Det finns mängder av tillverkare som erbjuder dig stickor med lagringsplats. Det kan vara svårt att hålla reda på vad som skiljer dem åt. Men det finns en sak du kan kika efter om du har en nyare Mac – nämligen stickor med ordentligt stöd för usb 3.

Det har hunnit komma ut en hög olika varianter. En av de mer udda är Lacies Ruggedkey. I grund och botten är det bara ett vanligt minne. Skillnaden är att det är extra robust byggt. Det gör att den klarar lite smällar och tuffare klimat. Certifierat enligt ip-54, om det är något du bryr dig om.

För att klara smällar är minnespinnen instoppad i en cylinderformad gummibit, likt en liten pistol i ett hölster. Det är denna väldigt orange yta som utgör själva råskyddet. Fast även minnet i sig självt känns stabilt. En bra konstruktion, men själva hålet för nyckelringen skulle gärna fått vara lite större.

Tål tuff behandling
Du kanske tycker det är onödigt med extra skydd. Men det är relativt lätt hänt att stickan hamnar under datorn i väskan, ligger på instrumentpanelen i solen eller råkar trilla ner i handfatet. Detta räcker för att många usb-minnen ska ge upp. Visst är det osannolikt, men Murphy lurar alltid runt hörnet.

Fungerar det? Ja, faktiskt. Även efter att den skickats i väg in i väggen på andra sidan rummet och duschats med vatten en stund fungerade den klanderfritt. En billig reklampinne gick däremot omgående sönder av första stöten. Så gummiskyddet ger verkligen extra skydd.

Dessutom är det ett snabbt minne. Usb 3.0 är ett rejält lyft jämfört med föregångaren. Men det är upp till tillverkaren att utnyttja möjligheterna. Enligt specifikationen ska Lacies pinne klara av att köra 150 megabyte per sekund. Det tar strax över sju sekunder att föra över en gigabyte från stickan, så det landar strax under utlovad fart.

Åt andra hållet är enheten avgjort tröttare. Det tar omkring 23 sekunder att föra över en gigabyte, eller strax över 40 megabyte per sekund. Fast sammantaget är resultatet ändå bra. Du kan utan problem köra OS X eller Windows från en sticka utan att det segar för mycket.

Det finns snabbare stickor på marknaden. Flera av dem är till och med billigare. Men Lacies pinne känns stabil. Den kommer inte att gå sönder ens om du råkar sätta dig på den. Något som inte gäller alla konkurrenter.

Är du villig att offra lite fart och några tjugor är detta faktiskt en riktigt bra investering. Visst är det osannolikt att en billigare plastvariant går sönder. Men varför ta risken? Du kan vara helt säker på att det kommer att hända när du som minst vill det.

Fakta: Lacie Ruggedkey

Funktion: Lagring
Version: N/A
Mer info: http://mw24.se/1gs
Pris: 629 kronor för 32 gigabyte

  • Bra skyddad
  • Smart förpackning
  • Hygglig fart

  • Klumpig
  • Långsammare än utlovat
  • Litet nyckelringshål

Betyg: