Hej, och grattis till succén!

Tack!

Hur kom ni på idén?

Vi tre som ligger bakom Instacrt är jag, Ruben Broman och Erik Wåhlström som alla fascineras av både ny och gammal teknik. Vi hade en del gamla kameror och kameradelar liggandes och så kom vi på idén att testa om det gick att bygga ett "riktigt" filter för bilder som kontrast till alla de pålagda varianter som redan fanns. Det här var hösten 2011 när Instagram med sina digitalt pålagda filter började ta fart på allvar och det började som ett experiment en septemberkväll.

Hur fungerar appen?

Du tar bilder med din iPhone som sedan skickas vidare för att visas upp på en 30 år gammal crt-skärm där den blir avfotad av en modern systemkamera. Sedan skickas bilden tillbaka till din iPhone. Proceduren tar oftast inte mer än en halv minut.


Så här ser det ut bakom kulisserna. Bilden du tar med din iPhone skickas till datorn, visas på bildskärmen och fotas av kameran. Sedan hämtas de av datorn och skickas tillbaks till din telefon. I våra tester tar allt detta mindre än 30 sekunder.

Vad ska man använda Instacrt till?

Dels blir bilderna väldigt fina och unika och dels är det en rolig känsla att få sin iPhone-bild avfotograferad "på riktigt". Jag tror att de flesta tycker att själva processen – det omständliga – är det som är roligast med appen.

Vad har ni fått för reaktioner?

Otroligt positiva! Det finns uppenbarligen fler än vi som tycker att hela den här filterhysterin börjar gå till överdrift. Användarna älskar att bilderna skickas över halva jorden till en källare på Södermalm i Stockholm och gillar att vi har fått allt att fungera så smidigt.

Hur många nedladdningar har ni fått?

Det har gjorts tusentals nedladdningar bara de senaste dygnen, många fler än vi hade räknat med. Vi har varit tvungna att köra ett par uppgraderingar av maskinen i takt med att antalet bilder bara har ökat.

Använder du den själv?

Jättemycket. Både appen och själva maskinen har fungerat ungefär på samma sätt sedan i höstas, så vi har redan haft nästan ett halvår på oss att testa och leka.

Planerar ni att utveckla appen framöver?

Absolut, vi har massor med planer. Just nu ligger fokus på att trimma maskinen och iOS-appen, samt att korta ned kötiderna eftersom vi har fått rejält med uppmärksamhet över hela världen.

Fakta: InstaCRT

Plattform: iPhone
Version: 1.0
Pris: 15 kr
Instacrt på App Store


Bilderna får en särskild känsla när de fotas av från den 30 år gamla bildskärmen.