Mest läst just nu

MacWorld

Apples tangentbordspatent
Apple utvecklar tangentbord med multitouch

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Apple sätter stopp för Flattr

Vettigt

2012-05-29 07:58

Kanske lite analt i just det här fallet, men i det långa loppet korrekt och riktigt.

xlc

Problemet är

2012-05-29 08:02

Problemet är att Apple vill ta ut 30% skatt på alla världens transaktioner? Eller vad är anledningen till att det ska gå via SMS eller Safari?

buurd

Problemet är

2012-05-29 08:16

Eller att varje app inte ska uppfinna sitt eget betalsystem och det skapas totalt kaos. Som det är nu så vet du att om något kommer att dras så sker det genom Apple och inte via någon obskyr jag-kan-också-lösning, vilket gör att folk dels litar på det och inte drar sig för att faktiskt prova och använda nya appar. Tror inte att det i första hand är provisionen som är avgörande i det här fallet, mer en fråga om att faktiskt hålla plattformen i gott skick.

h@ppa

Problemet är

2012-05-29 08:22

Fast det är ju ett eget betalsystem. Och det är ok så länge man går via Safari. Kaos?

Coins

Problemet är

2012-05-29 08:26

Om det fanns olika betalsystem i alla appar så skulle det snart bli kaos ja, därför får man hålla sånt till webben/Safari.

h@ppa

Problemet är

2012-05-29 08:43

Vad är det för skilnad på ett eget betalsystem som man kommer åt via en applikation och ett eget betalsystem som man kommer åt via en webläsare?

Ztrobe

Problemet är

2012-05-29 08:56

Skillnaden är att folk ska kunna lita på appar, vad som finns på webben finns det liksom inte en sportslig att reglera.

h@ppa

Problemet är

2012-05-29 09:35

Litar man mer på appen för att man går App -> Safari?

Coins

Problemet är

2012-05-29 09:41

Vad du gör på webben är fortfarande på din egen risk.

Apple har sagt sig kolla säkerheten på alla appar, det är Apple som inte litar på Appmakarna. Har egentligen inget att göra med användarna. Annat än att Apple kan hållas ansvarig om något går fel.

Juan_

Problemet är

2012-05-29 12:57

I detta fall så är det dock så att appen inte i sig överför några pengar eftersom du redan donerat pengarna till Flattr, det enda appen gör är att antyda hur dessa pengar ska fördelas.

Du kan aldrig förlora pengar på appen eller få slut på pengar eftersom varje donation helt enkelt blir mindre desto fler du gör under perioden.

David Mårtensson

Problemet är

2012-05-29 14:03

Isåfall handlar det ju om ett fjärrstyrnings program.

Och då kan de ju göra det till en html5 app som går förbi appstore helt och hållet.

Juan_

Problemet är

2012-05-29 19:37

Tekniskt verkar det vara överflödigt med en kompilerad app. Jag antar att man främst är ute efter exponering och lätt-tillgänglighet? Det är inte omöjligt att de lyckas få med sig Apple så småningom. Reglerna kan mycket väl vara skrivna med avseende på annat och att detta fall var något de inte ens hade klurat ut skulle kunna dyka upp?

Jag är inte säker på att en alternativmarknad för iOS-appar skulle vara så illa. En Apple-kontrollerad App Store och en icke-Apple-kollad. Det finns sådant som tredjepart tillför som inte tillåts. Exempelvis har vi inget bra alternativ till att hantera WiFi. Jag vill se mobilen som en dator med samma fria tyglar som där. Jag kan inte se att ett visst mått av dåliga program skulle vara så problematiskt att hela kategorier måste förbjudas helt. Därmed är den andra hållningen bättre tror jag, ett fullständigt och självsanerat alternativ. Vi använder datorer så och det funkar bra..., nåja genom åren har väl Windows säkerhets-problem varit mycket problematiskt men den tiden verkar ligga bakom oss. Med det menar jag inte att det inte finns några problem men å andra sidan har vi ingen code review av Aples sort som programen i butiken gått igenom. Alltså både Apple-sandrat och ett alternativ skulle vara idealt imho.

John Stalberg

Problemet är

2012-05-30 00:20

håller man sig till html5 appar så kringgår man hela appstore.

Och man kan göra en hel del med sådana appar. De kan även installeras på iphonen med en egen ikon i hemskärmen. De beter sig nästan som native apps.

Jag vet inte hur bra kontakt du får mot hårdvaran. Men tror man kan göra mer än vad många anar.

Juan_

Problemet är

2012-05-29 10:50

Kaoset började i och med att Apple uppfann något så idiotiskt som apparna, så att varje innehållsleverantör blev tungen att utveckla en app till varje telefon-OS.

Utvecklingen var på väg mot generella webbapplikationer som kunder köras på alla klienter, Apple gjorde ett rejält hack i den snygga kurvan och kastade oss tillbak stenåldern då inget var kompatiblet. Man ville åt betalflödet för att kunna stänga in användarna och profitera på betalningarna, det var enda anledning till att apparna föddes.

Som tur är är app-hysterin över, och fler och fler, med SVT i spetsen, delklarerar att de läger ned sin app-utveckling för att lägga alla resurser på webben. Tack och lov!

Johan Ovonback

Problemet är

2012-05-29 11:04

Håller helt med men ser inte hur man kan skylla Apple för det. Det känns vettigt att det finns en plattform för att köra lokala tillämpningar, vad som blev fel var att så många fick för sig att allt behövde en app oavsett vad. Men att det finns appar i sig är praktiskt; finns flera saker som jag inte vill ha på webbem, lösenordshamntering exempelvis.

h@ppa

Problemet är

2012-05-29 18:19

Det är klart att det kan finns plats för ett och annat program på telefonerna, precis som på datorerna. Men den överägande majoriteten av apparna kan man lika gärna köra som en webbapplikation, och om man inte kan det i dag så kommer man att kunna det i morgon.

Johan Ovonback

Problemet är

2012-05-29 11:07

Vad har stoppat dom innan?
Och att android kör appar är också apples fel?

TruB

Problemet är

2012-05-29 18:22

App-hysterin gjorde att alla kände sig tvugna att hoppa på tåget, och Apple var upphov till det problemet. Jag är övertygad om att Goolge hade hittar på något bättre på webben om de inte blivit avbrutna av Apples påhitt. Nu när app-hysterin är över kansk de kan börja forkusera igen.

Johan Ovonback

Problemet är

2012-05-29 14:02

"det var enda anledning till att apparna föddes. "
Skitsnack...

diiz

Problemet är

2012-05-29 18:29

Mästarnas mäatere på konstruktiva kommentarer... Men det är klart att Apple aldrig kan göra del, det känner ju alla till. Eller vad tror du, att Apple ville frälsa världen med Appar, där man som vanligt kontrollerar precis allt från vad som får läggas upp och hur det ska anvädnas till betalflödet. Självklart får ingen app i iStore anvädna någon annan lösning för att ta betalt, det förlorar ju Appel sina 30% på.

Johan Ovonback

Problemet är

2012-05-29 20:11

Appar fanns ju redan på Windows Mobiles tid, att det sen exploderade med AppStore är en annan sak.

Ja, det är väl inte så konstigt att de vill ha kontroll. Precis som Google, Sony, Microsoft, Steam, RIM har kontroll på sina AppStore.

Givetvis är pengar en del i det hela men även för att underlättar för användaren. Att säga att det ENDAST är för pengarnas skull är löjligt.

Jo, du får använda andra lösningar för att ta betalt, det står ju t.o.m i artikeln.

diiz

Problemet är

2012-05-29 17:53

Det vara inte Apple som uppfann det "Appar" utan det kom som en följd av trycket från marknaden att kunna göra egna applikationer.

Sen har en gäng idioter främst inom It branschen lovordat Appar och odlat myten att det finns massor av guld att gräva fram, när det egentligen är som poker, ett fåtal tjänar storkovan medan den stora massan förlorar massor.

Helt klart trevligt om vi får se mer standard på det här området.

Sh0rty2

Problemet är

2012-05-29 18:33

Någon öppen standard kommer inte att se dagens ljus, i all fall inte om Apples får bestämma.

Johan Ovonback

Problemet är

2012-05-29 08:18

Hur menar du att Apple skulle kunna ta ut 30 % skatt på sms och webbsidor via Safari?

KvH

Problemet är

2012-05-29 11:40

det kan de antagligen inte göra... så vad apple försöker göra är att göra det så krångligt så att app-tillverkaren istället väljer att göra det som en "In-App Purchase" - och då tar apple 30%

jobac

Fantastisk idé

2012-05-29 09:54

Längtar tills det kommer donations-knappar till innehållsskaparna på pirate bay!

macjonte

Patetiskt att se

2012-05-29 10:23

hur Apple-anhängare slår knut på sig själva för att motivera Apples monopolistiska beteende och ställning.

Personligen har jag väldigt svårt för dubbelmoral av typen: Det är viktigt med valfrihet och fri konkurrens såvida inte Apple är inblandat, för då leder valfriheten alltid till kaos om inte Apple kontrollerar flödet.

Sammantaget: Nej, det blir inte kaos utan Apples kontroll. Det kallas valfrihet och fri marknad - koncept som tjänat mänsligheten väl sedan de tillkom och började tillämpas.

comicbookguy

Patetiskt att se

2012-05-29 11:12

Det skulle bli som med Android där ingen vill betala för något. Det finns för och nackdelar med det, men att faktiskt kunna lita på hur betalsystemet fungerar ska inte underskattas.

h@ppa

Patetiskt att se

2012-05-29 12:18

Det är mer patetiskt att se alla inlägg av Apple hatar som inte har insikt i hur saker och ting fungerar. Utan öser ur sig galla för sakens skull.

Gillar du inte Apple så låt bli att använda det.
Men låt oss som tycker att det har sitt berättigande och förstår fördelarna använda det.

Naturligtvis har Android och andra OS för smartphones sina för och nackdelar. Men ser inte så mycket gnäll där om betalnings system med mera.

Du verkar mest sur för att du inte programmerat någon egen App och bli rik och framgångsrik på.
Det är den svenska jante-lagen som dyker upp.
- "Har inte jag lyckats ska inte någon annan få det heller..."

Ciao

BlueEyes

Patetiskt att se

2012-05-29 14:04

Eller så är det för användarnas säkerhet. Om du bara har Apples betalsystem så riskerar inte dina kortuppgifter att försvinna iväg till skumma betalsystem.
Med Apples blir det enhetligt och enkelt.

diiz

Patetiskt att se

2012-05-29 17:34

"Om du bara har Apples betalsystem" så stoppar Apple bara 30% av dina pengar i sina fickor...
Otroligt att så många är lika lättlurade som diiz.

chaseonline

Patetiskt att se

2012-05-29 19:33

vissa andra religioner nöjer sig med tionde... här är det tydligen 3 gånger så mycket som gäller... :)

jobac

Patetiskt att se

2012-05-29 20:01

Antingen får du 70% eller så får du 0kr om du inte finns alls på AppStore.

diiz

Patetiskt att se

2012-05-29 14:40

Tja, de lite mer konsekventa Apple-fansen tycker att man ska få välja vilket galler man ska sitta bakom.

Natanael L

Comments powered by Disqus
Meerkat och utmanarna.

MacWorld

Bästa appen för att strömma din video live med Iphone

Apples tangentbordspatent

MacWorld

Apple utvecklar tangentbord med multitouch

MacWorld

OS X Yosemite

Fjärde betaversionen av OS X 10.10.4 är här


MacWorld

TV

Därför dröjer Apples nya tv-tjänst


MacWorld

Indien

Foxconn vill bygga Iphone-fabrik i Indien


M3

mobil tillbehör kamera

9 roliga prylar för dig som plåtar med mobilen


IT24

Jony Ive

Jony Ive befordras - blir Apples designchef


MacWorld

10 tips för att komma igång med Lightroom

10 tips för att komma igång med Lightroom


Sajter om it & teknik

 • CIO Sweden It-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
 • Cloud Magazine Allt om cloud computing.
 • Computer Sweden Dagliga nyheter om it, telekom och affärer.
 • IDG.se De viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
 • Internetworld Allt om affärer på internet.
 • IT i vården Mötet mellan vård och it.
 • IT24 Affärerna och människorna i it-branschen.
 • M3 Sveriges prylsajt
 • MacWorld Allt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
 • PC för Alla Sveriges största och mest lästa datortidning.
 • Säkerhet24 Mötesplatsen för alla it-säkerhetsansvariga i Sverige.
 • TechWorld För it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
 • IT.Branschen Sveriges enda branschtidning för IT-återförsäljare.
 • Pitchbibblan Sveriges startups visar upp sig

Andra områden

 • Anbud24 För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rätt Regler och verktyg för miljöproffs.
 • Miljöaktuellt Hållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng