Mest läst just nu

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Kina ber Apple ta större ansvar

Ironi

2012-03-29 07:42

"Kina ber Apple ta större ansvar"
..avrättar inte Kina mer personer än vad hela världen gör tillsammans?

Nordbo

Ironi

2012-03-29 09:03

Ja, det är så sjukt att det vänder sig i magen. Det krävs exceptionellt dåligt omdöme att sitta i ledningen för en diktatur. Dessvärre har de lärt sig en retorik som media gillar och gärna vidarebefordrar.

Meniac

Ironi

2012-03-29 12:36

"Det krävs exceptionellt dåligt omdöme att sitta i ledningen för en diktatur."

Dels är det tveksamt om Kina faktiskt lever upp till benämningen diktatur, eftersom det faktiskt finns en valverksamhet som pågår inom partiet och det är partiet som väljer ledaren, på bestämd mandatperiod, varefter partiet väljer och tillsätter en ny ledare. I en renodlad diktatur finns ingen sådan gång, utan ledaren tar eller ärver makten och kan inte avsättas av någon lagstiftad organ och sitter inte någon mandatperiod, utan tills han/hon dör eller blir dödad. Men partiet i Kina kan avsätta ledaren även under pågående mandatperiod, om den så vill. Så Kina är en (i praktiken) enpartistat (även om det finns flera partier), men inte en diktatur. (Dessutom kan vem som vill ansöka om medlemskap i partiet och bli delaktig i det arbetet).
Dels gör du en väldigt vanlig tankemiss: diktatur är inte per definition ond. Det beror helt på diktatorn, om styret är gott eller inte. Nu är de flesta diktatorer maktgalna självcentrerade megalomaniska puckon (men så är även de flesta "demokratiska" ledare), men det finns ingenting i styresformen "diktatur" som per definition gör den ond: det har i historien funnits gott om goda och välvilliga diktatorer som varit bra för landet dom styr över.

Men eftersom du verkar vara kategoriskt mot diktaturer, så är jag bara lite nyfiken: vad anser du om "Tibetfrågan"? Bör diktatorn Dalai Lama återfå makten? Under Dalai Lama var Tibet nämligen en ren diktatur (han har aldrig valts till ledare genom allmän röst) och hela landet ett feodalsamhälle, dvs Dalai Lama de fakto ägde landet och dess innevånare.
Många som klagar på Kina stöder ofta ett "fritt" Tibet med Dalai Lama som överhuvud och gör just den totala tankemissen att det tror att Kina är en diktatur och Dalai Lama-regimen i forna Tibet något utopiskt snällt och rart drömparadis där alla har lika rättigheter.

Putte Fnasker

Ironi

2012-03-29 13:56

Haha, din omtanke för Kina är rörande. Visste inte att man kunde diskutera politik här. Men ja, diktatur är i regel ond då man nekar medborgarna demokratiska rättigheter. Ja, jag är kategoriskt emot diktaturer, i Tibet eller vart det än gäller.

Meniac

Ironi

2012-03-30 02:58

"Visste inte att man kunde diskutera politik här."
Eh... du skrev: "Det krävs exceptionellt dåligt omdöme att sitta i ledningen för en diktatur. Dessvärre har de lärt sig en retorik som media gillar och gärna vidarebefordrar."

Putte Fnasker

Ironi

2012-03-29 14:01

Nja, diktaturens främsta kännetecken är när makten är samlad kring en liten grupp människor, där medborgarna saknar frihet och rättssäkerheten är obefintlig. Att definiera ett styre som diktatur behöver, i modern mening, alltså inte betyda att det måste vara en enda person (diktator) som innehar makten. Annars blir ju begrepp som t ex militärdiktatur helt missvisande. I Kinas fall torde benämningen bli partidiktatur för att inte bryta mot ordböckernas definition ;-)

Kina är hur som helst en totalitär stat.

Ang. "tankemissen" är det en intressant observation. Och visst, en diktatur behöver inte vara "ond" som du säger. Ser man till uppkomsten, på gamla romartiden, så var det ett högst temporärt statsskick där diktatorns uppgift var att återställa ordning i landet under en viss tidsperiod. Men det är knappast det vi menar när vi kallar länder för diktaturer idag. Själv är jag av princip motståndare till alla totalitära former av styrelseskick.

Barbapappa

Ironi

2012-03-30 10:00

Totalitärt, kan jag hålla med om. Men inte diktatur.
Man kan som sagt ansöka om partimedlemsskap och arbeta på att påverka dagordningen. (Sen är vanliga Svensson i Kina långt mer politiskt aktiva med att genom bloggar, sociala media, etc, påpeka och påverka genom att avslöja korrupta politiker och administratörer, polis, etc och utövar därigenom påtryckning på högre ledare att agera än vad folk här i väst är. Här skriver någon på sin höjd en insändare och väntar sen på valdagen).
Men inte heller totalitärism är nödvändigtvis ont. Som jag förstår det från intervjuer med Wen Jiabao, så strävar Kina medvetet mot större öppenhet och demokrati, men gör det långsamt och försiktigt för att inte samma resultat som är i forna Sovjet eller värre, ska drabba Kina. Forna Sovjet är inte idag fria, öppna demokratier och interna gränskonflikter kommer att fortsätta en bra tid framöver, tror jag. Som Kina är uppbyggt, skulle sönderfallet bli långt långt värre om man plötsligt släppte den centrala makten. Efter nära tre tusen år av hårt centralstyre tar det tid att skapa förändringar om de skall ske utan inbördeskrig och social och ekonomisk katastrof.

Bara som parantes, även om ordet "diktator" kommer från Romarriket, så fanns och finns företeelsen med envåldshärskare helt oberoende av det, både före och efter, runt i världen.

Nåväl, hare bra. Vi hörs igen, antar jag. :)

Putte Fnasker

Ironi

2012-03-30 10:30

Jodå, jag förstår mycket väl att Kina inte bara kan släppa på allt över en natt utan att det skulle bli totalt kaos. Så visst är det klokt att gradvis öppna upp. Burma har väl som mål att göra på liknande sätt.


Ang. romarnas definition av diktator så var det ett högst provisoriskt och tidsbegränsat sätt att styra. Envåldshärskare, t ex kungar med absolut makt, lät tronen gå vidare i arv.

En lite annorlunda, men intressant, diskussion med tanke på vart vi befinner oss (idg.se) :-)

Trevlig helg

Barbapappa

Journalistik?

2012-03-29 07:57

"bett Apple se över sina fabriker"

Mig veterligen har Apple inga egna fabriker vare sig i Kina eller på annan plats, rätta mig om jag har fel annars ändra i texten då den är felaktig!

Kritiken mot Apple gällande arbetsvillkor i de fabriker som tillverkar produkter för Apple, kommer till stor del från Mike Daisey. Nu är det allmänt känt att det var väl lite si och så med sanningen från Daisey, läs gärna den utmärkta artikeln på alltommac.se!

Framför gärna kritik mot Apple men den ständiga sensationsjournalistiken mot Apple börjar kännas j-light jobbig, pris lika jobbig som alla rykten om nya produkter från Apple.

Prontor

Journalistik?

2012-03-29 12:41

Håller med dig om att det är tröttsamt med sansationsjournalistik. Angående din första punkt håller jag inte helt med, eftersom det var den kinesiska regeringen som bad Apple se över sina fabriker. Det är ju ett uttalande från dom, som - om det stämmer - MacWorld inte bör ändra på för att det eventuellt är felaktigt. Förstår du vad jag menar? Även om det är FoxConn som äger fabrikerna så är det ju Kina som sagt åt Apple att göra en sak, då bör inte tidningarna ändra deras uttalande bara för att det är fel i sak.

Däremot kunde de sätta det inom citationstecken.

JonesH

Journalistik?

2012-03-29 13:08

Nu vet jag inte vad Kinesiska regimen sagt. Men det borde ju finnas någon intervju eller pressmeddelande därifrån och antingen är det en felöversättning eller så lever den kinesiska regimen i total okunskap för Apple äger ju inga fabriker, vare sig i Kina eller någon annanstans.
Varför skulle regimen gå på Apple och inte FoxConn? Låter väldigt märkligt i mina öron.

Försöker läsa allt kritiskt, utifrån hur media "handskas" med sanningen. Hur ser fakta och källgranskning ut hos idg? Räcker det att skriva "rykte" kan man skriva vad som helst och när det gäller "fakta" så räcker det att översätta någorlunda rätt från vad källan än kommer ifrån.

Prontor

Journalistik?

2012-03-29 15:45

Hänvisa till en applevänlig tidning för att bemöta kritik mot just apple blir fel.

För övrigt så tycker jag att det är självklart att man som beställare ska se över hur produkterna man köper tillverkas, något ansvar i sammhället bör man ta, särskilt när man är ett så gigantiskt företag som apple. Tyvärr är det många som argumenterar som du, "de var inte jag" och då får vi ingen positiv förändring.

Sigvardsson

Journalistik?

2012-03-29 16:36

Du för det att låta som om att Apple inte tar något ansvar, vilket är helt fel.
http://images.apple.com/supplierresponsibility/pdf/Apple_Supplier_Code_of_Conduct.pdf

Vad gäller resten i ditt inlägg så försöker du påföra mig åsikter som jag inte påstått så det är ingen ide att bemöta.

Prontor

Journalistik?

2012-03-29 15:54

Kan ju vara så att regeringen tycker att Apple har ett ansvar eftersom det är deras produkter som tillverkas, vilket ju inte är helt orimligt tycker jag. Men det är ändå konstigt att be macworld att "rätta" någon annas uttalande, hur fel det än må vara. Det är ju inte MW som säger det utan Kina (enligt MWs källa).

JonesH

Journalistik?

2012-03-29 16:30

Och vad är MWs källa?

Sen blir det lite löjligt, för du menar väl inte att media inte skall ha någon som helst form av källkritik? Då kan man ju skriva vad som helst och sen rycka på axlarna och hänvisa till någon diffus källa, inte precis vad jag kallar seriös journalistik.

Prontor

Journalistik?

2012-03-30 08:36

Precis, det menar jag inte och det var därför som jag inte skrev det heller.

JonesH

Journalistik?

2012-03-30 09:18

"Men det är ändå konstigt att be macworld att "rätta" någon annas uttalande, hur fel det än må vara. Det är ju inte MW som säger det utan Kina (enligt MWs källa)."

Ok. så Kina är MWs källa enligt dig, kan du vara lite mer specifik, det finns ju över en miljard Kineser där!

Prontor

Va?

2012-03-29 08:33

Är det inte kinesiska regeringen som bestämmer och stiftar lagar i Kina?

De får väl sköta sina egna saker.

Vi här i Sverige kanske skall be jänkarna kolla över vår svenska arbetsmiljölagstiftning...

Fast det jobbet är nog redan beställt sedan länge av Moderaterna...

GoflorpOSX

Va?

2012-03-29 10:09

Så i Sverige har det aldrig funnits eller finns några missförhållanden? Om det hittas missförhållanden så kommer alltid regeringen in och fixar till det?

Om svenska regeringen skulle uppmana ett företag i Sverige att se över och hjälpa till att få ordning på missförhållanden skulle de uppfattas som något negativt?

Sh0rty2

Va?

2012-03-29 10:29

Men vad jag menar är att det är väl Kina som skall ha en egen lagstiftning som är i ordning. Det är väl den man stödjer sig emot hur det än är.

Men det är klart, nån måste ju tala om att det finns missförållanden.

Jag reagerar bara på att Kina istället för att göra kontroller själva och se till att lagtiftningen följs så ber man att ett främmande lands storbolag skall hålla koll..

GoflorpOSX

Va?

2012-03-29 14:09

Ja i andra fall (läs censur) är de ju väldigt angelägna om att lagar följs, men här är det tydligen upp till företagen.

Visst, det är väl egentligen inget negativt att (åtminstone verka) vara intresserade att komma tillrätta med missförhållanden. Men känslan i maggropen säger att det inte är något annat än ett spel för gallerierna.

Barbapappa

Va?

2012-03-29 15:10

Fast för Kinas del handlar det om att de skjuter över fokus på Apple igen när egentligen resten av landets fabriker är mycket sämre än Foxconns.

diiz

Va?

2012-03-29 20:08

Du som beställare kan faktis ta ett mänskligt ansvar och ställa krav på tillverkare/leverantörer att de förljer de etiska internationela riktlinjerna,

om man nu vill ha demokrati och att även mäniskor ska må ok/bra så behöver beställarna börja ställa etiska, miljö krav osv.

och vi som konsumenter kan även vi ställa krav mot ex appel eller samung

dnox

Smaklöst

2012-03-29 09:54

Smaklöst, Kina. Man kanske själv först ska sluta med folkmordet i ockuperade Tibet innan man börjar klaga på andra. Dessutom som någon annan nämnde, det är ju de själva som stiftar arbetsmiljölagar.
Simmar många fula fiskar i Kina...

Martin Johansson

Smaklöst

2012-03-29 10:01

Tibet har varit en del av Kina sedan ett årtusende ungefär. Enbart under en kortare period till följd av västmakternas härjningar under kolonialtiden där mängder av länder, inklusive Kina, mer eller mindre bröts sönder så fungerade de som en självstyrande del.

REx Luthor

Men..

2012-03-29 12:18

Det är ju som att låta ICA göra förhållandena bättre på Arla, för att ICA köper mjölkprodukter därifrån.. Vrickat! (OBS! Detta är ett Exempel!)

rallie

Men..

2012-03-29 16:15

Eller be IKEA/HM/wathever be underleverantörerna inte använda barnarbetskraft

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Men..

2012-03-30 09:33

Nja, inte riktigt. ICA och Arla är Svenska företag och lyder under Svensk lagstiftning vad gäller arbetskraft.
Hans exempel är kanske aningens skev. Lite närmare vore kanske att säga att det är som när ett Tyskt speditionsföretag beställer ett gäng Scanialastbilar och Svenska regeringen ber dom ta ansvar för att arbetsförhållandena i den svenska Skaniafabriken är goda. Eller någon som beställer järnpellets från LKAB att vise statsminister Jan Björklund skulle be den utländska beställaren hålla koll på om lönerna är schysta och arbetsmiljön god samt att löner betalas ut i tid på LKAB. Klart absurt.

Visst ska man vara ansvarsfull när man beställer tillverkning i ett annat land, men jag håller med tidigare inlägg om att det är lite absurt att regeringen ber ett utländskt beställarföretag hålla koll på arbetsmiljön i en fabrik. Rimligtvis borde det landets regering själva stifta arbetsmiljölagar och se till att de efterföljs.

Putte Fnasker

Ironin framstår...

2012-03-29 20:38

... när man inser att den kinesiska staten faktiskt äger Foxconn...

StonerSteve

Ironin framstår...

2012-03-30 16:52

Där satte du den ultimata "spiken-i-kistan"-kommentaren....

Suveränt...

GoflorpOSX

Ironin framstår...

2012-03-31 07:05

Var har du fått det ifrån?
Foxconn (Hon Hai Precision Industries) grundades av Terry Gou och är baserad i Taiwan. Det är ett privat aktiebolag.

Putte Fnasker

Ironin framstår...

2012-03-31 07:58

Det faktum att väldigt få stora företag existerar i Kina utan att staten direkt, eller indirekt, är delägare. Skulle de inte vara det skulle han ha svårt att vara en såpass global spelare.

StonerSteve

Ironin framstår...

2012-03-31 14:36

Då är detta ett av de väldigt få.

Putte Fnasker

Comments powered by Disqus
10 tips för att komma igång med Lightroom

MacWorld

10 tips för att komma igång med Lightroom

Kamera

MacWorld

"Iphone 6S får kamera med 12 megapixlar"


MacWorld

Konvertera Apple Works 6-dokument från G5 till Intel-system

Konvertera Apple Works 6-dokument till din nya dator


MacWorld

Intelprocessor

Rykte: Intel släpper Skylake i augustiMacWorld

Varför kan jag inte installera Gimp?

Fixa rätt version av Gimp - annars strular det på Macen


MacWorld

Hur identifierar jag mina saknade filer?

Diff är räddningen när kataloger ska jämföras


Sajter om it & teknik

 • CIO Sweden It-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
 • Cloud Magazine Allt om cloud computing.
 • Computer Sweden Dagliga nyheter om it, telekom och affärer.
 • IDG.se De viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
 • Internetworld Allt om affärer på internet.
 • IT i vården Mötet mellan vård och it.
 • IT24 Affärerna och människorna i it-branschen.
 • M3 Sveriges prylsajt
 • MacWorld Allt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
 • PC för Alla Sveriges största och mest lästa datortidning.
 • Säkerhet24 Mötesplatsen för alla it-säkerhetsansvariga i Sverige.
 • TechWorld För it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
 • IT.Branschen Sveriges enda branschtidning för IT-återförsäljare.
 • Pitchbibblan Sveriges startups visar upp sig

Andra områden

 • Anbud24 För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rätt Regler och verktyg för miljöproffs.
 • Miljöaktuellt Hållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng