- MacWorld:

Usb-minne för äventyrare

Av

Det finns mängder av tillverkare som erbjuder dig stickor med lagringsplats. Det kan vara svårt att hålla reda på vad som skiljer dem åt. Men det finns en sak du kan kika efter om du har en nyare Mac – nämligen stickor med ordentligt stöd för usb 3.

Det har hunnit komma ut en hög olika varianter. En av de mer udda är Lacies Ruggedkey. I grund och botten är det bara ett vanligt minne. Skillnaden är att det är extra robust byggt. Det gör att den klarar lite smällar och tuffare klimat. Certifierat enligt ip-54, om det är något du bryr dig om.

För att klara smällar är minnespinnen instoppad i en cylinderformad gummibit, likt en liten pistol i ett hölster. Det är denna väldigt orange yta som utgör själva råskyddet. Fast även minnet i sig självt känns stabilt. En bra konstruktion, men själva hålet för nyckelringen skulle gärna fått vara lite större.

Tål tuff behandling
Du kanske tycker det är onödigt med extra skydd. Men det är relativt lätt hänt att stickan hamnar under datorn i väskan, ligger på instrumentpanelen i solen eller råkar trilla ner i handfatet. Detta räcker för att många usb-minnen ska ge upp. Visst är det osannolikt, men Murphy lurar alltid runt hörnet.

Fungerar det? Ja, faktiskt. Även efter att den skickats i väg in i väggen på andra sidan rummet och duschats med vatten en stund fungerade den klanderfritt. En billig reklampinne gick däremot omgående sönder av första stöten. Så gummiskyddet ger verkligen extra skydd.

Dessutom är det ett snabbt minne. Usb 3.0 är ett rejält lyft jämfört med föregångaren. Men det är upp till tillverkaren att utnyttja möjligheterna. Enligt specifikationen ska Lacies pinne klara av att köra 150 megabyte per sekund. Det tar strax över sju sekunder att föra över en gigabyte från stickan, så det landar strax under utlovad fart.Åt andra hållet är enheten avgjort tröttare. Det tar omkring 23 sekunder att föra över en gigabyte, eller strax över 40 megabyte per sekund. Fast sammantaget är resultatet ändå bra. Du kan utan problem köra OS X eller Windows från en sticka utan att det segar för mycket.

Det finns snabbare stickor på marknaden. Flera av dem är till och med billigare. Men Lacies pinne känns stabil. Den kommer inte att gå sönder ens om du råkar sätta dig på den. Något som inte gäller alla konkurrenter.

Är du villig att offra lite fart och några tjugor är detta faktiskt en riktigt bra investering. Visst är det osannolikt att en billigare plastvariant går sönder. Men varför ta risken? Du kan vara helt säker på att det kommer att hända när du som minst vill det.

Fakta: Lacie Ruggedkey

Funktion: Lagring
Version: N/A
Mer info: http://mw24.se/1gs
Pris: 629 kronor för 32 gigabyte

  • Bra skyddad
  • Smart förpackning
  • Hygglig fart

  • Klumpig
  • Långsammare än utlovat
  • Litet nyckelringshål

Betyg:
Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! Villkor
Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8


 


- MacWorld:

Apple

"Apple borde sprida ut lanseringarna"

Borde Apple sprida ut sina produkter över året?

- MacWorld:

iPhoto

Inget stöd för iPhoto-appen i iOS 8


- MacWorld:

OS X Yosemite

Publik beta av Yosemite har släppts


- MacWorld:

En underhållande kamp mot naturlagarna


- MacWorld:

Domare missnöjd med Apple-förlikning


- MacWorld:

Apple fortsätter expandera i KinaNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Så undviker du batteritorsk i mobilen

Så sparar du pengar när internet inte används

Laddaren som skapar elektricitet med hjälp av vatten och salt

Så enkelt reparerar du din Iphone själv- MacWorld:

iPad

IDC: iPad tappar marknadsandelar


- MacWorld:

Apple

Apple ökar utgifterna för forskning


- MacWorld:

Kan jag tömma papperskorgen selektivt?


- MacWorld:

Apple

Apple stäms av anställda i Kalifornien


- MacWorld:

Apple kan släppa betalsystem i höst


- MacWorld:

"Yosemite släpps i slutet på oktober"


- MacWorld:

OS X Yosemite

Fritt fram att testa OS X Yosemite


- MacWorld:

iPhone

Apple svarar på kritik från forskare


- Computer Sweden:

ipad

Svenska skattepengar för
hundratals miljoner till Apple

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8