Apples mobila plattform drogs länge med ett rykte om att vara bristfällig när det gällde säkerheten. Sedan dess har man lagt manken till för att produkterna ska leva upp till företagens hårda säkerhetskrav och bli ett reellt alternativ på jobbet. Samtidigt ökar den så kallade ”byod”-trenden (byod utläses ”bring your own device”): de anställda, och särskilt den yngre generationen, vill kunna använda egna datorer, telefoner och läsplattor på jobbet och det ställer helt nya krav på företagen i fråga om support, infrastruktur och säkerhet. Vare sig företaget vill omfamna byod-trenden eller införa iPhone och iPad som ett alternativ till befintliga mobila produkter är den viktigaste frågan för de flesta företag den om produkternas säkerhet.

Så sent som i maj i år släppte Apple ett dokument riktat till företag som beskriver iOS-plattformens upp­byggnad i fråga om säkerhet. Här beskrivs arkitekturen i relativt sakliga ordalag utan att man vare sig slår sig för bröstet eller gör ner konkurrenterna. Flera bedömare, bland annat den amerikanska tekniksajten CNet, tolkar detta som en ökad vilja från Apple att lätta på det hemlighetsmakeri de gjort sig kända för och som verkar vara effektivt för att bygga upp hajp kring deras produkter i medierna, men som samtidigt funkar dåligt när du ska ha en fungerande relation till stora organisationer och företag.


Fredrik Klasén, säkerhetsspecialist på F-Secure.

Enligt Fredrik Klasén, som är säkerhetsspecialist på F-Secure, handlar det om ”first mover advantage”:

– Länge var Blackberry standard för de större företagen, särskilt de som opererar internationellt med bas i USA.

– Det kan vara det som Blackberry byggt på: att man var tidigt ute på marknaden och kunde erbjuda mobiler anpassade till stora företag. Jag kan också tänka mig att de blivit stora i USA på grund av att man där har man väldigt strikta regler för storföretagen, menar han.

Per Hellqvist på Symantec tror snarare att det handlar om att Blackberry gjort det lätt för sig och helt enkelt inte erbjuder så många ”attackytor”.

– Blackberry har en bra säker­hets­historik mycket på grund av att de inte har så många funktioner. De anställda kan i princip kolla mejlen och där har de en krypterad överföring mellan enheten och e-postservern, säger han och fortsätter:


Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

– De flesta andra funktioner, som webbläsare, är i lightversion, de anställda ska inte kunna göra så mycket annat på sin jobbmobil. Ofta är det ju så att de som tillåter flest funktioner och inställningar även är de som tillåter mest skadlig kod. Det gäller ju till exempel Android jämfört med iOS, förklarar Per Hellqvist.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Denna artikel är en del av MacWorlds nya specialsida för dig som jobbar professionellt med iPhone, iPad och Mac. Besök macatwork.idg.se.