- MacWorld:

Så kopplar du ett Macnätverk

Av

Sida 1 / 7

Fakta

Att handla upp ett litet kontor behöver inte bli så blodigt. Men det är klart att det kostar pengar. Vi har räknat ihop vad det skulle gå på att inhandla fem arbetsplatser för att bygga ett företagsnät.


Användarmaskiner: 5 × iMac

54 975 kronor

För gemensamma uppgifter: 1 × Mac Mini Server

9 495 kronor

Nätverk: 1 × Airport Extreme

1 495 kronor

Utökning av nätverk: 1 × Airport Express

829 kronor

Utskrifter: 1 × HP Laserjet Pro P1606dn

2 390 kronor

Mobila säkerhetskopior: 1 × WD My Passport 1TB

1 349 kronor

Mellan server och router: 1 × TP-kabel

67 kronor

Totalt:

70 600 kronor

På alltför många kontor kör man bara en enkel baslösning. Alla klienter sköter sig själva. Tillgängliga funktioner beror mer på att någon trillat över en knapp än att det finns en tanke bakom. Men det fungerar. I alla fall tills något slutar fungera, någon raderar en fil, en telefon kommer på vift eller något annat eländigt händer. Först då inser alla att saken borde skötts på ett annat sätt. Tror du att det bara är Windowsanvändare förunnat att få använda katalogtjänster, centraliserad administration och delade resurser? Eller kanske att det är dyrt och omständligt att få till?

Faktum är att du i så fall har fel. I båda fallen, dessutom. Med OS X Server har Apple gjort det enklare än någonsin att få till en proffsig kontorslösning. Som om inte det vore nog har det blivit billigare också.

För att bevisa hur enkelt det är visar vi hur du kan sätta upp ett kontorsnätverk med central administration på bara några timmar. Mer komplicerat än så är det faktiskt inte. I alla fall inte om du använder OS X Lion Server.

Att fysiskt sätta upp ett nätverk med några maskiner är oerhört enkelt numera. Borta är tiden då du var tvungen att dra sladdar över kontoret och sätta terminatorer i ändarna. Numera är det radiovågor som sköter jobbet. Det enda du behöver göra är att skaffa en router, några maskiner och mjukvara. En baggis.


Genom att använda flera Airport kan du utöka nätverket avsevärt. Det kan vara en bra idé och avsevärt mycket billigare än att dra kablar. Priset är förstås sämre ­överföringshastighet.

Server, ja. Om ni har några klienter som ska dela funktioner gör ni bäst i att skaffa en. Det är inte helt nödvändigt, men det ger er bra möjligheter. Dessutom slipper en användare segas ner av gemensamma bakgrundsjobb. Att korskoppla allting och låta alla klienter köra fritt är en riktigt dålig idé.

För det lilla kontoret räcker det med en Mac Mini Server. Den är relativt billig men klarar ändå av det mesta. Den har dessutom två diskar internt, så du får lite redundans. Hur du konfigurerar den kommer vi till.

Som sagt är det onödigt att dra kablar. Finns det redan skadar det inte, men annars är det bättre att köpa en Airport Extreme och köra allting den vägen. Om ni inte har väldigt mycket trafik eller sitter i stenhus, det vill säga. Då är sladdar fortfarande kung.


Det mesta av din serverhantering sköts via Serververktyget. Men profilerna hanterar du via ett webbgränssnitt. Det går lite långsammare, men du kommer åt det från flera ställen.

Airport Extreme
Sätt upp din Airport Extreme så att den fun­gerar som enda länken ut på nätet. Det gör du genom att helt enkelt koppla in sladden från bredbandsleverantören. Sedan startar du bara enheten och går igenom guiden.

Det enda du behöver fundera på är namn och eventuellt vilka frekvenser du vill använda. Att slå på kryptering är en självklarhet. Aktivera också DHCP-funktionen och välj en nummerserie för internt bruk.

På dina klienter ställer du in fasta IP-nummer inom spannet du definierat ovan. Det förenklar identifiering av maskiner om du vill dela ut information direkt mellan användare, utan att gå via servern.

Sida 1 / 7

InnehållsförteckningSälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

iPhone 6

Förhandsboka iPhone 6 i Apples butiker


- MacWorld:

iOS 8

Apple förbereder uppdatering för iOS 8

Har du installerat iOS 8 än?

- MacWorld:

Macbook Air

Macanvändare är mest nöjda


- MacWorld:

iPhone 6 och 6 Plus kan laddas snabbare


- MacWorld:

Ska jag välja iPhone 6 eller 6 Plus?


- MacWorld:

Nya usb-kabeln får displayport-stödNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Därför revolutionerar VTX-system ljudbranschen

Feta spel i tunn förpackning

9 saker som kostar lika mycket som nya Iphone 6

5 smarta klockor som var före Apple Watch- MacWorld:

Stort tryck på Apples support


- MacWorld:

iPhone 6

Skärmen i iPhone 6 Plus hyllas


- MacWorld:

iPhone 6

Så snabba är iPhone 6 och 6 Plus


- MacWorld:

iPhone 6

Säljrekord för iPhone 6 och 6 Plus


- MacWorld:

Tim Cook

Tim Cook deltar i ny teknikkonferens


- MacWorld:

Apple A8

De tillverkar Apples A8-processor


- MacWorld:

Smart miniskrivare för iPhone-foton- MacWorld:

Spännande förändringar på MacWorld

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple