Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om varför du lämnade Apple?

– Det finns två seglivade myter. Den ena är att jag skulle blivit lurad av Jobs och Wozniak, att de gjorde sig av med mig för ynka 1 500 dollar. Den andra är att jag inte skulle ha förstått Apples potential som företag. Båda utsagorna är fullständigt falska.

Vad hände då, egentligen?

– Jag hade en väldigt jobbig konkurs bakom mig, jag blev lurad helt enkelt. Historien som helhet finns i min biografi ”Adventures of an Apple founder”. Det tog mig flera år att betala av skulderna. När Apple drog i gång och jag insåg hur stort och betydande företaget sannolikt skulle bli ville jag inte löpa risken att hamna i samma situation igen.

Använder du Appleprodukter i dag?

– Nej, jag har i mitt dagliga liv inget behov av den senaste tekniken.

Du gillar Wozniak som person, skriver du. Har ni några planer på att ses?

– Nej, vi lever så olika liv i dag, så det tror jag inte kommer att hända. Men vi har träffats flera gånger under åren, bland annat på Macworld Expo, det har varit lika roligt varje gång.

Varför bor du i den lilla ökenstaden Bahrump utanför Las Vegas?

– För det första har delstaten Nevada ingen inkomstskatt, vilket är bra om man inte tjänar så mycket. För det andra är spelindustrin legaliserad här och jag roar mig fortfarande med ett kasinobesök då och då.

Vad är det med dig och spelautomater?

– Ända sedan jag var ung har de tilltalat mitt sinne för estetik och humor och mitt stora intresse för mekanik. Senare blev det min passion att förena mina kunskaper inom elekt­ronik med konstruerandet av spelautomater.

Och det var ditt spelautomatsföretag som kursade, eller hur?

– Ja, jag trodde att mina idéer och min fantasi skulle räcka i den branschen, men det visade sig vara en illusion, tyvärr.

Vad skulle du göra om du haft kvar dina tio procent av Apple i dag?

– Jag skulle gå i pension!

Kontraktet från när Apple grundades såldes nyligen på auktion för 1,2 miljoner dollar. Har du kvar några handlingar från den tiden?

– Ja, men inte några som är så värdefulla eller intressanta som just det dokumentet.

Varför sålde du kontraktet för bara 500 dollar till den som sålde det så dyrt nu?

– Det hade samlat damm bland mina papper i 14 år och då, i början av 1990-talet, trodde jag inte att det skulle bli värt någon större summa under min livstid. Så jag sålde det till en autografsamlare.

Vilket jobb har du trivts bäst med?

– Jag gillar att vara ”hands-on” med det jag uppfinner och utvecklar och då är yrkeslivet på ett litet företag med egen tillverkning att föredra. Det är nästan som att vara Gud att få vara med hela vägen.

Hur ser ditt liv ut i dag?

– Jag samlar på mynt och frimärken som jag även handlar med. Nu när jag bara har bidrag att leva på är det ett bra sätt att dryga ut mina små inkomster. Men jag har också många projekt på hög inom produktutveckling som jag hoppas kunna göra verklighet av.