Eugene Kaspersky, vd för det ryska säkerhetsföretaget Kaspersky Lab, är upprörd över att Apple inte tillåter antivirusprogram för iPhone, iPad och iPod Touch.

- Det här kommer att innebära en katastrof för Apple, säger Kaspersky till brittiska The Register.

Enligt Kaspersky är det bara en tidsfråga innan vi får se skadeprogram för Apples mobila plattform och då står användarna helt utan skydd. Den enda anledningen till att attackerna hittills uteblivit sägs vara att hackarna än så länge varit nöjda med att rikta in sig på Windows, Mac OS X och Android.

Kaspersky är övertygad om att bristen på säkerhetstänk hos Apple kommer leda till att Android får en marknadsandel på minst 80 procent redan 2015.


Kaspersky Mobile Security finns för Android, men än så länge inte för iOS.

Det är långt ifrån första gången som Kaspersky går till hård attack mot just Apple. Så sent som för en månad sedan hävdade ryssen att företaget ligger ”tio år efter Microsoft i säkerhet”, ett uttalande som väckte en hel del uppmärksamhet.

I april var Kaspersky ett par dagar snabbare än Apple med att lansera ett verktyg som tog bort trojanen Flashback. Det visade sig emellertid att Kaspersky Flashfake Removal Tool ställde till med en hel del skada, bland annat fick många användare svårt att logga in på sina datorer efter att ha installerat programmet.

Vill du ha ett antivirusprogram på din iPryl?
Det är inte längre tillåtet att rösta.