I tisdags var det återigen dags för Apple att presentera en stark kvartalsrapport. Omsättningen steg med 59 procent och nettovinsten med 94 procent. Främsta anledningen till resultatet var en oväntad stark försäljning av iPhone och iPad under årets tre första månader. Apple har nu 742 miljarder kronor i sin kassa, en summa som i stort sett motsvarar den svenska statens skatteinkomster under ett år.

Det är inte enbart Apple som tjänar pengar på iPhone. Av Nokias senaste kvartalsrapport framgår det nämligen att finländarna drar in mer pengar från licensavgifter för iPhone än från försäljningen av mobiltelefoner med Windows Phone.

Den 11 juni är det återigen dags för World Wide Developer Conference (WWDC) i San Francisco. Som vanligt inleds konferensen med att Apple visar upp nya produkter, därefter är det dags för ett hundratal föreläsningar av teknisk natur samt workshops där utvecklare kan få hjälp av Apples ingenjörer.

Den som väntar på nya Macar lär emellertid inte behöva vänta ända till juni. I veckan lanserade nämligen Intel sin nya plattform Ivy Bridge som med all sannolikhet innebär nya bärbara Macar inom några veckor.

Ett nytt rykte gör gällande att Apple har planer på att skrota 17-tumsmodellen av Macbook Pro. Detta med anledning av att det endast såldes 50 000 exemplar av modellen under årets första kvartal, vilket kan jämföras med 500 000 exemplar av 15-tumsmodellen och 1 500 000 exemplar av 13-tumsmodellen. Om ryktet överensstämmer med verkligheten eller ej återstår att se.

Det så kallade patentkriget fortsätter med oförminskad styrka. Senaste nytt är att International Trade Commission i Washington D.C. bedömer att Apple inkräktar på ett av Motorolas wifi-patent. Därmed står det nu klart vad de båda parterna ska förhandla om den närmsta tiden.

Avslutningsvis har säkerhetsföretaget Sophos presenterat en ny rapport som visar att 20 procent av Macanvändarna hade minst ett skadeprogram för Windows i sin dator. Den som inte vill riskera att skicka den skadliga koden vidare bör fundera på att införskaffa ett antivirusprogram.