Mest läst just nu

MacWorld

Extern ssd för snabbare Mac
Extern ssd ger ett helt nytt liv till gammal Mac Mini

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Apple vinner nya patent

Patenttroll

2012-04-26 07:25

Tänk om Apple kunde satsa lite mer på att komma ikapp konkurrenterna inom produktutvecklingen och lite mindre på att driva patentprocesser i domstolarna.

https

Patienstroll

2012-04-26 07:42

Det är ju just därför Apple ligger så långt efter dom andra, för att dom inte varit smarta nog att ta patent på sina uppfinningar. Konkurrenterna har då kunnat kopiera och vidareförädla dessa.

Vi får verkligen hopas att det blir en ändring på detta mycket snart!

Berger Brosa

Patienstroll

2012-04-26 07:50

Nu är det väl så att om nån kopierar så är det ju Apple. Det har ju även Jobs erkännt själv.
Sen blir man bara matt att man kan få patent på vad som helst i USA. Det är ju inget dom kommit på. Systemet har funnits länge. Men förr hade man papper sittande där. Nu har man fäst en surfplatta. Funktionen är den samma även utseendet....Men only in Amerika...

Henrikgbg

Patienstroll

2012-04-26 07:57

Skiljer sig det mycket mot vad man kan få patent på i Sverige?
Om jag kommer på nått bra här och får nej på en patentansökan i Sverige, finns det då möjlighet att jag kan få det i USA?

Och om jag får det i USA, gäller det då även för Sverige, eller är det fritt fram för andra att använda min teknik här - eller är det "only in Amerika"?

Berger Brosa

Patienstroll

2012-04-26 09:49

Varje land har sitt eget pantent-system. Så om du inte kan få patent i Sverige skulle du ändå kunna få det i USA.

Får du ett patent i USA så gäller det INTE i andra länder. Utan du måste söka patent i varje land för sig.

LostBinary

Patienstroll

2012-04-26 13:50

I sverige får du inte patent på rena mjukvarulösningar, allt enligt de internationella patent- och upphovsrättsavtalen.

Program skyddas av upphovsrätten och ej av patenträtten.

Samt patenträtten är som skrivits nationell. Du borde läsa på lite mer innan du uttalar dig så säkert i dessa ärenden. :)

När skall IDG börja med OpenID?

Patienstroll

2012-04-26 14:21

Nu var det ju inga uttalanden jag gjorde, utan jag ställde ett par frågor för att få reda på mer, eftersom jag vet att det finns många som är kunniga om sånt här. Och jag fick ju ockå bra svar från dig bland annat!

Berger Brosa

Patienstroll

2012-04-26 14:49

Ja, det gjorde du. Ber om ursäkt.

När skall IDG börja med OpenID?

Patienstroll

2012-04-26 14:52

No problems!

Det är förbaskat svårt att se vilket inlägg som hör till vilket svar här - ibland sitter jag och skäller på mina egna kommentarer :-).

Berger Brosa

Patienstroll

2012-04-26 15:02

+1

När skall IDG börja med OpenID?

Patienstroll

2012-04-26 08:25

> Sen blir man bara matt att man kan få patent på vad som helst i USA. Det är ju inget dom kommit på. Systemet har funnits länge.

Är det inte så att patentverket i USA inte tar hänsyn till prior art när de godkänner patentet utan den frågan låter de en domstol avgöra när någon ifrågasätter patentet?

jobac

Patienstroll

2012-04-27 05:29

Hela USA snurrar kring domstolar. Det är faktiskt via den mekanismen de har i USA som gör att de i teorin är en Demokrati.

Allts rätten åt var och en att stämma en annan part när de anser någon gjort något fel. Det är en "demokratisk" jury som bestämmer om någon är skyldig eller inte. Domarna roll är inte att dömma någon som skyldig eller fria, dennes roll är att utmäta påföljden.

Så ja, i USA är det inte bara en rättighet att gå till domstol, det är en såkallad demokratisk skyldighet. Men också orsaken till varför det blir så absurt, i en mängs angelägenheter så orkar folk inte bry sig när de så borde, och de blir sakta men säker överkörda.


På såvis vet vi amerikanares inställning till allt, "take it in court". Och tro mig det gäller även patentsyatemet.

I praktiken kunde alla som e trötta på hur patent systemet fungerar gå samman och stämma patent syatemet, hur vida det nu är privatiserat eller statligt i USA.

Juan_

Patenttroll

2012-04-26 07:48

Så du menar att Apple är det enda företaget som tar patent på sina innovationer?
Och är det enda företaget som försvarar sina patent?
Alla bra idéer som man lagt ett massa pengar på i produktutveckling är ju bortkastade om man inte skyddar dom...

Nordbo

Patenttroll

2012-04-26 08:05

Jag svarar på dom frågorna:

Nope, det finns några andra bolag som tog patent år 2011 i USA:

1 IBM 6180
2 Samsung 4895
3 Canon 2821
4 Panasonic 2559
5 Toshiba 2483
6 Microsoft 2311
7 Sony 2286
8 Seiko Epson 1533
9 Hon Hai 1514
10 Hitachi 1465

Källa: http://ificlaims.com/

Som vi ser är det IBM som är den allra största "boven" och på en hedrande andraplats så hittar vi en Apple-konkurrent ...

Berger Brosa

Patenttroll

2012-04-26 08:45

Fast nu använder ju Samsung Android, så att prata om någon bov är knappast relevant.

xlc

Patenttroll

2012-04-26 08:51

Nu var ju ordet "bov" i mitt inlägg en smula ironiskt menat, vilket citattecknen var skulle ange. Beklagar om det inte gick hem!

Dock lär väl Apple betrakta Samsung som bov (utan citattecken) eftersom vi varje vecka kan läsa rubriker såsom "Apple stämmer Samsung" - och det lär knappast vara för att Samsung använder Android.

Berger Brosa

Patenttroll

2012-04-26 07:51

Börjar det inte gå inflation i uttrycket patenttroll?

Jag tycker du är patenttroll...

#100

Patenttroll

2012-04-26 08:25

Jag har lämnat in en patentansökan på begreppet "patenttroll".

Om patentet blir godkänd så räknar jag med att leva gott, enbart på vad som skrivs här på IDG's forum!
;-)

Jag håller med dig, det har gått inflation i användandet av ordet patenttroll. Den ursprungliga betydelsen av vad som VERKLIGEN är ett patenttroll verkar att ha glömts bort helt...

Mr Turkos

Patenttroll

2012-04-26 08:35

Kan man verkligen söka patent på ett begrepp? Från Patentverkest hemsida "Patent är en ensamrätt att utnyttja en uppfinning".

Då måste du ha uppfunnit patenttrollet och andra får inte vara patenttroll, men som jag tolkar det, så får vi andra använda begreppet "patenttroll" - när man talar om patenttrollen, så står dom i farstun :-).

Berger Brosa

Patenttroll

2012-04-26 11:13

Han kan väl patentera det i USA och få lobby-grupper att pressa på EU-kommissionen att godkänna det här i EU så att det blir 'de-facto'...

Känns som lite deja-vu....

VidfamneOriginalet

Patenttroll

2012-04-26 14:35

Det europeiska patentverket (EPO) har inte något med EU att göra. Det är en del i "den europeiska patentkonventionen, EPC, är en överenskommelse mellan drygt trettio europeiska länder."
För att citera PRV, det svenska patent- och registreringsverket.

Men fortfarande gäller de individuella ländernas patentlagar.

När skall IDG börja med OpenID?

Patenttroll

2012-04-26 08:32

den ursprungliga betydelsen är väl företag som tar patent på saker som de inte tillverkar/implementerar... men sedan ändrar ju ord betydelse över tiden, även om vissa inte gillar det (tex hacker som ursprungligen användes för någon som skrev program, men som nu ("hos vanliga människor") används för någon som gör dumma saker med datorer)

sedan står det i artikeln "I beskrivningen ingår även flera gränssnitt som Apple ännu inte har valt att faktiskt använda sig av." <- vilket faktiskt är ett beteende som förhåller sig ganska nära till den ursprungliga definitionen av patenttroll

jobac

Patenttroll

2012-04-26 15:02

> sedan står det i artikeln "I beskrivningen ingår även flera gränssnitt som Apple ännu inte har valt att faktiskt använda sig av." <- vilket faktiskt är ett beteende som förhåller sig ganska nära till den ursprungliga definitionen av patenttroll

Missade du ordet inflation eller ville du visa ett exempel på inflationen i uttrycket?

Och nej, det är inte ett närliggande beteende att _ansöka_ om patent och att vara ett sk patenttroll.

#100

Patenttroll

2012-04-26 10:28

Japp, sista kvartalsrapporten understryker verkligen hur rätt du har i din analys att Apple måste komma ikapp konkurrenterna inom produktutveckling, för Apple är ju så långt efter att det är väl en tidsfråga innan de går KK.

BTW. Vilken planet bor du på?

Prontor

Patenttroll

2012-04-26 12:31

Att Apple säljer bra betyder ju inte att dom inte ligger efter i produktutveckling. Att iPhone säljer bra är fakta, men ser man det objektivt så är det också fakta att iPhone ligger klart efter konkurrenterna.

Vista

Patenttroll

2012-04-26 13:21

"...men ser man det objektivt så..."

Det enda som betyder något för försäljningen är hur de presumtiva kunderna subjektivt uppfattar produkterna. Detta är fakta.

Väldigt få väljer produkt baserat på enbart fakta. Det görs ingen analys av de olika alternativen. Det som styr valet är produktens subjektiva egenskaper, dess anseende på marknaden och vad vänner och bekanta använder.

Detta är en av huvudanledningarna till att Apple fortsätter att sälja sina produkter trots att de måhända inte är "cutting edge" objektivt sett. Den stora massan uppfattar Apple som marknadsledande och "bäst". Att Samsung utformar sina produkter snarlikt Apple's bara förstärker denna uppfattning.

Alla de stora aktörerna agerar likadant, man patenterar så mycket man kan för att "pissa in sitt revir" och göra det svårare för konkurrenterna att konkurrera. Samsung, LG, Sony, Apple, Nokia är alla lika goda kålsupare i detta avseende.

Eidophor

Patenttroll

2012-04-26 13:28

Jag säger inte emot dig, jag kommenterade bara att försäljningsframgång inte nödvändigtvis betyder att företaget inte ligger efter konkurrenterna.
Det är nog många som anser att Windows ligger efter konkurrenterna även om försäljningssiffrorna säger något annat.

Sen är det ju känt att det mest är Apple (och deras fans) som anser att Samsung utformar sina produkter efter Apples. 2007 kom både Samsung och Apple ut med mobiler som hade liknande design. Exakt vem som kom ut först är inte relevant, för man klämmer ju inte ur sig en ny produkt på nån månad.
TouchWiz appdrawer ser ut att ha tagit "inspiration" från iOS helt klart, men vem köper en Samsung-mobil för att få Touchwiz? Jag och många med mig byter launcher och jag är säker på att Samsung hade sålt lika bra med nån annan launcher.

Vista

Patenttroll

2012-04-26 13:39

Att iPhone säljer bra är fakta.

Ditt påstående att man "ligger klart efter konkurrenterna" är din subjektiva åsikt, men att påstå att detta är objektiv fakta är en ren och skär lögn!

Prontor

Patenttroll

2012-04-26 13:40

Nej det är ju rena fakta, alltså objektivt.

Vista

Patenttroll

2012-04-26 14:17

så dina påståenden och åsikter är att betrakta som objektiv fakta och det är det argumentet du framför, inser du själv hur ihåligt det låter?

Prontor

Patenttroll

2012-04-26 13:48

På vilket sätt ligger iPhone efter konkurrenterna?

ppson

Patenttroll

2012-04-26 14:18

mindre fragmenterat ;)

Prontor

Patenttroll

2012-04-26 13:47

Borde finnas tidigare implementationer på detta. Har för mig att Sun hade något liknande OSS-implementation i OpenSolaris som använde sig av snapshots i ZFS.

Så det borde inte gå att patentera, förutom att det är en ren mjukvarulösning och inte gå att patentera av den anledningen.

När skall IDG börja med OpenID?

Patenttroll

2012-04-26 15:58

Nu var det väl i och för sig användargränssnittet som Apple patenterat. Jag har i och för sig för mig att jag sätt system med grafiska mappar och dokument där man kunde välja version långt innan Time Machine fanns. Men det var länge sedan jag körde både dem och Time Machine så det kan ju tänkas att där finns olikheter. Frågan är dock om det här inte är lite väl trivialt för ett patent.

Vad det gäller tekniken bakom har nog inte de båda systemen mycket med varandra att göra ZFS ligger på en helt annan nivå. Synd att Apple inte fullföljde sina ursprungliga ZFS planer.

unoengborg

Patenttroll

2012-04-26 17:11

Ja, och det var ett grafiskt system som de använde sig av hos Sun för att blädra i snap-shots som gjordes automatiskt. Det var ett dragreglage som man använde för att flytta sig temporalt i filbläddraren. Ja, det var nog i samma veva som Apple började experimentera med ZFS och Time Machine.

Undra om Oracle blir stämda av Apple nu? :/

Trivialt mjukvarupatent i USA? Tror inte att Apple behöver oroa sig över verkshöjden för att få patent godkänt. Det finns ju patent på xor för att rita och ta bort en ikon på bitmappade skärmar.

Nu har jag inte sett Apples patent, så jag kan ju inte säga hur det egentligen ligger till. Men det är ju vansinnigt att kunna patentera en abstrakt mekanism med en mekanism som skall skydda konkreta implementationer.

När skall IDG börja med OpenID?

Patenttroll

2012-04-26 21:36

Var det inte ZFS som är en ripoff av Ontap?
Och har inte BackupExec och ShadowCopies kunnat bläddra via versioner eller är inte det samma sak?
Förövrigt ett helt retarded patent.

Jojje67

Patent: Apple Store Display Structure

2012-04-26 15:50

IDG glömde ta med Apple Store Display Structure patentet som blev idiotiskt beviljad. Hur kan en sån patent bli beviljad och alla butiker ser likadant ut. Man går in i en butik för köpa produkterna och inte för hur butiken ser ut.

Snart får alla butiker bomma igen och folk får stanna hemma för handla över internet istället.

DT33

Patent: Apple Store Display Structure

2012-04-26 16:24

ehh, hoppas du trollar nu! Ingen av de butiker jag besökt i hela mitt liv ser ut som det som Apple fått patent på, så du kan lugnt fortsätta att handla dina teknikprylar på SIBA och mat hos Lidl!
http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2012/04/apple-patents-apple-store-structure-oled-driver-macbook-air.html

Prontor

Patent: Apple Store Display Structure

2012-04-26 17:40

"Man går in i en butik för köpa produkterna och inte för hur butiken ser ut."

Tja, butiksinredningsbranchen omsätter många miljarder så jag gissar att butikens utseende och utformning har viss inverkan på försäljningen.

Eidophor

Comments powered by Disqus
Extern ssd för snabbare Mac

MacWorld

Extern ssd ger ett helt nytt liv till gammal Mac Mini

Photoshop Touch

MacWorld

Adobe skrotar Photoshop Touch

MacWorld

Lösenordsskydda extern hårddisk

Skydda dina externa diskar med lösenord och kryptering


MacWorld

Firefox

Firefox på väg till Iphone och Ipad


MacWorld

Kollektivtrafikinformation i IOS

Apples kartor ska få kollektivtrafik


MacWorld

Snabb lagring i nya Macbook Pro

Nya Macbook Pro så snabb som Apple lovar


MacWorld

Ipad

Så ska Apple förbättra Ipad


MacWorld

Homekit

"Apple förbereder app för Homekit"


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng