Sajten Low End Mac rapporterar om att Apple smyghöjt systemkraven för Mountain Lion. Den senaste förhandsversionen kräver nämligen att datorn startar med en 64-bitars kärna, något som innebär att ett antal Macar från 2008/2009 inte kommer kunna uppgraderas till nästa version av OS X.

För att se om din Mac klarar av Mountain Lion kan du öppna programmet Systeminformation i Verktygsprogrammappen. Sedan klickar du på fliken Programvara och ser vad det står vid punkten ”64-bitars kärna och tillägg”. Står det ”ja” är det fritt fram, står det ”nej” får du troligtvis hålla fast vid Lion eller Snow Leopard.

Möjligtvis kan man hoppas på att Apple uppdaterar den fasta mjukvaran på berörda modeller, för rent tekniskt finns det inget som hindrar datorerna från att starta med 64-bitarskärnan.

Förtydligande 22.30:

Vissa Macar kan aktivera 64-bitarskärnan om man håller inne tangenterna "6" och "4" vid uppstart. För att vara helt säker på om man har en dator som är kompatibel med Mountain Lion eller ej kan man med fördel ladda ner verktyget Startup Mode Selector.

Så här ser programmet ut: