Hur står sig iPad Mini mot den hetaste Androidutmanaren?
För att kunna jämföra hur iPad Mini står sig mot den androidplatta som pekas ut som den största utmanaren har vi även testat Googles egna Nexus 7, tillverkad av Asus. Om vi bortser från att vi hade lite svårt att vänja oss vid placeringen av strömknappen och avsaknaden av en fysisk hemknapp så var det en riktigt trevlig upplevelse. Vår Nexus 7 körde Android version 4.1.2 Jelly Bean, Googles egna rena version av operativsystemet som inte dras med olika teman och anpassningar som vissa tillverkare gör i de androidtelefoner de säljer.

Mycket av den seghet och ryckiga skroll vi tidigare upplevt var borta – även om skrollandet i webbläsaren fortfarande inte flyter på lika bra som iOS. Skillnaderna mellan de bägge operativsystemen finns där och kan vara lite svåra att vänja sig vid början. Men för att inte fastna i en diskussion om vilket som är det bästa operativsystemet, nöjer vi oss med att säga att vi faktiskt gillar Android och den utveckling som skett på den plattformen. Det är en värdig utmanare till vår favorit iOS, och som vi tidigare konstaterat är det dags att Apple lägger i en högre växel och får nästa version av iOS att bli lika revolutionerande igen som det en gång var.

Rond: Skärm
Tittar vi på hårdvaran i Nexus 7 och jämför den med iPad Mini så kan vi börja med att konstatera att Nexus 7 har en mindre skärm, 7 tum jämfört med 7,9 tum i iPad Mini. Samtidigt som skärmen är mindre på Nexus så har den högre upplösning – hela 1280 x 800 pixlar jämfört med 1024 x 768 – och ett annat förhållande (16:10 jämfört med 4:3) då den är betydligt långsmalare. Lägg där till att pixeltätheten är på 216 ppi så förstår ni att saker ser mycket skarpare ut på Nexus 7. Men iPad Mini har lite klarare färger och ljusstarkare skärm. När vi lägger dem sida vid sida så känns Nexus 7 lite dassigare, men det är ganska marginellt.
Vinnare: Nexus 7

Rond: Processor
Tittar vi på insidan så ser det ut som att Nexus 7 även här är en vinnare – i alla fall på pappret. Nexus har en fyrkärnig Nvidia Tegra 3-processor på 1,3 ghz och har 1 gb ram. iPad Mini har en äldre tvåkärnig Apple A5-processor på 1 ghz och har 512 mb ram. Men när vi använder de bägge surfplattorna märker vi ingen större skillnad på dem, de känns väldigt likvärdiga i snabbhet – och ingen av dem känns direkt långsam. Men Nexusen har modernare komponenter.
Vinnare: Nexus 7

Rond: Lagring
När det gäller lagringsutrymme så finns Nexus 7 i två olika storlekar: 16 och 32 gb. iPad Mini finns i 16, 32 och 64 gb. Så där vinner iPad Mini med dubbla lagringsutrymmet – men förstås till ett avsevärt högre pris.
Vinnare: iPad Mini

Rond: Kamera
iPad Mini har som vi nämnt en 5 megapixlar-kamera på baksidan, när vi vänder på Nexusen överraskas vi av att den faktiskt inte har någon kamera. Men det finns en på framsidan och den har samma upplösning som iPad Mini.
Vinnare: iPad Mini

Rond: Uppkoppling
iPad Mini finns i en wifi- och en wifi + 4G-version – tyvärr har ingen svensk operatör i dagsläget stöd för de frekvensband iPad använder sig av. Nexus 7 finns i wifi- och wifi+3G-varianter, 4G saknas helt. Än så länge säljs dessutom inte 3G-varianten av Nexus 7 i Sverige, och det finns inga datum på när det skulle börja ske heller. iPad Mini med 4G ska börja säljas i slutet av november.
Vinnare: iPad Mini

Rond: Batteritid
Även batteritiden ska på pappret vara ungefär samma, Nexus har en timme kortare videouppspelning jämfört med iPad Minins tio timmar. Men när vi testat de bägge plattorna märker vi snabbt att Nexusen drar ut sitt batteri i en sällan skådad takt, något som får oss att misstänka att det är något fel med vårt exemplar. Eller att det är någon installerad app som ställer till det. Vi väljer därför att lita mer på Googles egna uppgifter när vi hör av kollegor som kör Nexus att de får ut motsvarande tider som vi får med iPad Mini. Men videotiden gör ändå att iPad vinner om än med väldigt liten marginal.
Vinnare: iPad Mini.

Rond: Design och byggkvalitet
Design är mycket en smaksak, iPad Mini är ett unibodybygge i ett enda stycke slät aluminium och känns väldigt solid. Nexus å sin sida är ovanligt välbyggd för att vara gjord av plast och har en strukturbaksida som har en lite halvmjuk yta som nästan påminner lite om låtsasläder. iPad är lite större, men samtidigt tunnare och lättare – något som bidrar till att den känns mycket exklusivare.
Vinnare: Oavgjort

Rond: Lightning vs Micro-usb
Apple har valt att byta ut den föråldrade 30-pinskontakten till en ny lightningkontakt. Vi gillar lightningkontakten som har den stora fördelen att det inte spelar någon roll åt vilket håll du sätter in den. Tyvärr finns det än så länge inga billigare alternativ till Apples original-kablar - och efterfrågan är större än utbudet just nu vilket gör att det till och med kan vara svårt att få tag i originalkablar. Nexus å andra sidan kör med standarden micro-usb. Något som gör att du kan använda vilken microusb-laddare eller sladd som helst. Det är mycket billigare att köpa ny kablar och laddare och det är mer sannolikt att du kan hitta någon som har en micro-usbladdare när du fått batteritorsk på din surfplatta. Hur mycket vi än tycker om lightning hade det varit enklare om Apple hade valt att följa en redan existerande standard.
Vinnare: Nexus

Rond: Pris
Prismässigt krossar Nexus 7 iPad Mini. Nexus 7 16 GB kostar ca 2300 kr, nästan 700 kronor billigare än 16GB iPad Mini som kostar 2995 kr. 32 GB-versionen av Nexus finns inte i Sverige ännu men nätbutikerna har satt ett cirkapris som ligger på samma nivå som 16-GB modellen, något som dock återstår att se. 32 GB iPad Mini kostar i sin tur 3795 kr.
Vinnare: Nexus 7

Så vad kan vi då dra för slutsatser av jämförelsen med Nexus 7? Ja, i vår uppställning blir det faktiskt oavgjort mellan Nexus och iPad Mini, men då har vi medvetet valt att inte värdera operativsystemet. Det finns med andra ord definitivt riktigt bra och prisvärda alternativ till iPad Mini om du kan tänka dig att köra Android istället för iOS. Och Apple har gett sig in i ett konkurrenttätt segment med sin iPad Mini, men frågan är om de inte borde vässat den lite rent prestandamässigt innan de försöker slå sig in.