Skapa en mediadator

Tevebänken är en naturlig ändhållplats för en Mac som har blivit till åren. Vi berättar vad du behöver tänka på och hur du kommer i  gång med Plex.

Hur kopplar jag datorn till teven?
Ta reda på anslutningsmöjligheterna för ljud och video i datorn, teven och ditt ljudsystem. Dessa varierar beroende på enheternas ålder, sök på nätet om du känner dig osäker. En annan metod är att fotografera ut- och ingångarna och fråga i din butik efter de sladdar och adaptrar du behöver.

Kan min Mac spela högupplöst video?
Det beror på hur gammal den är. För videouppspelning i 720p rekommenderar Apple att följande minimikrav uppfylls: 1,8 GHz-processor, RAM 256 MB, grafikkort 64 MB. För att den ska kunna köra 1080p, det vill säga full HD, krävs minst följande: Dual 2,0 GHz PowerMac G5-processor, RAM 512 MB, grafikkort 128 MB.

Plex fungerar inte med min OS X-version.
Plex, som vi tipsar om nedan, kräver OS X 10.5 Leopard eller senare för att fungera. Om du har en äldre version av OS X finns dock andra alternativ för att spela upp mediafiler. Den populära och kostnadsfria spelaren VLC finns i versioner som fungerar hela vägen till 10.1, laddas ned från http://mw24.se/ze.

I MacWorlds stora guide till det totala Apple-hemmet finns massor av nyttig information som hjälper dig att få ut det mesta av Macen som mediadator. Du hittar guiden på http://mw24.se/zf.

Kom i gång med Plex

Har din gamla Mac OS X 10.5 Leopard eller senare så är Plex ett strålande alternativ. Plex klarar video, musik och bilder och har stöd för en hel del strömmande material.

Ladda ner Plex från http://mw24.se/x0. Ange vid installationen rätt mappar för filmer och musik så att Plex kan hitta dem. Plex frågar även om du vill aktivera några tilläggsprogram för strömmande material. Välj de du tycker känns spännande.

När du är klar med dina val kommer Plex att börja synkronisera de angivna mapparna till biblioteket. Det kan ta en stund (beroende på antalet filer), men du kan börja använda programmet medan processen pågår.

Du märker snabbt att gränssnittet i Plex inte är byggt för att styras med en datormus. Har du en iPhone eller iPad är det enklast att ladda ned Plex-appen och använda iOS-prylen som fjärrkontroll, men även trådlösa tangentbord och Apple Remote fungerar fint.

Det är allt! Nu behöver du bara ansluta datorn till teven. Kom ihåg att programmet har massor av funktioner för att strömma filerna mellan olika datorer och enheter. Spana in MacWorld-guiden på http://mw24.se/zf om du vill veta mer.

Dedikerad Windows-burk

Sugen på en dator som är dedikerad till de där omskrivna indie-spelen som aldrig släpps till Mac? Eller behöver du kanske köra ett Windows-exklusivt program till jobbet? Då kan det vara läge att låta den gamla Macen leva ut sina sista år med ett nytt operativsy­stem under huven.

Om du har OS X 10.5 Leopard (eller senare) i din Mac har du också Boot Camp inbyggt i datorn. Det betyder att du kan köra Windows XP eller Windows Vista (Windows 7 kräver OS X 10.6 eller senare) på datorn parallellt med Mac OS X.

Partitionen för det nya operativsystemet fixar du enkelt genom att följa instruktionerna i verktygsprogrammet Boot Camp-assistent. Tänk bara på att Windows inte ingår i Boot Camp.

För att skapa en Windows-dator måste du därför inhandla en kopia av operativsystemet. Om du har lite tålamod (och en dator med OS X Lion) kan det vara värt att vänta på Windows 8 som ska släppas någon gång under 2012.

Installera Macen i köket

Köksradion hör hemma i stenåldern. Med en Mac i köket kan du hålla koll på både recept och underhållning medan du slamrar med kastrullerna.

Utmaningen ligger förstås i att datorer inte är byggda för köksanvändning, i slut­ändan hänger ett köksdatorprojekt på ambitionsnivå och datortyp. Enklast är så klart att helt sonika lyfta in en gammal Macbook till köksbänken, men händiga användare kan göra mycket mer än så. Låt dig inspireras av kreativa hemmafixare på nätet.

Om du har en Mac Mini rekommenderar vi att du kikar på den här videoguiden för att bygga in datorn i ett köksskåp och ansluta en pekskärm: http://mw24.se/zg.

Om du i  stället har en iMac G5 kan du lära dig hur den hängs upp ovanför köksbänken genom den här ambitiöse hobbysnickarens guide: http://mw24.se/10a (pdf).

Tre appar för köksdatorn

YummySoup!
Minimikrav: OS X 10.5
Pris: 140 kr
Mer info: http://mw24.se/zi
YummySoup! är mer än bara en receptsamling. Här finns planeringskalender, sociala delningsfunktioner och – bäst av allt – möjlighet att automatiskt importera recept från den inbyggda webbläsaren.

Radium
Minimikrav: OS X 10.5
Pris: 175 kr
Mer info: http://mw24.se/zj
Radium samlar all världens radiostationer i en diskret ikon i menylisten. Du slipper krångla med webben för att växla mellan BBC och SR. Guld värt när man vill fokuserar på matlagningen.

Kitchen Timer
Minimikrav: OS X 10.4
Pris: gratis
Mer info: http://mw24.se/zk
Nu när du har pensionerat receptpärmen och köksradion kan du lika gärna skrota äggklockan också. Kitchen Timer är en widget som lägger sig i din Dashboard och berättar när ägget är färdigkokt.