Mest läst just nu

MacWorld

Varför kan jag inte installera Gimp?
Fixa rätt version av Gimp - annars strular det på Macen

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Så kopplar du ett Macnätverk

IP-adresser

2012-04-25 13:48

Det är ett besynnerligt tips ni ger angående IP-adresser på ett nätverk med en aktiv DHCP-server. Det är direkt korkat att ge statiska adresser till datorer på ett sånt nätverk. Den dagen du får in en eller flera datorer som nån annan sätter upp med dynamisk IP, så får du nästan garanterat IP-konflikter som är ett elände att fixa.

Om du insisterar på fasta IP-adresser på datorerna, tilldela dem med MAC-adresser på DHCP-servern istället.

hans.pedersen

IP-adresser

2012-04-25 14:04

Agreed. Och DHCP med manuell adress är smärta, undvik!
Ställ en helt manuell utanför DHCP-intervallet, eller lägg en statisk IP-adress i routern.

macjonte

IP-adresser

2012-04-25 14:57

Varför är det smärta om man sätter en adress som är utanför DHCP-intervallet?

star-affinity

IP-adresser

2012-04-25 16:13

flera gånger mysko nätverksproblem löses med att välja någon av de andra två varianterna. har tex vart med om att en felkopplad kabel i en liten switch (kopplades tillbaka till samma switch) i kombo med en sån dator slog ut _hela_ nätverket, inte bara det VLAN som switch och dator var kopplad till.

macjonte

IP-adresser

2012-04-25 17:45

Naturligtvis skall statiska ip ligga utanför dhcp spannet...

Alliansen

Alltså...

2012-04-25 14:00

Ska man jobba mot en filserver, använd kabel. Man vill inte ha långsamma trådlösa nätverk som helt plötsligen kanske slutar fungera för vissa för att grannen fått en router från sin internetleverantör.
Se till att få ett stabilt bra nätverk som inte krånglar som steg 1.

SEN kan man tänka på att styra upp gemensamma filer, mail, adressbok, kalender, gemensamma databaser, backuper osv. Det finns en hel del genvägar och smarta funktioner, så att ta hjälp av någon som brukar hålla på med sånt här brukar inte vara en dålig idé. Ofta kan butiken där du köper datorerna hjälpa till att tänka ut hur det ska fundera. En billig penning i början minskar mycket huvudvärk när man väl jobbar.

Det viktigaste här är att det är genomtänkt, tidsbesparing är värt mycket mer på ett kontor oavsett storlek än en tusenlapp extra i konsultarvode.

macjonte

Alltså...

2012-04-25 15:59

Eller så köper man en accesspunk som fixar 5GHz-bandet (MBP/MBA har stöd för detta). Sedan har man inget problem med grannarna, dels för att väldigt få betalar de få kronor extra en sådan accesspunk kostar, dels för att räckvidden är kortare på 5GHz så grannar stör mindre.

Har då aldrig upplevt WiFi som instabilt och då kör jag ändå interaktiva sessioner över WiFi under en hel dag där ett avbrott på någon sekund märks.

Uridium

Alltså...

2012-04-25 16:06

Fortfarande betydligt långsammare än de 100 MB/s du får när du kör via kabel. Det är en ganska duktig skillnad på 10 MB/s och 100 MB/s när du jobbar mot server.

Men den största nackdelen är störningar, så bor man på landet utan andra störande nätverk så är det mer ok. Men kontor med ett par som jobbar i brukar sällan ligga på såna adresser.

macjonte

Alltså...

2012-04-25 21:48

10 mb? Jag har ungefär 350mbps i snitt när jag jobbar via min airport extreme på 5 ghz- bandet...

easybee

Alltså...

2012-04-25 22:08

350 Mbit ger ca 175 Mbit användbar hastighet = 17 MB/s. STOR skillnad mot 100 MB/s.
Sladd är kung.

macjonte

Alltså...

2012-04-25 22:56

Vad menar du med användbar? Och var kommer siffran 17 ifrån?

easybee

Alltså...

