Utvecklare som vill sälja appar till iPhone och iPad har inte direkt något val: Det är App Store som gäller och Apples hårda regler. Även stora företag har råkat ut för appar som inte godkänns eftersom de till exempel tillåter användare att göra betalningar via en extern hemsida.

Förutom Apples egna system för butik-i-appen tillåter företaget bara ett enda sätt för användare att öppna den virtuella plånboken: Donationer. Men det tillåts så klart bara för icke-kommersiella appar, så utvecklare som till exempel velat följa en shareware-modell har fått nöja sig med att ha begränsade funktioner och tillval som kostar pengar, eller en separat gratisversion av betalappar.

Binary Hammer heter utvecklaren av en ny app för att hålla koll på din tid kallad 30/30, och de har kommit på ett nytt sätt att ge användarna en mer flexibel betalningsmodell. Själva appen är gratis och har alla funktioner aktiverade, men sedan kan användare betala så mycket de känner att den är värd via den inbyggda butiken. Tre olika nivåer säljs och gör ingenting annat än ger ”dricks” till utvecklaren (och lite till Apple).

”Bundle of Thanks” kostar 7 kronor, ”Heap of Thanks” 15 kronor och ”Boatload of Thanks” går på 22 kronor.