Att hålla reda på vilka program som körs och var alla olika fönster ligger på datorn är ibland inte det lättaste. Mission Control är Apples senaste försök att göra den processen enklare för Macanvändaren. Det är ett effektivt sätt att på ett snabbt få en överblick över allt som är igång på din Mac.

I Mission Control ser du alla program och fönster som är öppna på datorn och Dashboard. Med Mission Control blir det också enklare och smidigare att använda funktionen med flera skrivbord, den funktion som Apple kallar Spaces.

Genom att dela upp dina öppna program på flera virtuella skrivbord så kan du enkelt växla mellan grupper av program som du använder för olika ändamål. Det blir också lätt att byta mellan och hålla reda på de program du kör i helskärmsläge.

Mission Control introducerades med OS X Lion i juli 2011 och finns därför med från start på alla nya Macar som säljs.

Så startar du
För att starta Mission Control klickar du på dess symbol i dockan. Du kan också svepa uppåt på styrplattan med tre fingrar. Det tredje sättet är att trycka på Mission Control-knappen (som är märkt F3 på vissa tangentbord) på ditt tangentbord. Före OS X Lion öppnade samma knapp Exposé. Om du har en äldre Mac och uppgraderar till Lion ändras funktionen på knappen till att öppna Mission Control.

Övre delen av skärmen
Mission Control är uppdelad i två delar. På den övre delen av skärmen visas Dashboard, dina skrivbord (Spaces) och alla applikationer som körs i helskärmsläge. Dashboard med dina widgets visas alltid längst till höger, sedan följer ditt huvudskrivbord och de program som just då körs i helskärmsläge. För att gå direkt till ett helskärmprogram eller ett skrivbord för du musen över det du önskar och klickar.

Exposé, undre delen av skärmen
I den undre delen av skärmen i Mission Control-läget visas Exposé. Här ser du alla öppna fönster på datorn. Fönstren grupperas efter vilket program de tillhör. När du för pekaren över en grupp fönster aktiveras de olika fönstren allt eftersom du pekar på dem. Peka och klicka för att öppna ett specifikt fönster. Har du tappat precis tappat bort det där fönstret du just jobbade med? Då är det här ett bra sätt att hitta tillbaka.

Lägga till och ta bort skrivbord
Om du för musen upp i det övre högra hörnet på din skärm så ser du en bild som liknar ditt skrivbord med ett plustecken över. När du klickar på bilden skapas ett nytt skrivbord som du direkt ser i listan i Mission Control. Vill du radera ett skrivbord så för du musen över det övre vänstra hörnet på skrivbordsbilden och klickar sedan på krysset som dyker upp. Du kan också trycka cmd för att krysset ska visa sig.

Koppla program till skrivbord
När du har skapat flera skrivbord i Misson Control kan du även dra och släppa program från den undre delen av skärmen på dina olika skrivbord. På så sätt kopplar du olika program till olika skrivbord. När programmet placerats på ett nytt skrivbord försvinner det från Exposé på den undre delen av skärmen. För att snabbt bläddra mellan skrivbord och fullskärmprogram skrollar du genom att svepa i sidled med fyra fingrar på styrplattan.

Olika bakgrund på alla skrivbord
För att göra det ännu lättare att hålla koll på dina olika virtuella skrivbord kan du ge dem olika bakgrundsbilder. Börja med att se till att Systeminställningar inte är öppet. Sedan navigerar du till det skrivbord du vill förändra, öppnar systeminställningar och ändrar bakgrund i skrivbordsinställningarna. Om systeminställningar redan är öppet kan du använda Mission control för att flytta dess fönster till det skrivbord du vill ändra.

Fakta

Funktion: Gör det enklare att överblicka allt som körs på datorn
Version: OS X 10.7 och uppåt
Mer info: http://mw24.se/wn