2012-04-25 23:16

1) Vid trådlös kommunikation försvinner ca hälften av bandbredden i overhead-trafik, bland annat för att förhindra att flera noder pratar samtidigt och stör sändningen. (jämför med vanlig gammelmodig radiokommunikation, den som har pratat färdigt säger "kom" efteråt för att markera att han slutar sända innan han släpper sändningsknappen). Användbar hastighet är den faktiska överföringshastigheten för den information som du överför. INTE metadata eller overheaddata.

2) 10 megabit per sekund = ca 1megabyte per sekund. 175 Mbit/s = ca 17 MB/s. (Man brukar räkna med 10 bit per byte istället för egentliga 8 bit per byte för att nätverkskommunikation lägger på metadata om sändningen, avsändare, destination, VLAN-tagg, bland massa annat junk.)

Kopiera en fil över nätverket och mät tiden det tar att kopiera 1GB.

macjonte

Alltså...

2012-04-25 23:21

OK. Tack!
100Mb/s kräver alltså en gigabitrouter?

easybee

Alltså...

2012-04-25 23:27

ja, alla nätverksenheter (inkl kablar) mellan dator och server måste fixa gigabit.
Och en server som kan leverera data så snabbt, en firewire-disk kommer inte upp i de hastigheterna. (de ligger runt 70 MB/s).
De flesta 2,5" 5400 rpm diskarna kommer inte heller upp i de hastigheterna, och de sitter i många bärbara datorer.
Det innebär att man kan få snabbare diskaccess om man arbetar mot server än om man skulle arbeta lokalt mot sin egen disk.

macjonte

Linux och Windowsmaskiner i nätverket?

2012-04-25 16:14

När IDG gör sina tester om vilket som är enklast är alltid AD och Sharepoint inblandat.
Windows vinner alltid pga native AD och Sharepoint.

Hur struligt blir det om kontoret får besök av en konsult med Linux eller Windows på sin laptop?
Eller är hela nätet Apple only?

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Linux och Windowsmaskiner i nätverket?

2012-04-25 16:59

Skulle tro att det blir ungefär samma som när en osx-användare kommer till ett nät som bara behövts konfigureras för windowsklienter. Det går nog att få att fungera hjälpligt med lite handpåläggning och troligen ännu bättre om man lägger lite tid på att lägga till funktionalitet för andra plattformar.

Vinkelberg

Linux och Windowsmaskiner i nätverket?

2012-04-25 17:16

Just därför man kör linux på servern ;-)

True story

Linux och Windowsmaskiner i nätverket?

2012-04-26 07:09

Det räcker ju med att man gör rätt när man sätter upp den servertyp som man valt. Man väljer ju servertyp efter situationen och inte efter religion.

Har aldrig satt upp en macserver då de slutade tillverkas för ett tag sedan. Varför kan inte Apple göra riktiga servrar igen (hårdvaran då)?

Vinkelberg

Linux och Windowsmaskiner i nätverket?

2012-04-26 17:44

Jag är inte religiös på något sätt, linux väljer jag enbart för att det är lätt att konfigurera. När jag bygger en silverlightapplikation eller aspx sida är det självklart Windows på servern. Att jag väljer bort osx server är just för den usla säkerheten och därför funderade jag även på om nätverket de sätter upp här är beroende av just det eller om man kan köra något annat på servern, (det skulle underlätta för andra plattformar i nätverket).

True story

Linux och Windowsmaskiner i nätverket?

2012-04-25 19:16

Enkelt löst. Kommer det en konsult med Windows eller Linux i sin dator så anlitar man en annan konsult. B-)

ppson

Linux och Windowsmaskiner i nätverket?

2012-04-25 22:25

Det är inga problem där. konsulten har lokalt konto på datorn och ansluter till filservern. Om de användardatabasen ligger i OD eller AD eller nåt annat gör inget, funkar oavsett. Macar kan ju ansluta via smb också om de skulle vilja.

macjonte

Linux och Windowsmaskiner i nätverket?

2012-04-26 02:21

Och AFP, och NFS etc. etc.

(RoLaNd LyGeL -<|" Anakin-S, den självironiska Star Wars-Fanboyen "|>-)

Har inte fattat poängen med lokala nätverk

2012-04-25 21:49

Lagra gemensam data i någon molnbaserad tjänst i stället så kan du nå det hemma, hos kund, på resa osv.

knödeln

Har inte fattat poängen med lokala nätverk

2012-04-25 22:33

Konstigt. När jag är ute hos kund kan jag ändå nå data, även om den är lagrad hemma.

xlc

Har inte fattat poängen med lokala nätverk

2012-04-25 22:41

1) Många företag har krav på sig från sina kunder i avtalen att de ska hålla informationen säkrad. De ska kunna redogöra vilka som har tillgång till informationen. Använder du molntjänster vet du inte det. På denna punkt väljer tyvärr en hel del företagare att begå kontraktsbrott, något som kan stå en dyrt om det av misstag kommer ut information.

2) Det går bra mycket snabbare med gigabitkoppling mot en server än via en snabb internetuppkoppling mot en överbelastad molntjänst. Tar det 50 sekunder eller 5 sekunder att öppna filen är en ganska duktig skillnad i effektivitet på kontoret.

3) Dropbox är ganska begränsande när man kommer upp i lite storlekar på den gemensamma samlingen. Många kan inte ta en MacBook Air med 128 GB lagring för att dropboxen inte får plats. Dropbox har ju även problemet med tex Office 2011 som ändrar filen så fort den öppnas, och för varje gång en fil öppnas ska den kopieras till alla andra. Massor av onödig trafik, och bökigt om jag vill läsa en fil som du skriver i. SPECIELLT om någon av oss inte har internetuppkoppling för tillfället, då det blir två kopior av filen, trots att jag inte ändrat något.

4) Många molntjänster, inkl Dropbox, kan inte redogöra för deras miljöpolicy. Dropbox driftas av Amazon S3, som använder kolkraft till stor majoritet och hamnat i botten av bland annat Greenpeace lista över IT-företag. Rimmar väldigt illa med svenska företag som ligger i framkant i världen med miljöpolicys.

Listan kan göras betydligt längre.
För privata ändamål, enmansföretag osv är det ingen större idé att ha egen server, men lilla kontoret har mycket effektivitet att tjäna.

macjonte

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-04-26 07:12


Comments powered by Disqus
Apple

MacWorld

7 saker du måste ha koll på (v. 21)

Varför kan jag inte installera Gimp?

MacWorld

Fixa rätt version av Gimp - annars strular det på Macen

MacWorld

Hur identifierar jag mina saknade filer?

Diff är räddningen när kataloger ska jämföras


MacWorld

Extern ssd för snabbare Mac

Extern ssd ger ett helt nytt liv till gammal Mac MiniMacWorld

Lösenordsskydda extern hårddisk

Skydda dina externa diskar med lösenord och kryptering


MacWorld

Firefox

Firefox på väg till Iphone och Ipad


MacWorld

Kollektivtrafikinformation i IOS

Apples kartor ska få kollektivtrafik


Sajter om it & teknik

 • CIO Sweden It-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
 • Cloud Magazine Allt om cloud computing.
 • Computer Sweden Dagliga nyheter om it, telekom och affärer.
 • IDG.se De viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
 • Internetworld Allt om affärer på internet.
 • IT i vården Mötet mellan vård och it.
 • IT24 Affärerna och människorna i it-branschen.
 • M3 Sveriges prylsajt
 • MacWorld Allt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
 • PC för Alla Sveriges största och mest lästa datortidning.
 • Säkerhet24 Mötesplatsen för alla it-säkerhetsansvariga i Sverige.
 • TechWorld För it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
 • IT.Branschen Sveriges enda branschtidning för IT-återförsäljare.
 • Pitchbibblan Sveriges startups visar upp sig

Andra områden

 • Anbud24 För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rätt Regler och verktyg för miljöproffs.
 • Miljöaktuellt Hållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng