt van att vänta på saker och ting. Historiskt sett är det inte dags för något riktigt nytt att komma. Och för att vara ett sådant mellanår har Apple levererat stenhårt: Nytt OS X, nytt iOS, ny design på iPhone, dubbla nylanseringar av iPad, en ny modell av iPad, nya (och ganska radikala) modeller av Macbook pro och iMac. Rent företagsmässigt har ett kraftfullt och ganska djärvt beslut tagits kring ledarstrukturen, vilket skall bli spännande att se vad det i framtiden leder till. Detta alltså under det enda år som gått sedan Steve Jobs lämnade oss. Jag kan ärligt talat inte se några tecken på svaghet. Det har helt enkelt gått alldeles för kort tid för att kunna ens spekulera i något sådant, särskilt om man analyserar Apple's historia och sätter det senaste året i det perspektivet. Det är möjligt att senaste tidens upptrappning av lanseringstakten inom industrin tvingar Apple till att ändra på sin traditionella lanseringstakt och modell för förfining inom varje enskild produktkategori..men om något så antyder den nyss lanserade "iPad 4" och omstruktureringen i ledningen att just detta står i fokus. Ståhejet kring "obefintlig innovation", "Apple tappar mark", "Strul i ledningen" osv känns så infernaliskt överdrivet.

sbf

Inte oväntat

2012-11-13 15:27

+1

Jag vill tillägga en sak:
"Det är möjligt att senaste tidens upptrappning av lanseringstakten inom industrin tvingar Apple till att ändra på sin traditionella lanseringstakt och modell för förfining"

Helt rätt. Och obs den som läser att det gäller modell och förfining. Man kan inte krysta fram en helt ny produkt på det sätt som Mac var en ny produkt, iPod och iPhone var nya produkter.
Den produkt jag har väntat länge på och hoppas fortfarande att Apple skulle plocka fram (har aldrig ryktats om, utan är helt mitt eget önskemål utifrån mina behov) är en iCluster: en liten (typ Mac Mini) dedicerad kluster-nod. Jag är övertygad om att en sådan produkt skulle kunna revolutionera tillgången till datorkraft. Man skulle kunna köpa en enda sådan för att hotta upp Logic eller Final Cut eller köpa 4 för att radikalt få ned renderingstiden i Vue de Espri, eller köpa 1000 och ha en egen liten superdator i garderoben på en universitetsinstitution.

Putte Fnasker

Inte oväntat

2012-11-13 15:35

Hur fungerar egentligen Logic node? Det har ju faktiskt funnits ett tag och i början sjöng många dess lov men det känns som det var länge någon ens nämnde dess existens... Men funktionen är väl precis det du beskriver med ditt iCluster-koncept?

sbf

Inte oväntat

2012-11-13 18:52

Helt rätt. Det fungerar så att man kopplar den dator som man kör Logic på till en annan dator som får fungera som kluster-nod. Samma funktion finns för t.ex. Compressor.
Problemet (och antar jag anledningen att ingen använder Logic node) är att kompletta Macar med bra processorer är dyra och det är inte många som har råd att ha flera kompletta Macar, enbart för att kunna klustra vid behov för att få mer flyt i t.ex. en låt som har många processorintensiva pluggar som e.g. Sculpture.
Dessutom tar kompletta datorer mycket plats, något som i vart fall jag inte har. Att köpa ett gäng Mac Mini för att använda som klusternod är pris/prestanda vansinne då processorerna är ganska klena.

Putte Fnasker

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-11-12 16:01


Väntat ras

2012-11-12 19:53

Efter en längre uppgång bör det bli ett ras någonstans, det finns ju ett antal investerare som vill hämta hem uppgången och säljer när aktien gått upp tillräckligt. Det blir vårens produktlanseringar som får avgöra Apples väg. Hösten har väl inte riktigt imponerat eftersom man inte levererat hela vägen, trots flera bra nyheter.

SeppoL

Väntat ras

2012-11-13 02:01

Det handlar om en normalisering, en tillnyktring. F ö så har ett bolags börsvärde ofta väldigt lite att göra med hur bolaget går, det handlar om förväntningar hos "marknadens" aktörer och dessa har gång på gång visat att de varken klarar att ta ansvar för sin verksamhet eller för sina kunders pengar.

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Väntat ras

2012-11-13 11:27

""marknadens" aktörer och dessa har gång på gång visat att de varken klarar att ta ansvar för sin verksamhet eller för sina kunders pengar."

Inget har påstått att fri marknadsekonomi skulle vara utopia. Nyfiken, vad förespråkar du istället för "marknaden"?
Väntar med spänning på svar.

Prontor

Väntat ras

2012-11-13 12:22

Jag förespråkar inget annat än "marknaden" men "marknaden" klarar inte av att vara oreglerad. Den måste ständigt övervakas och regleringsmyndigheterna måste snabbt kunna anpassa sig till både nya aktörer som nya företeelser på "marknaden". Rent skadliga avarter som Hedging, Blankning och andra skulle förbjudas direkt. Dessutom måste det upprättas en barrikad mellan "marknaden" och den riktiga världen så att pengar som skall in till och ut från systemet måste deklareras för korrekt beskattning och reglering. Reglerna för tex utlåning måste ändras så att låntagare inte kan luras in i tveksamma låneformer som tex de amerikanska Subprimelånen.

En sak är säker, dagens situation är ohållbar.

Du GoflorpOSX GordonFlash och 32768 andra gillar detta

Väntat ras

2012-11-13 14:20

Då borde du rimligtvis förespråka AppStore framför Googles motsvarighet. Det är ju bra att någon kontrollerar vad som finns och styr upp.

Prontor

Comments powered by Disqus
Går det att ha flera virtuella operativsystem öppna samtidigt?

MacWorld

Så kör du flera operativsystem samtidigt utan att datorn går på knäna

Apples mystiska bilar

MacWorld

"Apples mystiska bilar skapar Street View-konkurrent"


MacWorld

Steve Wozniak

Steve Wozniak blir vaxfigur på Madame Tussauds


MacWorld

Iphone-försäljningen ökar

Starkt uppåt för Iphone-försäljningen


PC för Alla

Skärmen är svart

Så gör du när datorn startar men skärmen är svart


MacWorld

Google Photos

Google släpper obegränsad fotomolntjänst


MacWorld

Apple Watch

Bilförare fick böter på grund av Apple Watch


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng