Att jailbreaka din Iphone eller Ipad – låsa upp IOS så att du kan installera obehöriga program och göra ändringar i systemet – är en riskabel process som vi inte kan rekommendera förbehållslöst. När Iphone var ny var det ett praktiskt sätt att få ut mer nytta av telefonen, och det fanns än så länge få hot mot användarna så länge de hade ställt in ett säkert root-lösenord.

Nu för tiden finns många fler hot och de allra flesta skadeprogram som drabbat IOS har krävt en jailbreakad enhet.

Om du ändå är sugen på att testa livet utanför Apples murar kan du göra det, och vi visar hur och ger tips om hur du håller dig så säker som möjligt.

Jailbreak

En varning

Förutom att öppna din Iphone eller Ipad för diverse skadeprogram finns andra risker med att jailbreaka. När du installerar appar och systemtillägg från Cydia finns ingen kontroll som på App Store och det är i princip fritt fram för utvecklare att göra vad som helst på din enhet. Så försök hålla dig till program med många recensioner och tips från pålitliga källor. Om något låter för bra för att vara sant är det nog det.

Skillnaden mellan tethered och untethered

Om du läser om olika jailbreaklösningar har du säkert stött på begreppen tethered och untethered. Skillnaden mellan dessa är att tethered kräver att du kör jailbreakprogrammet varje gång du startar om enheten, annars kan den inte starta. Det senare är aktivt tills du installerar en IOS-uppdatering. En jailbreaklösning som kräver en dator vid varje omstart är alltså rätt bökig och mer riskabel.

IOS 9.1 och 9.2 fortfarande låsta – men hopp för 9.3

IOS 9.0 har en fungerande jailbreaklösning, men Apple täppte till buggen den utnyttjade i 9.1 och varken IOS 9.1 eller 9.2 har några kända hål som möjliggör jailbreakning.

Hackaren Luca Todesco har visat en fungerande lösning för IOS 9.2.1 och senare även betaversionen av IOS 9.3, men har även meddelat att han inte planerar att släppa den till allmänheten.

Vi väntar nu på att se om några andra utvecklare som Pangu eller Taig kommer hitta samma bugg eller en annan som gör det möjligt att låsa upp de senaste IOS-versionerna.

Så jailbreakar du IOS 9.0

Om du inte har uppdaterat från IOS 9.0, 9.0.1 eller 9.0.2 kan du fortfarande låsa upp din Iphone eller Ipad, med Pangu 9. Om du köper en helt ny telefon i dag är det i alla fall möjligt att den fortfarande kör IOS 9.0, men det finns inga garantier. Det beror helt förmodligen på när den är tillverkad men vi känner inte till något påligtligt sätt att ta reda på det från kartongen.

Pangu 9 fungerar med alla Iphone-, Ipad- och Ipod Touch-modeller som kan köra IOS 9, och finns för både Windows och OS X. Våra bilder är från pc-versionen eftersom Mac-versionen släpptes vid ett senare tillfälle.

Så här gör du:

1) Gör en färsk backup, med Icloud eller Itunes (eller båda).
2) Ladda ner Pangu 9 härifrån för Mac eller härifrån för Windows
3) Stäng av Hitta min Iphone, touch id och lösenkod. Din enhet måste kunna starta och öppnas utan något lösenord alls.

Pangu 9


4) Kör igång Pangu 9. På Windows måste du högerklicka och välja Kör som administratör.

Kör Pangu 9


5) Anslut din enhet. Tryck på Start när programmet känner igen den.
6) Var beredd på att aktivera flygplansläge. Du får instruktioner på datorn, och behöver inte göra mycket mer än att låsa upp enheten ett par gånger och aktivera flygplansläge.
7) När allt är klart kommer Pangu visa ”Jailbreak completed” och din Iphone eller Ipad bör starta om med Cydia-ikonen på hemskärmen.

Så säkrar du din jailbreakade enhet

När du väl har jailbreakat är det lätt att börja installera systemtillägg och appar till höger och vänster, men innan du sätter igång bör du ta det lite lugnt. Allra först måste du ställa in ett säkert lösenord till root-kontot. Installera Mobileterminal-appen från Cydia. Öppna den och gör följande:

1) Skriv su root och tryck retur.
2) Skriv in standardlösenordet: alpine
3) Skriv in passwd och tryck retur.
4) Fyll i ditt önskade lösenord, tryck retur och bekräfta genom att skriva in det igen. Terminalen visar inte vad du skriver in, så det ser ut som att du inte har skrivit något.

Det finns även ett konto kallat mobile, som också har alpine som standardlösen. Följ samma procedur som ovan för att ändra även det (byt ut root mot mobile i steg 1).

Översättning: Anders Lundberg