Fiinder har länge fått ta stryk för att vara den svagaste länken i OS X. Under åren som gått har Apple valt att inte göra några större förändringar i filhanteraren, trots de många klagomålen från användarna.

Även om Finder kanske inte är den mest funktionsrika komponenten i OS X fyller den sin funktion för de flesta användare. Vill du emellertid ge den lite mer funktionalitet och krydda så finns det en del verktyg att välja på.

Ett av dem är Totalfinder, som till skillnad från många andra verktyg inte ersätter Finder, utan klämmer in flera nya och praktiska funktioner. I många av de andra filhanterarna som finns måste du lära dig ett nytt arbetssätt.

En av de största fördelarna med Totalfinder är att programmet lägger till flikar precis som i din webbläsare. På så sätt kan du enkelt arbeta med en mängd olika mappar i ett och samma fönster. En annan fördel med Totalfinder är att det inte ersätter Finder, så alla kommandon du är van vid fungerar precis som vanligt.

Flikar i Finder
Ett av de stora problemen med Finder är att varje mapp måste öppnas i ett separat fönster, och det blir lätt rörigt på skärmen med många fönster öppna. Det är heller inte alltför enkelt att hitta rätt fönster om du inte använder Exposé eller Mission Control. Med hjälp av Total­finder får du, precis som i webbläsaren, en rad med flikar högst upp i Finder som gör det enkelt att navigera mellan olika mappar på en och samma plats.

Visa allt – även dolda filer
I inställningarna för Totalfinder kan du välja att Finder ska visa alla dolda systemfiler på hårddisken. Det här är inte en funktion som en majoritet av användarna har någon nytta av, inte minst då det finns risk för att saker och ting kan gå fel om du råkar radera en systemfil. För proffs­användare och utvecklare är det dock till stor hjälp att snabbt kunna se alla dolda filer i olika mappar. Ett annat plus är stöd för svenska.

Dubbla fönster sida vid sida
En riktigt praktisk funktion är möjligheten Dual Mode som gör det möjligt att visa två mappar bredvid varandra i samma flik. Allt du behöver göra är att klicka cmd-u i en flik för att vissa ytterligare en mapp till höger. På så sätt kan du enkelt jämföra mappar och kopiera filer mellan olika enheter eller mappar på din Mac. Längst till höger får du samma lista över enheter som finns i standardfönstret till vänster.

Snabb åtkomst med Visor
Visor är en smart funktion som låter dig ange en tangentkombination för att snabbt komma åt Finder. När du trycker tangentkombinationen dyker ett Finderfönster upp nedifrån och tar upp den nedre hälften av skärmen. Du kan ändra på storleken om du inte vill att det ska ta så mycket plats. Trycker du på esc så försvinner Finderfönstret. Du kan även ”klistra fast” Finderfönstret med Visor så att det alltid ligger överst.

Mappar överst i alla fönster
En av de kanske mest irriterande sakerna i Finder är att mappar inte visas högst upp i ett fönster. Och att ställa in så att det alltid fungerar på det sättet är allt annat än enkelt. En liten men väl så uppskattad finess med Totalfinder är därför möjligheten att alltid placera mapparna högst upp i ett fönster och filerna under. Du kan sedan sortera precis som du vill utan att mapparna försvinner från sin position högst upp.

Enkla inställningar
Inställningar för Totalfinder hittar du i en extra flik under inställningarna för Finder. Du kan skräddarsy en rad saker, som exempelvis hur Visor-funktionen ska fungera om du har dubbla bildskärmar. Det finns även inställningar för hur standardfönstret i Finder ska vara utformat när du öppnar det. Programmet är busenkelt att lära sig och du behöver inte lära dig mer än två ynka kortkommandon för att använda det effektivt.

Fakta

Funktion: Filhantering för Finder
Version: 1.4
Mer info: http://mw24.se/140
Pris: 120 kronor (18 dollar). Gratis demoversion finns.