Uppdatering 2017-05-01
Färdigställandet av Apple Park närmar sig och nu har fotografen Matthew Roberts släppt en ny drönarvideo från området.

Som till synes liknar området fortfarande en gigantisk arbetsplats och det finns forfarande en hel del att förfina. Däremot visar videon en hel del saker från byggnaden – exempelvis Steve Jobs Theater, solpanelerna och mycket mer.

Uppdatering 2017-03-16
Med Apple Parks öppning runt knuten har Apple nu uppdaterat sin egen karttjänst Apple Maps med ny information och satellitbilder på bygget. Det rapporterar 9to5mac.

Satellitbilderna är inte helt uppdaterade, för bättre bilder över hur det ser ut just nu avslöjar drönarvideorna längre ned i artikeln fler detaljer. 

Apple Maps

Men Apple Maps innehåller nu mer information om jättebygget. Apple Park kommer numera upp som ett alternativ när vi söker och information om komplexet hämtas direkt från Wikipedia, liksom bilder uppladdade av användare. Även Steve Jobs Theater finns med som ett sökresultat.

Det nya kontorskomplexet öppnas i april. Enligt vissa rykten planerade Apple att inviga Steve Jobs Theater med att presentera nya modeller av Ipad, men den senaste drönar-videon tyder på att det inte hinner bli klart i tid.

Uppdatering 2017-03-06:

Med bara en månad kvar till invigningen är det dags för en ny video från Duncan Sinfield som visar hur det går med bygget av Apples nya huvudkontor.

Som synes återstår inte så mycket jobb att göra, så det mesta tyder på att tidsplanen håller.


Apple Park invigs i april

Apples nya huvudkontor kommer att invigas i april, detta enligt ett pressmeddelande som skickades ut den 22 februari.

Namnet på anläggningen blir Apple Park och storleken hamnar på inte mindre än 260 000 kvadratmeter. Totalt ska 12 000 medarbetare flyttas till byggnaden, en process som väntas ta ett halvår i anspråk.

Föreläsningssalen där företagets produktpresentationer kommer att hållas får namnet Steve Jobs Theater, detta för att hedra Apples avlidna grundare. Salen har tusen platser och ingången är en sex meter hög glascylinder, 50 meter i diameter, som bär upp ett tak i metallisk kolfiber.

- Steves vision för Apple sträckte sig långt bortom hans egen livstid. Han ville att Apple Park skulle bli ett hem för innovation för kommande generationer, säger Apples vd Tim Cook i en kommentar.

Apple Park kommer även att rymma ett besökscenter med en Apple Store-butik och ett kafé öppet för allmänheten.

Bilder från insidan

Franska Macgeneration har publicerat bilder från Apples bygge, som företaget har delat med anställda. De verkar inte vara avsedda för allmän publicering, men någon anställd har skickat dem till Macgeneration och de har nu spritt sig över webben.

Caffè Macs

Bilderna visar framför allt hur otroligt stor huvudbyggnaden är. Krökningen är märkbar från insidan, men inte enorm. Enligt Macgeneration visar den här bilden ”Caffè Macs”, den stora kafeteria som Apple visade i arkitektskisserna innan bygget drog igång.

Takfönster

Vi får också en tydlig bild av takfönstret som löper i mitten längs hela byggnaden och släpper in dagsljus.

Träd

En annan bild visar hur arbetet med att placera in träd är i full färd. Apple ska totalt placera 3 000 träd som naturligt brukade finnas i området och fruktträd som aprikoser.

Stora fönster

Rutorna som täcker utsidan av byggnaden är på vissa håll rejält stora.


På Apples "Let us loop you in"-event lovade Tim Cook att presentationer av nya produkter från och med 2017 kommer hållas i den underjordiska aula som också håller på att byggas på området, och som ska rymma 1 000 sittplatser.

Apple Theater
Här ser du hur taket till "Apple Theater" lyfts på plats. Foto: Apple

Apple har lagt sitt fokus på att få klart den enorma huvudbyggnaden, medan det omkringliggande området sedan bygget påbörjades 2013 mest har varit en dammig byggarbetsplats. Men den senaste tiden verkar landskapsarkitekterna ha kommit igång en aning med sitt arbete.

Filmen nedan är den senaste i en lång rad som Duncan Sinfield har filmat sedan 2015. Innan dess delades liknande drönarfilmer av andra Youtubeanvändare ända från 2014 då bygger precis hade påbörjats ordentligt.

För att tydligt se hur långt Apple har kommit kan du kika på filmen nedan från användaren Myithz, filmad i november 2014.

Apples planer

Utifrån de videor och flygfoton som delats går det än så länge inte att se hur hela Campus 2-området kommer att se ut eller hur Apple ska använda de olika byggnaderna.

2013 höll Apple ett möte på Cupertinos stadsbyggnadskontor. Där visades bland annat en video med 3d-renderingar, och Apples fastighetschef Dan Whisenhunt gick igenom siffror och detaljer om hur det nya högkvarteret ska vara strukturerat. Det mötet filmades och du kan se det här:

Som du kanske hörde talar Steve Jobs i filmen, trots att den var från 2013. Den inspelningen kommer från 2011 då Jobs, bara några månader innan han gick bort, presenterade den ursprungliga planen för Campus 2.

Norman Foster har ritat

När Apple först visade upp Campus 2 nämndes inte vem arkitekten var, men på de första ritningarna som lämnades in till Cupertino stod det Foster+Partners och det bekräftades också ganska snart att Norman Foster och hans företag har stått för designen – med stort inflytande från Steve Jobs.

Norman Foster intervjuades i början av 2014 av Architectural Record, och talade då bland annat om hur Steve Jobs kärlek till Stanford-universitets centrala torg gav upphov till idén om att innesluta en park i en rund byggnad där arbetare lätt kan röra sig mellan olika avdelningar.

Idéerna om att skapa naturliga mötesplatser och utnyttja hur människor kommer att förflytta sig för att skapa möten mellan personer som inte träffas i det dagliga arbetet är något som hängt med sedan Jobs kom till Pixar i början av 90-talet.

Pixars högkvarter designades också i nära samarbete med Jobs, och i Ed Catmulls bok Creativity Inc skriver Pixar-grundaren om hur det gick till (en bok som vi för övrigt kan rekommendera).