iTwin ser vid första anblicken ut som en vanlig men väldesignad usb-sticka. Men stickan går att dela i två delar och används för att föra över filer mellan två uppkopplade datorer var som helst i världen. Itwin beskrivs som ”två ändar av en kabel – utan kabel” och skapar en länk över internet som är säkrad med 256 bitars AES-kryptering mellan två datorer. Inga filer sparas på hårdvaran. Den delbara usb-stickan är i praktiken en hårdvarunyckel som låter dig dela filer på distans via en webbtjänst på ett enkelt och säkert sätt.

För att använda iTwin med din Mac krävs att du installerar iTwins OS X-programvara, som du laddar ned från webben. Installationen är rätt snabbt avklarad och sedan är det bara att köra. Stoppa in iTwin-stickan i en usb-port, sedan drar och släpper du de filer du vill dela i iTwin-mappen. När du sedan delar iTwin och ansluter den andra delen av stickan till en annan dator så kan du se och föra över filerna som om datorerna vore sammankopplade med en sladd. Du kan också redigera filer på distans.

Om du tappar din iTwin behöver du inte riskera att dina filer försvinner eller att någon annan får tillgång till dem. Inga filer lagras som sagt på själva usb-stickan och du kan ställa in så att det krävs lösenord för att använda iTwin. Det går också att deaktivera iTwin på håll om den skulle komma bort. Då används en kod som du får vid installationen.

Bra alternativ för stora filer
Det finns förstås andra sätt att skicka filer mellan datorer. För en del användare räcker ett vanligt usb-minne och tjänster som till exempel Dropbox gör ungefär samma sak som iTwin, dock med begränsat utrymme och en annan säkerhetsnivå. Men för den som inte litar på rena webbtjänster och vill ha en hög säkerhet vid överföring av filer kan detta vara ett bra alternativ. iTwin är också ett smidigt sätt att föra över riktigt stora filer, något som fortfarande 2012 är rätt krångligt att göra.

Med iTwin kan du föra över hur stora eller hur många filer du vill. Men du är förstås beroende av hur snabb internetuppkopplingen är på de datorer du använder. Båda datorerna måste också vara påslagna och uppkopplade för att delningen ska fungera. En annan tänkbar invändning är att iTwins funktion bygger helt på en webbtjänst, och om den tjänsten skulle läggas ned eller sluta fungera av någon annan anledning kan du inte göra mycket med din tjusiga usb-hårdvara. iTwin kostar 900 kronor och kan beställas på iTwins sajt. iTwin kanske inte är för alla men för rätt målgrupp levererar den riktigt snyggt och smidigt.

Fakta: iTwin

Funktion: Krypterad filöverföring
Mer info: http://mw24.se/10o
Pris: 900 kronor

  • Snygg Mac­anpassad design i borstad aluminium.
  • Hög säkerhet.
  • Skicka stora filer.

  • Relativt dyr.
  • Smal målgrupp.
  • Båda datorerna måste vara påslagna och uppkopplade för att delningen ska fungera.

Betyg: