- MacWorld:

Hitta programmen med Launchpad

Av

Fakta

Funktion: Gör det enklare att hantera program.
Version: OS X 10.7 och uppåt.
Mer info: http://mw24.se/wn

Launchpad är Apples nya funktion för att hitta och starta program. Det är också ett tydligt tecken på att Apples operativsystem OS X börjar inspireras allt mer av iOS. För utseendet och funktionaliteten i Launchpad är solklart hämtad från hemskärmen på din iPhone eller iPad.

Programmen representeras av ikoner på samma sätt som i iOS och kan flyttas runt och organiseras i mappar som du själv vill. Detta utan att den faktiska mappstrukturen på datorn ändras. Det gör att du inte längre behöver dyka ner i programmappen för att hitta de program som du inte har i dockan.

Launchpad ger en bra och snabb översikt över vilka program du har på datorn. Den gör det också superenkelt att hitta, starta och ta bort program. Launchpad introducerades med OS X Lion i juli 2011 och finns därför med från start på alla nya Macar som säljs.Så startar du Launchpad
Du startar Launchpad från Launchpad-symbolen i Dock eller genom att knipa med tre fingrar samt tummen på din touchplatta eller klicka på Launchpad-knappen. På nya Macar är det funktionstangenten F4. På äldre tangentbord (köpta innan OS X Lion) öppnar F4-tangenten Dashboard. Vill du byta funktion på F4 kan du till exempel göra det med gratisprogrammet Functionflip: (http://mw24.se/10h).Navigera mellan och starta program
I Launchpad ligger dina program som ikoner, ordnade i ett rutmönster. Ikonerna fördelas på flera skärmar beroende på hur du arrangerat dem. För att växla mellan skärmarna och hitta rätt program skrollar du i sidled genom att dra två fingrar åt sidan på en touchplatta. Använder du mus så klickar du och drar åt sidan. För att starta ett program klickar du en gång på programikonen för att starta programmet.Ordna program
Du kan arrangera dina program som du själv vill ha dem i Launchpad. Klicka, dra och släpp för att flytta runt programikonerna och fördela dem på de olika skärmarna. Antalet skärmar utökas automatiskt så att alla dina applikationer får plats. På detta sätt kan du enkelt skapa en struktur som är anpassad för hur du själv använder applikationerna på din dator och spara tid genom att alltid veta var dina appar ligger.Skapa mappar
För att skapa en mapp drar du en ikon och placerar den på en annan,  då skapas mappen automatiskt. Launchpad föreslår ett namn på mappen utifrån programnamnet. För att ändra namnet själv så klickar du först på mappen för att öppna den och sedan dubbelklickar du på mappnamnet och skriver in ditt eget. Hur du organiserar dina mappar i Launchpad påverkar inte filstrukturen på datorn.Avinstallera appar
När du laddar ned appar från Mac App Store hamnar de automatiskt i Launchpad. Appar som du köpt på detta sätt kan du också avinstallera och ta bort via Launchpad. För att göra det klickar du på en app-ikon och håller ned den tills alla symboler börjar vicka. Sedan klickar du på krysset vid ikonen för att radera appen. Då tas appen helt bort från datorn. Vill du installera den igen laddar du ned den via Mac App Store.Dra favoritprogrammen till Dock
Launchpad ger översikt och gör det relativt enkelt att komma åt dina program. Men de program som du använder väldigt ofta kan det vara smidigare att ha i Dock. Det är enkelt att placera dem där när du organiserar dina appar i Launchpad. Klicka och dra programikonen från Launchpad-skärmen till Dock så placeras den där. Ikonen försvinner däremot inte från Launchpad, du kan hitta den där även i fortsättningen.
Varsågod, vi bjuder på MacWorlds testspecial 2014!


Mer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Annons: Nyheter från Telia

Så blir du mer effektiv på jobbet

Så blir du mer effektiv på jobbet

Sveriges mest effektiva medarbetare, Jonas Lindberg, ger sina absolut bästa tips på hur du kan bli mer effektiv på jobbet.

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.- MacWorld:

Apple

Uppåt för iPhone, neråt för iPad


- MacWorld:

Ordkrig mellan Apple och Samsung


- MacWorld:

Varför startar sd-kortet upp iPhoto?


- MacWorld:

Så får du supernätverk via thunderbolt


- MacWorld:

Apple uppdaterar Airport och Facetime


- MacWorld:

Nu kan alla vara med och betatesta OS XNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Är du också rädd att bli av med dina bilder?

Första portabla hårddisken på 4 TB

Populära appar till Iphone just nu

Så väljer du rätt mobilabonnemang

iOS 7 och OS X Mavericks

- MacWorld:

Retsam reklam från Apple


- MacWorld:

iOS 7

Nu finns iOS 7.1.1 för nerladdning


- MacWorld:

Apple Software Update

Säkerhetsfixar för OS X och Apple TV


- MacWorld:

Varför blir skrivbordet rörigt?


- MacWorld:

Samsung

Samsung avvisar Apples miljardkrav


- MacWorld:

Ta kontroll över Macens startobjekt


- MacWorld:

Apple satsar på mobila betalningar


- MacWorld:

Thunderbolt kan bli dubbelt så snabbt


- MacWorld:

Apple ökar nyttjandet av grön el

Annons: Nyheter från Telia

Så blir du mer effektiv på jobbet

Så blir du mer effektiv på jobbet

Sveriges mest effektiva medarbetare, Jonas Lindberg, ger sina absolut bästa tips på hur du kan bli mer effektiv på jobbet.

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.