Har du varit med några år kommer du säkert ihåg Quicksilver, ett program som låter dig använda tangentbordet för att snabbt starta program och dokument. Quicksilver har dock dött ut under senare år, mest på grund av att utvecklingen av programmet inte är lika aktiv längre.

Många användare väljer att starta sina program via Spotlight i OS X, men för dem som föredrar mer funktioner finns även det utmärkta programmet Alfred som mer eller mindre tagit över där Quicksilver slutade. Alfred är dock inte ensamt. Ett liknande program som hängt med i många år är Launchbar, som nu släppts i en ny version med stöd för Mountain Lion och en rad nya funktioner.

Launchbar aktiveras med en tangentkombination på samma sätt som Spotlight i OS X och låter dig utföra en uppsjö av saker genom att endast använda tangentbordet. Du kan bland annat starta program, snabbt skriva e-postmeddelanden och utföra sökningar på internet. Du kan även använda programmet för att snabbt kopiera filer och hantera urklipp på ett smart sätt.

Fakta: Launchbar
Funktion: Program­hanterare
Version: 5.3
Mer info: http://mw24.se/1d3
Pris: 196 kronor, gratis demoversion finns.

Snabb aktivering med tangentbordet
Väl installerat aktiverar du Launchbar med hjälp av en tangentkombination. Som standard försöker programmet använda cmd-blanksteg, samma som för Spotlight i OS X. Du kan dock välja en annan tangentkombination om du fortfarande vill använda Spotlight på samma sätt som tidigare. Vi valde att använda ctrl-blanksteg för att aktivera Launchbar. När programmet aktiveras kan du enkelt nå hårddisken med hjälp av pil­tangenterna.

Hoppa ut på webben snabbt
Genom att aktivera Launchbar med din tangentkombination och sedan klicka på punkt (.), visas ett fönster för att skriva in en webbadress. När du skrivit in adressen öppnas webbadressen i din standardwebbläsare. Det här gör att det går mycket snabbt att öppna webbsidor utan att först behöva gå till webbläsaren. Som standard väljer Launchbar webbadresser med ändelsen .com, men i inställningarna kan du ändra det till något annat, exempelvis .se.

Växla mellan program
Klickar du cmd-r efter att ha aktiverat Launchpad visas alla program som körs på din Mac för tillfället. Det här är knappast bättre än cmd-tabb eller Exposé för att växla mellan program, men fördelen är att du snabbt får åtkomst till de respektive programmens undermenyer och kan utföra en rad funktioner i de flesta av dem. Väljer du exempelvis iTunes kan du gå vidare och snabbt söka igenom låtar eller artister.

Manipulera filer snabbt
Genom att först aktivera Launchbar och sedan dra en fil från Finder finns det en rad funktioner att välja mellan. Du kan flytta eller kopiera filen till en annan plats på hårddisken eller skicka den via e-post. Du kan till och med utföra enklare bildbehandlingsfunktioner genom att dra en bildfil till Launchbar och skriva in ett kommando som exempelvis ”resize” eller ”flip”. Bilden ändras och sparas sedan direkt utan vidare kommandon.

Skapa egna kortkommandon
Launchbar bygger på att du aktiverar programmet och sedan skriver in de första orden på exempelvis ett program du vill starta. Det finns även en rad medföljande förkortningar för att utföra olika saker. Programmet är dock inte begränsat till det och du kan enkelt skapa dina egna förkortningar för att utföra en viss sak. Aktivera Launchbar, sök på ett program och tryck sedan alt-cmd-a för att skriva in en ny förkortning.

Skräddarsy efter tycke och smak
En kul finess är att det finns en mängd olika inställningar som låter dig utforma programmet så att det uppför sig precis som du vill att det ska. Du kan exempelvis välja vilka program som ska användas för olika kommandon. Skapar du ett nytt e-postmeddelande vill du kanske inte använda Mail utan något annat program. Även om vi tycker Alfred har ett snyggare gränssnitt erbjuder Launchbar flera riktigt kraftfulla funktioner.