I måndags släppte Apple nya Macbook Pro med retina-skärm, och redan samma dag började den säljas och recensionsexemplar delas ut även till tidningar som inte fått en förhandsvisning.

De första mer ingående recensionerna har nu börjat hitta ut på nätet och här är korta sammanfattningar av några av dem.

Dan Ackerman, Cnet

Kallar det både en uppgradering och ett nerköp jämfört med ”vanliga” Macbook Pro. Tunnare och lättare, den fantastiska skärmen och de snabbare kontakterna (usb 3), samt att den har en vanlig hdmi-utgång, gör den enklare och trevligare att använda, medan prislappen svider och avsaknaden av ethernet och optisk enhet kan vara ett hinder för vissa.

David Pogue, New York Times

Tycker också att priset är den nya maskinens akilleshäl. men att den träffar rätt på ett imponerande antal av de punkter han ställer upp för ”den perfekta bärbara datorn” – supersnabb, supertunn, superlätt, superbra batteritid, stort lagringsutrymme, mycket minne, bra ljud, bra tangentbort, supersnygg och en fantastisk skärm. För proffsanvändare ser han datorn som ett självklart köp.

Harry McCracken, Time

McCracken tycker inte att nya Macbook Pro är en dator för alla. Den är för dyr och för många faktiskt för stor – Macbook Air är trots allt betydligt mindre och lättare och fortfarande en väldigt kapabel maskin – men säger samtidigt att den är en viktig del av Macens historia och om inget annat ett tecken på vad framtiden har att erbjuda.

Ross Miller, The Verge

Om du inte nödvändigtvis behöver all kraft i världen tycker Miller att du förmodligen blir nöjdare med en Macbook Air. Att skaffa en ”vanliga” Macbook Pro däremot är inte lika självklart ens för de som tänker med plånboken. Att retina-skärmen i den nya datorn är otrolig håller han också med om, men påpekar sedan snabbt att detta gäller de program som uppdaterats med stöd för hög-ppi-läget. Andra program ser faktiskt sämre ut än på de gamla skärmarna, speciellt de vars text inte renderas med Apples api (Googles Chrome till exempel).

Tim Stevens, Engadget

Bästa Macen någonsin? Det frågar sig Tim Stevens och svaret är inte självklart då han jämför med Macbook Air. Till skillnad från den senare skapar nya Macbook Pro inte en ny kategori av bärbara datorer, utan istället ger den en ny definition till en redan existerande (den superstarka proffsdatorn med ”smakar det så kostar det”-prislapp) och gör att gamla Macbook Pro, inklusive de uppdaterade modellerna, känns gammal och grå. Om du inte föredrar priset och den högre graden av bärbarhet i Macbook Air finns ingen anledning att köpa något annat än retina-modellen av Macbook Pro, anser Stevens.

MacWorlds egen recension av nya Macbook Pro kommer så fort vi fått sätta tänderna i den!