- MacWorld:

Rita direkt på skärmen med Cintiq 24HD

Av

Wacom Cintiq 24HD är en ritplatta där du ritar på skärmen. Sedan tidigare finns Cintiq 21UX och 12WX. Första intrycket är att den är enorm. IPS-skärmen är på hela 24 tum i upplösningen 1 920 x 1 200 (16:10). Lägg till den biffiga ramen och en 27-tums iMac försvinner bakom den. Men 24HD är inte bara en uppgradering i storlek (21UX har en upplösning på 1 600 x 1 200). Wacom har gjort helt ny design med kontroller, smarta lösningar och ett gediget ställ som professionella illustratörer verkligen kommer att gilla.

Både storleken och tyngden gör att det känns som ett riktigt ritbord som råkar ha en tryckkänslig skärm inbyggd. Och att kalla den för ritplatta vore att göra både den och dig en otjänst, du kommer bryta ryggen av dig om du försöker flytta runt den drygt 30 kilo tunga skärmen. En bättre liknelse är den typ av ljusbord som många illustratörer har (och den blir ungefär lika varm som ett sådant).

Skärmen är av etsat glas med matt yta och har ett färgdjup som ställer Wacoms andra modeller i skamvrån. Detaljer i skuggor framträder tydligt och färgomfånget är hela 92 procent av Adobes RGB gamut. Men den matta ytan och den relativt låga pixeldensiteten gör att bilden upplevs som suddig och lite beslöjad, något som känns igen från de mindre modellerna. Ställ den bredvid en ny iMac så blir skillnaden uppenbar.Ersätter skärm
Ytan är större än ett A3-papper. Så stor att den lätt ersätter en traditionell skärm. Nackdelen är att det är svårt att få plats med ett tangentbord samtidigt. Är du van att jobba snabbt med många kortkommandon kommer du att få lära om. Det finns visserligen gott om rattar och knappar som kan konfigureras efter dina behov. Men det ersätter ändå inte ett tangentbord för dig som kan ditt Photoshop utantill med vänsterhanden. Det går att fälla upp två fötter på skärmen så man kan ha tangentbordet under, men det är inte en optimal lösning. Fötterna är dessutom det enda på skärmen som känns plastigt och vekt.

Kontrollerna för att kalibrera hårdvaran har hamnat på baksidan av skärmen. Det är en utmaning att försöka navigera bland alla knapparna för att ställa in kontrast och annat utan att hamna i fel meny.

Bra kabelgömma
Något som däremot är bra är stället där alla kablar göms – en klar uppgradering från tidigare modeller. Det följer med kablar för dvi och display port. De kablar man inte använder kan läggas i utrymmet. Displayporten gav faktiskt något bättre färger även om skärmen har ett visst rödstick.

Upplevelsen av att ha full kontroll över stora dokument och de ergonomiska fördelarna är en svårslagen kombination. Ramen är tillräckligt bred för att du ska kunna luta armarna på den. Du kan till och med arbeta med skärmen hängandes över bordsskivan då foten är tillräckligt tung för att balansera den.

Enda nackdelen med den stabila konstruktionen är att du förlorar möjligheten att rotera skärmen. Drömmen hade varit att ha ett stående A3. Men visst är det smidigt att ha plats med alla paletter och menyer samtidigt. Men en sak är solklar: Du kommer inte närmare att rita på papper än så här.

Fakta: Wacom Cintiq 24HD

Funktion: Ritplatta/workstation.
Version: 1
Mer info: http://mw24.se/w7
Pris: 21 990 kronor

 • Stor.
 • Byggd som en stridsvagn.
 • Färgomfånget.

 • Strömslukare.
 • Rödstick.
 • Kalibreringskontrollerna krångligt placerade.

Betyg:Sälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

Paket

Utvecklare tillåts sälja appar i paket


- MacWorld:

Distributionsnätverk

Apple minskar sitt beroende av Akamai


- MacWorld:

Hur synka skickade mejl mellan enheter?


Skillnaderna mellan iOS 7 och iOS 8

Hur stor skillnader är det egentligen mellan iOS 7 och nya iOS 8? Vi tar en titt på en rad appar och systemfunktioner som har gjorts om.

MacWorld:

 1. Så förbereder du dig för iOS 8

  GUIDE I dag 17 september släpps iOS 8. Följ vår guide till vad du behöver göra innan du uppdaterar.

MacWorld:

 1. Bildspecial: Här är nyheterna i iOS 8

  Nu var det ett tag sedan iOS 8 presenterades, men i dag släpps det. Här kan du se nyheterna i din iPhone eller iPad.

MacWorld:

 1. 7 funktioner i iOS 8 du inte kände till

  iOS 8 kommer idag, och du har säkert sett stora nyheter som förändringarna i kameran och det nya gränssnittet för multitasking. Här är sju mindre kända godbitar.


- MacWorld:

iPhone 6 isärplockad och falltestad


- MacWorld:

iPhone 6

Förhandsboka iPhone 6 redan i nattNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Feta spel i tunn förpackning

9 saker som kostar lika mycket som nya Iphone 6

Därför revolutionerar VTX-system ljudbranschen

5 smarta klockor som var före Apple Watch- MacWorld:

Apple

Apple uppdaterar Safari för Mavericks


- MacWorld:

Kina

Spänd väntan på iPhone 6 i Kina


- MacWorld:

Apple kan inte dekryptera iOS 8


- MacWorld:

iWork

Uppdateringar för iWork och iLife


- MacWorld:

Var hittar jag Paint i min Mac?


- MacWorld:

Öppet brev från Tim Cook till användare


- MacWorld:

OS X Mavericks 10.9.5 har släppts


- MacWorld:

iOS 8

Skarp version av iOS 8 har släppts


- MacWorld:

Apple TV

Nytt gränssnitt för Apple TV

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple