Förutsatt att Apple inte ändrar i företagets policy kring support på äldre operativsystem kommer Apple att pensionera OS X 10.6 Snow Leopard efter sommaren.

Sedan tio år tillbaka har Apple traditionellt sett slutat att ge support på ett operativsystem som är två versioner efter den aktuella versionen. Det betyder att företaget antagligen inte längre kommer att släppa några säkerhetsuppdateringar till OS X 10.6 Snow Leopard efter att OS X 10.8 Mountain Lion släppts. Enligt Apple kommer Mountain Lion att släppas någon gång i sommar.

Apple har aldrig uttalat någon officiell policy kring hur länge företaget ger support på sina operativsystem. Enligt mätföretaget Net Applications körs Snow Leopard fortfarande på 41,5 procent av alla Macar. Räknas tidigare versioner av OS X in kommer antalet Macar som inte längre får säkerhetsuppdateringar efter sommaren att uppgå till 48,4 procent.

Enligt vissa säkerhetsexperter är den siffran för hög och Apples supportperiod för kort.

– Apple har varit ganska självbelåtet vad gäller sin inställning till säkerhet, särskilt i jämförelse med företagets största konkurrent, Microsoft. Jämförelsevis tycks Apple göra minimala ansträngningar och sätter sina kunder i riskzonen, säger Robin Stevens, säkerhetsexpert på Oxforduniversitetet.

Andra experter ser inte Apples supportpolicy som det största problemet, utan snarare företagets tystnad när det kommer till säkerhet.

support os x

– Medeltiden för support på Apples operativsystem verkar vara tre år. Det är inte så illa om man jämför hur snabbt hårdvaran avskrivs. Men det stora problemet är att ingen egentligen vet vad som gäller. Apple uppger aldrig någon information om hur länge företaget kommer att ge support på en viss version av OS X, säger Andrew Storms på säkerhetsföretaget Ncircle Security.

John Pescatore på analysföretaget Gartner instämmer. Enligt honom är det inte speciellt företagsvänligt att inte ha en policy för support på OS X.

Apple har inte officiellt uppgett om användare av Snow Leopard kommer att kunna uppgradera till Mountain Lion, men den senaste betaversionen av Mountain Lion kan uppgraderas från Snow Leopard.

IDG News