Förra året uppdagades det att Microsoft tjänar mer på försäljningen av Android än företagets egen Windows Phone. Tack vare sina patent drar Microsoft in stora pengar i licensavgifter för varje såld Android.

I Nokias kvartalsrapport från årets första kvartal framgår det att företaget förlorade pengar på sin mobiltelefonförsäljning. Trots att Nokia i slutet av förra året släppte den nya Lumia-serien som kör Windows Phone 7, gjorde företaget en förlust på 1,7 miljarder dollar under det första kvartalet.

nokia kvartalsrapport

Från Nokias senaste kvartalsrapport.


Under det första kvartalet 2011 sålde Nokia 108,5 miljoner mobiltelefoner världen över. Under det första kvartalet i år lyckades företaget endast sälja 82,7 miljoner enheter, en minskning med 24 procent.

Enligt bloggen Appleinsider nådde Apple och Nokia förra året en uppgörelse i en långdragen patenttvist där Nokia hävdade att iPhone gjorde intrång på flera av företagets patent. Flera källor som uppges vara nära förhandlingarna hävdar att uppgörelsen resulterade i att Apple gick med på att betala cirka 600 miljoner dollar i skadestånd till Nokia.

Nokia och Microsoft är inte de enda företag som tjänat mer på konkurrenterna än sina egna produkter. Domstolsdokument från tvisten mellan Google och Oracle visar att Google under åren 2008 till 2011 drog in långt mer i annonsintäkter från iOS-enheter jämfört med Android.