Mest läst just nu

MacWorld

Iphone startar om
Speciellt meddelande kan krascha IOS - så får du igång telefonen igen

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Avinstallaton?

2012-03-29 07:05

När kommer versionen som gör att jag kan avinstallera iTunes ifrån mitt OSX. Använder alternativa program och blir väldigt irriterad hur krångligt det är att få bort iTunes som std-program. Både som std filspelare (som återkommer efter vissa uppdateringar) till att det startas när jag använder fjärren.

MS Var ju tvungen att (med all rätt) göra så man kunde avinstallera WMP och IE ifrån OS:et - jag vill kunna avinstallera iTunes (och Safari) ifrån mina OSX-burkar.

Roquen Toron

Avinstallaton?

2012-03-29 07:43

Släng programmet.
Stäng processsen iTunes helper och ta bort den från autostart.
Vill du även ta bort lite preffiler så finns dom bland ~/Preferences och det finns även mediafiler och små databaser i ~/Library.

Safari är samma grej.

Var det krångligt?

Gå inte in och ta bort saker i /Library för då lägger även andra program av...

tva

Avinstallaton?

2012-03-29 09:10

Trots att jag älskar både iTunes och Safari så håller jag med Roquen Toron. Man SKA kunna avinstallera program på ett enkelt sätt! T ex gå in i Systeminställningar > Program > Avinstallera.

Din förklaring var ganska krånglig, ja. Den kräver att man kan massa saker som man inte ska behöva kunna för att ta bort ett program.

Oavsett vad vi tycker om Macens sätt att installera/avinstallera program så hade det varit enklare med en installera/avinstallera-funktion. Och framförallt hade det varit tydligare för användaren.

IMHO

unikt_idg_namn

Avinstallaton?

2012-03-29 10:59

Vad är det svåra med att öppna programmappen och dra appen till papperskorgen?

Det är väl om möjligt ändå tydligare för användaren om det är samam procedur som för dokument? istället för att som i windowsvärlden vara olika procedurer för olika saker...

tva

Avinstallaton?

2012-03-29 11:18

Trollen sitter nog bara fast i windows-tänket och därför blir det "enklare" ju mer komplicerat någonting är, som t.ex. med en avinstallerare.

Kuf

Avinstallaton?

2012-03-29 15:05

Njae. Jag är inte så säker på det.

Att ha en separat funktion som heter "Installera" respektive "Avinstallera" är logiskt och tydligt. Då kan man dessutom passa på att rensa diverse inställningsfiler och skit, vilket inte görs när man drar programmet till papperskorgen.

För oss som har jobbat med Macen länge så är det enkelt att installera ett program, men för en ny användare så är det - hör och häpna - inte helt logiskt! Ni anar inte hur många kunder jag har varit hos som har kvar sitt program på dmg-filen och kör därifrån...

Och tänk så många utvecklare som slipper göra en bakgrund i sin programmapp med instruktionen "Drag this to that" med en pil som pekar på ett alias av Programmappen!

Jag har sedan några år tillbaka faktiskt bollat för att vi ska få en Installerare på Macen också. Det hade underlättat för dom flesta. Resten kan ju göra som dom vill.

unikt_idg_namn

Avinstallaton?

2012-03-29 15:19

Det fungerar ju på samma sätt som i iOS från och med Lion?

Klickar man på krysset vid en app-ikon avinstalleras programmet.

Installera program från App Store är ungefär så enkelt det kan bli, på samma sätt som i iOS även där.

Var ligger svårigheten?

Om det här är raketforskning så har man ingenting att göra på en dator, inte på en smartphone heller. Och laddar man ner program annanstans ifrån kan man nog som minimumkrav ställa att man klarar av uppgiften att dra en fil till och från programmappen och skräpkorgen.

Pref-filerna spelar ju ingen som helst roll om de är kvar el ej. Dock finns det program som lämnar kvar annan dynga, och då bör programmet komma med en egen avinstallerare.

Kuf

Avinstallaton?

2012-03-29 15:35

Jag säger inte att det är svårt. Jag säger att det är ologiskt.

Faktum är att det hade kunnat göras mer logiskt genom att man får frågan "Vill du avinstallera Programmet X och alla dess filer?" när man släpper det på papperskorgen.

Jo, man vill radera sina inställningsfiler också. Tänk dig följande scenario: Programmet X krånglar och avslutas. Kunden ringer mig. I dagsläget kan jag inte säga; Avinstallera programmet och installera det igen. Jag måste guida kunden att slänga inställningsfilen också.
Man vill radera ALLA spår av programmet.

Du måste acceptera att många (kan t o m drifta mig till att säga "De flesta") användare inte förstår sitt verktyg, en normalbegåvad användare är mycket längre ner på skalan än vad du är.

Håller med om att App store är ett praktexempel på hur det ska gå till att köpa och installera program från nätet.

Angående din sista kommentar om avinstallerare; Hade det då inte varit snyggare, mer logiskt och bättre om ALLA program hade installerats på samma sätt? En standardrutin som Apple bakar in i systemet som alla utvecklar måste följa helt enkelt. Hade varit suveränt om du frågar mig!

unikt_idg_namn

Avinstallaton?

2012-03-29 15:48

Om man kommer från Windows kan det te sig ologiskt och det är där felet ligger enligt mig, att man tror att det ska fungera på samma sätt som i Windows.

Men visst, jag kan hålla med om att frågan "Vill du avinstallera Programmet X och alla dess filer?" inte hade skadat.

Sista stycket, helt rätt! Problemet är väl att det inte går tvinga detta, förutom i App Store? Det är ju upp till utvecklaren och dennes kompetens eller inkompetens att få programmet att följa vedertagen standard om hur programmet ska installeras.

Kuf

Avinstallaton?

2012-03-31 18:55

Detta med "som alla utvecklare måste följa" är ju det som gör att Apple får massa kritik och klagomål hela tiden, därför att om Apple gör något "som alla utvecklare måste följa" så klagar programmerare över dess frihet och så fylls forumen av användare som påstår att deras frihet har inskränkts och så massa tjat om inlåsning etc etc.

Programmerare är ett känsligt släkte, de vill inte följa någon annans regler utan vill bara göra som de själva vill. Men visst, man kan undra varför programtillverkarna då inte har gjort egna avinstallationsprogram för sina program... ja, nu ska vi inte dra alla över en kam. Det finns de som har ett avinstallationsorigram med sina program, och det finns också tillverkare som har med avinstallationsinstruktioner i sina program - problemet är ju att användarna inte läser detta...

Så för att råda bot på problemet så har Apple då gjort Mac App Store, som gör det enklare än tidigare att både installera och avinstallera program. Och om du vill vara med på Mac App Store, då måste du följa Apples regler.

Men, för att nu undvika den massiva kritiken från användare som påstår att de är instängda om alla programmerare ska göra på samma sätt - så är medverkan på Mac App Store *frivilligt*. Man kan alltså sälja sina program via andra kanaler och följaktligen fortsätta att programmera precis hur man vill till alla användares förnöjelse.

Och användarna har valet att välja program i Mac App Store, som då alltså följer Apples riktlinjer för programmering på Mac, eller välja program från andra kanaler - som då kan vara skrivna precis hur som helst.

Raphael Mabo

Avinstallaton?

2012-03-29 12:00

Det är ju bara att dra iTunes till Papperskorgen och tömma den så är programmet borta.
Vad är det för krångligt med det?

Vill man använda andra program kan man markera de filtyper man vill att det alternativa programmet ska öppna - markera en fil, exempelvis en låt eller videosnutt, och välj "Visa info". Välj nu det alternativa programmet under "Öppna med" och välj "Ändra alla".

"Ändra alla" innebär att alla andra dokument som är av samma typ som det markerade, öppnas med det program som är inställt under "Öppna med".

Så när du klickar på en låt eller video så öppnas ditt alternativa program.
Svårare än så är det inte.

Raphael Mabo

Avinstallaton?

2012-04-01 12:07

Jag hatar itunes av hela mitt hjärta (och hjärna) och undrar vilka program du använder istället? Dvs finns det realistiska alternativ för att överföra musik etc till poddar o fånar?

Fredrokk

Comments powered by Disqus
Apple Watch

MacWorld

Bilförare fick böter på grund av Apple Watch

Iphone startar om

MacWorld

Speciellt meddelande kan krascha IOS - så får du igång telefonen igen

MacWorld

Macbook Pro

Nya Macbook Pro har stöd för 5K-skärmar


MacWorld

Pixelmator

Nu finns Pixelmator även för Iphone


M3

Tysta fliken!

Så får du tyst på skräniga Chrome-flikar


MacWorld

Apple Watch-appar

Äkta appar för Apple Watch kommer i höst


MacWorld

Spotlight

Så ska Apple konkurrera med Google Now


MacWorld

Yosemite

Apple åtgärdar wifi-problem i Yosemite


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng