Mest läst just nu

MacWorld

Apple Watch
Bilförare fick böter på grund av Apple Watch

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

1 av 5 Macar har Windowsvirus

Det ligger i sophos intresse

2012-04-25 08:23

Naturligtvis ligger det i Sophos intresse att måla upp en bister bild om läget för att få folk att ladda ner och använda programmet även om programmet är gratis. The first fix is for free...

#100

Precis

2012-04-25 08:26

Kunde inte bry mig mindre.

Då får väl Windowsfolket skaffa ännu mer AntiVirus.
Jag har inte en enda EXE-fil i min burk.

Det här blir ju lite som att ringa Medellinkartellen för att fixa rätt siffror i knarkstatistiken.

GoflorpOSX

Precis

2012-04-25 08:54

Hur jäkla okunnig och ignorant får man vara egentligen? Någon borde omedelbart ta ifrån dig Internetuppkopplingen!

eson57

Precis

2012-04-25 09:22

Vad är det för okunnigt och ignorant att ha en smittad fil på datorn som inte kan göra något?
Redan dagisbarn få kju lära sig att nysa i arbågen istället för i handen elelr rakt ut. Även då så hamnar virus på et tställe där det inte sprids viader.
Är någon ignorant och okunning så är det någon helt annan än den du tror...

tva

Precis

2012-04-25 10:33

Du kan ha en poäng, eftersom osx inte kan köra filerna ändå kan de inte sprida sig någonstans. Ett virus skrivet direkt för osx som nya Flashback t.ex kommer få samma effekt om du försöker köra den i Windows eller Linux ;-)

True story

Precis

2012-04-25 13:32

Ett citat jag gillar:
"Nature will find a way."

Tror det kommer att gälla på datorer också, dvs virusskapare kommer att hitta något som gör att virus fungerar både på OS X och Windows, speciellt nu när dom har samma typ av CPU också så borde det göra saken enklare.

Sen om man ska titta på naturen och dra lite haltande paralleller där, så finns det ett virus hos apor som heter SIV, det gör dom ingen skada och dom lever med det. MEN, det har kommit över till människan och vi tål det inte, vi dör av det, nästan 100% dödlighet. Den mänskliga motsvarigheten heter HIV.

Nu fungerar naturen och datorer lite annorlunda, jag vet, men naturen har ju haft några miljarder år på sig att utvecklas, datorerna ca 50 år. Förr eller senare så kommer dator/teknik evolutionen igång här också.

"I scratch your back, you scratch my back", borde gälla tycker jag. Med vänlighet och omtanke kommer man oftast långt.

Anders_Mar

Precis

2012-04-25 14:31

Jo, sådana finns redan t.ex. just denna som varit på tapeten nu.

http://www.symantec.com/connect/blogs/both-mac-and-windows-are-targeted-once

Juan_

Precis

2012-04-25 15:20

Stängde just av i mitt antivirus så virus till Mac inte tas bort.
Nöjd så?

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Precis

2012-04-25 15:45

Spelat stor roll vad du gör när det inte finns virus till Mac

Anonym71

Tänker

2012-04-25 08:54

Tänker inte göra ett sk*t där Windows är inblandat.

*???*??

Tänker

2012-04-25 09:27

Om ett par år är situationen kanske väldigt annorlunda... Windows datorer sprider OSX virus hej vilt... Men varför skall Windows användare bry sig över detta då?
What comes around goes around... eller?
Nä jag skojar ju givetvis... självklart vill jag inte sprida virus punktslut, vare sig det är för OSX, Unix, Windows osv.

AlexW74

BootCamp

2012-04-25 09:35

"Vad som däremot förvånade Sophos var att 20 procent av användarna hade minst ett skadeprogram för Windows i sin Mac."

Visst dom har säkert helt rätt om man räknar med vi stackare som ibland tvingas använda windows på våra Apple datorer...

Nordbo

BootCamp

2012-04-25 10:29

Det är väl bara för att osx inte är tillräckligt bra, (hade det vart det hade du inte behövt använda windows) ;-)

True story

BootCamp

2012-04-25 10:35

sant, därför har jag inte heller windos på min Mac.

Prontor

BootCamp

2012-04-25 11:30

Känns som det behövsnär Internet Explorer är inblandat. Det är lite svårt att köra det i något annat än Windows (senaste årens versioner i alla fall).

Har väl inte direkt med någon brist i OS X att göra att vissa webbapplikationer bara är gjorda för Internet Explorer. Då blir det ju till att köra Windows.

star-affinity

BootCamp

2012-04-25 17:25

Jag tänkte på andra brister i första hand men visst är det ett problem också. Det får dock skyllas på "lata" utvecklare, (krävs fortfarande extrajobb med alla fulhack för att begränsa till en webbläsare). ;-)

True story

BootCamp

2012-05-01 23:31

Wine kan köra Internet Explorer utan Windows.

Om man utvecklar för webben kan man köra någon av fristående varianterna av (IE6), IE7, och IE8 som sparar nödvändiga resurser från Windows internt. För IE 9 och 10 behöver man kolla om det finns någon "förpackad" variant.

Det kan vara bekvämt om man behöver kolla något snabbt i IE, men kanske inte som slutgiltig koll innan en webbplats publiceras.

mikael_bystrom

BootCamp

2012-05-02 07:05

Skippa version 8 och äldre helt enkelt. Skriv webbsidan så att den följer alla standarder korrekt så är det inga problem, fungerar precis som den ska i version 9 och 10 ;-)

True story

Skippa version IE 8 och äldre

2012-05-02 13:27

MMM, just det. Skippa 50% av mina besökare. Det kommer aldrig att hända.
Och min HTML/CSS/Javascript följer alla standarder. Jag är trots allt HTML-fascist. Du har antagligen inte en suck mot mig på den punkten.

mikael_bystrom

Skippa version IE 8 och äldre

2012-05-02 19:54

Här talar vi inte om att skippa besökarna utan om att i värsta fall ge dem en sämre upplevelse genom avsaknaden av rundade hörn, skuggeffekter etc.. resten fungerar trotts allt. Om du nu på allvar tror att IE8 och äldre har ca 50% av marknaden kan du lika gärna göra en sida enbart för dessa ;-)
Version 8 klarar i alla fall javascripten även om Css en ser fördjävlig ut ;-)

True story

Skippa version IE 8 och äldre

2012-05-03 14:09

Jag har rundade hörn och skuggeffekter redan i IE7 med enbart CSS3 och javascript. Är javascript avstängt blir det lite fulare.

Allt det du säger är gammal skåpmat för webbutvecklare.

"Marknaden" är ett icke-begrepp i sammanhanget. Det enda intressanta är de faktiska användarna. De kanske är en svart låda för dig som du aldrig analyserar.
Tyvärr så används föråldrade webbläsare i alldeles för stor utsträckning. Kanske Microsofts satsningar på att underlätta uppdateringar ändrar på den saken, men det tar som alltid tid.

För en liten vink att du mer allmänt är ute och cyklar och inte jag kan du kolla på t ex StawOwls"Browser market share and market penetration by version" http://www.statowl.com/web_browser_usage_by_version.php?timeframe=last_6&interval=month&chart_id=4&limit[]=ie&fltr_os=&fltr_se=&fltr_cn="> och andra ställen.

Mina "IEx<=8"-användare är betydligt fler än 50%. Du utvecklar kanske för Stockholm. Jag utvecklar för mina uppdragsgivares kunder ute i världen. Folk är olika. Det är bara att leva med.

mikael_bystrom

Skippa version IE 8 och äldre

2012-05-03 21:35

Vad jag säger är att jag inte bryr mig speicellt mycket då alla webbsidor hittills har fungerat, sett bra ut och följt alla standarder med några få problem i IE8 och äldre givetvis. Hursomhelst hoppas vi nog alla på att de äldre webbläsarna dör ut till förmån för mer moderna versioner.

True story

Utrymme?

2012-04-25 10:37

Undrar hur mycket utrymme alla dessa virus tar upp, Med dagens säkerhet är virus ändå i princip omöjligt att få in men tydligen går det i osx, även om filen inte kan köra på grund av kompabilitetsproblem så blir fortfarande filerna kvar i datorn när det inte finns något bra skydd i osx. Ett problem i osx kan ju fortfarande vara att hårdiskarna blir överfulla av virus som inte fungerar men ändå blir liggandes ;-)

True story

Utrymme?

2012-04-25 15:47

Du vet väl om att det inte finns virus till OSX

Anonym71

Utrymme?

2012-04-25 17:28

Beror som sagt på hur man ser det, Ett virus kan vara skrivet för att sabotera för en viss plattform men spridningen sker som du nu kanske lärt dig ändå. Nu är det bevisat att det finns virus på mac även om de inte gör någon skada mer än att ta utrymme. Ärligt talat är jag tveksam till om några av dessa virus ens fungerar i Windows idag. När gamla program slutar fungera bör givetvis dåligt skrivna virus också göra det ;-)

True story

Utrymme?

2012-04-25 23:45

Virus till Mac, hur så???

Virus på Mac en helt annan sak :p.

Själv forwardade jag en tid alla mail som kom till jobbet med sabotage program till min mac så att jag lugnt kunde rota i vad det var. :D

Jag har inte kastat ett enda mail på min Mac :D så allt finns nog där. Ligger väl någonstans mellan 15000-20000 mail på datorn.

Juan_

Utrymme?

2012-04-26 17:40

Jaja, i Windows blir du i alla fall av med dem, med tanke på hur mycket virus det finns lär de små osx diskarna snart kollapsa på grund av överflöd av virus ;-)

På ett sätt gör de skada även i osx genom att ta plats. Tänk dig om du inte kunde lägga till mer musik på din iPhone eftersom hella dess minne är fullt med Androidappar som ändå inte kan köras där ;-)

True story

Utrymme?

2012-04-26 17:45

Du förnekar dig inte.

Anonym71

1 av 5....

2012-04-25 14:29

har Windowsvirus på sina Mac? Är inte Windows ett virus i sig?
Tror inte mer än 20% av Macanvändare installerar Windows på sina datorer, inte av det jag har sett iallafall ...

pulse

1 av 5....

2012-04-25 20:38

Jag tror inte att det är så många som installerar Windows på sina Mac, inte vad jag sett i alla fall.

Programmet i artikeln kör i OSX (inte Windows) och har hittat kända Windows-virus i filer som (helt harmlöst) laddats ned till dessa OSX-maskiner.

devnull

Windowsvirusen på Macar...

2012-04-26 14:32

Jag gissar att det i hög grad beror på piratkopior från mindre nogräknade webbsidor. Ibland kan de innehålla både Windows- och Mac-versioner av programvara. Och kanske ett och annat Windowsvirus om man har otur.

Flashfire

Skrämmande likgiltighet

2012-04-29 18:51

Det är en skrämmande likgiltighet för andras (dator) hälsa en del användare av Mac visar upp. Jag hoppas att de inte är lika likgiltiga när det kommer till vanliga kroppsliga sjukdomar.

StLj

socialt förtroende

2012-05-03 15:37

Det diverse aningslösa Macanvändare skulle kunna tänka på är att det kan skada ens sociala förtroende om man sprider virus för PC från sin Mac.
Det vanligaste sättet är Word-virus som återaktiveras i Windows när man skickar tillbaka ett dokument som smittats av någon på Windows. Det är en anledning att okunniga inte ska dela med sig av dokument i Word-formatet.

Ska man tro "MS Office exploit that targets MacOS X seen in the wild - delivers “Mac Control" RAT" <http://labs.alienvault.com/labs/index.php/2012/ms-office-exploit-that-targets-macos-x-seen-in-the-wild-delivers-mac-control-rat/> finns det svagheter i vissa versioner av Word även på OS X.

mikael_bystrom

Länk till Microsofts Security Bulletin

2012-05-03 15:48

Det är de 3 år gamla exploiten MS09-027 som enligt artikeln ovan utnyttjas. Den går att skydda sig mot genom uppdateringar, vilket du kan läsa om i "Microsoft Security Bulletin MS09-027" <http://technet.microsoft.com/en-us/security/bulletin/ms09-027>

mikael_bystrom

Comments powered by Disqus
Apple Watch

MacWorld

Bilförare fick böter på grund av Apple Watch

Iphone startar om

MacWorld

Speciellt meddelande kan krascha IOS - så får du igång telefonen igen

MacWorld

Macbook Pro

Nya Macbook Pro har stöd för 5K-skärmar


MacWorld

Pixelmator

Nu finns Pixelmator även för Iphone


M3

Tysta fliken!

Så får du tyst på skräniga Chrome-flikar


MacWorld

Apple Watch-appar

Äkta appar för Apple Watch kommer i höst


MacWorld

Spotlight

Så ska Apple konkurrera med Google Now


MacWorld

Yosemite

Apple åtgärdar wifi-problem i Yosemite


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng