- MacWorld:

Misären bakom dina Apple-prylar

Av +

Sida 1 / 8Under sommaren 2010 mejlar den oroade kunden Derick Rhodes till Steve Jobs. Rhodes har läst en tidningsartikel om Kongo, där sällsynta mineraler utvinns under hemska former och sedan används i produktionen av elektroniska produkter. Nu vill han veta vad Apple gör för att förhindra saken.

Jobs svarar att Apple kräver skriftliga intyg från sina leverantörer på att de bara använder ”konfliktfria” material.

– Men det finns ärligt talat inget sätt för dem att veta säkert, fortsätter Jobs. Tills någon uppfinner ett sätt att kemiskt spåra mineraler till ursprungsgruvan är det här ett väldigt svårlöst problem.

Knappt två år har gått sedan Jobs svar, men några konfliktfria Apple-prylar kan fortfarande inte garanteras, och i Kongo är situationen alltjämt desperat.

Konflikternas Kongo
Befolkningen i Demokratiska Republiken Kongo är sedan länge utsatt för ett oerhört lidande. Enligt en rapport från 2008 dog över fem miljoner kongoleser i landets konflikter mellan åren 1998 och 2007. Det är en svindlande siffra, och den gör konflikten till den värsta humanitära katastrofen sedan andra världskriget. Orsakerna är många, men en stor skurk i dramat är utvinningen av mineralerna kassiterit, wolframit, coltan och guld – fyra sällsynta mineraler som används i elektroniska produkter.

De östra delarna av Kongo är i det närmaste laglösa. Detta tillstånd har tillåtit olika väpnade grupper att beslagta gruvorna och beskatta lokalbefolkningen som utvinner mineralerna. Miliserna tar även betalt vid vägspärrar av arbetare som vill lämna eller anlända till gruvområdet. I boken Consuming the Congo (2011) hävdar en företrädare för ett gruvföretag att det totala (inofficiella) skattetrycket kan uppgå till mer än hälften av arbetarnas redan magra intäkter – pengar som sedan finansierar miliserna i det konflikthärjade landet.

Gruvarbetet är hårt, och barnarbete är vanligt. Dessutom är hotet om våld ständigt närvarande då de väpnade grupperna strider om kontroll över gruvorna.

Det har även sagts att Kongo är det sämsta stället i världen att vara kvinna, och konfliktmineralerna är en av anledningarna till den dystra utmärkelsen. I en kort dokumentär gjord av tidningen The Guardian berättar en kvinna som arbetar med mineralutvinning i östra Kongo att hon har blivit våldtagen fem gånger. ”Om man väljer att arbeta på fälten får man acceptera att det kommer att hända”, säger hon till kameran. Hennes berättelse är långt ifrån unik. I inslaget vittnar arbetarna om systematiska övergrepp från den lokala milisen.


Kongo sägs vara det sämsta stället i världen att leva som kvinna. På bilden hjälparbetare från International Rescue Committee som ger våldtagna kvinnor stöd. Foto: USAID/Angela Rucker

Kvinnor kidnappas från sina byar och våldtas. Därefter erbjuds byarna att betala lösensumma för att få tillbaka kvinnorna. När de återvänder skys de av sina grannar för att de har våldtagits, och de är dessutom skyldiga de andra byborna pengar. Det gör att kvinnorna tvingas söka arbete i de gruvor som kontrolleras av samma väpnade grupper som är skyldiga till våldtäkterna. Resultatet är en ond cirkel som bäst liknas vid slaveri.

Konfliktmineralernas väg från gruvorna i östra Kongo till våra elektroniska prylar är lång, snårig och svår att följa – det menar åtminstone elektroniktillverkarna som först under senare år har påbörjat riktiga ansatser för att komma till rätta med problemen.

Konfliktmineraler – en ordlista
  • Kassiterit. Används för att framställa tenn, som är den huvudsakliga delen av lödningar i elektronikens hårdvara.
  • Wolframit. Används för att framställa wolfram som bland annat förekommer i integrerade kretsar.
  • Coltan (eller ”columbit-tantalit”). Används för att framställa ämnet tantal, som är värmebeständigt och elektriskt ledande.
  • Guld. Används i elektronik tack vare sin rostbeständighet och en god ledande förmåga.

Sälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8


 


- MacWorld:

Varför fungerar inte min nya hårddisk?


- MacWorld:

Secret

Domare tvingar Apple plocka bort app


- MacWorld:

China Telecom visar bild på iPhone 6


- MacWorld:

8 saker som faktiskt var bättre förr


- MacWorld:

Quicken uppdaterat efter sju år


- MacWorld:

Apple uppdaterar iMovie och iWorkNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Så enkelt reparerar du din Iphone själv

Laddaren som skapar el av bara vatten och salt

Bygg prestanda – spara pengar

Sommarens 10 bästa teknikprylar- MacWorld:

Vi provkör Mailbox för Mac


- MacWorld:

OS X Yosemite

Ny publik betaversion av OS X Yosemite


- MacWorld:

iPhone

Nya rykten om mer utrymme i iPhone 6


- MacWorld:

iPad Air

Nästa iPad Air kan få mer minne


- MacWorld:

Automatisera Macen på 8 smarta sätt


- MacWorld:

Flappy Bird-skapare släpper nytt


- MacWorld:

Uber lanserar appintegrering


- MacWorld:

Foton sägs visa stora iPhone 6


- MacWorld:

iPhone 6

iPhone 6 kan få högre upplösning

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8